17/4/11

Κοιμάται ήσυχος ο Γιώργος Παπανδρέου;



του Μιχάλη Ιγνατίου
Τελικά είμαστε, όντως, ένας περίεργος λαός ή απλά μας τυφλώνει η τάση αυτοκαταστροφής; Εδώ και μέρες ξεκίνησε μία συζήτηση για την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους, η οποία προκαλεί τεράστια ζημία στη χώρα, για τον απλούστατο λόγο ότι η κυβέρνηση και ειδικά το οικονομικό επιτελείο χάνουν και την ελάχιστη αξιοπιστία που τους είχε απομείνει μετά τα συνεχή ήξεις αφίξεις και ύστερα από τόσες αποτυχημένες προσπάθειες να εφαρμοστεί το Πρόγραμμα Σταθερότητας. Παρ’ όλα αυτά δεν σταματάμε τη συζήτηση, αντίθετα τη συντηρούμε δίνοντας τροφή για ειρωνικά σχόλια και παιγνίδια εις βάρος της πατρίδας μας.

Ακούγοντας την Τετάρτη το πρωί τον διευθυντή του τμήματος νομισματικής πολιτικής και κεφαλαιαγορών του Ταμείου, Χοζέ Βινιάλς, να λέει ότι από τη στιγμή που μια χώρα απωλέσει την εμπιστοσύνη των αγορών δεν μπορεί να την επανακτήσει άμεσα και πως για να συμβεί αυτό χρειάζεται χρόνος και η χώρα οφείλει στην πορεία να επιδείξει την αναγκαία αποφασιστικότητα, με κυριάρχησε θλίψη αλλά και απόγνωση. Πρόκειται για βαριές κουβέντες που ακούω καθημερινά στην αμερικανική πρωτεύουσα, αλλά όταν τις εκστομίζει ένα μεγαλόστελεχος του ΔΝΤ και, μάλιστα, δημόσια, νοιώθεις ότι οι ξένοι έχουν ήδη διαπιστώσει πως δεν γίνεται τίποτα σωστό σ’ αυτόν τον τόπο.
Τη Δευτέρα το βράδυ δέχθηκα πρόσκληση από έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο για να συζητήσουμε την κατάσταση ενόψει της εαρινής συνάντησης του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Την παρέα συμπλήρωσε ένας συνάδελφος της εφημερίδας Washington Post, ο οποίος γνώρισε την Ελλάδα το 1963 και από τότε την αγάπησε με πάθος. Μιλούσε για την χώρα μας με πόνο. Φεύγοντας από τον τόπο της συνάντησης επέλεξα να περπατήσω μέχρι το σπίτι μου, περισσότερο για να πάρω μία ανάσα, ώστε να μπορέσω να χωνέψω τα συμπεράσματα της συζήτησης.
Το βασικό συμπέρασμα ήταν ότι «δεν πάμε καλά». Αυτές οι τρεις λέξεις κρύβουν τα τραγικά λάθη που έγιναν μετά την επιβολή του Μνημονίου. Ανεξάρτητα απ’ όσα υποστηρίζουν δημόσια, τα οποία κυριαρχούνται από αισιοδοξία, στο Ταμείο θεωρούν ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας δεν εφαρμόζεται και η κρίση μεγαλώνει και επεκτείνεται και στον ιδιωτικό τομέα. Παλαιότερα άκουγα την φράση ότι «πτώχευσε το κράτος, όχι ο λαός». Η φράση άλλαξε: «πτώχευσε το κράτος, πτωχεύει και ο λαός». Παλαιότερα έλεγαν, επίσης, ότι οι Ελληνες «έχουν κομπόδεμα για ώρα ανάγκης». Τώρα ομολογούν πως και αυτό το κομπόδεμα εξαντλείται. Αρα, βρίσκεται σε κίνδυνο και η ραχοκοκκαλιά της ελληνικής οικονομίας.
