9/4/11

Meltdown


Της Μιράντας Ξαφά*


H επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα έχει στόχο να βοηθήσει την κυβέρνηση να εξειδικεύσει τρία πράγματα: μέτρα ύψους τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ φέτος για να πετύχει τον στόχο για έλλειμμα 7,5% του ΑΕΠ, εξοικονόμηση 22 δισ. ευρώ την τριετία 2012-14 για να μειώσει το έλλειμμα κάτω από 3%, και αποκρατικοποιήσεις ύψους 15 δισ. ευρώ την τριετία 2011-13 για να επαναγοράσει χρέος. Είναι προφανές ότι αυτά τα ποσά δεν μπορούν να προκύψουν από νέους φόρους και οριζόντιες περικοπές. 
Το μεγάλο πρόβλημα όμως είναι ότι η κυβέρνηση δεν τολμά να απολύσει έστω έναν περισσευούμενο υπάλληλο. Αντί να περιορίσει το υπερτροφικό Δημόσιο, η κυβέρνηση αναζητεί νέα έσοδα για να το συντηρήσει. Υστερα από την περυσινή φοροεπιδρομή, εξετάζει την επιλεκτική κατάργηση των φοροαπαλλαγών με εισοδηματικά κριτήρια, πράγμα που θα καταστήσει το φορολογικό σύστημα ακόμη πιο πολύπλοκο απ’ ό,τι ήδη είναι. Φορολογώντας υπέρμετρα τον ιδιωτικό τομέα –που είναι ο μόνος που παράγει πλούτο– εντείνει την ύφεση. Για κάθε θέση εργασίας που διατηρείται στο Δημόσιο χάνονται δύο στον ιδιωτικό τομέα. Στην προσπάθειά της να αγοράσει χρόνο, η κυβέρνηση αναζητεί ακόμη και εφ’ άπαξ έσοδα από νομιμοποίηση καταπατημένων, αζήτητες κληρονομιές κ.λπ. για να συνεχίσει να χρηματοδοτεί μόνιμες δαπάνες.


Η δυναμική του χρέους δεν μπορεί να αντιστραφεί χωρίς δραστικό περιορισμό του κράτους και βελτίωση του κλίματος για επενδύσεις. Ενα εκτεταμένο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων θα έκανε πολύ πιο πειστική τη δήλωση του πρωθυπουργού ότι κάνει τα πάντα για να βγει η Ελλάδα από την κρίση. Αντ’ αυτού δηλώνει ότι θα απαγορεύσει με νόμο την πώληση δημόσιας γης, ενώ κάποιοι υπουργοί του μιλούν για «κόκκινες γραμμές» στις αποκρατικοποιήσεις. Το αποτέλεσμα είναι οι αγορές να δυσπιστούν για την πολιτική βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε βαθιές τομές και το spread των ελληνικών ομολόγων να παραμένει στα ύψη.


Η κυβέρνηση παραμένει δέσμια της κρατικιστικής αντίληψης που μας οδήγησε στην κρίση. Προτάσσει τα ιδιοτελή συμφέροντα των συντεχνιών, βλάπτοντας το γενικό συμφέρον. Παρ’ όλη την υποτιθέμενη απελευθέρωση της κρουαζιέρας το καμποτάζ συνεχίζεται, τα επαγγέλματα παραμένουν κλειστά, και οι επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας δεν υλοποιούνται. Αντί να ανοίξει την αγορά ενέργειας στον ανταγωνισμό, η κυβέρνηση ενισχύει τη μονοπωλιακή θέση της ΔΕΗ, θέτοντας υπό τον πλήρη έλεγχό της τον διαχειριστή του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ. Στο δημοσιονομικό σκέλος, η εξυγίανση των ΔΕΚΟ και οι συγχωνεύσεις «Καλλικράτη» παραμένουν στα χαρτιά, τα φορολογικά έσοδα υπολείπονται των στόχων, ενώ καθυστερεί η εγκατάσταση πληροφορικών συστημάτων που θα επιτρέψουν στο Δημόσιο να ελέγξει τις δαπάνες του στην υγεία, στις προμήθειες, στη μισθοδοσία.


