5/4/11

Δικαίωση Τούρκου συγγραφέα που αναφερόταν σε φόνους από τις τουρκικές αρχές

...Το βιβλίο, που κυκλοφόρησε το 2004, αναφερόταν σ' ένα πρώην μέλος του ΡΚΚ, που εξιστορούσε το πως προσελήφθη από την τουρκική αντιτρομοκρατική υπηρεσία και το πως διαπράχθηκαν μία σειρά από δολοφονίες....

Δικαιώθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Τούρκος εκδότης στον οποίο είχε απαγορευθεί η κυκλοφορία βιβλίου στο οποίο περιγράφονταν οι παράνομες δραστηριότητες και οι δολοφονίες που διέπραξαν οι τουρκικές αρχές ασφαλείας στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε, σήμερα, την Τουρκία, για παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης, του δικαιώματος προσφυγής σε μία δίκαιη δίκη και του δικαιώματος πραγματικής προσφυγής, δικαιώνοντας τον εκδότη Φατίχ Τας, ο οποίος είχε καταδικασθεί από τα τουρκικά δικαστήρια διότι κυκλοφόρησε ένα βιβλίο που αναφερόταν, με ονόματα, στις παράνομες ενέργειες στις οποίες προβαίνουν οι τουρκικές αρχές ασφαλείας, στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας στην Τουρκία.

Τα τουρκικά δικαστήρια επέβαλλαν την δια της βίας απόσυρση του βιβλίου από την κυκλοφορία και επιδίκασαν πρόστιμο 440 λιρών στον Τούρκο εκδότη επειδή στο βιβλίο του αναφέρονταν ονόματα αξιωματικών και υπαλλήλων των τουρκικών αρχών ασφαλείας που συμμετείχαν σε τέτοιες ενέργειες και που, σύμφωνα με το σκεπτικό των τουρκικών δικαστηρίων, θα μπορούσαν να γίνουν στόχος τρομοκρατών.

Το βιβλίο, που κυκλοφόρησε το 2004, αναφερόταν σ' ένα πρώην μέλος του ΡΚΚ, που εξιστορούσε το πως προσελήφθη από την τουρκική αντιτρομοκρατική υπηρεσία και το πως διαπράχθηκαν μία σειρά από δολοφονίες.

Με το σκεπτικό ότι η δημοσίευση του βιβλίου ανταποκρινόταν στο έννομο συμφέρον της κοινής γνώμης στην Τουρκία να γνωρίζει και τις μεθόδους δράσης αλλά και τα ονόματα των αξιωματικών της αντιτρομοκρατικής, το Δικαστήριο, καταδίκασε την Τουρκία και την υποχρέωσε να καταβάλλει 4.150 ευρώ στον εκδότη Φατίχ Τας για ηθική βλάβη και να πληρώσει και 770 ευρώ για τα δικαστικά έξοδα.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.