Είναι μερικές φορές που οι δανειστές μας, ιδιαίτερα οι αξιωματούχοι του Ταμείου που όσο και αν ακούγεται περίεργο δείχνουν μεγαλύτερη ευαισθησία, σηκώνουν τα χέρια ψηλά όταν έρχεται η συζήτηση στα θέματα που ανέλαβε να υλοποιήσει η κυβέρνηση. Δεν μπορούν να αντιληφθούν την παντελή ανυπαρξία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Δεν μπορούν να εννοήσουν τους λόγους για τους οποίους ένα χρόνο μετά το Μνημόνιο η ατιμωρησία είναι κανόνας. Τα δύο αυτά θέματα έχουν εκθέσει ανεπανόρθωτα τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών. Ιδιαίτερα για τον κ. Παπανδρέου οι συνομιλητές του θυμούνται ότι όταν αντιλήφθηκε –υποτίθεται- στο Νταβός την πραγματική κατάσταση της οικονομίας, τους υποσχέθηκε ότι εάν τον βοηθήσουν θα ανοίξει τις φυλακές για τους επίορκους πολιτικούς και τους φοροφυγάδες. «Μέχρι την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές όλοι είναι έξω,» απάντησα στον δημοσιογράφο της Washington Post που ρώτησε σχετικά, γνωρίζοντας πως στην Αμερική των αντιθέσεων και των συμφερόντων υπάρχει και κρίση και τιμωρία. Ειλικρινά, πώς είναι δυνατόν να ανεχόμαστε την ατιμωρησία;
Από τον περασμένο Αύγουστο έχω μία απορία που μου γεννήθηκε όταν μία σημαντική πηγή στο Ταμείο ισχυρίστηκε ότι ο πρωθυπουργός είχε δώσει προσωπική υπόσχεση στον Ντομινίκ Στρος Καν ότι θα πατάξει την διαφθορά και την φοροδιαφυγή και θα τιμωρήσει όσους πόνεσαν τον λαό. Κοιμάται ήσυχος ο κ. Παπανδρέου τα βράδια; Γιατί μετά από τόσους μήνες δεν υλοποίησε την υπόσχεσή του; Και είναι μία υπόσχεση που θα χαροποιούσε τον ελληνικό λαό, ο οποίος σίγουρα θα εκτιμούσε την πρωθυπουργική πράξη και θα του έδειχνε και άλλη ανοχή. Πώς είναι δυνατόν να ζητά «να βάλουν πλάτη» οι Ελληνίδες και οι Ελληνες όταν ο ίδιος δεν έχει πράξει το παραμικρό για να τιμωρηθεί έστω και ένας από τους φταίχτες;
Γιατί να ελπίζουμε κύριε πρωθυπουργέ όταν ακούμε τα τρομερά και φοβερά που συμβαίνουν στον τόπο μας; Ενοιωσα να με ρίχνουν στη γη και να με ποδοπατούν όταν πληροφορήθηκα από την πιό αξιόπιστη πηγή που έχω στην Ουάσιγκτον ότι σύζυγος πολιτικού, που διετέλεσε και υπουργός, συμβούλευσε αλλοδαπή κυρία που έχει σχέση με ντόπιους και ξένους μεγαλοτραπεζίτες να ψωνίζει μόνο από το τάδε μαγαζί στο Κολωνάκι και να μην ζητά απόδειξη για να της κάνουν έκπτωση 40%… Εσείς πώς θα νοιώθατε κύριε Παπανδρέου;

