26/4/11

Kρατούμενος στο Γκουαντάναμο συνεργαζόταν με τη βρετανική MI6, λέει το Wikileaks

Λονδίνο: Αλγερινός μαχητής της Αλ-Κάιντα, κρατούμενος στην αμερικανική βάση του Γκουνατάναμο, είχε «τελέσει» και πληροφοριοδότης των βρετανικών και των καναδικών μυστικών υπηρεσιών, σύμφωνα με έγγραφα που αποκάλυψε το Wikileaks και σκιαγραφούν ένα έωλο σύστημα συλλογής στοιχείων και πληροφοριών. Άλλος κρατούμενος είχε καταφέρει να κερδίσει την ελευθερία του «καρφώνοντας» άλλους 123 συγκρατούμενούς του, σύμφωνα με τα έγγραφα.


Οι αποκαλύψεις του Wikileaks αφορούν πάνω από 750 φακέλους φυλακισμένων στη βάση του Γκουαντάναμο που το site έδωσε για δημοσίευση στους αμερικανικούς New York Times, τον βρετανικό Guardian και την ισπανική El Pais.

Σε έναν από αυτούς τους φακέλους περιγράφεται η υπόθεση του Αλγερινού Αντίλ μπιν Χαμλίλι που συνελήφθη στο Πακιστάν το 2003 και, αφού «πέρασε» από το Μπαγκράμ του Αφγανιστάν, μεταφέρθηκε στο Γκουαντάναμο.

Ο ίδιος θεωρείται υπεύθυνος για βομβιστικές επιθέσεις στο Πακιστάν το 2002 εναντίον χριστιανικών εκκλησιών και ενός ξενοδοχείου, αλλά οι Αμερικανικοί ανακριτές -σύμφωνα με το Wikileaks- εμφανίζονταν πεπεισμένοι πως λειτουργούσε παράλληλα ως πληροφοριοδότης και για τις βρετανικές και καναδικές μυστικές υπηρεσίες.

Μετά τη σύλληψή του, κρίθηκε «ότι είχε αποκρύψει σημαντικές πληροφορίες από την Υπηρεσία Πληροφοριών του Καναδά και τη Βρετανία» και ότι αποτελεί «απειλή για το Αμερικανικό και συμμαχικό προσωπικό στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν».

Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης η υπόθεση ενός άνδρα από την Υεμένη που συνελήφθη το Δεκέμβριο του 2001 και κατάφερε να κερδίσει την ελευθερία του, συμπεριφερόμενος ως «πρόθυμος συνεργάτης».

Ο κρατούμενος παρείχε λεπτομερείς πληροφορίες για άλλους 123 συγκρατούμενούς του, και οι αξιωματούχοι της βάσης τον χαρακτήριζαν «ανεκτίμητη» πηγή που είχε αποδειχθεί «εξαιρετικά συνεργάσιμος». Συνήγοροι όμως των άλλων κρατουμένων υποστήριξαν αργότερα πως τα στοιχεία που έδωσε δεν μπορούν να θεωρηθούν αξιόπιστα.

Οι αποκαλύψεις έχουν επαναφέρει στο προσκήνιο το κολαστήριο του Γκουαντάναμο: Όπως αναφέρει o Guardian, περιγράφουν ένα σύστημα που βασίζει τη συλλογή στοιχείων και πληροφοριών εκτενώς στους κρατούμενούς του ενώ οι New York Times γράφουν χαρακτηριστικά πως τα έγγραφα αποκαλύπτουν «την παρωδία που στήθηκε επί Τζορτζ Μπους».


Πηγή: news.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.