Για να περιοριστεί η δημόσια σπατάλη πρέπει να μπορούμε να μετρήσουμε το κόστος και να το συγκρίνουμε με όσα συμβαίνουν σε ευνομούμενες χώρες ή στον ιδιωτικό τομέα. Αν δεν μετράμε δεν μπορούμε να πάρουμε σωστές αποφάσεις. Ομως το κομματικό-συνδικαλιστικό κατεστημένο θεωρεί το μέτρημα επικίνδυνο, διότι αποκαλύπτοντας το μέγεθος της σπατάλης μπορεί να οδηγήσει σε μεταρρυθμίσεις που το θίγουν. Γι’ αυτό και ο διάλογος για την οικονομία γίνεται με συνθήματα, όχι με επιχειρήματα και αδιάψευστα στοιχεία.
Χάρη στην τρόικα, που επιμένει στη διαφάνεια, τα δημόσια νοσοκομεία έχουν αρχίσει να δημοσιεύουν ισολογισμούς. Τα στοιχεία του 2009 για δέκα νοσοκομεία, που περιλαμβάνουν τα δύο μεγαλύτερα από τα 134 κρατικά, αναδεικνύουν μια εξαιρετικά δυσάρεστη πραγματικότητα. Τα έσοδά τους δεν καλύπτουν καν τη μισθοδοσία τους, ενώ οι προμήθειες και λοιπές δαπάνες είναι υπερδιπλάσιες των εσόδων, αφήνοντας μια τρύπα δισεκατομμυρίων που καλύπτεται από κρατικές επιχορηγήσεις. Αντίθετα τα ιδιωτικά νοσοκομεία την ίδια χρονιά ήταν κερδοφόρα. Γιατί λοιπόν η κυβέρνηση δεν αναθέτει το management σε ιδιώτες; Διότι η συντριπτική πλειοψηφία των διοικητικών υπαλλήλων που απασχολούνται στα κρατικά νοσοκομεία είναι περιττοί, ιδιαίτερα αν εισαχθούν σύγχρονα λογιστικά συστήματα που ενημερώνουν τη διοίκηση σε πραγματικό χρόνο για έσοδα, προμήθειες κ.λπ. Το ίδιο ισχύει σε πολλές άλλες δραστηριότητες του Δημοσίου που, αν καταργηθούν και μεταφερθούν στον ιδιωτικό τομέα, θα οδηγήσουν σε ομαδικές απολύσεις αργόμισθων.


Ορισμένοι πιστεύουν ότι η Ευρώπη θα μας υποστηρίξει οικονομικά ό,τι και αν κάνουμε, είτε πετυχαίνουμε τους στόχους του Μνημονίου είτε όχι, λόγω του φόβου ενός ντόμινο που θα συμπαρασύρει ολόκληρη την Ευρωζώνη αν η Ελλάδα κηρύξει στάση πληρωμών. Αυτή η άποψη κινείται στη σφαίρα της ουτοπίας. Παραβλέπει ότι ο στόχος του προγράμματος σταθεροποίησης είναι η αποκατάσταση της βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών, ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να επιστρέψει στις κεφαλαιαγορές, πράγμα που δεν θα συμβεί αν οι στόχοι για το έλλειμμα δεν τηρηθούν. 


Πέρα από την απώλεια αξιοπιστίας, η μη τήρηση των στόχων προσκρούει στην προσδοκία της τρόικας να πάρει πίσω τα δανεικά και στη δικαιολογημένη απροθυμία των λαών της βόρειας Ευρώπης να επωμιστούν το κόστος της διάσωσης της Ελλάδας. Πώς να τους πείσουμε ότι οι θυσίες μας αξίζουν την υποστήριξή τους όταν οι εργαζόμενοι στα ΕΛΠΕ απεργούν για να διατηρήσουν τους 17 μισθούς και τα απίστευτα επιδόματά τους («επίδομα εργένη»!); Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη έχει όρια. Βρισκόμαστε ήδη σε χρεοκοπία εν αναστολή. Με τους σημερινούς ρυθμούς βαδίζουμε σταθερά προς άρση της αναστολής.

* Η κ. Μιράντα Ξαφά είναι σύμβουλος επενδύσεων στην IJ Partners και ιδρυτικό μέλος της «Δράσης».

24 σχόλια:

