16/1/11

Θέλουν το Καστελόριζο εκτός... Αιγαίου .Η συνάντηση Παπανδρέου- Ερντογάν στο Ερζερούμ αναζωπύρωσε τα σενάρια περί «μυστικής συμφωνίας»

ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ-ΒΗΜΑ
Τελικά τι τρέχει στο Αιγαίο;Τι συζήτησαν οι κκ. Γ.Παπανδρέου και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Ερζερούμ; Επεσε στο τραπέζι η συνεκμετάλλευση των πετρελαίων του Αιγαίου;Γιατί η Ελλάδα δεν προχωρεί στην κήρυξη

Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) αλλά επιμένει στην υφαλοκρηπίδα;Κυβερνητικές πηγές επιμένουν, μιλώντας στο «Βήμα», ότι «όσα λέγονται για μυστικές συμφωνίες είναι εκ του πονηρού». Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι «με το δημόσιο διάβημά του ο κ. Παπανδρέου ουσιαστικά απονεύρωσε την τουρκική τακτική των υπερπτήσεων.Τους είπε ότι η ελληνική κυριαρχία δεν αμφισβητείται, όσες φορές και αν τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη περάσουν πάνω από το Αγαθονήσι».

Το προσεχές διάστημα αναμένεται να πραγματοποιηθεί άλλος ένας γύρος των διερευνητικών επαφών με ταξύ των πρέσβεων κ. Π. Αποστολίδη και Φεριντούν Σινιρλίογλου. Οι διερευνητικές επαφές διαπνέονται από έναν κανόνα εμπιστευτικότητας. Ωστόσο συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν ορισμένα δεδομένα.

Κατ΄ αρχήν, το μοντέλο των κλιμακωτών χωρικών υδάτων επιλέγεται για να λυθεί ο «γόρδιος δεσμός». Πρόκειται για μια ιδέα της περιόδου 1999-2004. Η Αγκυρα φαίνεται ότι αποδέχεται τον κανόνα της επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια που προβλέπει η Σύμβαση του Δικαίου της Θάλασσας.

Ωστόσο θα υπάρξουν ορισμένες διαφοροποιήσεις στο Ανατολικό Αιγαίο (όπως, π.χ., στο σύμπλεγμα των Δωδεκανήσων, όπου κατά τα φαινόμενα τα χωρικά ύδατα θα παραμείνουν στα 6 ν.μ.), ενώ θα υπάρξει εναρμόνιση των χωρικών υδάτων με τον εναέριο χώρο. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, οι δύο πλευρές συζητούν και επί ενός Πολιτικού Κειμένου Αρχών. Αυτό θα είναι η βάση της νέας σχέσης Αθήνας- Αγκυρας. Η σύνταξή του δεν είναι εύκολη, διότι έμπειροι παρατηρητές τονίζουν ότι «η Τουρκία θα επιχειρήσει να δεσμεύσει την Ελλάδα ότι, π.χ., μια πιθανή επέκταση των χωρικών υδάτων της θα είναι και οριστική» .

Διπλωματικές πηγές επιμένουν ότι «ακόμη έχουμε δρόμο». Και η υιοθέτηση ενός τέτοιου κειμένου θα είναι καθαρά πολιτική απόφαση. «Στην παρούσα συγκυρία όμως,με τον Ερντογάν να έχει μπροστά του τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, μια τέτοια κίνηση ενέχει σοβαρό πολιτικό ρίσκο» εξηγούν.
Η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη

Η ελληνική κυβέρνηση επιμένει ότι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας αποτελεί τη μόνη διαφορά με την Τουρκία στο Αιγαίο. Ωστόσο αυξάνονται οι φωνές ότι η Αθήνα πρέπει να πάψει να ομιλεί για υφαλοκρηπίδα και να στραφεί στην ΑΟΖ.

