21/4/11

Τουρκικά παζάρια χωρίς τέλος με το αζέρικο αέριο

Της ΝΕΦΕΛΗΣ ΤΖΑΝΕΤΑΚΟΥ
«Φούντωσαν» από χθες τα σενάρια για το μέλλον των αγωγών φυσικού αερίου που θα διέρχονται την Τουρκία και θα τροφοδοτούν με αζέρικο φυσικό αέριο τις ευρωπαϊκές αγορές.Μπακού και Αγκυρα κατέληξαν σε προκαταρκτική συμφωνία -το τελικό κείμενο αναμένεται να επικυρωθεί τον Ιούνιο- για την προμήθεια επιπλέον 4 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως έως το 2020.


Σε ανακοίνωσή της η τουρκική κρατική εταιρεία φυσικού αερίου Botas αναφέρει ότι διαπραγματεύεται την αύξηση των εισαγωγών φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν -από τη δεύτερη φάση ανάπτυξης του κοιτάσματος Shah Deniz ΙΙ, το οποίο ελέγχουν κατά κύριο λόγο η ΒΡ και η Statoil- με στόχο τη μεταφορά 10 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου ετησίως στην Ευρώπη.

Δεν έχει διευκρινιστεί, ωστόσο, ποιος αγωγός θα «αναλάβει» τη μεταφορά του αζέρικου φυσικού αερίου.

Υπενθυμίζεται πως το Αζερμπαϊτζάν κρατά στα χέρια του το «κλειδί» των ευρωπαϊκών αγωγών φυσικού αερίου, καθώς αποτελεί τον κύριο «προμηθευτή» της Nabucco, του ITGI (Interconnector Turkey-Greece-Italy) και του ΤΑΡ (Trans Adriatic Pipeline).

Με την εξέλιξη, εντούτοις, αυτή εγείρονται φόβοι πως «αδυνατίζει» η πιθανότητα ολοκλήρωσης της κατασκευής τού υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης αγωγού Nabucco, ο οποίος, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις μάλιστα, θα κοστίσει πολύ περισσότερο από ό,τι αρχικά αναμενόταν, ενώ αναλυτές προεξοφλούν την οριστική εγκατάλειψή του.

Η δημόσια επιχείρηση φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν, πάντως, εμφανίζεται καθησυχαστική, δηλώνει δε επάρκεια αποθεμάτων και πως η τροφοδοσία συνεπώς του Nabucco είναι εξασφαλισμένη.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο, επιχειρείται να καταστεί η περιοχή της Ανατολίας κομβικό σημείο για τη μεταφορά φυσικού αερίου (105 εκατ. κ.μ. ημερησίως) προς την Ευρώπη, και μάλιστα για την υλοποίηση του σχεδιασμού αυτού θα τηρηθούν τρία στάδια: το πρώτο στάδιο περιλαμβάνει έως το 2017 τη μεταφορά 10 δισ. κ.μ. ετησίως από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη, το δεύτερο προβλέπει τη μεταφορά αζέρικου και ιρακινού αερίου και το τρίτο τη μεταφορά αερίου και από το Κατάρ, γεγονός που θα «εκτοξεύσει» στα 50 δισ. κ.μ. το χρόνο τις ποσότητες αερίου που θα μεταφέρονται μέσω Τουρκίας.
http://www.enet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.