  1. Ξαφά, η φωνή του ΔΝΤ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι, όποιος δεν ενθουσιάζεται από την Τρόικα και τα τσιράκια της είναι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ. Περαστικά σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η κ. Ξαφά, μας λέει το εξής: Κακό το κράτος (της διαπλοκής, που οικοδόμησε η κομματαρχία 200 χρόνια τώρα). Δώστε τα όλα στην ιδιωτική επιχειρηματικότητα. Δηλαδή ξεπουλήστε, να μην μείνει τίποτα κάτω απο δυνητικό μελλοντικο κοινωνικό έλεγχο.
    Η κ. Ξαφά προσπαθεί να μας εγκλωβίσει στο ψευτοδήλημμα "κράτος ή ελέυθερη αγορά", και υποστηρίζει το δεύτερο σκέλος του ψευτοδηλήμματος, προκειμένου τα μεγάλα αφεντικά της να ξεζουμίσουν την χώρα.
    Εμείς, δηλαδή η κοινωνία, δηλαδή το Έθνος, δεν βρισκόμαστε πουθενα στην συλλογιστική της Ξαφα.
    Και όχι μόνον της Ξαφά, αλλα μηδενός εξαιρουμένου απο την Αριστερά έως την Δεξιά.
    Η ορθή απάντηση θα ήταν: Ούτε το κράτος ιδιοκτησία της κομματραχίας, ούτε η κοινωνικά ανεξέλεγκτη αγορά.
    Δημιουργία θεσμων που θα μας αναγορέυουν σε βουλευόμενο Δήμο, αντι για μεμονωμένους ψηφοφόρους, εργαζόμενους και καταναλωτές που είμαστε τώρα.
    Ο Δήμος να επέχει θέση εντολέως και οι πολιτικοί σχέση εντολοδόχου.
    Μέ δικαίωμα ανάκλησης του πολιτικού και παραπομπής του στην δικαιοσύνη, για τα ποινικά αλλά και για τα πολιτικά του ολισθήματα.
    Καμία απόφαση του κοινοβούλιου να μην ισχύει, εάν δεν έχει την έγκριση των θεσμών του Δήμου.
    Δεν χρειάζεται να μαζευόμαστε σε μια πλατεία, αυτό σήμερα μπορεί να γίνει με αδιάβλητο ηλεκτρονικό τρόπο. Δείτε το σύνταγμα του Ρήγα, για να καταλάβετε. Γράφτηκε πρίν το 1800, και είναι έτη φωτός μπρόστα απο το σημερινό πολιτικό σύστημα.
    Μόνο με τον παραπάνω τρόπο, θα μπορέσει το κράτος να γίνει εργαλείο της κοινωνίας, και η λειτουργία της οικονομίας θα μπεί κάτω απο τους κανόνες της κοινωνίας.
    Μόνο έτσι δεν θα κάνει κουμάντο στην κοινωνία η οικονομία και οι εξαγορασμένοι πολιτικοί της.
    Η Ελληνική ιστορία μας δισάσκει για ακόμα μια φορά το μέλλον. Αυτά γινότανε στην Δημοκρατία της κλασσικής εποχής, αλλα και στα Κοινά μας, συνεχώς και αδιάληπτα, μέχρις ότου τα κατήργησε το 1833 ο Όθωνας.
    Οσοι δεν το γνωρίζουμε, να στρωθούμε να διαβάσουμε τον Κοντογιώργη για να καταλάβουμε.
    Το ψευτοδίλημμα της Ξαφά, στοχεύει στην πλήρη παράδοση της κοινωνίας στην ανεξέλεγκτη δύναμη των γιγάντιων οικονομικών δυνάμεων της παγκοσμιοποίησης.
    Στό σβύσιμο της ελέυθερης μεσαίας επιχειρηματικότητας.
    Στην ακύρωση κάθε μελλοντικής δυνατότητας της κοινωνίας να χρησιμοποιήσει το πολιτικό εργαλείο ενός αναμορφωμένου και λειτουργικού κράτους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σωζόμαστε μόνο με δραστική αύξηση παραγωγής, των αυτοπασχολούμενων, εργατικού δυναμικού, εισαγωγή μεταναστών και χρησιμοποίησή τους ως φθηνό χειρονακτικό εργατικό δυναμικό(θα πάρουν άδεια εργασίας και θα πληρώνουν κάθε χρόνο για να την ανανεώνουν. Όχι υπηκοότητα και δικαίωμα ψήφου), δραστική μείωση γραφειοκρατίας-φορολογίας για τους πολίτες, κρατικοποιήσεις, και διεθνείς συμφωνίες όπου θα αγοράζουμε από οποιονδήποτε αρκεί να δεχτεί ως πληρωμή τα αγροτικά προιόντα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ωραία αυτά που λες East αλλά αυτά προϋποθέτουν ένα είδος συγκεντρωμένης παραγωγής και σχεδίασης. Αυτά νομίζω δεν γίνονται στη σημερινή Ελλάδα. Όχι όσο κυβερνάνε οι Μπόμπολες οι ΔΟΛ και οι υπόλοιποι της κομπανίας. Και σίγουρα δεν γίνεται όταν έχεις παραδώσει μόνος σου εθελοντικά όλα τα όπλα σου. Το νόμισμα, τις διακρατικές σχεσεις, την αγροτική πολιτκή κ.α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θα δω όλους εσάς που αερολογείτε σε λίγο τι θα κάνετε...

    Τα ασφαλιστικά ταμεία αδειάζουν μέρα με τη μέρα γιατί καλούνται να πληρώσουν συντάξεις και νοσήλεια χωρίς να έχουν εισροές λόγω ανεργίας.

    Κάθε νοήμων κυβέρνηση στον κόσμο, στην προσπάθεια να μην αδειάσουν εντελώς θα έβαζε ένα πλαφόν στις συντάξεις.
    Στο Ελλαδιστάν περιμένουμε να φύγει και η τελευταία δεκάρα από το ταμείο για να κόψουμε τις συντάξεις εντελώς σε όλους!!!!

    Ζ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν απέτυχε το μνημόνιο, απέτυχε παταγωδώς η εφαρμογή του...

    Πέρα από μια αρχική οριζόντια μείωση μισθών
    ποια διάταξη του μνημονίου εφαρμόσθηκε;

    Ακόμα και στη χρεοκοπία μας παραμένουμε γελοίοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Άρχισαν τα σαπρόφυτα του Μνημονίου να ψάχνουν για δικαιολογίες για το ναυάγιο του ΔΝΤ. Ουστ από δω ρε στις τρύπες σας προδότες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. "Βαρβάρους ειλωτεύειν" έλεγε ο Ισοκράτης.

    East, προτείνω την εισαγωγή βαρβάρων ως ειλώτων μόνο για την φτηνή παραγωγή, διαφορετικά, αν είναι να τους πληρώνουμε, δεν βλέπω τι θα τους κάνουμε.

    Σωζόμαστε, λες, με δραστική αύξηση του εργατικού δυναμικού. Αφού αυτό που υπάρχει τώρα δεν ξέρουμε τι να το κάνουμε, τι θα κάνεις το επιπλέον;

    Από "αυτοαπασχόληση", τουλάχιστον, εσύ πας καλά :)

    "κρατικοποιήσεις" = ευκαιρία για διορισμό "ημετέρων κοπριτών", άρα καταστροφή.

