17/4/11

Εμβάθυνση των κυπρο-ισραηλινών σχέσεων

ΜΕ ΤΟΝ ΣΑΒΒΑ ΙΑΚΩΒΙΔΗ

Η πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική της Κυβέρνησης θα κριθεί από τις μελετημένες και υπεύθυνες πράξεις και όχι από τις ηχηρές, λαϊκίστικες διασαλπίσεις.Πρόσφατα, αντιπροσωπία της Εβραιο-Αμερικανικής Επιτροπής (AJC) πραγματοποίησε νέα επίσκεψη στην Κύπρο. Συναντήθηκε με πολλούς επισήμους και άλλους παράγοντες, στο πλαίσιο ενημέρωσής της για το Κυπριακό και ιδιαίτερα τις κυπρο-ισραηλινές σχέσεις. Ο Εντ Ρέττιγκ, διευθυντής του AJC στην Ιερουσαλήμ, σε σημείωμά του αναφέρεται στις σχέσεις των δύο κρατών και παρατηρεί ότι δεν ήταν τόσο στενές μέχρι πρόσφατα.
Διπλωμάτες και από τις δύο πλευρές επισημαίνουν ότι η βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών καθυστέρησε πάρα πολύ και αποδίδουν την αιτία στις διαφορετικές στρατηγικές, που ακολουθούν για να απαλλαγούν από την απομόνωσή τους. Η Κύπρος υποφέρει από την αντιπαλότητα Ελλάδας - Τουρκίας, κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ. Το Κυπριακό και οι εντεύθεν εξαρτήσεις-εγγυήσεις από τις «μητέρες πατρίδες» και η ένταξη της Κύπρου πρώτα στο Κίνημα των Αδεσμεύτων και τώρα στην ΕΕ είναι οι άλλες παράμετροι του προβλήματος.

Από την άλλη το Ισραήλ αντιμετωπίζει έναν αραβικό απειλητικό ωκεανό, γι’ αυτό επιδίωξε συμμαχίες με δυτικές δυνάμεις και ειδικά τις ΗΠΑ. Σε αντιδιαστολή προς την Κύπρο, το Ισραήλ αναδείχθηκε στην ισχυρότερη, στρατιωτικά, χώρα της περιοχής. Κύπρος και Ισραήλ έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, όμως έχουν και έναν κοινό παρονομαστή: Δεν έχουν στρατηγικό βάθος, και αυτός είναι ένας σημαντικός παράγοντας, εκτός πολλών άλλων, που οδηγεί σε στενότερη προσέγγισή τους. Ιδιαίτερα μετά τη σοβαρή και συνεχιζόμενη κρίση στις τουρκοϊσραηλινές σχέσεις, το Ισραήλ επιδίωξε και κτίζει νέες, ισχυρές σχέσεις με την Ελλάδα και την Κύπρο. Ήδη έγιναν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις. Δεν γνωρίζουμε λεπτομέρειες των αποτελεσμάτων της πρόσφατης επίσημης και πολύ σημαντικής επίσκεψης του προέδρου Χριστόφια στη γειτονική, φίλη χώρα.

Η ασφάλεια και η ενέργεια είναι οι δύο ύψιστες προτεραιότητες, στις οποίες σήμερα η κυβέρνηση Χριστόφια οφείλει να δώσει μέγιστη σημασία. Για τους εξής λόγους: Πρώτον, επειδή η ευρωπαϊκή Κύπρος κατέχεται από την Τουρκία, χώρα υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ. Δεύτερον, η Τουρκία δεν αποκρύβει το στόχο της για κατοχή του βορρά και έλεγχο του νότου της νήσου, με ή χωρίς την υπογραφή μας. Τρίτον, η Τουρκία, τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει υπερφίαλη αυτοπεποίθηση και έχει αναγορευθεί σε περιφερειακή με αξιώσεις να γίνει, κάποτε, παγκόσμια δύναμη. Τέταρτον, η Κύπρος βρίσκεται στην πιο ασταθή, επικίνδυνη και εύφλεκτη περιοχή του πλανήτη, από την οποία εκπηγάζουν ή θα εκπηγάσουν νέες ασύμμετρες απειλές και κίνδυνοι. Πέμπτον, το Ισραήλ ανακάλυψε φανταστικά κοιτάσματα φυσικού αερίου (πέραν των 21 τρισεκατομμυρίων κυβ. ποδιών). Όλες οι ενδείξεις πείθουν ότι και τα οικόπεδα της Κύπρου είναι εξίσου πλούσια σε τέτοια κοιτάσματα.

Κύπρος και Ισραήλ εξελίσσονται σύντομα σε χώρες παραγωγής ενέργειας, ικανής να ικανοποιήσει εν πολλοίς τις ανάγκες χωρών της ΕΕ, όπως και της Ινδίας, της Κίνας. Επειδή το ενεργειακό παιγνίδι είναι το κρισιμότερο και οξύτερο σήμερα και θα γίνει πιο οξύ τα προσεχή χρόνια, γι’ αυτό απαιτείται από την Κύπρο και από το Ισραήλ μέγιστη προσοχή και στενότατη συνεργασία. Και αν μεν το Ισραήλ έχει και τη στρατιωτική ισχύ για να υπερασπίσει το φυσικό πλούτο του, η Κύπρος καλείται να αναδιατάξει πλήρως την αμυντική πολιτική της. Πρώτον, να αναιρέσει τη θέση της περί αποστρατιωτικοποίησης. Σε αυτό το πλαίσιο, να αποκτήσει ισχυρά ναυτικά και ιπτάμενα μέσα. Δεύτερον, να ισχυροποιήσει αντί να ξεδοντιάζει την Εθνική Φρουρά. Τρίτον, να ενεργοποιήσει το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου με την Ελλάδα, αφού ένας είναι ο εχθρός τους, η Τουρκία και η επιθετικότητά της. Τέταρτον, να ενισχύσει την αμυντική συνεργασία της με το Ισραήλ.

Να το θέσουμε με απλά λόγια: Το Ισραήλ μπορεί να υπερασπίσει τον ενεργειακό του πλούτο. Η Κύπρος πώς θα τον υπερασπίσει; Με λόγια, ψηφίσματα και ευχές, αν παρ΄ ελπίδα η Τουρκία επιτεθεί και καταλάβει τις πλατφόρμες εξόρυξης φυσικού αερίου ή και πετρελαίου; Γι’ αυτό υπερθεματίζουμε για στενότερη συνεργασία με το Ισραήλ, χωρίς να παραγνωρίζονται μεγάλα συμφέροντα και άλλων δυνάμεων στην περιοχή, όπως της ΕΕ ως συνόλου, της Γαλλίας, της Γερμανίας, κυρίως της Ρωσίας αλλά και της Κίνας, της Ινδίας. Η πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Χριστόφια θα κριθεί από τις μελετημένες και υπεύθυνες πράξεις και όχι από τις ηχηρές, λαϊκίστικες διασαλπίσεις. http://www.sigmalive.com/

3 σχόλια:

  1. Γιωργάκη, σκάσε και κοίτα. Το ίδιο ισχύει και για τους γνωστούς αγιατολλάχ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για δεν υπογράφεις το "σχόλιο" σου Αρχέλαε; 17 Απριλίου 2011 10:12 μ.μ.
    Ντρέπεσαι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 18 Απριλίου 2011 3:53 μ.μ.

    Ρε Παρανοια που εχει πεσει στον infognomon.Σκετη ...φυλοξηρα ρεεεε.
    Εχετε χτυπηθει αλυπητα ρεεεεε.Συνελθετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.