8 σχόλια:

  1. ΠΟΤΕ ΘΑ ΤΟΥΣ ΣΦΑΞΟΥΝ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΤΕ ΡΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ὅποιοι νομίζουν ὅτι ἡ ἀλλαγὴ θὰ ἔλθη ἀπὸ τὴν μία στιγμὴ στὴν ἄλλη γελιοῦνται οἰκτρῶς. Θέλει τοὐλάχιστον μία δεκαπενταετία σκληροῦ ἀγῶνος καὶ βλέπουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. elpada
    Αν τηρούσε την υπόσχεση του και «άνοιγε» τις φυλακές για τους επίορκους και τους κλέφτες θα…ξέμενε από στελέχη το πασοκ. Άσε που θα μπορούσε κάποιος να τον «σπρώξει» και να βρεθεί και αυτός μέσα. Με αυτά τα πράγματα δεν κάνουν αστεία κ Ιγνατίου. Αν πρέπει να πάει φυλακή αυτός που έκλεψε 500000 ευρώ τι θα πρέπει να γίνει με αυτόν που καταπάτησε το σύνταγμα και διέπραξε το αδίκημα της εσχάτης προδοσίας!
    Το «παρήγορο» τελικά είναι πως δεν λέει ψέματα μόνο σε εμάς!
    Οι προσδοκίες και οι απορίες που διατυπώνονται από εσάς αλλά και από τους ξένους παράγοντες είναι πράγματι «εντυπωσιακές».
    Ο άνθρωπος αυτός έχει ως στόχο να καταργήσει το ελληνικό έθνος αλλά και το ελληνικό κράτος. Θέλει να μας μετατρέψει σε μια Multi-culti οικονομική επαρχεία τη E.E. Αυτός ο άνθρωπος διέλυσε μια ολόκληρη χώρα και εσείς τον ρωτάται αν κοιμάται ήσυχος που δεν τήρησε την υπόσχεση του στον Ντομινίκ…!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η αναδιάρθρωση θα γίνει και είναι το μόνο σίγουρο.
    Και μόνο το γεγονός ότι Παπακωνσταντίνου και Σια λένε ότι δεν θα γίνει αυτό απο μόνο του σαν στοιχείο ισχυροποιεί την υπόθεση.
    Το θέμα είναι μη γίνει αναδιάρθρωση τύπου Μεξικού και τότε να δούμε τι καλά που θα περάσουμε όλοι εμείς οι καναπεδάτοι.
    Μέχρι τώρα όλα όσα γίνονται και θα γίνουν και έγιναν είναι για να κερδίσουν οι Τράπεζες ή να το θέσω αλλιώς για να μη φανεί η μαύρη τρύπα που υπάρχει από τις λογιστικές εγγραφές με την πραγματικότητα και το χρήμα που υπάρχει στην αγορά.
    Θα πάμε σε ελεγχόμενη χρεοκοπία από την οποία δεν θα βγούμε ποτέ αφού θα έχουμε γίνει και προτεκτοράτο των μνημονιακών μας.
    Υπάρχει βέβαια και το ενδεχόμενο να υπάρξει το Ευρώ των δυο ταχυτήτων μιας και είναι πλέον πασιφανές ότι η Γερμανία θέλει την ΕΕ του Βορρά και του Νότου αλλά με έμμεση υποδούλωση οικονομική του ανεξαρτοεξαρτημένου νότου.
    Κάποτε υπήρχαν οι αποικίες των Γάλλων , των Άγγλων και πολλών άλλων, τύπου Κονγκό και άλλες περιοχές.
    Δεν θα διαφέρουμε σε λίγο σε τίποτα, εφόσον θα είμαστε εμείς οι Πορτογάλοι ,Ισπανοί (θα ακολουθήσουν σίγουρα αν συνεχίσει αυτή η κατάσταση ) και πιθανόν Ιταλοί, απο την εποχή των αποικιοκρατών με μόνη διαφορά ότι τότε έγιναν με βάση τα όπλα τώρα με βάση το χρήμα.
    Φτηνό δουλεμπόριο θα γίνει σε λίγο ,με δούλους εμάς τους ''και καλά πολιτισμένους''.
    Οσο για την ύπατη αρμοστεία που μας διαφεντεύει και τους εκπροσώπους της , αν κοιμάται ή δεν κοιμάται ήσυχα (τρόπος του λέγειν) είναι αφελές να αναρωτιόμαστε εφόσον ουσιαστικά λειτουργούν υπό καθεστώς διατεταγμένης υπηρεσίας και μέχρι τώρα δεν έχουν παρεκκλίνει καθόλου.
    Εμείς κοιμόμαστε ήσυχοι που δεν αντιδράμε παρά μόνο γκρινιάζουμε ;;;;;

    Καλήμέρα σε όλους καλή εβδομάδα και καλό Πάσχα ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εδώ κοιμάται όρθιος,η συνείδηση μας ένοιαξε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Επαναλαμβάνω παλιό μου σχόλιο:Ένας ήταν ο Forrest Gump και ένας είναι ο Jeffry GAP!!! Ά ρε συγχωρεμένε Βιργίλιε, πούσε να καταγράψεις τους νέους "Παράλληλους Βίους"!!!
    Δημοσθένης ο Μακεδών
    Υ.Γ. το "παιδί" ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ ΤΙΠΟΤΕ!!! ΛΕΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΚΟΙΜΑΤΑΙ;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Οταν τα αφεντικά σου σου λένε "πάς καλά και άσε τον κόσμο να λέει", γιατί να χάσεις τον ύπνο σου;
    Οταν σου λένε " τη δουλειά που μας ενδιαφέρει την κάνεις πολύ ωραία γιατί δεν αφουγκράζεσαι τις λαικές αντιδράσεις", γιατί να ανησυχείς;
    Ολες οι δουλειές στο κάτω-κάτω, έχουν και ένα κόστος γι΄αυτόν που τις κάνει. Ανώδυνη δεν είναι καμία...
    Χριστίνα, κι΄εγώ το πιστεύω ότι από αυτήν την ιστορία, οι κερδοσκόποι καλά θα περάσουν. Καλή Ανάσταση. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ελινα, για τον συγκεκριμμένο υπάλληλο για την συγκεκριμμένη δουλειά δεν υπάρχει κανένα κόστος. Αφού του λένε οι εργοδότες "πας καλά" αυτός είναι εντάξει. Ποτίζει και τις γλαστρούλες του και όλα ωραία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.