    "δραστική μείωση γραφειοκρατίας-φορολογίας για τους πολίτες". Να και κάτι με το οποίο συμφωνώ, διότι οι φόροι δρουν ανασταλτικά στις επενδύσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. As you may know the financial Greek crisis, is at its worst
    point, imposing enormous suffer to the Greek people, their families, their prosperity and their security.

    The future to the majority of the Greek people living in Greece now seems only grim and miserable, with absolute unemployment and economic demise. The worst of all is that the descent has not yet reached its end. So we still sink.

    The foundation of the problem of the Greek economy is that Greece imports more goods (in absolute values) than it exports. Therefore, Greece needs urgently to close that gap. I.e. to export more goods than it imports. An invaluable help to achieve this goal would be if Greeks who live abroad, in America, in Australia, in Germany and elsewhere started to buy from their markets, products that are produced in Greece.

    In addition they could ask frequently their local markets for Greek products, so to create an incentive to the market to bring such products on their stores. Greek businessmen could import Greek products and throw them in
    the American markets or elsewhere. Greek churches could advise after the Sunday's liturgy the people for the need to support Greece, by buying products produced in Greece.

    Greek-American newspapers could also explain the need Greek-Americans support Greece with the aforementioned way. Another idea could be to suggest that this summer Greeks of the world choose Greece for their holidays, in order to support the Greek economy.

    Lobbies considered Greek-friendly could be approached and asked as a favor to support the implementation of such ideas.

    Concluding, there is a need for a global campaign targeting all Greeks living abroad that they should support Greek economy by buying products of Greece. I believe SAE, along with Greek church and many other Greek organizations could help decisively in the implementation of such an idea.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Η ΤΡΑΠΕΖΑ: Ο τραπεζικός νόμος του Peel, το μέγεθος και η ποσότητα του χρήματος, η σημασία των επιτοκίων, ο κεντρικά κατευθυνόμενος χρηματοπιστωτικός κλάδος, η εξέλιξη του πολέμου, καθώς επίσης ο φόβος μίας «σοβιετικού τύπου» Ευρώπης

    http://www.casss.gr/PressCenter/Articles/2326.aspx

    Νομίζω πως τo παραπάνω άρθρο-ανάλυση, είναι πολύ πιό διαφωτιστικό, απ' την "πληρωμένη" γνώμη της κάθε κυρίας Ξιαφά (πρώην υπαλλήλου του IMF)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. "Σωζόμαστε, λες, με δραστική αύξηση του εργατικού δυναμικού. Αφού αυτό που υπάρχει τώρα δεν ξέρουμε τι να το κάνουμε, τι θα κάνεις το επιπλέον;"

    Η Ελλάδα δεν παράγει σχεδόν τίποτα, είμαστε η ακριβότερη χώρα της Ευρώπης, και έχουμε τεράστιο χρέος/ανάγκες/δυνατότητες, επομένως χρειαζόμαστε πολλαπλασιασμό του εργατικού δυναμικού.

    Τα μέτρα που παίρνουν αυτοί που μας εξουσιάζουν είναι προς την αντίθετη κατεύθυνση, διότι θέλουν να μας χρεωκοπήσουν για να υποδουλωθεί η Ελλάδα και οι Έλληνες, και να μειωθεί ο Ελληνισμός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Να πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Το σπάταλο και παρασιτικό κράτος-το ξέρουμε όλοι, μας κόστισε πάρα πολύ, κυρίως γιατί ευνούχισε τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου. Η φοροδιαφυγή (η οποία έγινε εν συνεργασία με κρατικούς παράγοντες-διαπλεκόμενους) το ίδιο. Η άκριτη παροχή εξωφρενικών επιδομάτων επίσης. Μην τα ρίχνουμε όμως όλα στο ότι οι κυβερνήσεις υπολόγιζαν το πολιτικό κόστος, διότι μόνο τις ισχυρές ομάδες προστάτευαν όλοι, είτε ήταν μεγαλοκαρχαρίες, είτε συνδικαλιστές, είτε...διάφορα άλλα. Και όλο επαναλάμβαναν το ίδιο μότο "για το σπάταλο δημόσιο, για τη φοροδιαφυγή, για, για..." χρόνια και χρόνια. Γιατί άραγε άφησαν να περάσουν τόσα χρόνια με το ίδιο πρόβλημα, αφού γνώριζαν κατά βάθος πού οδηγούμαστε; Γιατί όλων οι πολιτικές δεν ήταν διόλου φιλικές προς την μικρομεσαία επιχείρηση; Γιατί δεν μας τράβηξαν τότε το αυτί πριν μπούμε στην Ευρωζώνη, παρά άφησαν να φτάσουμε στο απροχώρητο; Τώρα μας τίθεται το δίλημμα, "ή υποχωρείτε αναφανδόν προς τα αιτήματα των μεγάλων κεφαλαιαγορών, ή σας τα κόβουμε όλα". Και αυτό, δεν απευθύνεται μόνο προς την Ελλάδα, αφορά και την Ευρωζώνη που στο ίδιο δίλημμα θα παγιδευτεί και αυτή.
    Η Ελλάδα να κάνει τα μαθήματά της, σύμφωνοι. Αλλά είναι μόνο ένα μέρος του προβλήματος και έστω, ο καθρέφτης του όλου προβλήματος. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. 9 Απριλίου 2011 7:10 μ.μ.

