21/3/12

Τουρκικές αξιώσεις για άνοιγμα κεφαλαίων - βίζες

Υπουργικός Διάλογος» Νταβούτογλου με Φούλε - Άστον και συζήτηση Συριακού  
ΑΞΙΩΣΕΙΣγια άνοιγμα νέων διαπραγματευτικών κεφαλαίων αλλά και απελευθέρωση των θεωρήσεων διαβατηρίων για Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στην Ευρώπη, αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», να προτάξει η Άγκυρα στον «Υπουργικό Διάλογο» που θα διεξαχθεί την προσεχή Παρασκευή, 23 Μαρτίου, στις Βρυξέλλες. Στον «Υπουργικό Διάλογο», τον πρώτο που διεξάγεται μετά από 20 σχεδόν μήνες, αναμένεται να συμμετάσχουν από τουρκικής πλευράς ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου και ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγίς, και από πλευράς ΕΕ, η ύπατη εκπρόσωπος Κάθριν Άστον καθώς και ο επίτροπος Διεύρυνσης Στέφαν Φούλε.

Συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Βρυξέλλες προσβλέπουν στην εγκαθίδρυση ομάδων εργασίας για εναρμόνιση της νομοθεσίας της Τουρκίας με το κοινοτικό κεκτημένο που περιλαμβάνεται στα διαπραγματευτικά κεφάλαια 23 και 24, για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα και τη Δικαιοσύνη, με βάση τις πρόνοιες της «Θετικής Ατζέντας». Η προοπτική αυτή έχει πάντως ξεπεράσει τα όρια της πρακτικής εναρμόνισης και έχει ήδη δημιουργήσει προσδοκίες στην Άγκυρα περί υπαναχώρησης της κυπριακής Κυβέρνησης για ξεπάγωμα και άνοιγμα των δύο επίμαχων διαπραγματευτικών κεφαλαίων.

Ψηλά στην ατζέντα των αιτημάτων της Νταβούτογλου αναμένεται να είναι και η απελευθέρωση θεωρήσεων διαβατηρίων για Τούρκους πολίτες, κάτι που αξιώνει η Άγκυρα προκειμένου να υπογράψει και να υλοποιήσει τη συμφωνία επανεισδοχής παρανόμων μεταναστών με την ΕΕ, την οποία έβαλε μονομερώς στο ψυγείο ζητώντας ανταλλάγματα. Ο κ. Νταβούτογλου αναμένεται να συμμετάσχει και στη συζήτηση που θα διεξαχθεί στο πλαίσιο του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών των 27 κρατώνμελών προκειμένου να τοποθετηθεί για το Συριακό, θέμα επί του οποίου η Άγκυρα έχει ήδη κατηγορήσει τη Λευκωσία αναφορικά με τους χειρισμούς της στο ζήτημα του ρωσικού πλοίου Chariot. Αναμένεται επίσης να συμμετάσχει σε συνάντηση της δανικής Προεδρίας με όλα τα υποψήφια κράτη.+
http://www.philenews.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.