2/3/12

Ο άνθρωπος που έχτισε το ιρακινό Κουρδιστάν

του Newzad Karim
Ο Νετσιρβάν Μπαρζανί, πρωθυπουργός
 του Κουρδιστάν
Η Μηδική αυτοκρατορία των Κούρδων ήταν μια από τις μεγαλύτερες αυτοκρατορίες στο 7ο αιώνα π.Χ. Εκτεινόταν από τα σύνορα της Ελλάδας στα σύνορα της Ινδίας. Κατά τη διάρκεια των ημερών της δόξας της, οι πόλεις άνθησαν, οι δρόμοι ήταν λιθόστρωτοι, σε συνεργασία με χώρες όπως την Ελλάδα και την Κίνα, προκειμένου να καθοριστούν εμπορικοί δρόμοι και να διεξαχθούν πολιτιστικές ανταλλαγές. Μετά την πτώση της αυτοκρατορίας των Μήδων, η γη των Κούρδων έγινε πεδίο μάχης ανάμεσα σε άλλα έθνη. Υπήρξαν εισβολές από την μογγολική αυτοκρατορία, τη σουνιτική ισλαμική Οθωμανική Αυτοκρατορία, και τη σιιτική ισλαμική ιρανική αυτοκρατορία. Όλες οι εισβολές χαρακτηρίζονται από μεγάλη βία και σφαγές. Μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, μεγάλες φρικαλεότητες και εγκλήματα έγιναν εις βάρος του κουρδικού πληθυσμού στο Ιράν και την Τουρκία.


Στα τέλη του 20ου αιώνα, Άραβες υπερεθνικιστές υπό την ηγεσία του Σαντάμ οργάνωσαν την περίφημη εκστρατεία Αλ Ανφάλ για να εξοντώσουν τον κουρδικό πληθυσμό. Μετά την απελευθέρωση του Ιράκ το 2003, μια αχτίδα ελπίδας έλαμψε στο μεγάλο μέρος του ιρακινού Κουρδιστάν με τη δημιουργία ενός νέου δημοκρατικού ομοσπονδιακού συστήματος που ονομάζεται Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν (KRG), εντός της Δημοκρατίας του Ιράκ.

Τον Σεπτέμβριο του 2006, ένας εξέχων πολιτικός που ονομάζεται Νετσιρβάν Μπαρζανί επιλέχτηκε από τα μέλη του κοινοβουλίου Κούρδων να υπηρετήσει ως πρωθυπουργός. Ο πρωθυπουργός είχε φιλοδοξίες να μετατρέψει τη χώρα του και τον λαό του από ένα έθνος τέταρτης κατηγορίας στη παγκόσμια κατάταξη σε μια ανεπτυγμένη και σύγχρονη χώρα. Η εξασφάλιση της ασφάλειας του λαού του ήταν μεταξύ των κορυφαίων προτεραιοτήτων του, t μαζί με ένα μαζικό σχέδιο για την οικοδόμηση ισχυρών υποδομών με τα πιο εξελιγμένα συστήματα επικοινωνιών και ασύρματες τεχνολογίες. Οι στόχοι του περιλάμβαναν την κατασκευή δρόμων, αεροδρόμιων, σχολείων και νοσοκομείων. Ήθελε επίσης να αναβαθμίσει το επίπεδο της ανώτατης παιδείας μέσω συνεταιρισμού με τα κυριότερα παγκόσμια πανεπιστήμια.

Το πλησιέστερο διεθνές σχήμα που έμοιαζε με τον Μπαρζανί είναι αυτό του Lee Kuan Yew 李光耀. Ο Kwan-Yew ήταν ο πρώτος πρωθυπουργός της Σιγκαπούρης. Οδήγησε το Κόμμα Δράσης του λαού του σε οκτώ κατολισθητικές νίκες, και διαχειρίστηκε τον διαχωρισμό της Σιγκαπούρης από τη Μαλαισία το 1965. Όταν εκλεχτήκαν, οι δύο πρωθυπουργοί βρέθηκαν αντιμέτωποι με έθνη που ήταν φτωχά, διαφορετικά στον πολιτισμό τους, και οργανωμένα σε εθνικές και υπο-εθνικές ομάδες. Μοιράστηκαν επίσης όμοιες φιλοδοξίες, αλλά με διαφορετικά προσωπικά στυλ. Και οι δύο είναι ευρέως σεβαστοί από τους λαούς τους και τους συνομηλίκους τους.

Ο Lee Kuan Yew μεταμόρφωσε τη Σιγκαπούρη από μια μικρή αλιευτική πόλη σε μια από τις πιο εξελιγμένες πόλεις του κόσμου που έγινε οικονομικό κέντρο της Νοτιοανατολικής Ασίας. Το πέτυχε με τη συγκέντρωση της τεχνολογίας και την κατασκευή προϊόντων για εξαγωγή. Η Σιγκαπούρη μετακινήθηκε από το καθεστως του σχετικά υποανάπτυκτου αποικιακού φυλακίου χωρίς φυσικούς πόρους σε «Ασιατική Τίγρη». Ο Kuan Yew παραμένει ως ένας από τους πιο σημαντικούς πολιτικούς ηγέτες της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Ο Νετσιρβάν Μπαρζανί μεγάλωσε μέσα σε ένα πολυποίκιλο σκηνικό και διαθέτει μια πλήρη κατανόηση της κοινωνίας και των υπο-κουλτούρων της. Αμέσως πήγε στο σχεδιαστήριο, όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του ως πρωθυπουργός και προχώρησε στο σχεδιασμό του οδικού χάρτη του και προχώρησε στην εκτέλεση του χωρίς καθυστέρηση. Ο αντίκτυπος των προοδευτικών ενεργειών του είναι ορατό παντού. Ο Χάρτης πορείας του Μπαρζανί άνοιξε το δρόμο και για τον διάδοχό του να συνεχίσει το δρόμο σε μια ισχυρή οικονομία με τη συνέχιση της εκτέλεσης του προγραμματισμένου σχεδίου. Ενώ ο Kuan Yew επικεντρώθηκε στην βιομηχανία μεταποίησης, ο Μπαρζανί επικεντρώθηκε στην οικοδόμηση υποδομών και στον τομέα των υπηρεσιών.

