19/3/12

Ο Γρηγόρης, ο Βαγορής και ο Θεόφιλος

Του Σάββα Καλεντερίδη
Ο Μάρτιος είναι σημαντικός μήνας για ολόκληρο τον Ελληνισμό, αφού εκτός από την έναρξη του αγώνα για την Εθνική μας Παλιγγενεσία, το μήνα αυτό έχασαν τη ζωή τους, αγωνιζόμενοι για τα εθνικά ιδανικά και για την πατρίδα τρεις σημαντικοί ήρωες του Κυπριακού Αγώνα.

Ο πρώτος ήταν ο Γρηγόρης Αυξεντίου, πρωτοπαλίκαρο και υπαρχηγός του στρατηγού Γρίβα και της ΕΟΚΑ, ο οποίος ήταν ίσως ο πιο τυχερός από τους τρεις, αφού πρόλαβε και αγωνίστηκε επί τρία ολόκληρα χρόνια για την ελευθερία, πριν πέσει νεκρός από τα πυρά των Άγγλων. Ήταν 3 Μαρτίου 1957, όταν οι Άγγλοι αποικιοκράτες, αφού ανακάλυψαν το κρησφύγετο του ‘Ζήδρου’, όπως ήταν ένα από τα ψευδώνυμα του Γρηγόρη Αυξεντίου, κοντά στη Μονή Μαχαιρά, το περικύκλωσαν με ειδικές δυνάμεις, τεθωρακισμένα οχήματα και ελικόπτερα, καλώντας τον Κύπριο αγωνιστή να παραδοθεί. Ο Γρηγόρης, αφού άφησε τους συντρόφους του να διαφύγουν με ασφάλεια, αρνήθηκε να παραδοθεί και να πέσει ο ίδιος στα χέρια των αποικιοκρατών. Έμεινε εκεί, στη σπηλιά, και πολέμησε μέχρι τέλους σκοτώνοντας αρκετούς Άγγλους και στο τέλος άφησε την τελευταία του πνοή μέσα στο κρησφύγετό τους, που πυρπολήθηκε από τους διώκτες του. Η σορός του δεν παραδόθηκε ποτέ στους συγγενείς του, υπό το φόβο διαδηλώσεων κατά τη διάρκεια της κηδείας του, η οποία έγινε στις Κεντρικές Φυλακές της Λευκωσίας, στα λεγόμενα «Φυλακισμένα Μνήματα», εκεί όπου η θηριωδία των Άγγλων δεν μπορεί να βρει ανταγωνιστή.
Ο Γιάννης Ρίτσος, εκείνες τις μέρες, συγκλονισμένος από τον ηρωικό θάνατο του Αυξεντίου, που προτίμησε να καεί ζωντανός παρά να παραδοθεί στον εχθρό, έγραψε τον «Αποχαιρετισμό», στον Γρηγόρη, όπου λέει μεταξύ άλλων: 
Λέω τον αριθμό των χρόνων μου και κλαίω ξέροντας πως θα τον προσθέσετε στη δόξα του έθνους μας (ας μου συχωρεθεί κι αυτή η τελευταία μου αδυναμία).
Ακούω αυτόν τον αριθμό στα χείλη σας και θάθελα να τον φιλήσω πάνω στα χείλη σας.
Ήμουν ίσως μικρός για τη δόξα – ίσως μικρός για μια τέτοια ευτυχία.
Μια πράξη σωστή είναι το πήδημα του ανθρώπου έξω απ’ τη μοναξιά.
Είναι το σφίξιμο χιλιάδων χεριών κι ο όρκος όλων.
Είμαι έτοιμος.
Δε δέχομαι, όχι, τη θυσία για το θάνατο. Τη δέχομαι μονάχα για τη ζωή – για μια ζωή που  πια δεν θ’ απαιτεί καμιά θυσία. Είμαι έτοιμος.
Ποτέ δεν θα μπορούσα να πιστέψω πως η στενότητα μιας σπηλιάς μπορούσε να έχει τόση ευρυχωρία, μπορούσε να χωρέσει την πατρίδα με τις ελιές της, τ’ ακρογιάλια της, τα βάσανά της, με τα καΐκια της, μ’ ολάνοιχτα πανιά στον αντρίκιον αγέρα της, τον κόσμο με τα φλάμπουρά του, τα όνειρά του, τις καμπάνες του και τα μικρά αγριόχορτα. Ανασαίνω, μέσα σ’ αυτό το πέτρινο τούνελ που η έξοδός του είναι το ίδιο το στόμιο του ήλιου.
Το ξέρω: από δω, κατ’ ευθείαν, θα περάσω νεκρός μες στον κόσμο. Μην κλαίτε.
Και ξέρω τώρα, όσο ποτέ, πως είναι δυνατή η Ελευθερία. Γεια σας.
Τούτη την ώρα δεν τρομάζω τα μικρά ή μεγάλα λόγια – μπορώ να σκουπίσω τα μάτια μου στη σημαία μας, μιας και το ξέρω: στην απόλυτη στιγμή μου μες απ’ το στόμιο του θανάτου, οι συναγωνιστές μου θα παραλάβουν απ’ τα χέρια μου φλεγόμενη τη σημαία του ανένδοτου αγώνα, φλεγόμενη σαν πύρινο άλογο ικανό να διασχίσει το άπειρο και το θάνατο, σαν άσβηστη δάδα μέσα σ’ όλες τις νύχτες των σκλάβων, φλεγόμενη η σημαία μας σα μέγα αστραφτερό δισκοπότηρο για την άγια Μετάληψη του Κόσμου.
