1/4/11

Γήπεδο: η νέα «Μεγάλη του Γένους Σχολή»

Έχουμε συνηθίσει πια. Το βράδυ της Κυριακής, της πάλαι ποτέ «αθλητικής Κυριακής», θα ακούσουμε, πλην των άλλων καταθλιπτικών και τρομακτικών, τις εξής κοινότοπες – αλλοίμονο – φράσεις: «Μαύρη μέρα για τον ελληνικό αθλητισμό», «φοβερά επεισόδια στο τάδε γήπεδο», «διεθνής διασυρμός της Ελλάδας», «ανεγκέφαλοι οπαδοί έκαψαν…». Τις προσπερνούμε αδιάφοροι, σαν να πρόκειται για παιδικές, αθώες σκανταλιές. Θεωρούμε αυτό που ονομάζουμε χουλιγκανισμό, μέρος της παιδαγωγίας των νέων. Το προστάδιο, ο προθάλαμος πριν από την ενηλικίωση είναι η μαθητεία στην κερκίδα. Κουκούλα, μολότωφ και κουκουλοφορία: ιδού τα υλικά της σύγχρονης εκπαίδευσης. Το γήπεδο, είναι η νέα Μεγάλη του Γένους Σχολή. Ας μη λησμονούμε και ότι το ποδόσφαιρο υπάγεται στο Υπουργείο Πολιτισμού….