Οι φωνές αυτές έχουν γίνει δυνατότερες το τελευταίο διάστημα- ιδιαίτερα μετά τη συμφωνία Ισραήλ- Κύπρου για την οριοθέτηση ΑΟΖ. Ζητούν να προχωρήσει όσο το δυνατόν συντομότερα η οριοθέτηση μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου ώστε η χώρα μας να μη μείνει πίσω στην εκμετάλλευση του ενεργειακού «Ελντοράντο» της Ανατολικής Μεσογείου.

Η Αγκυρα παθαίνει αλλεργία στην πιθανότητα κήρυξης ΑΟΖ από την Αθήνα. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, βάζει βέτο ώστε να μη συζητηθεί το θέμα αυτό. Φοβάται τον αποκλεισμό της, διότι η ΑΟΖ προσφέρει διάφορα πλεονεκτήματα στο παράκτιο κράτος σε θέματα όπως η αλιεία και η κατασκευή τεχνητών νήσων.

Η Τουρκία συνδέει το θέμα της ΑΟΖ και με το Καστελόριζο. Οι πληροφορίες για ύπαρξη πλούσιων ενεργειακών κοιτασμάτων έχουν μετατρέψει το νησί σε «αγκάθι» των διαπραγματεύσεων. Η Αγκυρα θεωρεί ότι ένα τόσο μικρό νησί μπροστά τις τεράστιες τουρκικές ακτές δεν μπορεί να πάρει μεγάλο κομμάτι υφαλοκρηπίδος ή ΑΟΖ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τουρκία προσπαθεί να εξαιρέσει το Καστελόριζο από τη συζήτηση καθώς θεωρεί ότι δεν ανήκει στο Αιγαίο αλλά στην Ανατολική Μεσόγειο. Επικαλείται μάλιστα επ΄ αυτού παλαιότερες αποφάσεις διεθνών οργανισμών. Διπλωματικές πηγές επιμένουν ότι οι συνομιλίες για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας αφορούν όλη την ελληνική επικράτεια, χωρίς εξαιρέσεις. Ωστόσο, επειδή η πλήρης ΑΟΖ του Καστελόριζου σχεδόν αγγίζει εκείνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι Τούρκοι τηρούν άτεγκτη στάση.

Στις 17 Ιανουαρίου ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γ.Μανιάτης κατέθεσε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ίδρυση της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ). Σκοπός είναι η προσέλκυση επιχειρηματικού ενδιαφέροντος για τη διερεύνηση της ύπαρξης κοιτασμάτων πετρελαίου.

Ωστόσο ο ίδιος ο κ. Μανιάτης, μιλώντας στη Βουλή, ξεκαθάρισε ότι δύο είναι οι περιοχές όπου προς το παρόν στρέφει το ενδιαφέρον της η κυβέρνηση. Η πρώτη βρίσκεται στη Δυτική Ελλάδα και η δεύτερη στα νότια- νοτιοανατολικά της Κρήτης.

Οσον αφορά την πρώτη, έχουν πραγματοποιηθεί στο παρελθόν έρευνες και έχει εντοπιστεί τουλάχιστον ένα κοίτασμα στην περιοχή Κατάκολο του Νομού Ηλείας, όπου όμως το κόστος εξόρυξης είχε θεωρηθεί ακριβό. Σχετικά με την Κρήτη (συμπεριλαμβανομένης της Γαύδου), πιθανολογείται η ύπαρξη κοιτάσματος φυσικού αερίου.

Ο κ. Μανιάτης όμως απέφυγε πολύ χαρακτηριστικά να αναφερθεί στο Αιγαίο. Ως γνωστόν, στο Βορειοανατολικό Αιγαίο έχουν εντοπιστεί τα πλέον ελπιδοφόρα κοιτάσματα, με χαρακτηριστικότερο αυτό του Μπάμπουρα. «Αυτό ίσως να δικαιολογεί», επιμένουν ενημερωμένοι κύκλοι, «την επιμονή της Αγκυρας να λάβει μεγάλο μέρος υφαλοκρηπίδας στο άνοιγμα των Στενών, αλλά και την άρνησή της να δεχθεί επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στις ηπειρωτικές ακτές της Θράκης».

