17/4/11

Καταδίκη κροατών στρατηγών για εγκλήματα κατά των Σέρβων

Επειτα από ακροαματική διαδικασία τριών ετών, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) έκρινε ένοχους τους κροάτες στρατηγούς Άντε Γκοτόβινα και Μλάντεν Μάρκατς για εγκλήματα πολέμου και τους καταδίκασε σε κάθειρξη 24 και 18 ετών αντίστοιχα.

Οι δύο στρατηγοί κρίθηκαν ένοχοι για τη συμμετοχή τους, το 1995, σε οργανωμένο εγκληματικό σχέδιο, την επιχείρηση «Καταιγίδα», στόχος της οποίας ήταν η βίαιη απομάκρυνση του σερβικού πληθυσμού από τον θύλακα της Κράινας στην Κροατία. Κατά το δικαστήριο, το οργανωμένο εκείνο σχέδιο υλοποιήθηκε υπό την καθοδήγηση του τότε προέδρου της Κροατίας Φράνιο Τούτζμαν.
Γκοτόβινα και Μάρκατς κρίθηκαν ένοχοι για τουλάχιστον 150 δολοφονίες Σέρβων της Κράινας, διώξεις, απελάσεις, λεηλασίες, καταστροφές πόλεων και βάναυση συμπεριφορά, ενώ απαλλάχθηκαν από τις κατηγορίες της βίαιης μετακίνησης.

Η κροατική Επιτροπή του Παρατηρητηρίου του Ελσίνκι για τα ανθρώπινα δικαιώματα ωστόσο θεωρεί τον Γκοτόβινα υπεύθυνο για τον θάνατο τουλάχιστον 700 σέρβων αμάχων και την εκδίωξη περίπου 20.000 Σέρβων από τις εστίες τους.

Την ώρα που στη Χάγη ανακοινωνόταν η απόφαση, στο Ζάγκρεμπ συγκεντρωμένοι βετεράνοι κροάτες στρατιωτικοί έψελναν τον εθνικό ύμνο της Κροατίας. Η πρωθυπουργός της Κροατίας Γιάντρανκα Κόσορ χαρακτήρισε "απαράδεκτο" το γεγονός ότι οι δικαστές του ΔΠΔ θεώρησαν ότι οι κροάτες ηγέτες «έδρασαν στο πλαίσιο μιας κοινής εγκληματικής επιχείρησης». Η κροατική κυβέρνησή δεσμεύτηκε να κάνει ό,τι δυνατόν για να ακυρωθεί αυτός ο χαρακτηρισμός στην έφεση, την οποία προανήγγειλε η υπεράσπιση του Γκοτόβινα.
 http://www.makthes.gr

2 σχόλια:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.