18/1/11

Αντικαθιστά η Ρωσία τα ΚΑΛΑΣΝΙΚΟΦ με δυτικά όπλα;Απλά αδιανόητο!

Μια δήλωση του Ρώσου υπουργού Άμυνας Anatoly Serdyukov, έχει προκαλέσει ...επανάσταση στη Ρωσία!

Τι είπε; Ότι τα ρωσικά Καλάσνικοφ και το τουφέκι ελεύθερων σκοπευτών Draguonov SVD «είναι πια ξεπερασμένα»! Άφησε μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο αντικατάστασής τους από όπλα που θα αγοράσει η Ρωσία από δυτικές χώρες, όπως η Αμερική και η Γαλλία! Ο υπουργός άγγιξε τα «ιερά και τα όσια» των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων και ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων!




Η εφημερίδα Pravda, μίλησε με διάφορους ρώσους ειδικούς και κανείς δεν μπόρεσε να βρει έστω και μία δικαιολογία για την άποψη του ρώσου υπουργού για τα Καλάσνικοφ. Κάποιοι ,υποτιμητικά είπαν ότι « ο υπουργός δεν είναι στρατιωτικός και δεν γνωρίζει τι λέει»!

Αυτά που δεν γνωρίζει σύμφωνα με τους ειδικούς είναι ότι το «είναι ένα όπλο εξαιρετικά εύκολο στη χρήση του,απλό, δεν ...καταλαβαίνει από τις «κακουχίες» της μάχης και άλλα πολλά. «Τα Καλάσνικοφ συνεχίζουν να λειτουργούν ακόμη κι όταν οι στρατιώτες ξεχνάνε ή δεν προλαβαίνουν να τα καθαρίσουν. Τέτοιο όπλο στη Δύση δεν υπάρχει»,κατέληξαν οι ρώσοι ειδικοί.

Ο σχεδιασμός του AK άρχισε τον τελευταίο χρόνο του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου.

Μετά τον πόλεμο και συγκεκριμένα το 1946, το AK-46 παρουσιάστηκε για επίσημες στρατιωτικές δοκιμές και το 1947 η σταθερή έκδοση του όπλου εισήχθη σε υπηρεσία με επιλογή των μονάδων του σοβιετικού στρατού. Η πρώτη ανάπτυξη του σχεδίου ήταν το AKS-47 (S-Skladnoy ή «αναδιπλωμένη»), η οποία ήταν εξοπλισμένη με αναδιπλωμένη στήριξη από μετάλλο. Το 1949, το AK-47 έγινε επίσημα δεκτό από τα σοβιετικά στρατεύματα και χρησιμοποιούνταν από την πλειοψηφία των κρατών-μελών του Συμφώνου της Βαρσοβίας.



Ποιος ήταν ο εμπνευστής αυτού του θρυλικού όπλου;

Ο Μιχαήλ Τιμοφέγεβιτς Καλάσνικοφ. 
"Σχεδίασα αυτό το σύστημα όπλων για να βοηθήσω τους στρατιώτες μας, να έχουν ένα μικρού μεγέθους αυτόματο όπλο όπως είχαν οι Γερμανοί".έχει πει.

Γεννημένος στις 10 Νοεμβρίου 1919 σε πολυμελή γεωργική οικογένεια στο χωριό Kurya, κλήθηκε το 1938 στον Κόκκινο Στρατό.

Τον Οκτώβριο του 1941, ο λοχίας τεθωρακισμένων Καλάσνικοφ τραυματίστηκε στη μάχη του Μπριάνσκ.

Αναρρώνοντας στο νοσοκομείο, συνέλαβε την ιδέα ενός βελτιωμένου ημιαυτόματου τυφεκίου, στα πρότυπα του γερμανικού STG44, την οποία έθεσε σε εφαρμογή στο Ινστιτούτο Αεροπλοίας της Μόσχας τον επόμενο χρόνο.

Μετά από πολλές βελτιώσεις και πειραματισμούς, το Automat Kalashnikova υιοθετήθηκε επισήμως από το στρατό το 1949.
Για την προσφορά του, ο Καλάσνικοφ παρασημοφορήθηκε πολλές φορές, και το 1969 του δόθηκε ο βαθμός του συνταγματάρχη.