Οι επιπτώσεις του δόγματος Μπαρζανί για την τοπική και παγκόσμια οικονομία και κοινωνία πρέπει να μελετηθούν και να αναλυθούν από τους Κούρδους, Ιρακινούς, Μεσανατολικούς καθώς και από τους μελετητές όλου του κόσμου.

Newzad Karim

Οι απόψεις αυτές είναι του συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν απαραίτητα τις απόψεις του ekurd.net ή των συντακτών του.

7 σχόλια:

  1. Οι σφαγές των Κούρδων κατά των Αρμενίων, των Ασσυροχαλδαίων και των Ελλήνων της Μικράς Ασίας γιατί δεν αναφέρονται;
    Είναι γνωστό ότι ο Κεμάλ είχε τάξει στους Κούρδους κράτος αν έτρωγαν τους Χριστιανούς. Και φυσικά σκότωσαν τους πάντες και τώρα ζητάνε τη συμπάθειά μας. Προσωπικά δε μου καίγεται καρφί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι Τουρκοι έχασαν τον πολιτισμό τους (Ελληνες) το κεφάλαιο τους (Αρμένιοι) καιρός να χάσουν κα ιτο στρατό τους (Κούρδοι) Ευκολο να βρεθεί ποιός το είπε

    Ξανακοιταξε επίσης την φυλετική δομή των Κούρδων θα σε βοηθησει να αποφυγεις τις γενικευσεις που παράγουν ολισθήματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Nikolas
    Ο,τι θελεις λες.Τα ιδια ελεγε και ο υπεργηρος θειος της μητερας μου ,φυγαδες απο Τραπεζουντα το 1917,γιατι τους παππουδες μου τους εσφαξαν εκει και δεν τους γνωρισα.Ναι αλλα ο θειος της μητερας μου ητανε υπεργηρος και ισως δεν θυμοτανε καλα,ενω εσυ αυτα που τα διαβασες??????Εμεις αλλα λεμε εδω μεσα.Μηπως διαβαζεις τιποτα λαθροβια εντυπα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι Μήδοι ουδεμία φυλετική σχέση είχαν με τους Κούρδους, οι οποίοι εθνολογικά είναι απόγονοι χουρριτικών πληθυσμών που εξιρανίστηκαν γλωσσικά στην διάρκεια των αιώνων που υπήρξαν υπήκοοι των Μήδων και των Περσών. Τώρα αυτά που γράφει ο κος Karim μου θυμίζουν λίγο τις αρχαιοπληξίες των Σκοπιανών, που ψάχνουν να ανακαλύψουν ενδόξους προγόνους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Βιβλιόφιλος
    Καπως ετσι ειναι φιλε μου .Αυτη ειναι η αληθεια αλλα εμεις στην φαση που βρισκομαστε και θεωρωντας σαν αναγκαια την σταση "ο εχθρος του εχθρου μας ειναι φιλος μας" φτιαχνωμε στο ερημο εργαστηρι μας αγγελακια για τα πανηγυρια.Ειναι και αυτο μια...πρακτικη λυση και πες πες κατι θα σβησει απο τις μνημες των απογονων των θυματων και καποια ψευτια σκοπιμοτητας θα αρπαχτει στα ...περιχωρα του εγκεφαλου μας για βραχυχρονια αποδοση διοτι η ιστορια που εργαζεται μακροχρονια θα ρηξει στα σκουπιδια τις σκοπιμοτητες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ Βιβλιόφιλε
    Αντικειμενικά βρίσκω πολύ απαξιωτική και αστήρικτη την σύγκριση της συμπεριφοράς των Κούρδων με αυτή των Σκοπιανών. Η προέλευση τους από τους Μήδους είναι μια υπόθεση που στηρίζεται -και στέκει- και βασίζεται στο γεγονός ότι οι Κούρδοι ομιλούν μια δυτική παραλλαγή των ιρανικών γλωσσών. Για την ώρα, αυτή είναι η θέση των Κούρδων ιστορικών και έτσι τους διδάσκεται η ιστορία του λαού τους, μας αρέσει η όχι.
    Υπάρχουν πολλές εκδοχές, και ας αφήσουμε τους ιστορικούς να λύσουν αυτό το θέμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κριστιαν
    Μη εισαι τοσο αυστηρος με τον Βιβλιοφιλο γιατι εγραψε μονο απο ιστορικης σκοπιας.Η μονη δικαιολογια που μπορει να υπαρξει για να ...παραβουμε την αληθινη ιστορια και να σηκωσωμε τους κουρδους πιο ψηλα απο εκει που βρισκονται,ειναι η ΕΠΙΜΕΙΞΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΟ ΠΟΝΤΙΑΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ,με αποτελεσμα πολλοι ποντιοι να εχουν και λιγο DNA κουρδικο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.