Ένας από τους τελευταίους Δασκάλους του λαού μας, ο Φώτης Κόντογλου, έγραφε πριν από 40 περίπου χρόνια: «…αλλά και τι άλλο από αδιαντροπιά φανερώνουν και τα ματς με τη θεά μπάλα, που την κλωτσάνε ένα σωρό χασομέρηδες για να διασκεδάσουνε τις μυριάδες φιλάθλους, που δεν ευρήκαν άλλο τίποτε για να νιώσουν αγωνία και χτυποκάρδι, αλλά μόνο για την μπάλα; Και γίνονται σοβαρά συνέδρια για την μπάλα, με αντιπροσωπείες, με συζητήσεις, με ανακοινωθέντα, με δημοσιογράφους. Σε τέτοιο δυσθεώρητο ύψος δεν έφτασε ποτέ η ανοησία». (Μυστικά Άνθη, εκδ. «Αστήρ», σελ. 15).
Ο Κόντογλου στηλίτευε τότε το ποδόσφαιρο, γιατί λειτουργούσε ως παραισθησιογόνο, ως λυτρωτική εκτόνωση. Όπως σημειώνει λίγο παρακάτω: «οι άνθρωποι καταντήσανε σαν άδεια κανάτια και προσπαθούν να γεμίσουν τον εαυτό τους, ρίχνοντας μέσα ένα σωρό σκουπίδια, μπάλες, εκθέσεις με τερατουργήματα, ομιλίες και αερολογίες, καλλιστεία που μετριέται η εμορφιά με τη μεζούρα, καρνάβαλους ηλίθιους…». Αν ζούσε σήμερα, ο νεοφανής αυτός ομολογητής της Ορθοδοξίας και έβλεπε τα οδοφράγματα, τους εμπρησμούς, τους λιθοβολισμούς, τα καπνογόνα, τις συμπλοκές με την αστυνομία, τις καταστροφές περιουσιών του δημοσίου και ιδιωτών, τα αιματοκυλίσματα ή άκουγε τα εμετικά και βορβορώδη συνθήματα των λεγομένων οπαδών, που συνήθως βεβηλώνουν κάθε ιερό και όσιο (από μάνα μέχρι πίστη και πατρίδα. Είναι τόσο βαθιά η διάβρωση και η αλλοτρίωση των οπαδών, που «αποθεώνουν» τις ομάδες τους άδοντας σαχλοάσματα στους ρυθμούς του εθνικού μας ύμνου), θα μιλούσε για παρανοϊκούς και παράφρονες, για «άδεια κανάτια», που γεμίζουν με βία και επιθετικότητα, για απελπισμένους και απεγνωσμένους νέους, για μια «τεράστια μάζα αδιάφορων και ουδετέρων που προοδευτικά έχει γίνει ένας τεράστιος στρατός από δυσαρεστημένους, έτοιμος να ακολουθήσει όλες τις υποβολές των ουτοπιστών και των ψευδορητόρων». (Γ. Λε Μπον, «Ψυχολογία των μαζών», εκδ. Ζήτρος).
Σχεδόν κάθε Κυριακή βλέπουμε τις εκθηριωμένες ορδές, που συνωστίζονται αγεληδόν, στις «θύρες» (ορμητήρια βανδαλισμού και βιοπραγίας), να συμπλέκονται και να κονταροχτυπιούνται -κυριολεκτικά- μεταξύ τους και, κυρίως, με την αστυνομία, η οποία απορροφά την οργή τους για την περιρρέουσα εξαθλίωση. Βλέποντας τους «γενναίους» αυτούς φιλάθλους, τα νέα παιδιά να κυριαρχούνται από αυτήν την βάναυση ορμή της «ανώνυμης καταστροφής», δεν μπορείς, παρά να σκεφτείς, με θλίψη, πως έχουμε να κάνουμε με μια νοσηρή αναπλήρωση του κενού που προκάλεσε η αδηφάγος κυριαρχία του χρήματος και η καταρράκωση όλων των αξιών. Για την κάλυψη του οδυνηρού κενού, ο «οργισμένος νέος» αναζητεί ένα υποκατάστατο. Έτσι θεοποιεί το σωματείο του, καλύπτοντας την έμφυτη μεταφυσική αγωνία του, αναγάγει σε ύψιστο ιδανικό, σε νόημα ζωής, την επιτυχή πορεία της ομάδας του και – το χειρότερο- σπαταλά την ικμάδα της νιότης του, υπηρετώντας το πιο διεφθαρμένο, σάπιο και εξαχρειωτικό φαινόμενο των σημερινών κοινωνιών, που ονομάζεται ποδόσφαιρο και δη επαγγελματικό. (Χαρακτηριστικά τα συνθήματα των αφιονισμένων αυτών οπαδών: «ΠΑΟ – θρησκεία – θύρα 13, Θρύλε – θεέ μου).
Η εξουσία, βέβαια, γνωρίζοντας πως το ποδόσφαιρο συναρπάζει τις μάζες, το χρησιμοποιεί για να εκτρέψει την προσοχή των μαζών από τα βασανιστικά και εκρηκτικά προβλήματα της καθημερινής ζωής. Προτιμότερο είναι ο άνεργος νεαρός να συγκρούεται με τον αντίπαλο άνεργο οπαδό, παρά να ξεχυθεί στους δρόμους, για να καταγγείλει τις αυθαιρεσίες της εξουσίας, το ελληνοκτόνο μνημόνιο, την κοινωνική αδικία, την ασυδοσία των ισχυρών, τους εθνικούς εξευτελισμούς, τους λεηλάτες και καταστροφείς του τόπου.
Η εξουσία, μέσω του Μεγάλου Αδελφού, των Μ.Μ.Ε., στρέφει την προσοχή των πολιτών και κυρίως της νεολαίας, όχι προς τα όντως προβλήματα, αλλά στις αναμετρήσεις των γηπέδων, με αποτέλεσμα την αποκοίμηση, την χειραγώγηση, την φίμωση του κοινωνικού σώματος, που διαπαιδαγωγείται έτσι, ώστε να θέτει πρώτο στην κλίμακα των ιεραρχήσεών του, το μέλλον, παραδείγματος χάριν του ΠΑΟΚ στο κύπελο ΟΥΕΦΑ, παρά τις επιλογές της Υπουργού «διά βίου αμάθειας» ή τα τουρκοπροσκυνήματα του Υπουργού των Εξωτερικών. (Γι’ αυτό και η πληθώρα αθλητικών αναμετρήσεων. Δεν περνάει μέρα που δεν θα προβάλλεται μια «ιστορική» αθλητική συνάντηση. Ο χρόνος των πολιτών μπαζώνεται, μην αρχίσει και σκέφτεται την κατάστασή του. Επικίνδυνα πράγματα αυτά…).
Δεν υπάρχουν στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο ηθικές αρχές και σεβαστοί κανονισμοί. Τα ποδοσφαιρικά σωματεία εξελίχθηκαν σε μεγαλοεπιχειρήσεις. Επιχειρηματίες, αμφίβολης προέλευσης, αγοράζουν ομάδες με μοναδικό στόχο την κοινωνική προβολή, την διαφήμιση, τον ύποπτο πλουτισμό. Σε περιόδους που το 1/4 του λαού ζει με μισθό κάτω από το όριο της φτώχειας, που διαλύεται ο κοινωνικός ιστός και ερημώνει η λεγόμενη αγορά, αυτοί, δαπανώντας τεράστια ποσά, αγοράζουν ποδοσφαιριστές μόνο και μόνο για να κερδίζουν την εύνοια, την ανοχή, την λατρεία των αγροίκων οπαδών.
Σήμερα το ποδόσφαιρο αντιμάχεται την ίδια την παιδεία. Δρέπουμε και τους καρπούς μιας πολύ συγκεκριμένης «Παιδείας», που διδάσκει μόνον δικαιώματα, αγνοώντας ότι στην εξοπλιστική, για παράδειγμα, ηλικία του δημοτικού, «μορφώνεις» πρωτίστως την έννοια του καθήκοντος και της πειθαρχίας. Οι μαθητές του Δημοτικού, παιδιά ανυπεράσπιστα, φανατίζονται εξαιτίας της τηλεόρασης, των χυδαίων αθλητικών εντύπων και από τις συζητήσεις των «μεγάλων». (Το πρώτο μέλημα του πατέρα σήμερα, είναι η κληροδότηση στο παιδί της ποδοσφαιρικής προτίμησης). Ο γράφων, ζήτησε από αγόρια της Ε΄ Δημοτικού να γράψουν πόσα ιστορικά πρόσωπα γνωρίζουν και πόσους ποδοσφαιριστές. Το αποτέλεσμα αποκαρδιωτικό: αγνοεί ο μαθητής του Δημοτικού τον Σωκράτη ή τον Πλάτωνα και γνωρίζει τους σύγχρονους «θεούς» της στρογγυλής θεάς. Συγκρατεί ο μαθητής τα ονόματα των σύγχρονων «θεών» (παντού η λέξη θεός) της μπάλας και ξεφορτώνεται, ως βάρος περιττό, τα ονόματα των θνητών εκείνων «γονέων της ανθρωπότης». Μπορούμε βέβαια να καυχόμαστε, γιατί τα παιδιά μας έχουν τουλάχιστον «ποδοσφαιρική παιδεία», όπως λένε οι κοτσανολογούντες αθλητικογράφοι…
Νατσιός Δημήτρης
δάσκαλος- θεολόγος

