6/4/11

...Είναι στιγμές που νοιώθεις ξένος στην ίδια σου την πόλη...

Χρυσές δουλειές έκανε η έκθεση χειροποίητων της Τουρκίας

Είναι στιγμές που νοιώθεις ξένος στην ίδια σου την πόλη, αφού ένα πολύβουο πλήθος ανθρώπων με το οποίο συνευρίσκεσαι τιμώντας τις εκδηλώσεις του, -το άλλο μισό- δε μιλά ελληνικά αν και σ΄ ένα ποσοστό γνωρίζει.


Το παράδοξο είναι ότι δεν προσπαθεί να σε προσεγγίσει, δεν το ενδιαφέρει να ακουστούν φωνές γυναικών. Το θέμα όμως δεν είναι τόσο απλό, δεν μπορεί ένας πνευματικός σύλλογος όπως η ΠΕΚΕΜ να μην διαθέτει μεταφραστή ούτε για τα βασικά και ουσιώδη όταν καλεί δημοσιογράφους του ελληνόφωνου Τύπου. Και τα λέμε όλα αυτά γιατί επαναλήφθηκε η πεπατημένη στην Κομοτηνή, όπου στην έκθεση των χειροποίητων δημιουργιών της πόλης Καχραμανμαράς σε γνωστό ξενοδοχείο της Κομοτηνής που υποστηρίχθηκε από την ΠΕΚΕΜ δεν ακούστηκε μια ελληνική λέξη. Όλες οι ομιλίες, χαιρετισμοί κλπ γινόταν αποκλειστικά και μόνο στην τουρκική γλώσσα.

Πάντως οι διοργανωτές το έστησαν πολύ καλά, αφού «ξηλώθηκαν» για τα καλά τα περισσότερα νοικοκυριά των μουσουλμάνων στην Θράκη προκειμένου να αποκτήσουν επώνυμα και πανάκριβα είδη προικός της φημισμένης πόλης Καχραμανμαράς. Για τους επόμενους 7 μήνες όλη η παραγωγή χειροποίητων θα ετοιμαστεί για την προίκα των μουσουλμάνων της Δυτικής Θράκης, αφού με μια έκθεση, αλλά και με την παρότρυνση όλων όσων θα είχαν συμφέρον για μια τέτοια γερή αγοραπωλησία ξεπουλήθηκαν τα πάντα. Η …μπατιριμένη Ελλάδα τελικά παρήγγειλε τα πιο ακριβά χειροποίητα κεντήματα, υφαντά, μεταξωτά, ριχτάρια, σεντόνια και άλλα είδη για τα παιδιά της, από την Τουρκία.

Το κερασάκι στην τούρτα ήταν ότι όλα γινόταν με πρωτοβουλία της ΠΕΚΕΜ, αλλά με την στήριξη του τουρκικού προξενείου με την κινητοποίηση των πάντων για να αγοράσει ο λαός χειροποίητα και πανάκριβα είδη από την φημισμένη τουρκική πόλη. Όλη η κουστωδία πάντως και των γυναικών από Ρουμανία, Βουλγαρία, Σκόπια και Τουρκία, φιλοξενήθηκε από τις μουσουλμάνες γυναίκες στο χωριό Σύμβολα, δίπλα στην ορεινή Ροδόπη, όπου στο καφενείο είχαν ετοιμάσει το πρωϊνό με παραδοσιακά εδέσματα, πίτες και γλυκίσματα, όπου προσφέρθηκε καφές, τσάι και σαλέπι. Εκεί η Σουκράν Ραήφ, η Αϊσέ Γκαλήπ και άλλες κυρίες του συλλόγου επιστημόνων και της ΠΕΚΕΜ είχαν αναλάβει τα διαδικαστικά της όλης φιλοξενίας κάνοντας το καλύτερο δυνατό κι εντυπωσιάζοντας και την Σεδικά Γιουρκάν.
http://www.xronos.gr

6 σχόλια:

  1. Είδατε πόσο καταπιεσμένα ζει η μειονότητα εδώ στη Θράκη???

    Όσο για τα ελληνικά, τα μιλάνε μόνο όταν είναι να κάνουν τη δουλειά τους!!! (π.χ σε συναλλαγές στις τράπεζες, για να εισπράξουν κανένα πριμ, κανένα επίδομα κτλ) Μια χαρά τα θυμούνται τότε!!!

    ΕΞΩ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΑΠΟ ΤΗ ΘΡΑΚΗ!!!

    ΕΞΩ ΤΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ!!!

