18/4/11

Η ΠΡΟΣΦΟΡΟΤΕΡΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΛΥΣΗ αφού Η ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕΝΗ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΜΕΝΕΣΤΕΡΗ

Νίκος Αναγνωστάτος
e-mail: info@elvian.gr

Δεν είναι καθόλου ευχάριστο να επιβεβαιώνεσαι στις δυσάρεστες εξελίξεις. Το αδιέξοδο στην οικονομία, το έχουν πλέον αντιληφθεί όλοι, ακόμη και ο Πρωθυπουργός, ο οποίος ομολογεί ότι βρισκόμαστε στην εντατική, χωρίς πρόβλεψη εξόδου. Παρόλ’ αυτά τα εξουθενωτικά μέτρα συνεχίζονται, η εξαθλίωση των Ελλήνων επιδεινώνεται χωρίς να μειώνεται το έλλειμμα, τα καταστήματα κλείνουν το ένα μετά το άλλο, η ανεργία καλπάζει στα ύψη και η Κυβέρνηση προσμένει επί ματαίω έσοδα, αφού η ύφεση επιδεινώνεται, ενώ το χρέος αυξάνει συνεχώς, καθιστάμενο μη διαχειρίσιμο.

Δυστυχώς όσα πακέτα μέτρων και αν ληφθούν, όποια περιουσία του δημοσίου και αν «αξιοποιηθεί» ή/και ξεπουληθεί, βελτίωση δεν μπορεί να γίνει χωρίς ανάπτυξη και ανάπτυξη δεν μπορεί να γίνει σε ένα τέτοιο δυσμενές επενδυτικό περιβάλλον. Η Ευρωζώνη η οποία θάπρεπε να είναι ο σημαντικότερος συμπαραστάτης μας, το κάθε κράτος μέλος ενδιαφέρεται μόνο για τον εαυτό του. Η πανάκριβη αυτή βοήθεια που μας προσφέρει η Τρόϊκα, απλά καθυστερεί την επίσημη πλέον χρεοκοπία μας και τούτο μέχρι να απελευθερωθούν οι Τράπεζές τους από τα ελληνικά ομόλογα και τότε θα τραβήξουν τον σωλήνα του οξυγόνου και θα πέσουμε ανώμαλα.
Αν δεν ήταν στόχος, λόγω λανθασμένων χειρισμών φθάσαμε πράγματι στο χείλος του γκρεμού και θα πρέπει εμείς πλέον να επιλέξουμε τον τρόπο να αποφύγουμε την ανώμαλη αυτή πτώση. Ήρθε η ώρα λοιπόν για μεγάλες αποφάσεις. Αποφάσεις οι οποίες θα έχουν τις λιγότερες δυσμενείς συνέπειες, μια και η συνεχιζόμενη οικονομική πολιτική είναι η δυσμενέστερη λύση. Όταν το τοκοχρεολύσιο είναι περίπου το 15% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος και το έλλειμμα που πασχίζουμε να μειώσουμε είναι περίπου 10 %, τούτο σημαίνει ότι αν σταματήσουμε να πληρώνουμε τα χρέη μας, θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα, εν μέσω βαθιάς κρίσης, άρα θα είμαστε αυτάρκεις και θα έχουμε και περίσσευμα όσο δεν θα πληρώνουμε χρέη, άρα ανεξάρτητοι των «αγορών». Επομένως υπάρχουν περιθώρια σημαντικής βελτίωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος, με την ανατροπή της κρίσης, κάτι που θα επιτρέψει την εκλογικευμένη ρύθμιση των χρεών μας.
Επομένως η μη χείρων λύση, όπως συνεχώς επιμένω είναι: Πρώτον, να δηλώνουμε στάση πληρωμών των χρεών μας, δεύτερο, βγαίνουμε από το Ευρώ και υποτιμούμε 50% το εθνικό μας νόμισμα, τρίτον, ψηφίζεται συναλλαγματικός νόμος ό οποίος θα προβλέπει δυνατότητα εισαγωγών μόνο σε όσους έχουν δικό τους συνάλλαγμα, εκτός επενδυτικού μηχανολογικού εξοπλισμού, και τέταρτο, διαπραγματευόμαστε με τους δανειστές της «γιαγιάς» μας ένα «κούρεμα» 50% και αποπληρωμή όσο επιτρέπει το πρωτογενές πλεόνασμά μας, αφού πρώτα εξοφλήσουμε το τοξικό δάνειο της Τρόικα, με όρους έντιμους μεν, που εμείς θα θέσουμε δε, επικαλούμενοι, αν χρειαστεί, το παράνομο του Μνημονίου και της δανειακής σύμβασης. Η ζημιά όσων κατέχουν ομόλογα εντός Ελλάδος, θα ισοσταθμιστεί, κατά κάποιο τρόπο, με την ισόποση υποτίμηση.
Μετά όλα θα κυλήσουν ομαλά, με μια συνετή και σωστά προγραμματισμένη οικονομική πολιτική. Ο τουρισμός θα αυξηθεί θεαματικά, καθώς και οι εξαγωγές μας. Οι εισαγωγές θα μειωθούν, άρα θα βελτιωθεί το εμπορικό μας ισοζύγιο. Το μόνο πρόβλημα που θα προκύψει είναι το ακριβό πετρέλαιο, κάτι που μπορεί να αντιμετωπιστεί με μείωση της υψηλής φορολογίας του. Σε συνδυασμό με μια αποτελεσματική αναπτυξιακή πολιτική, όπως έχει αναπτυχθεί σε προηγούμενα σημειώματά μας, η χώρα θα βγει από την μέγγενη του Μνημονίου και θα βρούμε το δρόμο της ηρεμίας και της προόδου, ελπίζω.
Νίκος Αναγνωστάτος
Κηφισιά