8 σχόλια:

  1. Ακύρωσε κάθε αγώνα όπου γίνονται επεισόδια. Βάλε από 10 αγωνιστικές ποινή στις ομάδες. Βάλε ονομαστικό εισητήριο και ανιχνευτές μετάλλων τις εισόδους και άμα κουνηθεί φύλλο ξανά να μου γράψεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η μικρή χούντα ('67-'74) έδωσε ιδέες στην μεγάλη χούντα (γενιά των Cayenne) για να αποχαυνώσει τη νεολαία και να δημιουργήσει τη νοοτροπία του οπαδισμού και για την πολιτική.

    Κόψε τους αστυνομικούς από τη φύλαξη των γηπέδων και θα δεις πως θα γίνουν όλοι αρνάκια.

    Ο Φρουρός της Πρεσβείας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εύγε Σάββα, για την πολύ εύστοχη επιλογή του παραπάνω άρθρου!

    Το έχω κι πει και εγώ στο παρελθόν, όπως και άλλοι, πως την Ελλάδα την έφαγαν δύο πράγματα.

    1. Η ΚΟΜΜΑΤΟΚΡΑΤΙΑ-πέραν πολύ απέχουσα της άσκησης της αληθινής πολιτικής.

    2. Η ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΚΡΑΤΙΑ πόρω πολύ απέχουσα από το γνήσιο πνεύμα του αθλητισμού.

    Στις ημέρες μας το πρώτο πράγμα που χρησιμοποιείται ως κοινωνικό υπερόπλο από την ΝΕΑ ΤΑΞΗ, είναι το ποδόσφαιρο και ο πρωταθλητικός αθλητισμός τύπου παρωδία Ολυμπιακών αγώνων.
    Όπως έγραφε ο ποιητής Γιουβενάλης 100 μ.Χ για την πολιτική των Αυτοκρατόρων: "panem circenses et . [...] "άρτος και θεάματα"
    (Juvenal, Σάτιρα 10,77 - 81).

    Δοκιμασμένα παλιά κόλπα, τα οποία κάπως μετριάστηκαν με την έλευση του Χριστιανισμού και τα οποία ενδυναμώνονται σημαντικά σε κάθε κρίση του, όπως σήμερα.
    Και δεν είναι μόνο το Πνεύμα του Χριστιανισμού ή ό,ποιας άλλης θρησκευτικότητας που οπισθοχωρεί μπροστά στην επέλαση του χουλιγκανισμού και της θεοποίησης μιας ασήμαντης συλλογικότητας, όπως επίσης και άλλων εκτονωτικών μεθόδων των καταπιεσμένων ορμέμφυτων, αλλά σχεδόν πάντα ακολουθεί ταυτόχρονα και η οπισθοχώρηση γενικά του πνεύματος σε κάθε τομέα της ανθρώπινης δραστηριότητας.