    Καλή η ιδέα σου αλλά να ξέρεις ότι οι Ελληνες του εξωτερικού αγοράζουν Ελληνικά προΪόντα. Πάρα πολλοί όχι μόνο´από νοσταλγία αλλά διότι γνωρίζουν ότι έτσι προωθούν την πατρίδα τους. Το κακό είναι ότι οι Ελληνες του εσωτερικού όπως πάντα ξενομανείς αγοράζουν τα πάντα από ξένες πολυαγορές ΙΚΕΑ, ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ κλπ.
    Αγοράστε Ελληνικά προϊόντα ότι έχει μπροστά στην μπάρα 520 είναι ελληνική παραγωγή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Τάκης (5:44μμ): "Να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν απέτυχε το μνημόνιο..."

    Δεν Νομίζω Τάκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Η κυρια λεει απλες αληθειες, απολυτα κατανοητες σε οσους εχουν μια κανονική δουλειά, κρινονται σε καθημερινή βαση απο την ποιοτητα της, και εχουν ζησει τους κινδυνους και την πολυπλοκοτητα της πραγματικής ζωής.

    Το συσιτιο που μοιραζεται ομως, ισως στην μεγαλυτερη μεριδα του ελληνικου λαου (άμεσα και εμμεσα) για δεκαετιες τωρα μας εχει οδηγησει εδω που βρισκομαστε να χαζεβουμε τα απιστευτα ποστ απο αντι-ΔΝΤ ελληναραδες.

    Το αρθρο της κυριας ειναι επι της ουσιας πατριωτικο, δεδομενου οτι ειναι καλυτερα να σε βομβαρδιζουν, απο το να σε δανειζουν για να γινεσαι περισσοτερο τεμπελης και ανικανος.

    Στα πλαισια αυτα δεν εχει νοημα κανενας περαιτερω δανεισμος (το ΔΝΤ θα βοηθουσε αν ειχαμε αλλαξει την χρονια που περασε).
    Ο πανιβλακας πρωθυπουργος μας, αφου μας εφερε αδω που μας εφερε σε χρονο ρεκορ, καταφερε μονο να μας αποδειξει ποιο ειναι το προβλημα, του οποιου προβληματος ο καλυτερος πρεσβευτης ειναι ο ιδιος, ο κρατ-οικισμος του, η ανικανοτητα του, και το οτι ποτε δεν εχει κανει μια κανονικη δουλεια για να καταλαβαινει πως κινειται ο πλανητης.

    Να σταματησει λοιπόν ο περαιτερω δανεισμος. Φωτια και τσεκουρι σε ολους τους τεμπεληδες και και τους χαραμοφαιδες (και δυστηχως και σε πολλους νοικοκυρηδες, που θα δουν τους κοπους τους να καταστρεφονται, και το περιβαλλον τους να διαλυεται).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Πιγκουινε ο Τακης εχει απολυτο δικιο δεν γυρνας στην λιμνουλα σου να το ξανασκεφτης;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Στις 19 Μαίου θα είχαμε ακαριαία ανακοπή. Σε 15 ημέρες δεν θα υπήρχε χώρα, θα είχε καταλυθεί κάθε στοιχειώδης δομή, ούτε να φάμε δεν θα είχαμε, θα ξεκοιλιάζαμε αλλήλους, εκτιμώ δε ότι θα ερχόταν και η Τουρκία να παίξει στην παιδική χαρά. Το κακό, στραβό και ανάποδο Μνημόνιο μας επέτρεψε να κτυπούμε τα πλήκτρα τώρα.

    Αν έχει το Μνημόνιο εσφαλμένους όρους, όπως μεγάλες δόσεις οριζοντίων μέτρων και φορολογίας, είναι και επειδή το ΠΑΣΟΚ διαπραγματεύθηκε σκληρά για να μη θιγούν τα κεκτημένα τού κομματικού στρατού του. Εάν έχει σωστούς και δικαίους όρους τους οποίους έπρεπε να είχαμε θεσπίσει μόνοι μας, δεν εφαρμόζονται, πάλι για να μη θιγούν τα κεκτημένα τού κομματικού στρατού.

    Δεν εκμεταλλευθήκαμε στο παραμικρό την παράταση ζωής για ν' αλλάξουμε κάτι αλλά γκρινιάζουμε που πήραμε τα λεφτά. Δεν μας αρέσουν οι επαχθείς όροι, αλλά δεν μας εξηγεί και κανείς ποιος θα μας πληρώνει για να χαϊδευόμαστε με ήπιες προσαρμογές. Δεν μας εξηγεί κάποιος πώς θα μηδενίσουν οι θαυματοποιοί δημαγωγοί τα ελλείμματα σε 18 μήνες ενώ η χώρα πέθαινε σε 9 ημέρες. Δεν εξηγεί μας κάποιος για ποιο λόγο δεν έδωσαν οι δημαγωγοί τα φώτα τους στην Πορτογαλία ώστε να μη καταφύγει στον μηχανισμό δανεισμού.

