12/4/11

Αντιδράσεις για τη στρατιωτική άσκηση στο Τηγάνι Σιδηρούντας- ανακοίνωση από το ΙΘΠ "Αρχιπέλαγος"

Την παύση της στρατιωτικής άσκησης που διεξάγεται για πρώτη φορά στην περιοχή τους, ζητούν οι κάτοικοι του χωριού Σιδηρούντα στη Δυτική Χίο.οι κάτοικοι του μικρού χωριού με έκπληξη είδαν το πρωί της Δευτέρας, άρματα μάχης, στρατιωτικά οχήματα και δυνάμεις πεζικού να «καταλαμβάνουν» την περιοχή «Τηγάνι».



Προφανώς η Στρατιωτική Διοίκηση Χίου επέλεξε το συγκεκριμένο χώρο, με δεδομένο ότι λόγω διαμαρτυρίας των κατοίκων του τέως Δήμου Μαστιχοχωρίων δεν λειτουργεί τα τελευταία δύο χρόνια το πεδίο βολής στα Κάτω Φανά της νότιας Χίου. Η απόφαση αυτή όμως πέρασε απαρατήρητη με αποτέλεσμα το μεσημέρι της Δευτέρας αντιπροσωπεία της κοινότητας επισκέφτηκαν τον αντιπεριφερειάρχη Χίου Κώστα Γανιάρη όπου και ζήτησαν να σταματήσουν οι ασκήσεις που είναι προγραμματισμένες να γίνουν όλη την εβδομάδα, επισημαίνοντας ότι η περιοχή ανήκει στη ζώνη NATURA και περικλείεται από αρχαιολογικά μνημεία.


Περιβαλλοντική καταστροφή και κίνδυνος για τη δημόσια υγεία από στρατιωτική άσκηση στη Χίο
Το γεγονός καταγγέλλει με ανακοίνωσή του αλλά και με επιστολή προς την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων, το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος».
Όπως αναφέρει λόγω της στρατιωτικής άσκηση με τη χρήση βαρέων πυροβόλων όπλων και πραγματικά πυρά «με εκτεταμένη περιβαλλοντική καταστροφή και γενική υποβάθμιση απειλούνται τα ήδη επιβαρυμένα αλιευτικά πεδία στη ΒΔ Χίο».

Αναλυτικά το ΙΘΠ "Αρχιπέλαγος" αναφέρει:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με εκτεταμένη περιβαλλοντική καταστροφή και γενική υποβάθμιση απειλούνται τα ήδη επιβαρυμένα αλιευτικά πεδία στη ΒΔ Χίο. Αιτία η στρατιωτική άσκηση με τη χρήση βαρέων πυροβόλων όπλων και πραγματικά πυρά που ξεκίνησε σήμερα το πρωί - 11/4/2011 - , στην περιοχή Σιδηρούντα, της ΒΔ Χίου, από χερσαίες μονάδες του στρατού ξηράς. Η άσκηση γίνεται από τη στεριά με στόχους στη θαλάσσια ζώνη, ενώ οι εκρήξεις που σημειώνονται από το πρωί έχουν προκαλέσει την αγανάκτηση των κατοίκων που βλέπουν να καταστρέφονται τα ήδη υποβαθμισμένα αλιευτικά πεδία και να πλήττονται παραλίες που σε λίγες μέρες θα αποτελούν τουριστικά θέρετρα.

Το Αρχιπέλαγος βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με κατοίκους της περιοχής και από την πρώτη στιγμή ενημέρωσε την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων για τις συνέπειες της συγκεκριμένης στρατιωτικής δραστηριότητας και ζήτησε τη λήψη άμεσων μέτρων για την παύση της άσκησης.


