14/3/12

Η ΕΟΤΔΘ εισηγήθηκε γραπτή ανακοίνωση στην επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών

Όπως ανακοινώθηκε, η"Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης", (ΕΟΤΔΘ) συμμετείχε στη 19η τακτική συνεδρίαση της επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, όπου και εισηγήθηκε γραπτή ανακοίνωση με τίτλο: « Η τουρκική μειονότητα στη Δυτική Θράκη. η ελευθερία συνένωσης και το θέμα της εφαρμογής των αποφάσεων του ΕΔΑΔ από την Ελλάδα».

Η σχετική ανακοίνωση της ΕΟΤΔΘ έχει ως εξής:


«Στα πλαίσια της γραπτής ανακοίνωσης, η ΕΟΤΔΘ ενημερώνει ότι αν και υπάρχουν τρεις καταδικαστικές αποφάσεις εναντίον της Ελλάδας από το ΕΔΑΔ, αυτή επιμένει να μην τις εφαρμόζει.

Το ΕΔΑΔ έκρινε ένοχη της Ελλάδα το 2008 στις υποθέσεις: Μπεκίρ Ουστά και λοιπών (35151/05), Εμίν και λοιπών (34144/05) και "Τουρκική Ένωση Ξάνθης" και λοιπών (26698/05). Η Ελλάδα κρίθηκε ένοχη με καταβολή αποζημιώσεως με το αιτιολογικό ότι καταστρατήγησε το δικαίωμα των μελών της τουρκικής μειονότητας στη συνένωση.

Η Ελλάδα, έκλεισε την Τουρκική Ένωση Ξάνθης το 1986 με το αιτιολογικό ότι δεν βρίσκεται κανένας «Τούρκος» στην Ελλάδα και ότι η μειονότητα που διαβιεί στη χώρα δεν είναι «Τουρκική» αλλά «Μουσουλμανική». Κατά τη δικαστική διαμάχη Εμίν και λοιπών, η Ελλάδα απέρριψε την αίτηση για αδειοδότηση του Πολιτιστικού Συλλόγου Τουρκίδων Ρόδου γιατί στον τίτλο του εμπεριέχεται η λέξη «Τουρκίδων». Στην υπόθεση Μπεκίρ Ουστά και λοιπών, η Ελλάδα απέρριψε την αίτηση για παραχώρηση άδειας λειτουργίας στο Σύλλογος Νεολαίας Μειονότητας του Ν.Έβρου, με το αιτιολογικό ότι η λέξη «μειονότητα» διακρίνεται από ασάφεια.

Η Ελλάδα υποστηρίζει ότι σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία, δεν υφίσταται δέσμευση όσον αφορά στην εφαρμογή των αποφάσεων του ΕΔΑΔ από τη χώρα.

Στην γραπτή ανακοίνωση της, η ΕΟΤΔΘ αναφέρει ότι έπειτα από την απόφαση του ΕΔΑΔ, οι τρεις σύλλογοι αποτάθηκαν σε εθνικά δικαστήρια με σκοπό την αναίρεση της απόφασης για το κλείσιμο του συλλόγου και την αποδοχή του αιτήματος εγγραφής των υπόλοιπων συλλόγων. Η ΕΟΤΔΘ υποστήριξε ότι τα ελληνικά δικαστήρια υποστήριξαν ότι έπειτα από την απόφαση του ΕΔΑΔ, η εθνική νομοθεσία δεν επέτρεπε την επανεκδίκαση της υπόθεσης εξαρχής και ότι δεν είναι δυνατόν η απόφαση του ΕΔΑΔ να αναιρεί απόφαση ειλημμένη από εθνικό δικαστήριο, η οποία δεν αφορά σε θέματα Ποινικού Δικαίου.

Η ΕΟΤΔΘ στην έκθεσή της αναφέρει ότι ο βουλευτής Τσετίν Μάντατζη κατέθεσε στο ελληνικό κοινοβούλιο ερώτηση σχετικά με το εν λόγω ζήτημα και η απάντηση που έλαβε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ήταν ότι δεν υπάρχει ανάγκη αναίρεσης ή τροποποίησης των αποφάσεων που εξέδωσαν τα εθνικά δικαστήρια.

Η ΕΟΤΔΘ ζητά από την Ελλάδα να κινηθεί με βάση το άρθρο 46, της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, να εγγυηθεί την ελευθερία συνενώσεως της "Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης" και να εφαρμόσει πιστά και ανελλιπώς τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ.

Μπορείτε να έχετε πρόσβαση στην γραπτή ανακοίνωση που εισηγήθηκε η ΕΟΤΔΘ στη 19η συνεδρίαση της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών μέσω του συνδέσμου:
http://ap.ohchr.org/documents/sdpage_e.aspx?b=10&se=126&t=7
Azinlikca.net/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.