13/4/11

Ευρωπαϊκή έκθεση για την θαλάσσια πολιτική

Η έκθεση αυτή αποτελεί ουσιαστικά τη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν με το Συμβούλιο υπουργών και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις δράσεις και τα έργα που θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν μέσω της νέας αυτής ευρωπαϊκής πολιτικής.
Βασική επιδίωξη του πρώτου αυτού χρηματοδοτικού κανονισμού για την Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική είναι η μεγιστοποίηση της βιώσιμης ανάπτυξης των ωκεανών και των θαλασσών, καθώς και η προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής των παράκτιων, νησιωτικών και απόμακρων περιφερειών της ΕΕ, ως αποτέλεσμα της δημιουργίας συνεκτικών και συντονισμένων πολιτικών.

Σύμφωνα με τον κ. Κουμουτσάκο, ο οποίος παρουσίασε σήμερα το περιεχόμενο της έκθεσής του στους Έλληνες ανταποκριτές στις Βρυξέλλες, οφέλη από την εφαρμογή αυτής της πολιτικής μπορούν να έχουν όλα τα κράτη-μέλη με θαλάσσια, παράκτια και νησιωτικά εδάφη, αλλά και το σύνολο της Ευρώπης από την προστιθέμενη αξία που θα προκύψει από τον συντονισμό όλων των τομέων οικονομικής δραστηριότητας που σχετίζονται με τη θάλασσα.
Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ υπογράμμισε ακόμη ότι ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα παρουσιάζουν οι στόχοι που αναφέρονται στη στήριξη της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης, της απασχόλησης και της καινοτομίας στους θαλάσσιους τομείς και στις παράκτιες και νησιωτικές περιφέρειες της ΕΕ, καθώς και στην προώθηση της διεθνούς διάστασης της ΟΘΠ με τρίτες χώρες στη βάση όμως της υποχρέωσης να επικυρώσουν και εφαρμόσουν τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Κάτι, που ως γνωστό, δεν έχουν πράξει ακόμη η Τουρκία, η Συρία και το Ισραήλ.
Ειδικότερα, για τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, ο κ. Κουμουτσάκος χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι μετά από συντονισμένες προσπάθειες το θέμα αυτό έχει αναβαθμιστεί στο πλαίσιο της Ευρωβουλής και τους τελευταίους δώδεκα μήνες έχει συμπεριληφθεί σε 5 επίσημα κείμενα (εκθέσεις, γνωμοδοτήσεις και θέσεις) της Ευρωβουλής.
Eξ άλλου, αναφερόμενος στις προθέσεις της Τουρκίας για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού στο ?κουγιου, ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε ότι αναλήφθηκε πρωτοβουλία ώστε το θέμα να εξεταστεί εκτάκτως στο πλαίσιο της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας αρχικά με ευρωπαίους εμπειρογνώμονες και στη συνέχεια και με μέλη της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης μετά τις εκλογές του Ιουνίου στην Τουρκία.
kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.