Σημειώνεται ότι στη συγκεκριμένη στρατιωτική άσκηση:
- η χρήση βαρέων όπλων και οι βολές από ξηρά προς την παράκτια ζώνη με τη χρήση πραγματικών πυρών γίνεται σε ευαίσθητα οικοσυστήματα και σε κατοικημένες περιοχές, προκαλώντας ανεξέλεγκτες συνέπειες στο θαλάσσιο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.
- Προκαλείται σημαντική καταστροφή σε ένα ζωτικό αλιευτικό πεδίο και σε παραλίες με έντονη τουριστική επισκεψιμότητα κατά την καλοκαιρινή περίοδο.
- Γίνεται διασκορπισμός βαρέων μέταλλων και άλλων τοξικών ουσιών, οι οποίες αναπόφευκτα θα βιοσυσσωρευθούν στην τροφική αλυσίδα, επιβαρύνοντας την υγεία των τοπικών κοινωνιών, αλλά και των θαλάσσιων ειδών.

Υπογραμμίζουμε ότι η όλη διαδικασία αντίκειται στην ελληνική νομοθεσία και τις διεθνείς συμβάσεις με τις οποίες δεσμεύεται η Ελλάδα για την προστασία των θαλάσσιων ειδών και οικοτόπων, ενώ έρχεται και σε πλήρη αντίθεση με κάθε έννοια προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος, της βιοποικιλότητας, των παραγωγικών οικοσυστημάτων της παράκτιας ζώνης, αλλά και της δημόσιας υγείας.

Η δεδομένη κατάσταση προσβάλει κάθε έννοια περιβαλλοντικής διαχείρισης, ακυρώνει τις εξαγγελίες της στρατιωτικής ηγεσίας περί διασφάλισης του φυσικού περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, κατά τη διεξαγωγή ασκήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων, και αντιβαίνει σε σχετική διαταγή διαρκούς ισχύος. Θυμίζουμε ότι η συγκεκριμένη διαταγή είχε εκδοθεί από το ΥΠΕΘΑ με αφορμή τις ενέργειες του Αρχιπελάγους και κατοίκων των ΒΑ Δωδεκανήσων για την παύση των στρατιωτικών ασκήσεων με πραγματικά πυρά στις βραχονησίδες Άνυδρο & Πετροκάραβο τον Οκτώβριο του 2005. (Υπενθυμίζουμε επίσης ότι έπειτα από επίσημη παραδοχή του ΓΕΝ το 2003, είχε γίνει χρήση 20.000 βλημάτων απεμπλουτισμένου ουρανίου, σε ασκήσεις στο Αιγαίο. Τα βλήματα αυτά αποτελούσαν δωρεά του αμερικάνικου στρατού, τα οποία σύμφωνα με δήλωση του ΓΕΝ τα χρησιμοποίησαν αγνοώντας την τεράστια επικινδυνότητα του υλικού…).

Δυστυχώς, εν έτει 2011 - και με βάση την κατάσταση που βιώνει η χώρα - η προστασία και ανάδειξη της ελληνικής βιοποικιλότητας που αποτελεί και την πλουσιότερη σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, όφειλε να αποτελεί μοχλό και αφετηρία ανάπτυξης. Αντί αυτού συνεχίζει να πλήττεται από μεθόδους που παραπέμπουν σε άλλες εποχές και αντιλήψεις. http://www.chiosnews.com/

29 σχόλια:

