11/3/12

Παράδεισος των λαθρεμπόρων >Επώνυμοι του κατοχικού καθεστώτος εμπλέκονται στα πλοκάμια της παρανομίας


Φωτογραφία
Μια απομονωμένη από τον υπόλοιπο κόσμο περιοχή όπως τα κατεχόμενα προσφέρεται για κάθε είδους παρανομίες, ατασθαλίες, εγκλήματα, καταφύγιο παρανόμων, κάτι που εκμεταλλεύονται οι επιτήδειοι και δραστηριοποιούνται ανενόχλητα στο βόρειο τμήμα της νήσου. Πεδίο δράσης για τους λαθρέμπορους ναρκωτικών έχουν καταντήσει τα κατεχόμενα, όχι μόνο σήμερα αλλά αμέσως μετά την εισβολή, τότε που η τ/κ ηγεσία είχε μετατρέψει το τμήμα αυτό της νήσου σε μια μεγάλη ανοικτή φυλακή με τεράστιες εκτάσεις να έχουν χαρακτηριστεί στρατιωτικές ζώνες, με άγνωστο το πώς χρησιμοποιούνταν αυτές και τι καλλιεργείτο σ’ αυτές. Ήταν τα χρόνια που οι ΗΠΑ υποχρέωσαν την Τουρκία -με το αζημίωτο- να αντικαταστήσει τις φυτείες οπίου με άλλες καλλιέργειες.
Για χρόνια τώρα Τούρκοι και Τ/κ έμποροι ναρκωτικών έχουν απλώσει τα πλοκάμια τους τόσο στις ελεύθερες περιοχές όσο και στη διεθνή αγορά, κυρίως την Αγγλία. Πρόσφατα ακόμη το Υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας ασχολήθηκε με δύο Τ/κ έμπορους ναρκωτικών οι οποίοι συνελήφθησαν στη Μαλαισία και αντιμετώπιζαν θανατική ποινή. Η κακή φήμη της Τουρκίας στο θέμα των ναρκωτικών ανάγκασε πολλές ευρωπαϊκές χώρες να υποβάλλουν σε έλεγχο ακόμη και τους πρέσβεις τους όταν επαναπατρίζονται. Υπάρχουν και χώρες που δεν εξαιρούν από τον έλεγχο αυτό τους Τούρκους επισήμους που τις επισκέπτονται. Όταν το αεροσκάφος που μετέφερε τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαήλ Τζεμ προσγειώθηκε στον Καναδά, οι καναδικές Αρχές επέμεναν να ελέγξουν τις αποσκευές του. Ασχέτως αν αυτός μέσω Καναδά, θα μετέβαινε στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ . (Σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Στρατηγικής Ελέγχου Ναρκωτικών του Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ , το 75% της ηρωίνης που κατάσχεται σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης προέρχεται από την Τουρκία.)

Να τι έγραφε πριν χρόνια ο Σερφχάτ Ιντζιρλί, ανταποκριτής της Κίπρις στο Λονδίνο: «Δεν έχουν άδικο οι Άγγλοι. Οι μεγαλύτερες ποσότητες ηρωίνης που κατασχέθηκαν κατά καιρούς έφεραν τουρκική υπογραφή. Στις τηλεοπτικές σειρές οι λαθρέμποροι είναι Τούρκοι. Στο άκουσμα και μόνο της λέξης “Τούρκος” το μυαλού του Άγγλου πηγαίνει στη ηρωίνη».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Μιλιέτ Κωνσταντινούπολης, η αγγλική Αστυνομία διενήργησε μεγάλη επιχείρηση με συμμετοχή 200 αστυνομικών προκειμένου να εξαρθρώσει σπείρα Τούρκων εμπόρων ναρκωτικών. Συνελήφθησαν 19 Τούρκοι.
 
Κατά το παρελθόν ο τουρκικός Τύπος αποκάλυπτε περισσότερα στοιχεία για το λαθρεμπόριο ναρκωτικών, ακόμη δε και τα στοιχεία των λαθρεμπόρων.
 
Πριν από 10 περίπου χρόνια η Ραντικάλ έγραψε ότι στο θέμα του λαθρεμπορίου ναρκωτικών είναι αναμεμιγμένη και η ΜΙΤ. Από τους πρωταγωνιστές του επεισοδίου στο Σούσουρλουκ της Τουρκίας, ο αρχιμαφιόζος Αμπτουλλάχ Τσατλί ανακρινόμενος δήλωσε ότι στο αεροσκάφος του Ραΐφ Ντενκτάς -πρωτότοκου γιου του Ραούφ που σκοτώθηκε σε τροχαίο- βρέθηκαν 35 κιλά ηρωίνης. Ο ίδιος στρέφει τα βέλη του κατά της οικογένειας Ασίλ Ναδίρ, λέγοντας ότι ο πατέρας ήταν από τους πρωτοπόρους στην εμπορία ναρκωτικών και ότι καταδικάστηκε στην Αγγλία για καλλιέργεια οπίου. Στο λαθρεμπόριο και στην ανάμιξη των Τούρκων αναφέρονται αρκετά αγγλικά φύλλα. Παλαιότερα η αγγλική Αστυνομία συνέλαβε οκτώ Τ/κ στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν 150 κιλά ηρωϊνης και 70.000
χάπια έκσταση. 
 
