9/4/11

Τουρκία: Σύλληψη εκατοντάδων Κούρδων

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την ικανοποίηση για τα αιτήματα αλλαγής από τον αραβικό κόσμο, αλλά οι Κούρδοι διαδηλωτές λένε ότι αγνοεί παρόμοιες κλήσεις από την κουρδική μειονότητα στη χώρα του.
Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε εκατοντάδες Κούρδους από τις αρχές του Μαρτίου, ενώ οι Κούρδοι εξακολουθούν να διεκδικήσουν τα βασικά δικαιώματά τους με την έναρξη μιας εκστρατείας πολιτικής ανυπακοής.


Η τουρκική κυβέρνηση αρνείται να απαντήσει σε τέσσερα βασικά αιτήματα του κουρδικού λαού: την άμεση παύση των πολιτικών και στρατιωτικών επιχειρήσεων, την συνταγματική εγγύηση για την εκπαίδευση και χρήση της κουρδικής γλώσσας, τη κατάργηση του εκλογικού ορίου του 10%, το περίφημο φράγμα που περιορίζει σημαντικά την αντιπροσώπευση του κουρδικού λαού στο Κοινοβούλιο, την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων.


Σύντομες ειδήσεις ​​για τους Κούρδους:

* Αγνοώντας τα θεμιτά αιτήματα του κουρδικού λαού που εκφράζονται με τη  πολιτική εκστρατεία ανυπακοής, που ξεκίνησε στις 24 του Μαρτίου με το κύριο κουρδικό κόμμα BDP, το τουρκικό κράτος έχει σκοτώσει τουλάχιστον 15 μαχητές του ΡΚΚ, συνέλαβε 338 Κούρδους και φυλάκισε 149 άλλους μεταξύ της 1ης Μαρτίου και 6ης Απριλίου.

* Τουρκία: βίαιες συγκρούσεις πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη 7 Απριλίου στη πόλη Σιζρέ σε μια διαδήλωση στη μνήμη των 7 μαχητών του ΡΚΚ που σκοτώθηκαν τη 1η Απριλίου κατά τη διάρκεια μιας στρατιωτικής επιχείρησης στο Χατάι, παρά την μονομερή κατάπαυση του πυρός που κήρυξαν οι ένοπλες και πολιτικές οργανώσεις του ΡΚΚ.

Άλλες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε αρκετές κουρδικές πόλεις, προκειμένου να πιέσουν την κυβέρνηση να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που αυξάνονται.

* Μια διοικητική έρευνα έναντι επτά Κούρδων φοιτητών του Διεθνούς Πανεπιστήμιου της Κύπρου στη Βόρια Λευκωσία, στη τουρκοκρατημένη πλευρά, από τη διεύθυνση του πανεπιστημίου για τη συμμετοχή τους στις γιορτές του Νεβρόζ της 20ης Μαρτίου, για την άφιξη της άνοιξης και γιορτή αντίστασης των Κούρδων. 
250 φοιτητές συσπειρώθηκαν τη Πέμπτη 7 Απριλίου μπροστά από την πρυτανεία για να διαμαρτυρηθούν κατά της απόφασης του πειθαρχικού συμβουλίου που διέταξε τον αποκλεισμό για ένα έτος ενός από αυτούς τους φοιτητές.

 * Η αστυνομία συνέλαβε την Πέμπτη τέσσερα μέλη του BDP στα Άδανα για συμμετοχή σε διαδήλωση στις 4 Απριλίου για τα γενέθλια του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν (62), φυλακισμένος στο νησί-φυλακή Ιμραλί από το 1999.

* Εννέα Κούρδοι καταδικάστηκαν την Τετάρτη 6  Απριλίου σε φυλάκιση 6 έως 10 μηνών από το 7ο Κακουργιοδικείο 7η Αδάνων, γιατί φώναζαν «παράνομα» συνθήματα κατά τα εγκαίνια του νέου γραφείου του BDP στο Χατάι το 2010.

* Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε το πρωί της 6ης Απριλίου τουλάχιστον 22 Κούρδους σε δύο κουρδικές πόλεις, Χακάρι και Ούρφα.

Mediapart.fr     7.4.2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.