6 σχόλια:

  1. Πολυ φοβουμαι οτι αν ακολουθησουμε την ανω πολιτικη θα κατηφορισουμε περισσοτερο.

    Η απαντηση του τι θα μας σωσει,ισως,να βρισκεται στο περιοδικο αρδην,τευχος 81,ιουλιου σεπτεμβριου 2010 και στις αναλυσεις οικονομολογων που εκει δημοσιευονται.

    Θεωρω οτι αξιζει τον κοπο να το διαβασεται.

    Bρισκεται δωρεαν στο διαδυκτιο στο www.ardin.gr

    Α.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μεγάλα κενά στην παραπάνω λύση:

    1ον Το πρωτογενές πλεόνασμα υπολογίζεται με δεδομένη την είσπραξη του 100% των επιχορηγήσεων και επιδοτήσεων που αναλογούν στην Ελλάδα για κάθε έτος. Όταν βέβαια φτάνουμε στον Δεκέμβριο έχουμε λάβει το 5-10% οπότε πάει στο διάολο κάθε ελπίδα επίτευξης τέτοιων αριθμών.

    2ον Οι δανειακές επιβαρύνσεις του ιδιωτικού τομέα βρίσκονται τοποθετημένες σε ευρώ. Για εξηγήστε μου πως θα ξεπληρώσει ο δημόσιος υπάλληλος το στεγαστικό του όταν υποτιμηθεί το νόμισμα που θα πληρώνεται αυτόματα στο 50% (και άλλο τόσο μέσα σε ένα έτος από το μπάμ);

    3ον Αν στοχεύουμε στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις στην βιομηχανία εξηγήστε μου σας παρακαλώ πως μετατρέπεις σε βιώσιμη μια επένδυση η οποία θα απαιτεί μηχανήματα από το εξωτερικό (καθώς εδώ γιοκ); Μήπως θα ενισχύσουμε τους φίλους γείτονες λίγο παραπάνω;

    Ακόμα και για τα παραπάνω θέματα υπάρχουν λύσεις αλλά βλέπω τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας μας να μετατρέπονται σε παραλλαγές της Βαγδάτης (τουλάχιστον για μια 5ετία).