Ενώ τότε η Ιnterpolκαι Scotland Υard είχαν επιβάλει συσκότιση για τα στοιχεία των Τ/κ λαθρεμπόρων, η Γενί Ντουζέν των κατεχομένων τα αποκάλυψε. Υπήρξαν κατά το παρελθόν πληροφορίες και καταγγελίες ότι οι Τ/κ λαθρέμποροι διοχετεύουν ηρωίνη του κουρδικού ΡΚΚ στην αγγλική αγορά και με τις εισπράξεις αγοράζουν οπλισμό για λογαριασμό των Κούρδων ανταρτών.
 
Πριν μερικά χρόνια συνελήφθη στα κατεχόμενα ο «υπουργός» Εμπορίου Ομέρ Ντεμίρ για υπόθεση ναρκωτικών. Τον Οκτώβριο του 2008 συνελήφθη ο «υπαστυνόμος» Αμουραχμάν Ουλούτσιναρ με την κατηγορία προσπάθειας εισαγωγής 170 κιλών και 449 γραμμάρια κάνναβης αξίας 10 εκατομμυρίων από την Μοζαμβίκη . Τ/κ «αστυνομικός» αποκάλυψε στον δημοσιογράφο Καρτάλ Χαρμάν ότι με την εμπορία ναρκωτικών ασχολούνται και άτομα που υπηρετούν στην λεγόμενη Υπηρεσία Καταπολέμισης Ναρκωτικών.
 
Ο λαθρέμπορος ηρωίνης Ισμέτ Φελέκ κατηγορήθηκε στην Τουρκία για εμπόριο 142 κιλών ηρωίνης. Εκπλήσσει η προηγούμενη δραστηριότητά του στα κατεχόμενα αφού πέτυχε να έχει πρόσβαση στο «Προεδρικό», όπου συναντήθηκε και φωτογραφήθηκε με τον Έρογλου, εισερχόταν στα κατεχόμενα από την αίθουσα VΙΡ, συνόδευε επισήμους από την Τουρκία στις περιηγήσεις τους στα κατεχόμενα.
Σε πολλές περιπτώσεις οι λαθρέμποροι δρουν έχοντες γερά μέσα. Η εισαγωγή των ναρκωτικών γίνεται από «νόμιμα» ή παράνομα λιμάνια και πολλές φορές εισάγονται στα κατεχόμενα από την Τουρκίας με διάφορα θαλάσσια μέσα. Πρόκειται για σπείρες οι οποίες αφενός μεν εφοδιάζουν την τ/κ αγορά με ναρκωτικά αφετέρου με το ίδιο δρομολόγιο μεταφέρουν λαθρομετανάστες. Στις 19/2/2012 εξαρθρώθηκε διεθνής σπείρα ναρκωτικών- λαθρομετανάστευσης και αποκαλύφθηκε ότι η σύλληψη των μελών της έγινε μετά από 15 δρομολόγια Τουρκίας-ψευδοκράτους. Οι συλληφθέντες ομολόγησαν ότι οι Σύροι λαθρομετανάστες θα προωθούνταν στις ελεύθερες περιοχές. Στο σκάφος βρέθηκαν 9 κιλά ναρκωτικών. Μέχρι στιγμής δεν αποκαλύφθηκε ο αριθμός των Σύρων που μετέφεραν παράνομα στα κατεχόμενα. Το ταξίδι στοίχιζε σε κάθε Σύρο 6.000 ευρώ.

Στον μακρύ κατάλογο των λαθρέμπορων θα πρέπει να προσθέσουμε και τον μεγάλο νονό ναρκωτικών Χακάν Αγίκ, ο οποίος συνελήφθη τον Δεκέμβριο του 2010 στα κατεχόμενα όταν επιχείρησε να εισέλθει στις ελεύθερες περιοχές. Καταζητούνταν από την Ομοσπονδιακή Αστυνομία της Αυστραλίας η οποία εξέδωσε ερυθρό ένταλμα σύλληψης του. Πρόκειται για άτομο που διακινούσε ναρκωτικά συνολικής αξίας 300 εκατ. δολαρίων.

ΑΠΟ ΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
?Κατά το παρελθόν καταβλήθηκε προσπάθεια να παρουσιαστούν οι Τ/κ ως αθώες περιστερές στη διακίνηση ναρκωτικών, αλλά το Διεθνές Συμβούλιο Τελωνειακής Συνεργασίας , σε διάφορες εκθέσεις του, κατονομάζει και τους Τ/κ ως λαθρέμπορους. Εξάλλου βιβλίο που κυκλοφόρησε στα κατεχόμενα από πέντε γιατρούς αναφέρει ότι το κατεχόμενο από την Τουρκία βόρειο τμήμα της νήσου βρίσκεται πάνω στη χρυσή ημισέληνο που αρχίζει από το Αφγανιστάν και μέσω Πακιστάν και Ιράν καταλήγει στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, και από εκεί διοχετεύεται στην ευρωπαϊκή αγορά. 