    Πόσοι γνωρίζουν τον Καλομοίρη, τον
    Σκαλκώτα, τον Μινωτή, τον Παρθένη ή τον Καστοριάδη; Πολύ λίγοι. Την Μενεγάκη όμως, την Πάνια, τους "Αρβύλες" και την Μανωλίδου πολλοί!

    Αυτό είναι το νόημα των λόγων του Κόντογλου, ενός αγαπημένου λογοτέχνη και ζωγράφου, τον οποίον επίσης μόνο μερικοί μυημένοι γνωρίζουν, ενώ τον Σισέ και τον Ιμπαγάσα πολλοί!

    Μερικές φορές, σκέφτομαι πως δεν υπάρχει ελπίδα...
    Πάντα όμως ξανακοιτάω ίσια μπροστά!!
    Ο λαός μας είναι σαν ένας "άσωτος υιός", όπως και αν εννοεί κανείς τον Πατέρα! Ένας λαός που θα ξαναβρεί την ταυτότητα και την αξιοπρέπεια του.
    Που θα καταλήξει ως ξεπεσμένος αριστοκράτης να συλλογιστεί πόσο πικρά είναι τα "ξυλοκέρατα των χοίρων" και πόσο πλούσια τα ελέη της Αρχοντικής Κληρονομιάς του. Αυτής που εγκατάλειψε για τις χίμαιρες της ασωτίας, ακολουθώντας τις Σειρήνες της "προόδου" και του χρυσού περιτυλίγματος, ως σύγχρονος Οδυσσέας.
    Υπάρχει η Ιθάκη, αδέλφια!
    Υπάρχει η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ!!
    Γιατί η Ιθάκη του Οδυσσέα είναι η Επιστροφή σε αυτήν την Ιθάκη από όπου έφυγε.
    Ο προορισμός του ασώτου, είναι να σωθεί.
    Να ξαναγυρίσει στην Κληρονομιά του και να ξαναγίνει αυτός που ήταν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ας μη δαιμονοποιούμε το ποδόσφαιρο ως άθλημα, μόνο και μόνο επειδή γίνεται αντικείμενο χρήσης και εκμετάλλευσης από πολλές πλευρές. Με την ίδια λογική που δεν κατηγορούμε τα μαχαίρια, μόνο και μόνο επειδή τα χρησιμοποιούν και οι δολοφόνοι. Προσωπικά, συνιστώ ανεπιφύλλακτα το βιβλίο:

    Μια θρησκεία χωρίς άπιστους: Ποδόσφαιρο
    Συγγραφέας: Μπογιόπουλος Νίκος, Μηλάκας Δημήτρης

    Σύντομη περιγραφή:

    "Η μπάλα είναι θρησκεία!
    Αλλά όταν ξεχάστηκε ότι «θεός» της δεν είναι ο πρόεδρος της ΠΑΕ... «χάσαμε την μπάλα». Την κλότσησαν οι αεριτζήδες και οι «παράγοντες» που λυμαίνονται το χώρο του ποδοσφαίρου. Tην ξεφούσκωσαν οι μεγιστάνες και το ιερατείο της UEFA και της FIFA, που ρουφάνε την ψυχή της «στήνοντας» το παιχνίδι στα μέτρα της διαφημιστικής αρένας και της χρηματιστηριακής φούσκας.
    Oι σελίδες αυτού του βιβλίου είναι μια ανατομία της μπάλας στην Eλλάδα, στην Eυρώπη, στον κόσμο. Tης μπάλας που χάθηκε. Μα κάπου εκεί, λεηλατημένη από τους άθλιους διακορευτές της, οι αιώνια ερωτευμένοι με τη μαγεία του ποδοσφαίρου ξέρουν ότι υπάρχει, αγνή, ολοζώντανη, στρογγυλή, απρόβλεπτη, όσο η εικόνα της Eθνικής Eλλάδας καταργεί κάθε νόμο των πιθανοτήτων και στέφεται βασίλισσα στα γήπεδα της Πορτογαλίας.
    Αυτή είναι η δύναμη του ποδοσφαίρου. Άλλωστε στο ποδόσφαιρο «όλα είναι δυνατά»! Ακόμα και τούτο: Να απαλλαγεί η μπάλα από τα «χρεόγραφα» που τη φορτώνουν οι κανόνες της αγοράς και να ξαναγίνει Παιχνίδι.
    "

    Και για να ευθυμήσουμε λίγο φίλε Απελλή, από το απόσπασμα τού σχολίου σου: "Ο λαός μας είναι σαν ένας "άσωτος υιός", όπως και αν εννοεί κανείς τον Πατέρα! Ένας λαός που θα ξαναβρεί την ταυτότητα και την αξιοπρέπεια του.", προς στιγμήν υποπτεύθηκα ότι είσαι βάζελος, αλλά μετά, το υπόλοιπο σχόλιό σου με επανέφερε.

