2/3/12

Ο Νταβούτογλου προειδοποιεί και απειλεί τον Σαρκοζί: «Μην πιέζεις την τύχη σου»

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ελένη Μαυρουδή
Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί έδωσε εντολή στην κυβέρνηση να συντάξει ένα νέο κείμενο, για το νόμο που θα ποινικοποιεί την αρμενική γενοκτονία από τους Τούρκους.
Η Τουρκία νιώθει ικανοποιημένη από την απόφαση του γαλλικού Συνταγματικού Συμβουλίου, που ακυρώνει τον νόμο που ποινικοποιεί την αρμενική γενοκτονία από τους Τούρκους.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου κάλεσε χθες τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί να μην πιέζει την τύχη του παρουσιάζοντας ένα νέο νομοσχέδιο που καταστέλλει την άρνηση της αρμενικής γενοκτονίας μετά την ακύρωση ενός πρώτου σχετικού νόμου προχθές από το Συνταγματικό Συμβούλιο.
«Ο Σαρκοζί έχει ήδη πιέσει πολύ την τύχη του. Αν την πιέσει κι άλλο, αυτήν τη φορά θα περάσει σαν μια κήρυξη πολέμου στη γαλλική κουλτούρα, στο γαλλικό δίκαιο και στο γαλλικό κράτος δικαίου», δήλωσε ο Νταβούτογλου στη διάρκεια συνέντευξής του στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο TRT, το περιεχόμενο της οποίας μεταδόθηκε από το πρακτορείο Ανατολή.
«Προηγουμένως κήρυξε τον πόλεμο στην ελευθερία της άποψης και στην ιστορία. Τώρα θα έχει κηρύξει έναν ανοικτό πόλεμο με το Συνταγματικό Συμβούλιο», συνέχισε ο υπουργός.
Ο Νταβούτογλου δήλωσε πάντως ότι τα αντίποινα που υιοθετήθηκαν ή που εξετάζονται από την Τουρκία έναντι της Γαλλίας, αναμφίβολα θα εγκαταλειφθούν. «Αν η συγκυρία και οι συνθήκες που δικαιολογούσαν την εφαρμογή αυτών των κυρώσεων εξαφανιστούν, τότε οι κυρώσεις εξαφανίζονται επίσης», δήλωσε.
Το γαλλικό Συνταγματικό Συμβούλιο απέρριψε την Τρίτη τον νόμο που ποινικοποιεί την άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων το 1915, ο οποίος προκάλεσε διπλωματική κρίση μεταξύ Άγκυρας και Παρισιού, υποστηρίζοντας ότι είναι αντίθετος προς την ελευθερία της έκφρασης, ανακοίνωσε η δικαστική εξουσία.
«Το Συμβούλιο έκρινε ότι, καταστέλλοντας την αμφισβήτηση της ύπαρξης και του νομικού χαρακτηρισμού των εγκλημάτων που και το ίδιο θα είχε αναγνωρίσει και χαρακτηρίσει ως τέτοια, ο νομοθέτης κατάφερε ένα πλήγμα στην άσκηση της ελευθερίας της έκφρασης και της επικοινωνίας, το οποίο είναι αντισυνταγματικό», σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συμβουλίου.

Αναμονή μετά τις εκλογές
Στη συνέχεια, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί έδωσε εντολή στην κυβέρνηση να συντάξει ένα νέο κείμενο, λαμβάνοντας υπόψη την απόφαση του Συνταγματικού Συμβουλίου, όπως ανακοίνωσε το μέγαρο των Ηλυσίων. «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έλαβε υπόψη του την απόφαση και μετρά τη μεγάλη απογοήτευση και τη βαθιά θλίψη όλων αυτών που είχαν δεχτεί με ευγνωμοσύνη και ελπίδα την υιοθέτηση του νόμου αυτού, που είχε ως στόχο να τους προστατέψει από την άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων», σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας.
Ωστόσο, ο Ζαν-Φρανσουά Κοπέ, γενικός γραμματέας του κυβερνώντος κόμματος, ανακοίνωσε χθες ότι «δεν θα υπάρξει νέος νόμος κατά της άρνησης της αρμενικής γενοκτονίας πριν από τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στη Γαλλία».
Από την πλευρά του, το Συμβούλιο Συντονισμού των Αρμενικών Οργανώσεων της Γαλλίας (CCAF) ανέφερε σε ανακοίνωσή του πως το γαλλικό Συνταγματικό Συμβούλιο συνθηκολόγησε μπροστά στην επέμβαση της Τουρκίας, ακυρώνοντας χθες ως αντισυνταγματικό τον νόμο που ποινικοποιεί την αμφισβήτηση της αρμενικής γενοκτονίας.

Ικανοποιημένη η Τουρκία
Η Τουρκία εξέφρασε, φυσικά, την ικανοποίησή της για την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της Γαλλίας. Μετά την εξέλιξη αυτή, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει για να εξετάσει εάν πρέπει να αποκαταστήσει τις οικονομικές, πολιτικές και στρατιωτικές επαφές με τη Γαλλία, που είχαν παγώσει αφότου το γαλλικό κοινοβούλιο υιοθέτησε τον νόμο στις 23 Ιανουαρίου.
«Το Συνταγματικό Συμβούλιο έλαβε μια δίκαιη απόφαση, μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες. Η απόφαση αυτή απέτρεψε μια πιθανή κρίση μεταξύ της Γαλλίας και της Τουρκίας», ανέφερε με τη σειρά του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς στον λογαριασμό του στο Twitter.

Έδωσε υπόσχεση ο Ολάντ
Στο μεταξύ, ο σοσιαλιστής υποψήφιος για την Προεδρία της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε την Τρίτη πως, εάν εκλεγεί, θα ανακινήσει πάλιν τη συζήτηση για το ζήτημα της γενοκτονίας των Αρμενίων, σε πνεύμα κατευνασμού και συμφιλίωσης. «Η ημερομηνία της κατάθεσης του νόμου δεν ήταν ίσως η κατάλληλη, στα τέλη της προεδρικής θητείας. Συνεπώς, με κάθε τρόπο, θα πρέπει να ανακινηθεί το ζήτημα -και εγώ δεσμεύομαι γι' αυτό- σε πνεύμα κατευνασμού, και ταυτόχρονα συμφιλίωσης, με θέληση να ολοκληρωθεί», δήλωσε ο κ. Ολάντ, που σύμφωνα με τις σφυγμομετρήσεις προηγείται κατά πολύ του Σαρκοζί.
«Θέλω να εκφράσω την αλληλεγγύη μου στους Αρμενίους της Γαλλίας διότι γνωρίζω τι αναμένουν. Επίσης θέλω να πω στους Τούρκους της Γαλλίας, οι οποίοι κινητοποιήθηκαν, πως σε τελική ανάλυση δεν έχουν δίκαιο να θεωρούν πως αυτό στρέφεται εναντίον τους», τόνισε ο Ολάντ. «Ήταν ένας νόμος, ο οποίος προοριζόταν να συμφιλιώσει, αλλά ποσώς κατατέθηκε την κατάλληλη στιγμή. Βλέπουμε τις συνέπειες στο επίπεδο του Συνταγματικού Συμβουλίου, διότι υπήρξε μία προσφυγή», δήλωσε ο σοσιαλιστής υποψήφιος.
Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.