  1. Η Ελλαδα ξοδευεται για να αποτρεψει
    την τουρκευση τους και αυτοι αγανακτουν για την προστασια των ψαριων απο τις εκρηξεις.Οταν ριχνουν δυναμιτη στην παρανομη αλιεια ολα τα βλεπουν φυσιολογικα.
    Ραγιαδες ανεγκεφαλοι.Και το κλεισιμο στρατοπεδων δεν το βλεπουν σαν κινδυνο της υπαρξης τους απο αδηφαγους γειτονες αλλα σαν ελαττωση του τζιρου τους στα σουβλατζιδικα και μπαρ.Κανενα δεν μπορεις να βοηθησεις αν δεν το καταλαβαινει ο ιδιος.Αφηστε τους στην μοιρα τους τους ραγιαδες και σταματηστε το ξοδεμα δυναμεων ανθρωπινων και οικονομικων και ας αναλαβουν και την αμυνα τους με τοπικα δικα τους κεφαλαια.Αυτος ο τοπος δεν εχει μοιρα με τα μυαλα που σερνωμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απο εδω καταλαβαίνεις την κατάντια των ελλήνων. Κάποτε θα έτρεχαν όλοι να προσφέρουν το χωράφι τους για να γίνει καλύτερη η εκπαίδευση των δυνάμεων που εξασφαλίζουν την ανεξαρτησία του τόπου. Τώρα παντού ξεφυτρώνουν "οικολόγοι" που δυστυχως με την ανοχή ή πολλές φορές υποστήριξη του πληθυσμού έχουν αποκλείσει τον στρατο απο τα πεδία ασκήσεων που του εξασφάλιζαν πολύτιμη εκπαίδευση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΑΑ ρεεε, πως καταντήσαμε έτσι. Κάποτε έβαζε ο στρατιώτης στολή εξόδου και όλοι στο δρόμο τον σέβονταν τον φαντάρο που μοχθούσε στα σύνορα για να κοιμούνται οι υπόλοιποι ήσυχοι. Εγώ σαν στρατιώτης θα έτρωγα καμπάνα αν τολμούσα να βάλω στολή εξόδου και να βγώ έξω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Βύσσα, δέν ξέρω πόσοι θα θυμούνται τον Ελληνα μεσήλικα που είχε το ποδηλατάδικο με το τηλεφωνικό κέντρο.

    Εισέπραττε επιταγές, δάνειζε χρήματα, μας προμήθευε με ότι θεωρούσαμε απαραίτητο και δεν είχαμε τον χρόνο να το βρούμε.

    Δεν υπάρχουν λέξεις να περιγράψουν το τι σήμαινε για τα φυλάκια προκαλύψεως

    Στον τοίχο δέσποζε ένα κάδρο, απεικόνιζε έναν Ελληνα στρατιώτη τεθωρακισμένων πάνω σε ένα άρμα μάχης.

    Ηταν ο μοναχογιός του, είχε σκοτωθεί στην Κύπρο, σε ανατροπή άρματος μάχης.

    Απο τότε θεωρούσε τον κάθε Ελληνα στρατιώτη παιδί του και πως ο κάθε Ελληνας στρατιώτης να μην τον θεωρεί πατέρα του;

    Πώς να ξεχάσεις την μητέρα αγρότισσα που γεμάτη δάκρυα απο την συγκίνηση απίθωσε στα χέρια μας λίγα φρούτα λέγοντας πάρτε τα παλικάρια μου σας παρακαλώ και ο γιός μου στρατιώτης είναι και μακάρι κάποια μάνα εκεί που βρίσκεται να του προσφέρει ότι τις βρεθεί;

    Πώς να ξεχάσεις τον ανάπηρο πολέμου, όταν βρέθηκε εκεί στην εσχατιά την ώρα της υποστολής και παρακάλεσε φέρε μου την σημαία να την φιλήσω;

    Πώς να ξεχάσεις τους αγρότες της μεθορίου που σε κοιτούσαν στα μάτια και έλεγαν όσο πατεί άρβυλο τούτο το χώμα και όσο σε κείνο τον ιστό υπάρχει η σημαία εμείς θα νιώθουμε ασφαλείς.

    Ξέρω θα αντιπαραθέσεται άλλα τόσα περιστατικά που η τοπική κοινωνία δεν στάθηκε στο ύψος της, όλοι τά ζήσαμε

    Σε κάτι τέτοιες στιγμές επιλέγεις με ποιούς θα πάς και ποιούς θα αφήσεις.