    Το θέμα είναι αλλού. Αν είναι να ακολουθήσουμε αυτήν την οδό τι στο διάολο κάνουμε τώρα και χάνουμε πολύτιμο χρόνο (και πληρώνουμε και τόκο); Την στιγμή που θα ανακοινωθεί το συγκεκριμένο σχέδιο θα πρέπει να εκτελεστούν πολλοί από τους 300 (όχι μόνο τους σημερινούς και όχι μόνο πρασινομπλέ).

    Αχ Ελλάδα τι σου έλαχε με αυτούς που έχεις για ψηφοφόρους..........


    περίεργος....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μιστ έγραψε:

    Για μια ολοκληρωμένη, γερά θεμελιωμένη πρόταση δείτε αυτό:
    Καθηγητής Nότης Μαριάς ΤV Κρήτη 8-4-2011

    Αναδιάρθρωση/ Πρόβλημα Χρέους/ Ενοχές Κυβέρνησης
    Δημιουργηθείσες Δεσμεύσεις/ Επεαπειλούμενη Επιδείνωση
    Μέθοδοι ΄Αμυνας/ Δυνατότητες Αντιμετώπισης/ Προτάσεις Διεξόδου/
    Σχέδιο Εθνικής Ανόρθωσης

    http://vimeo.com/22168376

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σεναριο X-υποθεση εργασιας:
    Υποθετουμε οτι οι κυβερνωντες την χωρα ησαν και ειναι πατριωτες.
    Με τις υπερτιμολογησεις στα διαφορα εργα,ολυμπιαδα,αγορες οπλικων συστηματων υπερχρεωσαν οντως την χωρα.
    Ομως το μεγαλυτερο μερος του χρεους
    κατακρατηθηκε και δεν σπαταληθηκε.
    Πως;
    Yπο την μορφη καταθεσεων σε ειδικους λογαριασμους εμπιστων κρατικων λειτουργων και ιδιωτων σε τραπεζες του εξωτερικου.
    Ετσι αν η Ελλαδα κανει διακοπη πληρωμων του χρεους και βγει απο το ευρω θα δυσκολευτει ο μεσος ελληνας κυριως λογω της κερδοσκοπιας της αγορας ενω η υποτιμηση δεν θα ειναι απαραιτητη μιας κιεχει επιτελεστει ηδη η μειωση μισθων και συνταξεων με την ταυτογχρονη αυξηση των τιμων των αγαθων.
    Ετσι η χωρα θα ωφεληθει με ολα τα πλεονεκτηματα της δραχμης ενω οι καταθεσεις στους ειδικους λογαριασμους θα διατεθουν ως ενα πολυ μεγαλο συναλλαγματικο αποθεμα ετοιμο προς καθε χρηση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το πράγμα πάει για "βελούδινη αναδιάρθρωση" σε στυλ συμφωνημένης παράτασης με λίγο ή καθόλου κούρεμα κλπ. Αφού το είπαν τα αφεντικά (Σόρος, Γερμανοί κλπ). Αυτό θα παρουσιαστεί σαν θρίαμβος και επιβράβευση για τα νέα άγρια μέτρα που έρχονται (αφού φάμε πρώτα στη μάπα μία γερή δόση τρομοκράτησης και καταστροφολογίας).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μάλλον βελουτέ Πιγκουίνε, γιατί και το βελούδο είναι ακριβό.
    Βελουτέ και...με τις φοβέρες που λές. Κι΄αν στο τέλος μας πούνε ότι τους χρωστάμε και χάρη ή ότι είναι ήρωες που το κατάφεραν αυτό, μην εκπλαγεί κανείς (τουλάχιστον για αρκετούς από τους παρόντες εδώ, μάλλον είναι αναμενόμενο και αυτό). Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.