    Υ.Γ. Πριν από καμμιά 50αριά χρόνια, σε αγώνα κυπέλλου Παναθηναϊκού - Ολυμπιακού στη Λεωφόρο, όταν ο κόσμος κατάλαβε ότι το ματς ήταν στημένο, μπήκαν μέσα όλοι μαζί, Ολυμπιακοί και Παναθηναϊκοί, και τα κάψανε και ψάχνανε να λυντσάρουν τούς "αρμόδιους". Αυτά όμως μόνο στο "βάρβαρο" άθλημα τού ποδοσφαίρου, διότι δυστυχώς δεν έγινε το ίδιο και στο ευγενές σπορ τής πολιτικής μετά από το στημένο ματς Τουρκίας - Κύπρου τον Ιούλιο τού 1974...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΣ

    2 Απριλίου 2011 10:37 π.μ.


    προς στιγμήν υποπτεύθηκα ότι είσαι βάζελος,


    Φίλε Πιγκουϊνε, δεν είμαι βάζελος! Για να πω την αλήθεια δεν είμαι με καμία ομάδα, εκτός της Εθνικής που παρακολουθώ τα παιχνίδια της και μιας κάποιας συμπάθειας προς την ΑΕΚ, λόγω του Δικέφαλου Αετού και της Ρωμανίας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΙΟ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ, ΝΑ ΜΗ ΚΑΘΕΤΑΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΝΑ ΜΑΘΕΙ ΚΑΤΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ, ΝΑ ΜΗ ΞΕΣΠΑΕΙ ΠΑΝΩ ΣΤΟΥΣ ΑΝΙΚΑΝΟΥΣ ΗΓΗΤΟΡΕΣ ΤΟΥ, ΚΑΙ ΑΠΟΧΑΥΝΩΜΕΝΟΣ ΝΑ ΑΥΤΟΪΚΑΝΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΥΤΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΑΝΕ.
    ΤΟ ΝΑ ΚΛΩΤΣΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΝ ΑΛΛΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΟΥ ΔΩΣΕΙ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ.......
    ΟΧΙ ΟΤΙ ΚΑΙ ΕΓΩ ΔΕΝ ΕΧΩ ΕΤΣΙ ΑΥΤΟΠΑΓΙΔΕΥΤΕΙ.
    ΣΤΑΥΡΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εγώ συνιστώ το βιβλίο του Γκουστάβ Λεμπόν "Ψυχολογία των Μαζών". Αν και ο Λεμπόν ανέλυσε το θέμα αυτό πριν περίπου έναν αιώνα, είναι αξιοσημείωτο πόσα χαρακτηριστικά από τα οποία αναφέρει, συναντώνται και σήμερα.
    Ισως να μην είναι και τυχαίο δηλαδή αυτό...Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καταρχην ως ΜΗ ποδοσφαιροφιλος (δεν εχω παει ποτε στην ζωη σε γηπεδο για να παρακολουθησω ποσοσφαιρκο αγωνα) συμφωνω με το νοημα του αρθρου. Αν και θα πρεπει να παραδεχθω οτι το ποδοσφαιρο προσφερει μαι χρησιμη εκτονωση σε μια μεγαλη μεριδα του πληθυσμου (και αν δεν την υπηρχε το ποδοσφιαρο στην θεση του θα εμφανιζοταν κατι αλλο για να καλυψει αυτην την αναγκη, αρα δεν υπαρχει λογος να το δαιμονοποιησουμε αυτο καθ΄αυτο) εχω την εντυπωση οτι αν ο Κωστης Παλαμας ζουσε σημερα στον Δεκαλογο του Γυφτου του θα αντικαθιστουσε τις αραμτοδρομιες με το ποδοσφαιρο (ως κοινωνικο γεγονος οχι ως αθλητικη δραστηριοτητα) ως συμβολο μιας σαπιας κοινωνιας..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.