6/1/11

Κοινός εχθρός, κοινή άμυνα με την Ελλάδα

Του Άδωνη Παλληκαρίδη
Ο Πρόεδρος και μέλη της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής επισκέφθηκαν χθες το στρατόπεδο Αντρέα Ζάχου στην Αθαλάσσα, σε μια συμβολική και παράλληλα ουσιαστική πράξη εκτίμησης στο έργο που επιτελεί η Δύναμη στην Κύπρο.


Την απεριόριστη ευγνωμοσύνη του κυπριακού Ελληνισμού προς την Ελληνική Δύναμη Κύπρου (ΕΛΔΥΚ) εξέφρασε ο Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας και Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου. Απευθυνόμενος προς τους αξιωματικούς και τους οπλίτες της ΕΛΔΥΚ, τους είπε ότι αποτελούν «τη ζωντανή παρουσία του έθνους στο νησί και που, με τη θυσία τους για την κυπριακή ελευθερία, έχουν συμβάλει στον ακατάλυτο αρραβώνα του κυπριακού Ελληνισμού με την Ελλάδα». Σε ένα μεστό από εθνικά μηνύματα λόγο, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε προς τους στρατιώτες που τον άκουγαν με θρησκευτική σιγή:

«Είμαστε δύο χώρες, η Ελληνική Δημοκρατία και η Κυπριακή Δημοκρατία, με χωριστές κρατικές οντότητες, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ ότι ανήκουμε στο ίδιο έθνος, στο έθνος των Ελλήνων».

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας συνέχισε: «Η συμπαράταξη που υπάρχει μεταξύ αυτών των δύο τμημάτων του ελληνικού έθνους είναι απολύτως αναγκαία και σε καιρούς ειρήνης και σε καιρούς δύσκολους. Όπως σήμερα, που τρίτοι επιβουλεύονται τα δίκαια του Ελληνισμού, είτε αυτά απειλούνται στην Κύπρο, είτε στο Αιγαίο, είτε στη Θράκη, είτε στα νησιά».

Ο κ. Ομήρου, μαζί με τους βουλευτές - μέλη της Επιτροπής Άριστο Αριστοτέλους από το ΑΚΕΛ και Νεόφυτο Κωνσταντίνου από το ΔΗΚΟ και τη Γραμματέα Λένια Μυριάνθους, έφτασαν γύρω στις 11 στο στρατόπεδο του δευτέρου τάγματος της ΕΛΔΥΚ στην Αθαλάσσα. Τους ανέμενε ο διοικητής της Δύναμης, συνταγματάρχης Συμεών Κεβεντζίδης.

Η μονάδα της ΕΛΔΥΚ στην Αθαλάσσα είναι μηχανοκίνητη και έχει άρτιες στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Προορίζεται για να καλύψει σημαντικό μέρος της πρώτης γραμμής, σε περίπτωση επιθετικής κίνησης του Αττίλα.

Υποχρεωμένοι να γρηγορούμε

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας, Γιαννάκης Ομήρου, πρόσθεσε ότι η επίσκεψη των μελών της Κυπριακής Βουλής εκφράζει την απεριόριστη ευγνωμοσύνη του κυπριακού Ελληνισμού προς την Ελληνική Δύναμη Κύπρου, για τη διαχρονική προσφορά της στον κυπριακό Ελληνισμό.

Απευθυνόμενος στα μέλη της ΕΛΔΥΚ, είπε, «αποτελείτε τη ζωντανή παρουσία του έθνους, της Δύναμης που κατέθεσε φόρο αίματος στο θυσιαστήριο της κυπριακής ελευθερίας, κάτι που αποτελεί τον ακατάλυτο αρραβώνα του κυπριακού Ελληνισμού και του μητροπολιτικού Ελληνισμού. Δυστυχώς», τόνισε ο κ. Ομήρου, «είμαστε υποχρεωμένοι να γρηγορούμε και να αγρυπνούμε για την υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων, διότι στη μεν Κύπρο είναι παρών ο τουρκικός επεκτατισμός, εδώ και 36 έτη, και απειλεί ολόκληρη την Κυπριακή Δημοκρατία, και απειλεί ουσιαστικά με ανακοπή την ιστορική συνέχεια του Ελληνισμού σε αυτά τα χώματα, στη δε Ελλάδα η Τουρκία εξακολουθεί να επιβουλεύεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελληνικής Δημοκρατίας».

Όπως ανέφερε ο κ. Ομήρου, «δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες και δεν πρέπει να υπάρχουν ψευδαισθήσεις, ότι είναι δυνατό να καμφθεί ο τουρκικός επεκτατισμός και να εξημερωθεί το τουρκικό θηρίο, με τη λεγόμενη καλή θέληση, ή πολύ χειρότερα με υποχωρήσεις απέναντι στον τουρκικό επεκτατισμό».

Παραδοσιακά τραγούδια
Μετά τις αναφορές και το μοίρασμα της βασιλόπιτας, ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα με παραδοσιακά και λαϊκά τραγούδια.