Νομίμως έχουν πουληθεί πάνω από 100 εκατομμύρια ΑΚ 47 αλλά είναι αδύνατο να υπολογιστεί πόσα έχουν κυκλοφορήσει και χρησιμοποιηθεί. Onalert.gr

14 σχόλια:

  1. η ρωσια προβλημα θα εχει στην επομενη γενια οπλως

    αν διαβασατε τη πρατβα

    το προβλημα ειναι οτι δυτικες εταιριες προσλαμβανουν τους ρωσους επιστημονες και ετσι

    τους φυγαν πολλα μυαλα στη κατασκευη οπλων

    τωρα ακομα εχουν το καλυτερο σε 10 χρονια? τη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. http://www.youtube.com/watch?v=KvrG4T2K4sE

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εντάξει,το συγκεκριμένο ήταν και είναι καλό όπλο,ομως τα αντίστοιχα δυτικά το έχουν ξεπεράσει κατά πολύ.Καθώς γνωρίζετε το ΑΚ-47 είναι (πιστό) αντίγραφο του StG44 και 45 χωρίς ποτέ να έχουν πληρώσει τα δικαιώματα αντιγραφής (copyright)οι ρωσσοι στους γερμανούς.Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αφού έχει υπάρξει και βελτιωμένη έκδοση: η ΑΚ-74 που μπορεί να πάρει πλήθος παρελκόμενων πχ: βομβιδοβόλο, laser, διοπτρες, κτλ.
    Και συμμετείχε και στον ελληνικό διαγωνισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εδώ υπάρχουν και χώρες που έχουν στη σημαία τους το καλάσνικοφ μαζί με το άλλο όπλο μαζικής καταστροφής την μασέτα. Νομίζω η Μοζαμβίκη είναι μία από αυτές τις χώρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @10:43 Το θέμα μας είναι το 7,62Χ54 R Dragunof,όπλο ελεύθερου σκοπευτού.Το ΑΚ-74 είναι σε 5,56(ΝΑΤΟ) ή 5,45 (ρωσσικο)και είναι η προσαρμογή των ρώσσων στις ανάγκες των δυτικών.Με μικρή επιτυχία.Απο την Θεσσαλονίκη Α.Λ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Aς το θέσουμε διαφορετικά...Με λύπη παρακολουθώ την εξάπλωση της σάπιας Δυτικής κουλτούρας στη συνείδηση των Ρώσων.

    Εϋχομαι να γεμίσουν τα Ελληνικά στρατά με αυτό το όπλο το οποίο είναι αξιόμαχο για άλλα 50 χρόνια.Οι ΕΔ θα μπορούσαν να έχουν την νέα έκδοση με ολμο,laser κτλ.Σίγουρα καλύτερο όπλο από Μ4 Μ16 FN

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το νόημα της δήλωσης του επιπλοποιού - υπ αμύνης της Ρωσίας δεν είναι καν η τεχνική και επιχειρησιακή απόδοση των «Καλάσνικοφ» η οποία όχι απλώς αντἐχει στον χρόνο με του τύπους ΑΚ 104 και 105 αλλά από πού θα ρουφάνε τα πουλημένα τομάρια τις μίζες. Το γνωστό σε όλους είναι ότι πιο εύκολα τα τρώνε από τους δυτικούς ‘εταίρους.’. Πάντως η ‘άγνοια’ του παχύδερμου υπουργού αλλά και του προέδρου Μετβεντιεφ είναι ότι δεν υπηρέτησαν καν στο στρατό. . .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΤΟ Καλάσνικοφ είναι πολύ κάλο όπλο , άλλα ξεπερασμένης τεχνολογίας , δεν τίθεται θέμα μπορεί να βγει σε σύγχρονο τύπο και να πάρει δίοπτρα και άλλα τιμαλφή , αλά ο μηχανισμός του είναι παλιός .
    δείτε
    http://www.heckler-koch.de/HKWebText/detailProd/1928/136/4/19

    http://www.youtube.com/watch?v=JejzPiUYYzg

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @6:44,el07 :Ετσι...συμφωνώ απόλυτα.Ολοι αγαπούν την μίζα...Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. 'ΠΑΝΤΟΥ ΤΑ ΠΑΝΤΑ' ΚΥΡΙΟΙ.
    ΕΔΩ ΣΕ ΜΑΣ, ΔΙΑΦΟΡΟΙ 'ΝΑΥΑΡΧΟΙ'(sic !!!) ΕΞΑΦΡΑΣΑΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΗΣ ΦΡΕΓΑΤΩΝ ΣΤΟ 'ΠΝ'.ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ !!! ΑΒΑΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΚΛΕΦΤΕΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΒΑΛΑΝ ΝΑ ΤΑ ΠΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ' ΧΟΥΝ ΑΛΛΟΘΙ. ΑΥΤΟΣ Ο ΒΛΑΞ ΟΜΩΣ ΤΟΥΣ ΞΕΠΕΡΑΣΕ : ΚΑΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚALASHNIKOV - ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟ ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΒΕΒΑΙΩΣ - ΑΛΛΑ ΤΟΛΜΗΣΕ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ DRAGUNOV Ο ΑΘΛΙΟΣ ??? ΜΗΠΩΣ ΝΑ SCRAPAROYME
    KAI TA 'SUKHOI' ΓΙΑ Ν' ΑΓΟΡΑΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΥΤΙΚΕΣ ΜΑΛΑΚΙΕΣ ΡΕ ΒΛΑΚΑ ???
    ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΠΡΩΤΑ ΠΩΣ Θ'ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ Ο 'ΠΡΟΕΔΡΟΣ' ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΑ ΞΑΝΑΛΕΜΕ.