    Ας καταλάβουν κάποιοι ανεγκέφαλοι και ανησυχούντες ψευτοπροδευτικοί, ας καταλάβουν κάποιοι λακέδες ότι το Αιγαίο είναι Ελληνικό γιατί κάποιοι με την θέληση τους είναι εκεί πιστοί στα όσια και ιερά της φυλής τους και ας σταθούν τίμια απέναντι στο δικό τους χρέος στην πατρίδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ὅπου δὲν πάει ὁ Στρατός μας σὲ λίγο μπορεῖ νὰ πᾶνε οἱ τοῦρκοι καὶ τότε τὰ λέμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Βύσσα

    Με διασπορα κανονιων μεταξυ Στερνας και Βαλτου στον Αττιλα 2 φυγαμε 3 ξημερωματα και απλωναμε ναρκες στα 500 μετρα απο το μιναρε της Ανδιανουπολης στην Νεα Βυσσα εκει αναμεσα στα καρπουζια που τρωγαμε και κανενας ντοπιος δεν διανοηθηκε να μας σταματησει για το βιος του γιατι και ο ιδιος με ενα ενφιλντ ητανε "θαμμενος" με ενα ΠΑΟ η μπαζουκα αναμεσα στα ναρκοπεδια.Αυτην την Ελλαδα δεν την βλεπω πλεον και δεν θα κατσω να σκασω.Αρκετα πλεον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τὸ site του εἶναι τὸ
    http://www.archipelago.gr
    μία ἀκόμη Μ.Κ.Ο. ποὺ ἂν τὴν Χίο τὴν πάρουν οἱ τοῦρκοι, δὲν θὰ τολμοῦν οὔτε τὸ ὄνομά της νὰ ποῦν.
    Πᾶνε καὶ ξεσηκώνουν τὸν κοσμάκη, οἱ ἄθλιοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. και αν θες και ΙΕΡΕΣ μνημες εχω εμπρος στην μνημη μου τον ρασσοφορο
    ναι ρασσοφορο με το δικανο χιαστι στην πλατη του που ηρθε ολος καμμαρι να μας περιγραψει πως την προηγουμενη συνελαβε ο ιδιος και παρεδωσε αυτον που εκεινη την στιγμη εκοβε καλωδια τηλεφωνικα του στρατου μας που ητανε επανω στο χωμα.Αυτο το ρασσο πιστευω και οχι το ρασσο των πουστοδεσποταδων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Σα Χιώτης σας διαβεβαιώ πως η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου εκεί δεν συμμερίζεται τέτοιες βλακείες - κάν συζητάει κανείς το θέμα.

    Δυστυχώς στη Χίο τα πρακτράκια του Σορος (και της MIT) είναι πολύ δραστήρια.

    Υποθέτω και στα άλλα ακριτικά νησιά...

    Δεν είναι τυχαία η ομοιότητα της συγκεκριμένης "οικολογικής" διαμαρτυρίας με ανάλογη των Σκοπιανών πρόσφατα,για βολές του Ε.Σ στη Μακεδονία.

    Για να μήν θεωρηθώ υπερβολικός,γνωρίζω τη συγκεκριμένη περιοχή και μιλάμε για ερημιά του κερατα,που ουτε το καλοκαίρι δεν πατάει άνθρωπος!

    Το είπα και το ξαναλέω: Είναι μάταιο να ελπίζουμε πως θα σώσουμε τη χώρα μας,αν δεν αντιμετωπίσουμε πρώτα τους ΠΡΟΔΟΤΕΣ...

    Πυροβολητής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΥΓ: Πρόκειται για τους ίδιους κύκλους, πχ το παραπάνω που αναφέρει ο konion και το http://kafeneiokentron.blogspot.com(ας τα σημειώνουμε...που ξέρεις,μπορεί να χρειαστούν κάποια στιγμη!)
    που προτοστάτησαν στο κατέβασμα του αντιγράφου της "Σφαγής της Χίου" απο το μουσείο...

    Οικολογικό ζήτημα και αυτό!

    Πυροβολητής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μην ανυσηχειτε φιλοι...
    Αν μας το πουν οι αμερικανοεβραιοι,
    θα τους δειξουμε τους τουρκους...
    Μεχρι τοτε μια στο καρφι και μια στο πεταλο...
    Ομοφυλοφιλικια...
    Ναι μεν εχουμε τον στρατο εκει σε χρονια αργια αλλα στελνουμε ξενοδοχους στην Μ.Ασια και βεβαια τα σορακια στον ακουραστο αγωνα της CIA υπερ του μεγαλου ονειρου της παγκοσμιας επικυριαρχιας της "αμερίκα"...

