15/4/11

Πρόταση για φθηνό φυσικό αέριο υπέβαλε η Noble Energy σε συνεργασία με την ισραηλινή Delek ,

Λευκωσία: Επίσημη πρόταση με λεπτομέρειες και δεδομένα, με τα οποία προτείνει στην κυβέρνηση, να φέρει στην Κύπρο φυσικό αέριο με υποθαλάσσιο αγωγό πριν το 2014, υπέβαλε την Πέμπτη στον υπουργό Εμπορίου, Αντώνη Πασχαλίδη, η εταιρεία Noble Energy σε συνεργασία με την ισραηλινή Delek, αναφέρουν διασταυρωμένες πληροφορίες του «Φ».(Στο παιχνίδι και η Gasprom)

Με την πρόταση αυτή Noble και Delek, θεωρούν ότι δίνουν ικανοποιητικές απαντήσεις με συμφέρουσες λύσεις σε όλες τις ανάγκες της Κύπρου. Δηλαδή να έχει έγκαιρα φυσικό αέριο -μέσα στο 2014 που το χρειάζεται απαραίτητα η ΑΗΚ- σε τιμές πιο κάτω και από τις μισές αυτών που θα μπορούσε η Κύπρος να εξασφαλίσει μέσω της προηγούμενης διαδικασίας με τη Shell και τερματικό αποϋγροποίησης. Ταυτόχρονα παρέχει εγγυήσεις υλοποίησης.

Με την πρόταση αυτή η Κύπρος απαλλάσσεται και από την ανάγκη για προσωρινή «γρήγορη λύση» με πλωτές μονάδες ή ανοικτά χρονικά συμβόλαια για υγροποιημένο φυσικό αέριο.

Σε δεύτερο στάδιο η πρόταση προβλέπει αυτά για τα οποία συμφώνησαν ότι υπάρχει κοινή πολιτική βούληση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, δηλαδή μεταφορά του φυσικού αερίου από τα θαλάσσια κοιτάσματα Κύπρου και Ισραήλ στο Βασιλικό, όπου θα κατασκευαστούν μονάδες υγροποίησης και από εκεί εξαγωγές στην Ευρώπη.

Κάτι που δημιουργεί νέα οικονομικά και γεωπολιτικά δεδομένα για τη Κύπρο.

Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Εμπορίου είχε χθες συνατήσεις τόσο με εκπροσώπους της Noble Energy, όσο και με εκπροσώπους της Delek, η οποία μάλιστα εκπροσωπήθηκε από τον επικεφαλής της, γνωστό πολυεκατομυριούχο επιχειρηματία του Ισραήλ Ικσάχ Τσούβα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», στον υπουργό δόθηκε λεπτομερές σχέδιο όδευσης και χρονοδιάγραμμα κατασκευής για τον υποθαλάσσιο αγωγό από το Ισραηλινό Λεβιάθαν και το Κυπριακό Οικόπεδο 12.

Για τη συγκεκριμένη πρόταση και τις λεπτομέρειές της είχαν δεσμευτεί οι εκπρόσωποι της Noble στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά τη συνάντησή τους προ διμήνου.

Να σημειωθεί ότι, η απόφαση του κοινοβουλίου του Ισραήλ, να αυξήσει σημαντικά τη φορολογία για την παραγωγή φυσικού αερίου στη χώρα, ουσιαστικά αποτελεί μονόδρομο για τις εταιρείες που έχουν δικαιώματα σε θαλάσσια κοιτάσματα της χώρας, να επιδιώξουν εξαγωγή τους μέσω άλλης χώρας και η δυνατότητα αγωγού, ενώ η εμπλοκή της Noble τόσο στην Κύπρο όσο και στο Ισραήλ, δίνει το προβάδισμα στην Κύπρο.

Στο παιχνίδι και η Gasprom

Η ρωσική Gasprom, εκδήλωσε τις τελευταίες μέρες έντονη επιθυμία για εμπλοκή της με οποιοδήποτε τρόπο, είτε στην προμήθεια της Κύπρου με φυσικό αέριο, είτε στη διεκδίκηση κάποιων από τα υπόλοιπα «Οικόπεδα».

Κάτι που αποτελεί και επιθυμία της Κυπριακής Δημοκρατίας όπως διαφάνηκε από τις επαφές υψηλόβαθμου στελέχους του ρωσικού κολοσσού, τόσο με τον υπουργό Εμπορίου, Αντώνη Πασχαλίδη, όσο και με άλλους παράγοντες από κυπριακής πλευράς.

Όπως είχε αποκαλύψει προ τριμήνου ο «Φ», υπήρξαν και ευρύτερες επαφές μεταξύ Gasprom και Delek τέλος του 2010 και αρχές του 2011.
http://www.philenews.com/

4 σχόλια:

  1. Οι Κύπροι προφανώς είναι ερασιτέχνες!

    ΝΑ τί κάνουν οι σοβαρές χώρες που έχουν συγκροτημένη ενεργειακή στρατηγική (σελ. 25):

    http://www.newsbeast.gr/files/1/2011/04/15/iellada_allazei.pdf

    Ministre plénipotentiaire

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιωργάκη, κάτσε και κοίτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Λειπει ο Μαρτης απ την Σαρακοστη;

    Ministre Propagandiste.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ 16 Απριλίου 2011 4:56 μ.μ.

    Ο κοσμάκης ΠΕΙΝΑΕΙ και η Ελλάδα ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝ ΣΧΕΔΙΟ.

    Αν δεν επιτρέπεις ούτε καν αυτή την επισήμανση, τί να πω...

    Εμένα με πονάει που οι Κύπριοι αδελφοί μας είναι μεν μια χούφτα αλλά είναι μια γροθιά και πάνε την Κύπρο μπροστά ενώ στην Ελλάδα ψάχνουν όποιον Έλληνα πατριώτη βλέπει, όχι για να μας οδηγήσει, αλλά για να του βγάλουν τα μάτια ούτως ώστε να συνεχίσουν να επικρατούν οι μονόφθαλμοι.

    Ministre plénipotentiaire

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.