    Επειδήπερ πολύ επιμένουμε και μας φταίν μόνον οι άλλοι, θα γίνουν όλα όπως διακαώς επιθυμούμε και θα ευοδωθεί λίαν συντόμως ο αντιμνημονιακός αγών. Χαράς ευαγγέλια! Όσοι διαβάζουν ανάμεσα στις γραμμές βλέπουν ότι η Τριμερής μπήκε στην φάση τών επαναληπτικών διορθωτικών διαβουλεύσεων και παρατάσεων ώστε να μας δώσουν ευκαιρία μετά την ευκαιρία να μη σταματήσουν όλα, να συνεχίζουμε να ζούμε και μεις, να ελπίζουν ότι θα πάρουν κανένα φράγκο πίσω και αυτοί. Ξέρουν πολύ καλά ότι επειδή δεν παράγουμε, και επειδή μόνοι μας δεν έχουμε να φάμε εάν διαγράψουμε μονομερώς τα χρέη, δεν θα μείνει λίθος επί λίθον, οπότε και η αξία τών υποθηκών που εγγράψαμε για να πάρουμε τα λεφτά θα μηδενιστεί σε μια χώρα που κολυμπά στο χάος και το αίμα. Θα μάθουμε λοιπόν τώρα εκ πείρας σε ποιο πτώμα θα εφήρμοζε κάθε άγγελος εξάγγελος τα θαύματά του αφού θα χαρούμε πρώτα για λίγο τον θρίαμβο τής κομμουνιστικής επαναστάσεως επί του βρωμερού καπιταλισμού μέχρι να τελειώσουν οι κονσέρβες και το πλιάτσικο, θα μάθουμε ποιοι είναι οι 18 μήνες που προσφέρονται απλόχερα για να κάνουμε τα μαγικά μας, θα ζήσουμε το άλλο μείγμα πολιτικής. Δεν γίνεται αλλιώς τελικά.

    Ο Θεός να μας ελεήσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ανακοίνωση τού νέου Ε.Α.Μ. (Ένωση Απολογητών τού Μνημονίου) προς τα μέλη του:

    "Σύντροφοι και συντρόφισσες,

    Οι καιροί είναι δύσκολοι. Το μνημόνιο δοκιμάζεται. Οι γαλλογερμανικές τράπεζες δεν έχουν προλάβει ακόμα να ξεφορτωθούν τα ελληνικά ομόλογα. Η διεθνιστική αλληλεγγύη προς τούς τραπεζίτες απαιτεί τη συστράτευση όλων μας. Τα στραβόξυλα οι Έλληνες δεν αντιλαμβάνονται ότι το μνημόνιο είναι ευτυχία και πρέπει να τούς συνετίσουμε με τη μόνη γλώσσα που καταλαβαίνουν, το φόβο, πολύ φόβο. Και την ενοχή, πολλή ενοχή, αφού ως γνωστόν μαζί τα φάγαμε. Εμείς, πρωτοπόροι πάντα, το είδαμε από την πρώτη στιγμή. Εξασφαλίσαμε ότι τα λεφτά τού μνημονίου θα πάνε εξολοκλήρου στην εξυπηρέτηση τών φιλεύσπλαχνων και ελεημόνων δανειστών μας (οι αλήτες τούς λένε τοκογλύφους), αλλά δυστυχώς δεν φτάνουν. Θέλουμε κι άλλα, πολλά, πιο πολλά. Αλλά η αχάριστη πλεμπάγια γκρινιάζει και δυσανασχετεί. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά κυνηγάει, αποδοκιμάζει και γιαουρτώνει τούς δικούς μας που δεν μπορούν πια να πάνε στις εκλογικές τους περιφέρειες, με αποτέλεσμα να τρομοκρατούνται και, άκουσον - άκουσον, να καταψηφίζουν στις επιτροπές νομοσχέδια όπως το καινούριο για την πράσινη ανάπτυξη, ξέρετε αυτό με τα οικολογικά φρουτάκια.

    Μνημονίτες και μνημονίτισσες, δεν μπορεί να γίνει δουλειά έτσι. Πρέπει επειγόντως να περάσουμε και νέα μέτρα. Και να ξεπουλήσουμε όσο - όσο. Αλλά χρειαζόμαστε στήριξη. Για την πρώτη φάση βρήκαμε στήριξη με τη συμμαχία τών προθύμων που δημιουργήσαμε. Δυστυχώς όμως δεν επαρκούν για τη δεύτερη φάση (αφήστε που έχουν αρχίσει κι αυτοί να τρέμουν το ελεεινό πόπολο). Έτσι λοιπόν είναι καθήκον μας να βρούμε κι άλλους, από τα υπόλοιπα κόμματα. Αλλά οι αριστεροδεξιοί αλήτες δε συναινούν. Είναι οι ίδιοι φαιοκόκκινοι τραμπούκοι που όπως είπαν όχι στο σχέδιο Ανάν, έτσι λένε και τώρα. Μέχρι και το μεγάλο μας ηγέτη το Σόρος φέραμε για να τούς συνετίσει, αλλά τζίφος η δουλειά. Γι αυτό, το φορτίο πέφτει τώρα στούς ώμους μας ακόμα πιο βαρύ. Μη το βάζετε κάτω όμως, προσπαθήστε ακόμα περισσότερο, με νύχια και με δόντια (ξέρετε άλλωστε ότι εμείς δε θα σάς αφήσουμε έτσι). Δώστε τα όλα. Τώρα. Πάμε.