    Θα πολεμησουμε οταν μας το πουν οι αλλοι και για το συμφερον των αλλων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @ Πυροβολητής

    "Δυστυχώς στη Χίο τα πρακτράκια [...]της MIT είναι πολύ δραστήρια. Υποθέτω και στα άλλα ακριτικά νησιά..."

    Σχεδόν στο κέντρο να δεις...

    Ministre plénipotentiaire

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αυτές οι οργανώσεις είναι γνωστές για το Πρόστυχο ρόλο που παίζουν αλλά και ο λαός της Χίου τί ρόλο παίζει;Ξεσυκώθηκε κανένας να τους λιντζάρουν και να τους πετάξουν στη Θάλασσα;
    Όταν οι Μογγόλοι θα τους ισοπεδώσουν με το Ναυτικό,Αεροπορία και Πυροβολικό άς βγούν να διαμαρτυρηθούν για τη μόλυνση της σαρδέλας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. "...και ζήτησε τη λήψη άμεσων μέτρων για την παύση της άσκησης."

    Κάπου έχουμε υπερτιμήσει τούς Τούρκους. Γκριζάρανε τα Ίμια, γκριζάρανε το Καστελλόριζο, γκριζάρανε τη Λαδοξέρα, ε εντάξει, άνθρωποι είναι κι αυτοί τι να πρωτοπρολάβουν και πού να πρωτοτρέξουν να γκριζάρουν! Κάπως έτσι σκέφτηκαν τα σαΐνια τού Ι.Θ.Π. και προσπαθούν να γκριζάρουν τη Χίο από μόνοι τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ο κάθε πικραμένος λέει τον πόνο του. Οι Σιδηρουντιανοί είναι οι μόνοι από όλη τον βορειοαντολική Χίο που δεν παράτησαν το χωριό τους να γίνει έρημο. Ολόκληρη η βορειοδυτική Χίος, πλην δύο τόπους, είναι άδεια.
    Τέλος πάντων, ας γίνει η άσκηση και μέσα στο χωριό, αν έτσι κρίνουν κάποιοι του στρατού ότι έτσι πρέπει να γίνει. Ας μην λέει όμως κανείς βλακείες για τους Σιδηρουντιανούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Πυροβολητή Χιώτη, στο Τηγάνι πάει κόσμος, όχι πολύς, αλλά πάει. Η αλήθεια είναι ότι σαν τόπος είναι βολικός για την άσκηση, και όλες οι ερημιές έχουν φύση που θα καταστραφεί με μία άσκηση, εν μέρη. Αν καθαρίσει ο στρατός τον τόπο από όλα τα μέταλα και τις ουσίες, δεν θα είναι και το τέλος του κόσμου. Σιγά να μην είναι έργο πρακτόρων η αντίδραση οικολόγων. Αυτοί ούτε λιμανάκι δεν άφησαν να γίνει για το καλό εκείνου του τόπου. Επίσης, το κράτος κατάσχεσε τα χωράφια όσων Σιδηρουντιανών ήταν στα βαπόρια, διότι λέιε μέσα τους φύτρωσαν θάμνοι όλα αυτά τα χρόνια, και έγιναν δασική έκταση. Το κράτος τους τρέλανε με την προστασία της φύσης και τους έφαγε τα ακίνητά τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Για δε ρε Γιώργο Σιδηρούντιε, τα κάτω Φανά που για δεκαετίες χρησιμοποιούνταν από το στρατό γιατί έπρεπε να σταματήσουν να χρησιμοποιούνται;
    κι εν πάση περιπτώση από τη στιγμή που διώξανε το στρατό από τα κάτω Φανά ποιο ακριβώς μέρος προτείνουν οι αρχιπελαγίτες εκτός από το να αντιδρούν , για πες μας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. μην ριχνετε στην θαλασσα της σιδηρουντας βληματα με απεμπλουτισμενο ουρανιο θα καταστρεψετε το χωριο μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Γιώργο Σιδηρούντιε, ΠΡΟΦΑΝΩΣ ξέρεις τη Σιδηρούντα καλύτερα απο μένα!