    Αλ.

    ΥΓ. ΩΣ ΓΝΩΣΤΟΝ ΤΟ ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ 5,56 ΝΑΤΟ ΠΑΕΙ ΓΙΑ ΠΕΤΑΜΑ. ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΖΕΤΑΙ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ 7,62.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ο ΡΩΣΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΘΑ ΤΙΜΩΡΗΘΕΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΤΟ 1917.

    ΤΟ ΚΑΛΑΣΝΙΚΟΦ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΠΟΥ ΔΙΕΛΥΣΕ ΤΟ ΠΕΖΙΚΟ ΤΟΥ ΧΙΤΛΕΡ.

    Ο ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΤΟ ΞΕΧΝΑΕΙ ΑΥΤΟ. ΚΑΙ Η ΡΩΣΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΗΤΑΝ!

    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Για οσους καταπινουν αμασητη την προπαγανδα περι "αχρηστου" και "ξεπερασμενου" Καλασνικωφ αφιερωνω τον τιτλο ενος αρθρου απο τους "TIMES" του Λονδινου "cheap and very nasty, the gun for all seasons". Σε αυτο το αρθρο ο κακιασμενος αγγλος αρθρογραφος Μπεν Μακινταιρ (θα μου πειτε αγγλος και να μην ειναι κακιασμενος γινεται; ΟΧΙ!) γραφει τα λυσακα του για το ποσο αποτελεσματικο και αξιοπιστο εξακολουθει να ειναι το ΑΚ-47!
    ΥΣ προς αξιοτιμο Γιωργο απο Πατρα: Με ολο το σεβασμο αλλα το ΑΚ-47 σιγουρα δεν ηταν το οπλο που διελυσε το πεζικο του Χιτλερ δεδομενου οτι εισηλθε σε υπηρσεια το 1947 εξ ου και ο αριθμος 47 και εξαλλου ο σχεδιαστης του ειχε εμπνευστει απο το "τυφεκιο εφοδου"
    StG.-44 αλλιως γνωστο και ως ΜΡ-44. το οποιο εισηλθε σε υπηρσειασε περιορισμενους αριθμους το 1944
    Το οπλο στο οποιο αναφερστε ειναι το υποπολυβολο PPSh-41. Ευχαριστω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @Α.Λ 18/1 10:04
    Το ΑΚ-47 δεν ειναι πιστο αντιγραφο του STG-44,αλλα βασιζεται στην ολη συλληψη του,συμπεριλαμβανομενου του πυρομαχικου.Κατα δηλωση του ιδιου του Μ.Καλασνικωφ,καποια απαρτια του οπλου τα εμπνευστηκε απο αλλα οπλα,κατι αλλωστε πολυ συνηθισμενο,καθως δεν ξεκιναει ενας σχεδιαστης να ξαναανακαλυψει τον τροχο,αλλα να παρουσιασει κατι λειτουργικο,πραγμα οχι τοσο απλο και ευκολο.Θυμαμαι κατι για τον μηχανισμο σκανδαλης του AK-47,τον οποιο ''δανειστηκε''απο το Μ-1 GARAND.Ποσοι ομως απο εμας γνωριζουν οτι το 1938 αναπτυχθηκε απο την ελληνικη Πυρκαλ ενα,ισως το πρωτο τυφεκιο εφοδου;Επροκειτο για σμικρυνση του οπλοπολυβολου Hotskiss,και το διαμετρημα ηταν το 7,92χ36,ισσως και αυτο μια ελληνικη πρωτοπορια.Το οπλο αναφερεται στο μνημειωδες εργο του Χρηστου Σαζανιδη ''Τα οπλα των Ελληνων''ως οπλοπολυβολο ΕΠΚ,καθως και σε ενα τευχος ελληνικου πρειοδικου νομιζω το ''Στοχαστρο''το καλολαιρι του 1994,εκει αναφερομενο ως FML-36.Η εξελιξη του ελληνικου τυφεκιου διεκοπη απο την τροπη που πηρε ο πολεμος για την Ελλαδα.Για να επιστρεψουμε στο Καλασνικωφ,εχει αντιγραφει,οχι υποχρεωτικα με επιτυχια,απο πολλους δυτικους η θεωρουμενους δυτικους:η Φινλανδια και το Ισραηλ εχουν παρουσιασει εκδοχες του οπλου,ενω φυσικα πολλοι ειναι εκεινοι που το κατασκευασαν κατοπιν αδειας,οπως τα κρατη του πρωην συμφωνου της Βαρσοβιας,η το αντεγραψαν,οπως η Κινα.Ενα ειναι βεβαιο:το Καλασνικωφ ειναι το μετρο συγκρισεως οταν μιλαμε για αξιοπιστια.Παρα την ιδιορρυθμη εργονομια του,οσοι Ελλαδιτες και Κυπριοι το γνωρισαν,και κυριως οσοι το χρησιμοποιησαν στην μαχη,ορκιζονται στο ονομα του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.