27/1/11

Στήριξη από Ε.Ε. ζητούν οι Ρώσοι για τον αγωγό South Stream

Η διελκυστίνδα μεταξύ όσων εκπροσωπούν τα πανθομολογούμενα, πλέον, ανταγωνιστικά συμφέροντα των σχεδιαζόμενων αγωγών φυσικού αερίου South Stream και Nabucco μονοπώλησαν το ενδιαφέρον στο φετινό European Gas Conference, που διεξάγεται στη Βιέννη.

Ο πρόεδρος της Ρωσικής Ένωσης Παραγωγών Φυσικού Αερίου Βαλέρι Γιάζεφ υποστήριξε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να υποστηρίξει τον South Stream, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία, κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα και μέσω των Βαλκανίων, στην Ευρώπη και ο πρόεδρος του προγράμματος Μαρσέλ Κράμερ ζήτησε ισότιμη μεταχείριση εκ μέρους των Βρυξελλών.

Νωρίτερα, ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας και σύμβουλος στο πρόγραμμα Nabucco Γιόσκα Φίσερ είχε τονίσει ότι η Ευρώπη πρέπει να ενισχύσει τους δεσμούς της, μέσω αυτού του αγωγού, με χώρες, όπως το Τουρκμενιστάν και η Τουρκία, για να εξασφαλίσει το ότι δεν θα στραφούν προς τη διψασμένη για ενέργεια Ανατολή.

«Δεν ζητάμε προνομιακή μεταχείριση», δήλωσε ο Μαρσέλ Κράμερ, λίγες ημέρες πριν τη συνάντηση κορυφής της 4ης Φεβρουαρίου για τη διαμόρφωση κοινής ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής στα θέματα ενέργειας.

Ο Γιόσκα Φίσερ υπογράμμισε τη σημασία που έχει η αποφασιστικότητα της Ευρώπης να ανοίξει τον Νότιο Ενεργειακό Διάδρομο για τον προσανατολισμό χωρών, όπως το Τουρκμενιστάν και η Τουρκία, επισημαίνοντας ότι «δεν μιλάμε μόνον για προμήθεια πετρελαίου και φυσικού αερίου, μιλάμε επίσης και για τη στρατηγική θέση της Ευρώπης».

Στην αντίθετη περίπτωση, το Τουρκμενιστάν δεν θα έχει άλλη επιλογή από τη στροφή προς Ανατολάς και αυτό θα «έχει σοβαρές συνέπειες για την Ευρώπη», είπε ο Γιόσκα Φίσερ. Πρόσθεσε, επίσης, ότι ο αγωγός Nabucco έχει «πολύ θετική επίδραση στη σχέση της Τουρκίας με την Ευρώπη».

Υποστήριξε ότι ο αγωγός Nabucco είναι ο μόνος βιώσιμος τρόπος για τη διαφοροποίηση των πηγών ενεργειακής τροφοδοσίας της Ευρώπης, σε αντίθεση με τον αγωγό South Stream ή άλλα μικρότερα προγράμματα αγωγών, όπως ο Διασυνδετήριος αγωγός Τουρκία-Ελλάδα-Ιταλία (ITGI) ή ο Trans-Adriatic Pipeline (TAP). Πρότεινε να ενσωματωθούν τα μικρότερα προγράμματα στον Nabucco ως «ένα πρόγραμμα». Εκπρόσωπος του Nabucco είπε ότι προς το παρόν μια τέτοια ενσωμάτωση δεν εξετάζεται από τους μετόχους στο πρόγραμμα.

Ο Γιόσκα Φίσερ χαρακτήρισε «αντιπαραγωγικές» τις προσπάθειες ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών να αναπτύξουν τις δικές τους, ανεξάρτητες ενεργειακές στρατηγικές.

Σχολιάζοντας, τέλος, τη δήλωση του Βαλέρι Γιάζεφ ότι στόχος του South Stream είναι «να εξαλείψει όλους τους κινδύνους στη διαμετακόμιση, συμπεριλαμβανομένων και των κινδύνων που σχετίζονται με την Ουκρανία», ο Γιόσκα Φίσερ εκτίμησε ότι «αυτό δεν είναι κάτι που θα βοηθήσει την Ευρώπη, δεν εντάσσεται σε μια στρατηγική διαφοροποιήσεων των πηγών τροφοδοσίας».
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

1 σχόλιο:

  1. μου έχει μπει η ιδέα ότι οι ταραχές στην Β. Αφρική (και Λίβανο και Υεμένη) κάποια σχέση έχουν με αυτό το χάρτη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.