27/1/11

Στο προσκήνιο το συνταγματικό στην Τουρκία

Παρερχομένου του προεκλογικού χρόνου στην Τουρκία και ενώ εντείνεται η πολεμική μεταξύ κυβερνώντων και αξιωματικής αντιπολίτευσης, στο προσκήνιο έρχονται τα μεγάλα θέματα της τουρκικής πραγματικότητας, με προεξάρχοντα το συνταγματικό και το πολιτειακό.
 Επί των δύο ζητημάτων απεφάνθη, εν πτήσει προς Στρασβούργο, ο πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο οποίος στη συνέχεια, από το βήμα του Συμβουλίου της Ευρώπης, απηύθυνε προειδοποίηση προς Ευρωπαίους να αποφύγουν την «Ευρώπη φρούριο», διότι πρόκειται για «επιλογή παράλογη, για μια ψευδαίσθηση» στη σημερινή εποχή της οικονομικής και πολιτισμικής παγκοσμιοποίησης.

Ως προς το συνταγματικό, ο κ. Γκιουλ υπογράμμισε ότι επιβάλλεται η εκπόνηση νέου Συντάγματος και όχι η αναθεώρηση του υπάρχοντος Συντάγματος του Εβρέν. Ο νέος καταστατικός χάρτης της Τουρκίας, που τώρα «βγαίνει από την τρύπα της», όπως είπε ο Τούρκος πρόεδρος, πρέπει να εγγυάται τις ελευθερίες, να μην είναι υπερλεπτομερειακός, «διότι οι πολλές λεπτομέρειες ακρωτηριάζουν τις ελευθερίες και τα δικαιώματα», πρέπει να είναι το Σύνταγμα των επόμενων 100 χρόνων.

 «Η Τουρκία χρειάζεται ένα νέο Σύνταγμα για να διασφαλίσει την ίδια της την ύπαρξη στο μέλλον», είπε ο κ. Γκιουλ, αφήνοντας μετέωρο το ζήτημα εάν θα προκηρυχθεί νέο δημοψήφισμα για την αποδοχή του νέου Συντάγματος ή αυτό θα εγκριθεί από την τουρκική Εθνοσυνέλευση. Ομως, τόνισε ότι αυτό που προέχει είναι η μεγαλύτερη και ενεργότερη συμμετοχή της κοινής γνώμης στην εκπόνηση του νέου Συντάγματος, θέση η οποία παρουσιάζει ειδικό ενδιαφέρον για τις μη τουρκικές και μη μουσουλμανικές κοινότητες της Τουρκίας.

Οι απόψεις του επί του πολιτειακού κίνησαν το ενδιαφέρον των Τούρκων δημοσιογράφων, καθώς, σύμφωνα με τη «Χουριέτ», ο κ. Γκιουλ εξέφρασε «επιφυλάξεις» έναντι της Προεδρικής Δημοκρατίας, σύστημα προσφιλές στον Ταγίπ Ερντογάν. «Αναμφίβολα διατηρώ επιφυλάξεις, το σύστημα έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του.

Ολα είναι προ συζήτησιν, αλλά το θέμα πρέπει να διερευνηθεί ενδελεχώς», είπε ο Τούρκος πρόεδρος. «Αραγε ο κ. Γκιουλ θα εξαντλήσει την επταετή προεδρική θητεία για την οποία τον εξέλεξε η Εθνοσυνέλευση ή θα περιοριστεί σε πενταετή, όπως ορίζει η συνταγματική αναθεώρηση που υπερψηφίστηκε στο δημοψήφισμα του περασμένου Σεπτεμβρίου και βάσει της οποίας ο πρόεδρος εκλέγεται κάθε πέντε χρόνια;», έσπευσαν να αναρωτηθούν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. «Η διάρκεια της θητείας του κ. Γκιουλ αποτελεί αντικείμενο συζήτησης εμπειρογνωμόνων· αναλυτές όμως δεν αποκλείουν να γίνει αιτία τριβών μεταξύ προέδρου και Ερντογάν», σημείωνε χθες η αντιπολιτευόμενη «Χουριέτ».

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.