Ορισμένοι τούρκοι αξιωματούχοι όμως, όπως ο Εγκεμέν Μπαγίς, καλλιεργούν επιμελώς την ιδέα ότι μια συνεκμετάλλευση πιθανών κοιτασμάτων στο Αιγαίο ίσως διευκόλυνε την επίλυση των προβλημάτων. Ελληνικές διπλωματικές πηγές απορρίπτουν κατηγορηματικά τις δηλώσεις αυτές.

12 σχόλια:

  1. Ρίχνοντας μια ματιά στον χάρτη πρόσεξα δύο πράγματα,το πρώτο είναι ότι αυτός που έφτιαξε τον χάρτη είναι απρόσεκτος,π.χ περιέχει την Ίμβρο ,προφανώς δεν έγινε επίτηδες άλλα δίνει επιχειρήματα σε φανατικούς (σκεφτείτε εμάς σε αντίστοιχη περίπτωση). Αυτό που με βάζει σε σκέψεις είναι ότι αποδίδεται Α.Ο.Ζ στις Βρετανικές βάσεις στην Κύπρο!! ξέρει κανένας φίλος εάν αυτό ισχύει. Αν ναι φοβούμαι αξίζει μεγάλης ανάλυσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. >Αυτό που με βάζει σε σκέψεις είναι ότι αποδίδεται Α.Ο.Ζ στις Βρετανικές βάσεις στην Κύπρο!!<

    Oι βρετανικές βάσεις είναι κυπριακό έδαφος, το οποίο ενοικιάζει η Μ. Βρετανία. Συνεπώς, η ΑΟΖ ανήκει στην Κύπρο και δεν μπορεί να την εκμεταλλευτεί ο ενοικιαστής.

    Με την πλεκτάνη Αννάν, το καθεστώς των βάσεων έπαιρνε μόνιμη μορφή και τότε ίσως να μπορούσε να επωφεληθεί της ΑΟΖ των βάσεων η Μ. Βρετανία. Γι αυτό άλλωστε κοπτόταν να εφαρμοσθεί το σχέδιο, το οποίο ήταν δικής της εμπνεύσεως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτος που "εφτιαξε" τον χαρτη μαλλον μαστουρωμενος ή προβοκατορας πρεπει νατ ειναι για να βγαζη και ΑΟΖ "Βρετανικων Βασεων".

    Το ΑΟΖ της Γαζας που ειναι ωρε λεβεντες;



    Όμαδεον
    Λωριδα της Γαζας
    σκλαβωμενη απο εβραιους
    γενοκτονους εθνοκτονους
    Παλαιστινη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το ΑΟΖ της Β. Ηπείρου που είναι ορέ "λεβέντη";

    Γ. Καστριώτης
    Χειμάρρα
    σκλαβωμένη από Αλβανούς
    γενοκτόνους εθνοκτόνους
    Βόρειος Ήπειρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οι Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο δεν έχουν αιγιαλίτιδα ζώνη ή υφαλοκρηπίδα , συνεπώς ούτε ΑΟΖ. Οι συνθήκες Εγκαθίδρυσης και Συμμαχίας ορίζουν ότι οι Βάσεις είναι κυρίαρχες και δεν συμπεριλαμβάνονται στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας , όμως δεσμεύουν την Κυπριακή Δημοκρατία να παρέχει διευκολύνσεις στους Άγγλους για διακίνηση στρατιωτών στο έδαφος της και στις παράκτιες ακτές των Βάσεων για προσάραξη Αγγλικών πλοίων, συνεπώς δεν έχουν ΑΟΖ. Με το σχέδιο Αυνάν οι Άγγλοι θα αποκτούσαν και ΑΟΖ , όμως στο δημοψήφισμα , αλά κυπριακά , εκάτσαν πάνω .

