7/3/12

Το "εξυπνότερο" φοροεισπρακτικό μέτρο


της Ελίνας Γαληνού
Η κατάσταση που ζούμε, μας δείχνει μια βεβαιότητα. Κάποια πράγματα ανατριχιαστικά, ήρθαν για να μείνουν. Το "δόγμα του σόκ", δούλεψε πολύ καλά αυτά τα δύο χρόνια. Καταστάσεις και μέτρα που βλέπαμε στους εφιάλτες μας μέχρι πρότινος, ήδη έχουν εγκατασταθεί στη ζωή μας και ίσως χειροτερέψουν αντί να βελτιωθούν.

Από τον περασμένο Σεπτέμβριο όπου επιβλήθηκε το περίφημο "χαράτσι", τα δυόμισυ τρίτα του ελληνικού λαού παραμιλάνε από οργή και αγανάκτηση. Η ήδη αγρίως πληγείσα τάξη των ιδιοκτητών ακινήτων, άρχισε να αισθάνεται στο πετσί της τον πραγματικό φόβο της βίαιης αρπαγής. Οι "έχοντες και κατέχοντες" ακίνητη περιουσία, έπρεπε φαίνεται να πληρώσουν με τον πλέον ανάλγητο τρόπο το μάρμαρο της χρεωκοπίας που άλλοι δημιούργησαν. Αν η κρίση είχε ήδη κουράσει τις αντιστάσεις τους, φέρνοντας μεγάλες δυσκολίες στη νομή και διατήρηση της ακίνητης περιουσίας, το χαράτσι ήρθε να τους εξοντώσει. Από το πρωί ως το βράδι, όποιος έχει ιδιόκτητα ακίνητα, μετράει δόσεις χαρατσιών από λογαριασμούς ΔΕΗ. Οι μέχρι χτές αξιοπρεπείς νοικοκυραίοι, ζούν για να τρέχουν, να πληρώνουν και να αγωνιούν πώς θα μαζέψουν χρήματα για να πληρώνουν το αδηφάγο κράτος. Το γιουχάρισμα που δέχτηκαν οι εκπρόσωποι των αρχών στο πρόσφατο συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων-ανεπίτρεπτο βέβαια ως συμπεριφορά-, ήταν ωστόσο μια απόδειξη ασυγκράτητης οργής, από τους κατατσακισμένους ιδιοκτήτες. Και βεβαίως, τα ψιθυρίσματα κάποιων αναθεωρητικών υποσχέσεων που ακούστηκαν από μέρους των αρμοδίων προς το κοινό, δεν έπεισαν κανέναν. Ευνόητο, εφ΄όσον μέχρι τώρα, οι προθέσεις "διορθώσεων" για τις "αδικίες του κατεπείγοντος", μένουν μόνο λόγια..
Η απόφαση του ΣτΕ όμως, αναμενόταν να καθορίσει την συνταγματικότητα του μέτρου, ως προς τον τρόπο είσπραξης και την δίκαιη υπόστασή του. Οπως ήδη γνωρίζουμε, το μέτρο κρίθηκε αντισυνταγματικό όσον αφορά τη διακοπή του ρεύματος, αλλά μόνο ως εκεί. Οι ενστάσεις κάποιων συνταγματολόγων όσον αφορά την παράλειψη εκτίμησης φοροδοτικής ικανότητας των υποχρέων, δεν απασχόλησαν φαίνεται την Ολομέλεια του ΣτΕ. Πού καταλήγουμε τώρα; Οτι το μέτρο προς το παρόν παραμένει, οι υπόχρεοι προς αυτό για το 2011 και το 2012 πρέπει να το πληρώσουν. Αν δεν πληρωθεί, θα σταλεί στις Εφορίες που θα βεβαιώσουν το χρέος. Ενα χρέος προς το δημόσιο που μένει ανεξόφλητο όμως, μπορεί να κοστίσει κατάσχεση καταθέσεων, συντάξεων και μισθών ή περιουσιακού στοιχείου. Ο νοών νοήτω...που σημαίνει, ότι όποιοι ολιγωρίσουν σήμερα, μπορεί αύριο να το πληρώσουν με δεκαπλάσιες απώλειες. Αλίμονο, το κράτος όποτε αποφασίσει να χτυπήσει την ιδιωτική περιουσία, έχει πάντα τον τρόπο να κερδίζει την παρτίδα...Φτάνει να μετρήσουμε σε πόσους ιδιώτες χρωστάει και πόσοι απ΄αυτούς τους παθόντες, καταδιώκονται για ανεξόφλητες οφειλές!
Κατά τα άλλα, έπεσε πάλι πάνω στο τραπέζι η προοπτική κατάργησης του μέτρου από το 2013, όπου θα ισχύσει ο Ενιαίος Φόρος Ακίνητης Περιουσίας. Κι΄αυτό μόνο ως "συζήτηση" επί του παρόντος.. Μέχρι τότε, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα έχουν εξασκηθεί αρκούντως στην αφαίμαξη των αποταμιεύσεών τους, εννοείται. Γιατί μετά, όλοι μιλάνε για πολύ χειρότερες καταστάσεις, εφ΄όσον συζητείται σοβαρά, νέα άνοδος των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, πράγμα που θα συμπαρασύρει προς τα πάνω τους ήδη αβάσταχτους φόρους που έχουν φορτωθεί.
Ο αρμόδιος υπουργός όμως που επέβαλε το μέτρο, καμαρώνει γιατί το θεωρεί "εξυπνότατο και αποδοτικότατο". Βασικά, ως προς το κράτος έχει απόλυτο δίκιο, διότι κατάφερε να αρπάξει τις οικονομίες όλων των ιδιοκτητών της Ελλάδας, μέσα σε δύο μήνες. Μπράβο του! Αλλά για όλες τις δραματικές επιπτώσεις που έχει ήδη αυτό το μέτρο στον κλάδο της ακίνητης περιουσίας και κατ΄επέκταση, των παραγωγικών δραστηριοτήτων που περνάνε μέσα απ΄αυτήν, αυτί δεν ιδρώνει. Αλλά και γιατί να ιδρώσει, αν στο βάθος του τούνελ, ο τελικός σκοπός είναι η υφαρπαγή των ιδιωτικών περιουσιών και άρα, τα μέτρα που τον εξυπηρετούν, αποδεικνύονται τόσο αποδοτικά;

2 σχόλια:

  1. >Οπως ήδη γνωρίζουμε, το μέτρο κρίθηκε αντισυνταγματικό όσον αφορά τη διακοπή του ρεύματος, αλλά μόνο ως εκεί<

    Ελίνα,

    Για σένα κι εμένα, η απόφαση του ΣτΕ ίσως είναι ξεκάθαρη. Όχι όμως και για το ΥΟ, το οποίο επιμένει στην είσπραξη του τέλους μέσω ΔΕΗ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γι΄αυτό προκλήθηκε και το αλαλούμ μεταξύ εφοριών και ΔΕΗ.
    Φαντάσου τι μπερδέματα και λάθη έχουν να γίνουν τώρα...
    Τρελλάδικο. Κι΄όποιος αντέξει.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.