    ΝΥΝ ΥΠΕΡ ΠΑΝΤΩΝ ΟΙ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΙ."

    Υ.Γ. Ανώνυμε (1:56πμ), αγαπητέ Τάκη, στην πατρίδα μου δεν έχουμε λιμνούλες αλλά μόνο τον παγωμένο ωκεανό κι έτσι δεν έχουμε ούτε χρωματιστά πράσινα παπαγαλάκια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. grammophone πρέπει να αναθεωρήσεις το nickname σου σε "χαλασμένο γραμμόφωνο", αφού όλα αυτά που λες, τα ακούμε ξανά και ξανά σαν χαλασμένο γραμμόφωνο, απ' τους δοσίλογους που μας κατσικώθηκαν στο σβέρκο μας, μέσω των ΜΜΕ τους και τις χρεοκοπημένες εφημερίδες-σκουπίδια τους.

    Τους ακούμε και τους βλέπουμε καθημερινά απ' τα τηλεπαράθυρα των κάστρων-ΜΜΕ τους. Διαβάζουμε καθημερινά τις πληρωμένες γνώμες τους.

    Τώρα θέλουν -μέσω πληρωμένων διαμορφωτών γνώμης- να μην μας αφήσουν σε ησυχία μέχρι να ενδώσουμε στις επιθυμίες τους, ακόμα και σε χώρους που δεν ελέγχονται απ' τους ίδιους, όπως ο παρόν ιστοχώρος;

    Δηλαδή... έλεος. Αρκετά.
    Δεν σας φτάνει ο κανονικός σας μισθός που παίρνετε, δουλεύετε τώρα και υπερωρίες; τέτοια απληστία;

    Και στο τέλος, βάζεις και ένα... "ο Θεός να μας ελεήσει".

    Ναι. Να μας ελεήσει απ' τα ψέματα και την δολιότητά σας.

    Ρε... από πότε θυμηθήκατε τον Θεό; που το παίζετε όποτε σας συμφέρει και θεοσεβούμενοι; που δεν έχετε ούτε ιερό ούτε όσιο; που έχετε κάνει Θεό σας το χρήμα;

    Ρε... ουστ από δω... παλιανθρώποι.

    Αλλά για εσάς έχει γραφτεί:

    "Οὐαὶ ὑμῖν γραμματεῖς καὶ Φαρισαῖοι ὑποκριταί ὅτι ἀποδεκατοῦτε τὸ ἡδύοσμον καὶ τὸ ἄνηθον καὶ τὸ κύμινον καὶ ἀφήκατε τὰ βαρύτερα τοῦ νόμου τὴν κρίσιν καὶ τὸν ἔλεον καὶ τὴν πίστιν· ταῦτα ἔδει ποιῆσαι κἀκεῖνα μὴ ἀφιέναι 24 ὁδηγοὶ τυφλοί οἱ διϋλίζοντες τὸν κώνωπα τὴν δὲ κάμηλον καταπίνοντες"

    Κοινός νους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Να τι σημαίνει πατριωτισμός και να ποιοι είναι οι πατριώτες. Μια ζωή ουρά των ξένων, "ρεαλιστές", προδότες και ρουφιάνοι. Για δεστε ρε κάτι πατριώτες που χειροκροτούν τους ξένους και βρίζουν τη χώρα τους. Άντε να μου χαθείτε πουλημένα τομάρια... Κρεμάλα ρε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ο λόγος που απέτυχε το μνημόνιο είναι ο ίδιος με αυτόν που ήρθε: έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού.

    Πάντα περιμένουμε από κάποιον άλλο να μας υποδείξει τί είναι το σωτήριο για μας, προσπαθούμε να κάνουμε αυτό που μας υποδεικνύει αλλά καταλαβαίνουμε ότι δεν παράγονται τα σωτήρια αποτελέσματα που ελπίζαμε, συνειδητοποιούμε ότι δεν υπάρχει φως, ΔΕΝ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΑ ΛΑΘΗ ΜΑΣ, και ψάχνουμε κάποιον καινούργιο από μηχανής Θεό για να μας λύσει τα προβλήματα - τα οποία πηγάζουν εξ'ολοκλήρου από τον εγωϊσμό, την έλλειψη ουσιαστικής συνεργασίας και την αυθυποβολή μέσω γελοίων φράσεων όπως "υπήρχαν προβλήματα αλλά ας μην τα ισωπεδώνουμε όλα", όχι για να αξιοποιήσουμε τα υγιή στοιχεία που υπάρχουν αλλά για να μην αλλάξουμε τη δομή από την οποία πηγάζει η εξουσία αυτών που μας έφεραν εδώ.

    Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν, όσο και να τις ψάχνουν μερικοί για να εξασφαλίσουν θέση στη λίστα των ανακυκλώσιμων, μήπως και ξαναδουν φως σε κάποιο καιρό. Η πατρίδα είναι σε πολύ κακή κατάσταση.

    Δεν είναι τυχαίο ότι οι Έλληνες διαπρέπουν στο εξωτερικό, παρόλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν: αξιοποιώντας ένα υγιώς οργανωμένο σύστημα, βγάζουν αυτά που έχουν μέσα τους για να παράξουν αποτέλεσμα - για τους ίδιους και για την κοινωνία στην οποία ζουν. Εδώ, όπως μου είπε μια κυρία που επισκέφτηκε την Ελλάδα τον Σεπτέμβριο:

    "It's ok to seek for contributors to a healthy system - well, you could also keep your eyes and ears open for a creative change to this healthy system.

    But your system is sick, thus the people brought up in it are more or less in the same shape; why do they judge who and how will contribute to make it better?"

    ...και είχε πατήσει το πόδι της για πρώτη φορά στην Ελλάδα πριν από 2 μέρες!

    Η πατρίδα είναι απίστευτα όμορφη με φυσικό τρόπο, έχει τέλειο κλίμα, το χώμα και το νερό της μας δίνουν ό,τι μπορεί κανείς να επιθυμήσει. Εμείς, αντί να σκεφτούμε και να συνεργαστούμε για το πώς θα τα ζήσουμε -εμείς και οι επόμενες γενιές- καλύτερα, για το πώς θα παράξουμε γνώση και πολιτισμό, τσακωνόμαστε για το ποιός θα εξασφαλίσει την ανακύκλωση του σάπιου συστήματος και για το ποιός θα διαπραγματευτεί με τον οποιονδήποτε από μηχανής Θεό.

    Αυτό κι'αν είναι υποκρισία...

    Ministre plénipotentiaire

    ΥΓ. Σε αυτούς που θα σπεύσουν να επαναλάβουν την ατάκα "κάθε μέρα έχουμε πόλεμο λόγω μνημονίου", απαντώ ότι δεν έχει καμία αξία η ποιότητα της απάντησης αν είναι σε λάθος ερώτημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Δλδ για να καταλάβω :
    1. Το μνημόνιο ήρθε μόνο του στην Ελλάδα;
    2. Το μνημόνιο μας είπε από που να κόψουμε τι;
    3. Το μνημόνιο μας ξεπουλάει;
    4.Το μνημόνιο πήρε τις μίζες;
    5. Το μνημόνιο έκλεψε και επιβάλλει τις ρεμούλες, αύξησε τους δημόσιους υπαλλήλους , τους έδωσε αυξήσεις , έδωσε τα επιδόματα ;
    6.Εφτιαξε τις ιδιωτικές επιχειρήσεις που συνεργάζονταν με το δημόσιο και έτρωγαν όλοι μαζί τα λεφτά.
    7.Το μνημόνιο φταίει για όλα
    8. Η Τρόικα ευθύνεται.

    Αν θυμάμαι όμως καλά όλοι μας βαράγαμε παλαμάκια όταν λεγόταν
    το Τσοβόλα δώστα όλα
    Λεφτά υπάρχουν
    Θα δώσουμε δουλειά σε όλους
    Είμαστε η Ευρώπη
    Είμαστε πλούσιοι
    Δεν θα πτωχεύσουμε
    Το πιστόλι στο τραπέζι
    Δεν χρωστάω σε κανέναν
    Η Ελλάδα δεν θα πτωχεύσει
    Δεν κλέψαμε

    Και άλλα πολλά.

    ΕΜΕΙΣ ΤΗΝ ΦΤΆΣΑΜΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΎΜΕ ΝΑ ΒΑΡΕΣΟΥΜΕ ΤΟ ΓΑΙΔΑΡΟ ΒΑΡΑΜΕ ΤΟ ΣΑΜΑΡΙ.
    ΝΑΙ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΙ Η ΤΡΟΙΚΑ ΦΤΑΙΝΕ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ ΛΑΩΝ, ΕΘΝΩΝ, ΝΟΙΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ.
    ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΙΣΘΗΤΟΙ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ και όλα τα κακά του κόσμου.

    ΑΛΛΑ ΕΜΕΙΣ ΤΟΥΣ ΦΩΝΑΞΑΜΕ ΕΜΕΙΣ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΑΜΕ , ΨΗΦΙΖΑΜΕ ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΑΠΟ ΟΤΙ ΒΛΕΠΩ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ.

    Αντί λοιπόν να λέμε ποιοι φταίνε που τους ξέρουμε ας δούμε αυτούς που τους έφεραν , και αντί να γκρινιάζουμε ας δούμε και εμείς τι κάναμε.

    Τον βιασμό τον επιζητήσαμε, τον προκαλέσαμε ο καθένας μας με τον τρόπο του, και τώρα γκρινιάζουμε και αντί έστω και την ύστατη στιγμή να ενωθούμε και να λειτουργήσουμε σαν ένα έθνος, συνεχίζουμε να ακούμε , σχολιάζουμε και ασχολούμαστε με κόκκινα, κίτρινα, μπλε και πράσινα παπαγαλάκια και κόκκους

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.