    Αυγερινός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ 16 Ιανουαρίου 2011 4:51 μ.μ.
    Βορειο Ηπειρωτη αδελφο.
    Αυτα ταχω επαναλαβει αλλα μαλλον καινουργιος θασαι στον Ινφογνωμωνα.
    Μην ανυσηχης το προβλημα ειναι οι εβραιοι και η τρομοκρατικη γιαφκα τους.
    Οταν λυθει αυτο το τεραστιο και παγκοσμιο προβλημα και γινουνε σκορποχωρι, οι αλβανοι, και οι σκοπιανοι θα βαλουν την ουρα στα σκελια μαζι με τ' αδερφια τους τους Τουρκαλαδες.

    Εκτος ....και μας το παιζεις Βορειο-Ηπειρωτης αδερφος.



    Όμαδεον
    Λωριδα της Γαζας
    σκλαβωμενη απο εβραιους
    γενοκτονους εθνοκτονους
    Παλαιστινη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ 16 Ιανουαρίου 2011 4:51 μ.μ.
    Βορειο Ηπειρωτη αδελφο.
    Αυτα ταχω επαναλαβει αλλα μαλλον καινουργιος θασαι στον Ινφογνωμωνα.
    Μην ανυσηχης το προβλημα ειναι οι εβραιοι και η τρομοκρατικη γιαφκα τους.
    Οταν λυθει αυτο το τεραστιο και παγκοσμιο προβλημα και γινουνε σκορποχωρι, οι αλβανοι, και οι σκοπιανοι θα βαλουν την ουρα στα σκελια μαζι με τ' αδερφια τους τους Τουρκαλαδες.

    Εκτος ....και μας το παιζεις Βορειο-Ηπειρωτης αδερφος οπως καποιος εδω περα που γραφει και βριζει χρησιμοποιωντας ψευτικο ονομα



    Όμαδεον
    Λωριδα της Γαζας
    σκλαβωμενη απο εβραιους
    γενοκτονους εθνοκτονους
    Παλαιστινη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Στη συμφωνία της Μαδρίτης το 97, η Ελλάδα αποδέχτηκε την ύπαρξη "ζωτικών συμφερόντων για την Τουρκία στο Αιγαίο και δεσμεύτηκε ότι δεν θα προβεί σε μονομερείς ενέργειες στην περιοχή..Ισως γι΄αυτό ο υφυπουργός απέφυγε να αναφέρει το Αιγαίο στον φορέα εκμετάλλευσης που ετοιμάζει.
    Αν όμως η Ελλάδα έχει δικαίωμα από το Διεθνές Δίκαιο να διασφαλίσει τα 12 ναυτικά μίλια, γιατί η Τουρκία επιμένει να θέλει επιλεκτικό καθορισμό (αλλού 6ν και αλλού 12ν και αντίστοιχο εναέριο χώρο); Και γιατί να μην διασφαλίσουμε και τις δικές μας ΑΟΖ; Δεν οφείλουμε τίποτα στην Τουρκία για να κάνουμε παραχωρήσεις, αφού ποτέ δεν ήταν ουσιαστικά φιλική μαζί μας. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Οι ... Εβραίοι φταίνε για τα δεινά της Β. Ηπείρου, ρε καραγκιόζη; Με ποια λογική; Αλλά τι λογική μπορεί να υπάρχει στο μυαλό ενός προβοκάτορα της κακής ώρας; Δεν σου έμαθαν ακόμη την τέχνη και φαίνεσαι, γιουσουφάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. "Εκτος ....και μας το παιζεις Βορειο-Ηπειρωτης αδερφος"!

    Δε σου ειπα οτι εκτος του οτι εισαι λακες εισαι και κοπριτης;
    Φανηκες οπως η ψοφια μυγα μεσ' το γαλα σαγιαν.



    Όμαδεον
    Λωριδα της Γαζας
    σκλαβωμενη απο εβραιους
    γενοκτονους εθνοκτονους
    Παλαιστινη


    ΥΓ.
    Πουναι κεινος ο δημοσιογραφος/παπατζης ρε παιδια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ειναι οπως τα λεει ο Αυγερινός, οι Βρετανοί δεν εχουν ουτε ΑΟΖ ουτε καν χωρικά ύδατα και εκτος απο το Αναν δεν έχουν διεκδικήσει ποτέ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.