    "Γιασεμής"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. πράγματι,καλέ,για ακόμη μια φορά συνειδητοποιούμε πόση καταπίεση υφίσταται αυτή η μειονότητα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. η ΠΕΚΕΜ τι είναι;
    ξέρει κανείς τα αρχικά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. http://rc.pekem.org/gr/

    Η Πολιτιστική Εκπαιδευτική Εταιρεία της Μειονότητας της Δυτικής Θράκης με την επωνυμία Π.ΕΚ.Ε.Μ ιδρύθηκε στις 7 Μαΐου 2007. Κατά τη δεύτερη γενική συνέλευση της εταιρείας που πραγματοποιήθηκε στις 20 Απριλίου 2008 αποφασίστηκε η δημιουργία ενός « Κέντρου Ερευνών» υπό την αιγίδα της εταιρείας, υπεύθυνος της οποίας θα είναι ο Τζεμήλ Καμπζά.

    Το Κέντρο Ερευνών πραγματοποίησε στις 17 Ιουλίου 2008 την πρώτη της συνέλευση στην ΄Ενωση Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής. Στη συνέλευση συζητήθηκε ο σκοπός ιδρύσεως του κέντρου ερευνών, δόθηκαν πληροφορίες για τις εργασίες που πρόκειται να πραγματοποιηθούν, έγινε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τον τρόπο απασχόλησης και ορίστηκε η δημιουργία μιας «Επιτροπής Εκδόσεως». Η ενλόγω επιτροπή αποτελείται από τα παρακάτω μέλη:

    1- Τζεμήλ Καπζά- Δημοσιογράφος
    2- Ιμπραχήμ Τρακγιαλή- Συνταξιούχος Υπάλληλος
    3- Περβίν Χαϊρουλά- Καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας
    4- Αμπντουχαλήμ Ντεντέ- Δημοσιογράφος
    5- Χαλήλ Χακή- Δημοσιογράφος
    6- Ιμραχήμ Μπάλταλη- Δημοσιογράφος
    7- Ραχμή Αλή- Δάκαλος/Συγγραφέας/Πρ. Αρχισυντάκτης περιοδικού ΣΑΦΑΚ
    8- Τεφίκ Χουσεΐνογλου-Δάσκαλος/Συγγραφέας
    9- Μουτζαχήτ Μουμίν- Δάσκαλος/Πρ. Ιδιοκτήτης περιοδικού ΣΑΦΑΚ
    10- Μουσταφά Ταχσίν- Δάσκαλος/ Πρ. Σύμβουλος Τεχνών περιοδικού ΣΑΦΑΚ
    11- Ριδβάν Χασάν- Καθηγητής Λυκείου/ Ερευνητής
    12- Ισμαήλ Μπιτσακτσή- Ερευνητής/Συγγραφέας/Απεβίωσε στις 06.03.2009
    13- Χακάν Μουμίν- Τουρκολόγος
    14- Μεχμέτ Χατίπογλου- Ανταποκριτής του Αναντολού Αζάνση
    15- Ριζά Κιρλίντοκμε- Ερευνητής
    16- Ιλκνούρ Χαλήλ- Σοσιολόγος
    17- Αχμέτ Καρά- Δικηγόρος
    18- Σινάν Καβάζ- Δικηγόρος
    19- Νετζμή Χασάνογλου- Τουρκολόγος
    20- Αλή Χουσεΐνογλου- Φοιτητής Διδακτορικής
    21- Σαμπαχαδήν Αμπντουρραχμάν- Φοιτητής Διδακτορικής
    22- Χουσεΐν Χουσεΐνογλου- Προγραμματιστής Η/Υ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ε, ΤΟΥΡΚΟΙ ήρθανε, σε ΤΟΥΡΚΟΥΣ απευθυνόντουσαν ΤΟΥΡΚΙΚΑ θα μιλούσαν. Τα ελληνικά ΜΜΕ προφανώς τα φώναξαν για να δούμε και οι υπόλοιποι την τουρκοσύνη τους.
    Τώρα αν εμείς θέλουμε να χρυσώνουμε το χάπι αποκαλωντας όλους τους τουρκόσπορους "έλληνες τουρκόφωνους μουσουλμάνους" δικό μας θέμα.
    Στην αρχαία Ελλάδα η όποια εθνική συνείδηση δημιουργείτο μέσω της κοινής γλώσσας, εθίμων και θρησκείας. Αυτοί εκεί πάνω τούρκικα μιλάνε, μουσουλμάνοι είναι, σε τουρκικά (μειονοτικά) σχολεία πηγαίνουν αλλά κατά τ'άλλα....είναι έλληνες πολίτες.
    Η ανεξαρτητοποίηση της Θράκης έρχεται και εμείς κοιμόμαστε τον ύπνο του δικαίου γιατί δεν τολμάμε να θίξουμε το θέμα της μειονότητας. Στρουθοκαμηλισμός σε όλο του το μεγαλείο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τα ζιζάνια φυτρώνουν όταν δεν καλλιεργούμε τον αγρό μας.
    Αυτό καλά αλλά γιατί έχω τη σκέψη ότι τα λεφτά για τη διοργάνοση τα πληρώσαμε εμείς;
    Ι.Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.