11/4/11

Σε εφαρμογή ο νόμος για την απαγόρευση της μπούρκας στη Γαλλία

Παρίσι: Σε ισχύ τίθεται πλέον στη Γαλλία ο νόμος που απαγορεύει στις μουσουλμάνες να φορούν μπούρκα σε όλους τους δημόσιους χώρους.Ο νόμος, ο οποίος εγκρίθηκε από το γαλλικό κοινοβούλιο στις 11 Οκτωβρίου 2010, έπειτα από θυελλώδη συζήτηση, αφορά λιγότερες από 2.000 γυναίκες στη Γαλλία.


Συγκεκριμένα, απαγορεύει ρητώς την μπούρκα και το νικάμπ στους δημόσιους χώρους, δηλαδή, στον δρόμο, τους δημόσιους κήπους, τους σταθμούς μέσων μαζικής μεταφοράς και στα καταστήματα, ενώ επισύρει πρόστιμο ύψους 150 ευρώ σε όσες γυναίκες παραβιάσουν τη νομοθεσία.

Πολύ πιο αυστηρός θα είναι ο νόμος για όσους άνδρες αναγκάζουν τις συγγενείς τους να τα φορούν: θα πληρώνουν πρόστιμο ως 30.000 ευρώ, αντιμετωπίζοντας και ποινή φυλάκισης ενός έτους.

Οι ποινές αυτές διπλασιάζονται (ποινή φυλάκισης μέχρι δύο ετών και πρόστιμο μέχρι 60.000 ευρώ) όταν το πρόσωπο που εξαναγκάζεται να καλύψει το πρόσωπό του είναι ανήλικο.

Τον Ιούνιο 2009, ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί είχε δηλώσει ότι η μπούρκα «δεν είναι ευπρόσδεκτη στο έδαφος της Γαλλικής Δημοκρατίας», θεωρώντας την ως «σύμβολο υποταγής» και όχι ως «θρησκευτικό πρόβλημα».

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η σχετική εκστρατεία του προέδρου Νικολά Σαρκοζί χαίρει ευρείας υποστήριξης μεταξύ των γάλλων πολιτών.

Ωστόσο, επικριτές του νόμου υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση Σαρκοζί θέλει με αυτόν τον τρόπο να προσελκύσει ψηφοφόρους από τον χώρο της ακροδεξιάς, τονίζοντας ότι μόνο μια μικρή μειονότητα μουσουλμάνων στη Γαλλία φορά την ισλαμική μαντίλα.

Πολλοί μουσουλμάνοι είναι αντίθετοι με τον νόμο, θεωρώντας ότι στιγματίζει ολόκληρη την μουσουλμανική κοινότητα.

Ωστόσο, το συμβούλιο μουσουλμανικής πίστης και λατρείας της Γαλλίας, αντιπροσωπευτικό όργανο του ισλάμ στη χώρα, θεωρεί ότι το ολικό κάλυμμα του προσώπου είναι προϊόν «ακραίας ερμηνείας του γράμματος του κορανίου και όχι θρησκευτική υποχρέωση».

Τον Οκτώβριο 2010 ο ηγέτης της Αλ Κάιντα, Οσάμα Μπιν Λάντεν, επικαλέστηκε τον νόμο για να απειλήσει τη Γαλλία με επιθέσεις.

Εντός της ημέρας, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της εφαρμογής του νόμου μπροστά από τον καθεδρικό ναό της Νοτρ Νταμ στο Παρίσι.

Το Σάββατο, η αστυνομία συνέλαβε 61 ανθρώπους που επρόκειτο να συμμετάσχουν σε απαγορευμένη συγκέντρωση κατά του νόμου, που οργάνωναν ισλαμικές οργανώσεις της Γαλλίας.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, news.in.gr, με πληροφορίες από Γαλλικό

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.