Οι στρατιώτες έκαναν παραγγελιές και ορχήστρα της Δύναμης εκτελούσε κάτω από θερμές επευφημίες. Ο Διοικητής επέτρεψε να πιουν από ένα ποτηράκι ακριβό ελληνικό κονιάκ, ευχόμενοι ο ένας στον άλλον χρόνια πολλά.

Βασιλόπιτα, μελομακάρονα και άλλα εορταστικά εδέσματα στο μενού έκαναν τους στρατιώτες να περάσουν μιαν αλλιώτικη μέρα. Στο βάθος ένα πανέμορφο χριστουγεννιάτικο δέντρο ήταν στολισμένο στο μεγάλο νέο εντευκτήριο της ΕΛΔΥΚ, που ακόμη αναβαθμίζεται. Η νέα διοίκηση βάλθηκε να δημιουργήσει άνετους και λειτουργικούς χώρους για όλους, και ένα μέρος που αναβαθμίζεται είναι ο νέος χώρος εκδηλώσεων της μονάδας.

Εν όψει της επίσκεψης, όλοι ήταν στο πόδι από νωρίς, όπως κάθε μέρα. Άψογο το στρατόπεδο από κάθε άποψη, αντικατόπτριζε το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης. Αν και γιορτές, διαπιστώσαμε σημαντική πληρότητα, ένδειξη ότι οι άδειες δόθηκαν με μέτρο τις στρατιωτικές ανάγκες.

Θερμό καλοσώρισμα από τον Διοικητή
Καλωσορίζοντας την αντιπροσωπία της Επιτροπής Αμυνας της Βουλής στο στρατόπεδο, ο Διοικητής της ΕΛΔΥΚ, Συνταγματάρχης Συμεών Κεβεντζίδης, δήλωσε ότι η παρουσία τους στη μονάδα αποτελεί «ιδιαίτερη τιμή» για όλα τα μέλη της Δύναμης «και δείχνει το αμέριστο ενδιαφέρον και την αγάπη προς τα στελέχη και τους οπλίτες της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου».

«Τα στελέχη και τους οπλίτες», πρόσθεσε ο κ. Κεβεντζίδης, «που αυτές τις ημέρες βρίσκονται μακριά από τις οικογένειες, τους συγγενείς και τους φίλους τους, αλλά ευελπιστούν ότι, με την εδώ παρουσία τους, αποτελούν δύναμη αποτροπής και σταθερότητας, αλλά και στήριγμα στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος».

Μαζί με τις άλλες ευχές του, ο Διοικητής της ΕΛΔΥΚ ευχαρίστησε για το δώρο που προσέφερε στους οπλίτες η Επιτροπή Άμυνας και ευχήθηκε επίσης όπως «το 2011 φέρει ό,τι επιθυμούμε όλοι στις ψυχές και στις καρδιές μας». http://www.sigmalive.com/simerini/news/local/342713

4 σχόλια:

  1. Πολυ σωστα ο διοικητης της ΕΛΔΥΚ του υπενθυμισε τις συνομιλιες για λυση του Κυπριακου κατι που ο κ.Ομηρου εχει ξεχασει εκτος και αν εχει και αυτος καποιο σχεδιο στο μυαλο του που αρχιζει απο Δ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ελλας, Ελλας σκεπασε κι εμας
    Την ομορφη την Κυπρο μας ποτε μην την ξεχνας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είναι θετικό που επικεφαλής της επιτροπής άμυνας είναι ο Γ. Ομήρου της ΕΔΕΚ και όχι κάποιο υποχείριο του Αναστασιάδη ή του ΑΚΕΛ. Γι αυτό και ο λόγος του ήταν μια απευθείας γέφυρα που μάς συνέδεσε με το διάγγελμα του Τάσσου Παπαδόπουλου πριν από το δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν.

    Σχετικά με τις συνομιλίες που ανάφερε ο (9:45μμ), δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια φαρσοκωμωδία. 36 χρόνια τώρα συνομιλίες που δεν οδηγούν πουθενά, παρά μόνο σε περαιτέρω υποχωρήσεις, γιατί έτσι το θέλει ο αγγλοσαξωνικός παράγοντας που τις έχει φέρει στο επιθυμητό γι αυτόν πλαίσιο, δηλαδή πρόβλημα 2 κοινοτήτων και όχι πρόβλημα εισβολής και κατοχής από ξένη χώρα... Το μόνο νόημα που έχουν αυτές οι συνομιλίες από πλευράς μας είναι να πετάμε (εύσχημα) τη μπάλα αράουτ, επιδιώκοντας να διαμορφωθούν στο μέλλον καλύτεροι διεθνείς συσχετισμοί και κρατώντας πάντα στο μυαλό μας ότι όλοι οι Έλληνες, όπου Γης, είμαστε ένα (αριθμητικά 1) έθνος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. H κατασταση ειναι απλη η αμυνομαστε μαζι με τους ΑΔΕΛΦΟΥΣ ΜΑΣ ΚΥΠΡΙΟΥΣ (και θεου θελοντος τους κατατροπονουμε) η οι τουρκοι θα μας καταβροχθισουν χωριστα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.