?Πάμπολλα είναι τα δημοσιεύματα στον Τύπο για τις ανησυχητικές διαστάσεις στη χρήση και εμπορία ναρκωτικών στα κατεχόμενα. Δυστυχώς, η αυξητική τάση σε μαλακά και σκληρά ναρκωτικά έχει ως θύματα κυρίως νέα άτομα. Σύμφωνα με τα τ/κ φύλλα, η ηλικία των χρηστών ναρκωτικών συνεχώς μειώνεται και σήμερα βλέπουμε παιδιά των 13-14 να έχουν εθιστεί στις ουσίες. Αρκετές ποσότητες χαπιών έκσταση εισάγονται από την Τουρκία αλλά πρόκειται για κακής ποιότητας και αμφιβόλου περιεχομένου παρασκευάσματα τα οποία καταστρέφουν την ζωή των νέων. ?Στοιχεία του Συνδέσμου Αγώνα Ενάντια στα Ναρκωτικά αναφέρουν ότι τα τελευταία χρόνια οι συλλήψεις για υποθέσεις ναρκωτικών αυξήθηκαν κατά 1000%, μεταξύ των ετών 2001-2007 οι υποθέσεις που εξετάστηκαν στο Κακουργιοδικείο αυξήθηκαν κατά 700%, ότι οι φυλακές είναι υπερπλήρεις από υπόδικους και καταδίκους που σχετίζονται με χρήση και εμπορία ναρκωτικών και ότι μεταξύ των ναρκωτικών θραύση κάνει το χασίς και τα χάπια εκσταση (αύξηση 100%). Η εξάπλωση των ναρκωτικών αποδίδεται στον πολύ μεγάλο αριθμό Τούρκων φοιτητών οι οποίοι είναι γόνοι πλούσιων οικογενειών και επιλέγουν τα κατεχόμενα για σπουδές προκειμένου να πετύχουν αναστολή της στρατιωτικής τους θητείας. Τα άτομα αυτά είναι η εύκολη λεία των εμπόρων ναρκωτικών. Αποδίδεται ακόμη η ευρεία διακίνηση και ζήτηση στους Τ/κ απόδημους νέους που την περίοδο των διακοπών κατακλύζουν τα κατεχόμενα , στο μεγάλο αριθμό καζίνο και καμπαρέ. 

82% εθίζονται από περιέργεια
Φωτογραφία
ΣΥΜΦΩΝΑμε δημοσκόπηση της εταιρίας δημοσκοπήσεων ΚΑΝΤΕΜ (δείγμα 1.003 άτομα), το 82% των νέων εθίζεται στα ναρκωτικά από περιέργεια, το 79,9% από επιμονή της παρέας, το 77,5% από ψυχολογικά προβλήματα και το 75,2% από οικογενειακά .Οι χρήστες δεν δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν την δόση τους, αρκεί να διαθέτουν τα απαιτούμενα χρήματα Περισσότερο διαδεδομένα είναι τα παραισθησιογόνα (34,2%) και ακολουθούν χασίς (22,8%) χάπια έκσταση (21,9%), ηρωίνη (16,1%) κοκαΐνη (16,6%). Προτού απαγορευτεί και στις ελεύθερες περιοχές η κόλλα «Βally», τ/κ μαθητές γυμνασίων την προμηθεύονταν από περίπτερα των ελεύθερων περιοχών για να μαστουρώσουν εισπνέοντάς την.

Ένας άλλος πονοκέφαλος της «Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών» είναι το αποκαλούμενο «χόρτο Μάρας», που πήρε την ονομασία του από την περιοχή της Ν.Α.Τουρκίας όπου καλλιεργείται και χρησιμοποιείται από άτομα που έχουν δύσπνοια και θέλουν να κόψουν το τσιγάρο. Με κατάλληλη επεξεργασία το χόρτο αυτό μετατρέπεται σε ναρκωτικό και είναι αρκετά διαδεδομένο μεταξύ των εποίκων που κατάγονται από την περιοχή αυτή της ΝΑ Τουρκίας. ,

Η εφημερίδα Κίπρισλι αναφέρεται στον ρόλο της «αστυνομίας» και κυρίως της «Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών» και γράφει ότι πηγές από την «υπηρεσία» αυτή ανέφεραν ότι με το λαθρεμπόριο ναρκωτικών ασχολούνται και μέλη της. Ανέφεραν ακόμη ότι την σύλληψη κάποιου υπόπτου για χρήση ή εμπορία ναρκωτικών ακολουθούν φρικτά βασανιστήρια προκειμένου να παραδεχτεί την κατηγορία και να υπογράψει μια κατάθεση που συνέταξαν οι ίδιοι οι ανακριτές.
Η ψευδοαστυνομία συνεργάζεται στενά με τις υπηρεσίες καταπολέμησης ναρκωτικών της Τουρκίας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.