    Οπως λές όμως κι εσύ ο τόπος είναι καλός για άσκηση,με δεδομένο πως οι ασκήσεις και οι βολές είναι αναγκαίο κακό. Σ'αυτό νομίζω συμφωνούμε όλοι.

    Που να γίνουν λοιπόν? Στόν Καρφά ή στην Αγιά Φωτιά?

    Οπως γράφει και ο άλλος φίλος ,στα Φανά που γίνονταν οι βολές 50 χρόνια τώρα,ποτέ δεν υπήρξε πρόβλημα. Σιγά τις πολλές βολές που γίνονται.

    Οι διαμαρτυρίες είναι καθαρά υποκεινούμενες. Κανείς δεν είπε βέβαια ότι οι οικολόγοι ,καθώς και οι κάποιοι κάτοικοι που υποτίθεται πως διαμαρτυρήθηκαν είναι πράκτορες.

    Αυτοί που ξεσηκώνουν τους καλόπιστους αφελείς όμως είναι.

    Οι ομοιότητες με ανάλογα ζητήματα αλλου (πχ Μελίτη) δε σας λένε τίποτα?

    Το γεγονός πως αυτοί που προσπαθουν να δημιουργήσουν ζήτημα είναι τα ίδια πρόσωπα που αντιδρούν στις προσπάθειες απομάκρυνσης των λαθρομεταναστών απο το νησί δε σας λέει τίποτα? (απόμάκρυνση πρός την ηπειρώτική Ελλάδα,οχι απέλαση!)

    Το ότι είναι οι ίδιοι που έκαναν ρόμπα τη Χίο με την "αποκαθήλωση" του πίνακα της Σφαγής δε λέει τίποτα?

    Αν δεν δρά η ΜΙΤ και οι λοιποί στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου που θα δρά,στην Καλαμάτα?

    Πάντως να το διευκρινίσω και πάλι για να μην δημιουργούνται παρανοήσεις (πχ σχόλιο ΠΕΡΣΕΑ) ,ο λαός της Χίου δεν ασχολέιται κάν με το θέμα, είναι τεχνητή φασαρία που ξεκίνησε το... παραρτήματα του Indymedia στη Χίο ,συν μιά παρέα αργόσχολών καφενόβειων που το παίζουν αριστεροί, οικολόγοι,κλπ, ότι είναι στη μόδα.

    Πυροβολητής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Δεν μπορώ να πιστέψω οτι θα προτιμούσανε τουρκικά άρματα ... ομως διαμαρτυρόμενοι για τα ελληνικά...αποτέλεσμα περίπου το αυτό.Ισως μας λείπει η πληροφόρηση και να διαδίδεται η παραπληροφόρηση ... ναι, απο γνωστούς-αγνώστους. Ας τους κάνουν καλά οι Χιώτες.Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ(με μετακίνηση σε νησί του ΒΑ Αιγαίου).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Μα γιατι αραγε αυτη η διαμαρτυρια μου θυμιζει κατι δηλωσεις τουρκων "οικολογων" πριν 2 η 3 χρονια οτι ο Ελληνικος Στολος μολυνει το Αιγαιο;Αληθεια θυμαται κανεις αυτους τους "οικολογους" (αναφερομαι στους υποτιθενμενους "δικους μας") να δφιαμαρτυρονται για τουρκικες ασκησεις η ο τουρκικος στρατος δεν μολυνει το περιβαλλον;Ευχομαι ολοψυνα να κανω λαθος αλλα αυτου του ειδους οι "οικολογοι" μου θιιζουν εντονα κατι ομοιδεατες τους σε ενα αμερικανικο μυθιστορημα "Watch on the Rhime" των Τζων Ρινγκο και Τομ Κρατμαν.Κριμα γιατι την υποθεση της οικολογιας(η οποια οπως φαινεται και απο τα προσφατα γεγονοτα στην Φουκουγιαμα ειναι μια πολυ σημαντικη υποθεση) την εχουν καπηλευτει ¨λυκοι με προβιες προβατων"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. ΥΓ δεν θα ηταν καθολου κακη ιδεα να σημειωθουν καπου τα ονοματα των "διαμαρτυρομενων" ωστε σε περιιπτωση κρισης να ληφθουν τα απαιτουμενα μετρα απο της αρμοδιες υπηρεσιες η οπως θα ελεγαν και στην Ρωμαικη Συγκλητο¨"να ληφθει προνοια οτι η Πατριδα δεν θα κινδυνευσει"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Άραγε ο ελληνικός στρατός είναι υπεράνω του ευρωπαικού και διεθνούς δικαίου?
    Δεν μπορεί να κάνει ασκήσεις σε ελεγχόμενα πεδία, σύμφωνα με διεθνώς αναγνωρισμένες πρακτικές, όπως γίνεται στην Ευρώπη και την Αμερική, έτσι ώστε να παρακολουθούνται από ειδικούς τα επιπεδα διασκορπισμού τοξικών ουσιών, και να περιορίζεται ο κίνδυνος στη δημόσια υγεία?
    Δεν έχει άλλη επιλογή πέρα από το να ασκείται με τη χρήση βαρέων όπλων δίπλα σε οικισμούς, σε τουριστικές περιοχες και μέσα στη θάλασσα - σε σημαντικά αλιευτικά πεδία?
    Αυτή τη στιγμή ο ελληνικός στρατός παραβιάζει τις διεθνείς συμβάσεις και την ευρωπαική νομοθεσία, με βάση τα οποία δεσμεύεται η Ελλάδα να προστατεύει τα θαλάσσια οικοσυστήματα, τα ιχθυαποθέματα και τη δημόσια υγεία.
    Η άσκηση πέραν του ότι έχει εκθέσει τη χώρα διεθνώς, σε μία δύσκολη εποχή για την Ελλάδα, έχει προκαλέσει διασκορπισμό τοξικών ουσιών, οι οποίες αναπόφευκτα θα μπουν στην τροφική αλυσίδα, θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία των ανθρώπων που ζουν στην περιοχή.
    Με περισσότερες από 150 εκρήξεις από βαρέα όπλα στα θαλάσσια οικοσυστήματα την Δευτέρα και Τρίτη, έχει επίσης καταστρέψει αυτό που έως προχθές ήταν ένας πλούσιος ψαρότοπος. Πως θα επιβιώσουν οι παράκτιοι αλιείς της περιοχής, αν εν καιρό ειρήνης καταστρέφουμε από ανευθυνότητα τα αλιευτικά πεδία στα οποία βασίζονται για να ζήσουν?

    Εάν αγαπάμε λοιπόν στην πατρίδα μας στην πράξη και όχι στα λόγια, οφείλουμε να την προστατεύουμε και όχι να συμβάλλουμε στην καταστροφή της, ακολουθώντας στα τυφλά νοοτροπίες που πρέπει να ανήκουν σε άλλες εποχές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Είναι ξεκάθαρο πως οι απέναντι ενοχλήθηκαν απο την ενίσχυση του πυροβολικού στα νησιά...

    Κατσε να δείς αν τυχόν πάρουμε τα Abrams τελικά ,πως θα βάλουν τους "οικολόγους" να σκουζουν για τα..."ραδιενεργά άρματα"!!!

    Πυροβολητής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. ΥΓ, Χρήστο...μην ανησυχείς...σημειώνονται!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Αναστασία (που μέτρησες και τις εκρήξεις!) κατ'αρχήν το ψευδώνυμο με το οποίο υπογράφω δε σημαίναι πως μ'αρέσει να πυροβολώ...τα ψάρια.Λατρεύω τη φύση τόσο που ούτε έχω ψαρέψει, ουτε έχω κυνηγήσει ποτέ στη ζωή μου.

    Αλλα ,σχετικά με αυτά τα πολύ συγκροτημένα και λογικά που γράφεις (με εξαιρεση πως το Τηγάνι δεν είναι...τουριστική περιοχή,γιατί αυτή η ανακρίβεια,ενώ φαίνεται να ξέρεις γιατί μιλάς?) :

    Δεν υπάρχει η τεχνική και οικονομική δυνατότητα να μετακινούνται ολόκληρες μονάδες ,ιδίως απο τα νησία, για να πάνε ,π.χ ,στο πεδίο βολής Κρήτης. Αλωστε,μήπως τα ψάρια στις θαλασσες της Κρήτης έχουν μικρότερο δικαίωμα στη ζωή?

    Επιπλέον οι στρατιώτες πρέπει όσο το δυνατόν να εκπαιδεύονται στους χώρους που θα πολεμήσουν. Και οσο και αν σου φαίνεται απίθανο και εξωπραγματικό,τα παιδιά της 96ΑΔΤΕ, και όχι μόνο,δυστυχώς, 90% ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ να πολεμήσουν...

    Το βασικό ερώτημα είναι, χρειάζεται ο στρατός και οι ασκήσεις του ,ή απλά καποιοι μιλιταριστές παιζουν στακα-μαν?

    Για απάντηση σε αυτό κάνε ένα κόπο ,μπές στο Google και κάνε search τη λέξη SUGA. Ετσι απλά.

    Οσο για διεθνείς συμβάσεις ,είναι ευκολο να τις σέβεσαι όταν τα σύνορά σου είναι με τη Σουηδία ή το Βέλγιο.

    Και τέλος για τη "δημόσια υγεία" (πού δεν επηρεάζεται σε τίποτα απο αυτές τις βολές) ,πίστεψέ με ο Τουρκικός στρατός και η στρατοχωροφυλακή είναι πολύ πιό επικίνδυνα για την δημόσια υγεία,ρώτα τους Κούρδους...

    Πυροβολητής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. """""Αναστασία Μήλιου """"!!!!
    13 Απριλίου 2011 9:34 π.μ.
    "Αυτή τη στιγμή ο ελληνικός στρατός παραβιάζει τις διεθνείς συμβάσεις και την ευρωπαική νομοθεσία, με βάση τα οποία δεσμεύεται η Ελλάδα να προστατεύει τα θαλάσσια οικοσυστήματα, τα ιχθυαποθέματα και τη δημόσια υγεία. "

    Καλως τα μαααααας!!!!Για να μη σου απαντησω εγω "Αναστασία Μήλιου " και αναγκαστικα θα ειμαι πολυ τραχυς μαζι σου.

    ΕΛΙΝΑ ΓΑΛΗΝΟΥ
    -------------
    που εισαι να δωσεις απαντηση???? Γυναικα ειναι σαν του λογου σου.Οχι μονον ακινδυνες εκθεσεις ιδεων ισα για να φανεις.Περιμενωμε την απαντηση και αν χρειαστει και συγκρουση σου με την "κυρια" αυτη.Για να σε δουμε τι θα απαντησεις στην "κυρια" αυτη που απο αλλου μου θυμιζει εμενα οτι ερχεται,λιγο ανατολικοτερα...Περιμενομε την συμμετοχη σου εδω .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. EGW APORW AN GINH POTE POLEMOS(ASE POU MAS PARADWSANE XWRIS PYROBOLISMO!!!!)PIOS THA PAEI NA POLEMIS!!!!!!!!!!!AKOUGONTAS THN SHMERINH ELLHNIDA MANA NA LEI,EMENA NA MOU SKOTOSOUN TO PEDI MOU!!!!!!!!LES KAI AUTOI POU PETHANANE GIA NA EIMASTE EMEIS ELEUTHEROI SHMERA DEN EIXANE MANNA!!!!!!ALL EDW MOU GENNA EMENA THN APORIA!!??? GIA TI NA POLEMISOUME??
    PIA ELLADA?? PIO ETHNOS?
    PIA PATRIDA???
    EDW ANTIKATASTATHIKE AUTO O OROS ME TO...........................AUTOS O TOPOS....................PROBATA KSYPNATE H SEIRA MAS ERXETE............XRHSTOS K.USA,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Ε ρε δουλειά που κάνουν οι ιμάμηδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.