Μπορώ να επαναλάβω:
«Λάβετε, φάγετε, τούτο εστί το σώμα και το αίμα μου – το σώμα και το αίμα του Γρηγορίου Αυξεντίου, ενός φτωχόπαιδου, 29 χρονώ, απ΄ το χωριό Λύση, οδηγού ταξί το επάγγελμα, πούμαθε στη Μεγάλη Σχολή του Αγώνα τόσα μόνο γράμματα όσα φτιάχνουν τη λέξη ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ και που σήμερα, 2 του Μάρτη 1957, κάηκε ζωντανός στη σπηλιά της Μονής Μαχαιρά και σήμερα, μέρα Σάββατο –μην το ξεχάσετε σύντροφοι- στις 2 η ώρα μετά τα μεσάνυχτα και 3 πρώτα λεπτά, γεννήθηκε ο μικρός Γρηγόρης ανάμεσα στα ματωμένα γόνατα της πλάσης.
Ο δεύτερος της ιερής αυτής παρέας ήταν ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης, ο Βαγορής, όπως τον έλεγαν οι δικοί του, που δεν πρόλαβαν να τον χαρούν, όπως δεν πρόλαβε να τον χαρούν οι συμμαθητές του κι ο Ελληνισμός, όπως δεν πρόλαβε να χαρεί κι ο ίδιος τη ζωή, αφού την αποχαιρέτισε σε ηλικία μόλις 18 ετών, κρεμασμένος στο σχοινί της αγχόνης των εχθρών σφετεριστών της πατρίδας του.
Το μόνο που πρόλαβε να κάνει ο Βαγορής, ήταν να αγαπήσει παράφορα και με ακατανίκητο πάθος την Ελλάδα, για την οποία πέθανε υπερήφανα και με χαρά, αφήνοντας μια μέρα πριν τον απαγχονισμό του, στις 14 Μαρτίου 1957, το τελευταίο γράμμα:  
Θ΄ ακολουθήσω με θάρρος τη μοίρα μου. Ίσως αυτό να ναι το τελευταίο μου γράμμα. Μα πάλι δεν πειράζει. Δεν λυπάμαι για τίποτα. Ας χάσω το κάθε τι. Μια φορά κανείς πεθαίνει. Θα βαδίσω χαρούμενος στην τελευταία μου κατοικία. Τι σήμερα τι αύριο; Όλοι πεθαίνουν μια μέρα. Είναι καλό πράγμα να πεθαίνει κανείς για την Ελλάδα. Ώρα 7:30. Η πιο όμορφη μέρα της ζωής μου. Η πιο όμορφη ώρα. Μη ρωτάτε γιατί.   
Θάφτηκε κι αυτός στα “Φυλακισμένα Μνήματα” για να μην γίνουν διαδηλώσεις στην κηδεία του και φουντώσουν τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα, για να ακολουθήσει χρόνια μετά ένας άλλος ήρωας, αγωνιστής της Ελευθερίας κι αυτός, που έπεφτε νεκρός από αδελφικό χέρι που όπλισε ο βάρβαρος Τούρκος κατακτητής αυτή τη φορά.
Ήταν βράδυ Κυριακής, στις 20 Μαρτίου 1994, όταν έπεφτε νεκρός ο Θεόφιλος Γεωργιάδης μπροστά στο σπίτι του, στη Λευκωσία, από όπλο που κρατούσαν συμπατριώτες μας, όπλο που όπλισε το τουρκικό κράτος, για να εκδικηθεί τους πολύχρονους αγώνες του Θεόφιλου για τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα των Κούρδων και την συναρτώμενη με τον αγώνα αυτόν ελευθερία της μαρτυρικής Κύπρου.
Τις μέρες αυτές που περιμένουμε να γιορτάσουμε την επέτειο της εθνικής μας παλιγγενεσίας εδώ στην Ελλάδα, ας αφιερώσουμε λίγες στιγμές και στη μνήμη των Κυπρίων αγωνιστών που πέθαναν για την Ελλάδα. Είναι εθνικό χρέος η μνήμη, όπως εθνικό χρέος μας είναι να μην ξεχνούμε ποτέ ότι η Κύπρος δεν είναι καθόλου μακριά.
Δημοσιεύθηκε στη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ της Παρασκευής

21 σχόλια:

  1. Συγχαρητήρια για την υπενθύμιση αυτή και την τιμή στους Κυπρίους - Έλληνες Ήρωες,το παράδειγμα των οποίων πρέπει να καθοδηγεί την Ελληνική νεολαία και όχι μόνο.
    Βεβαίως είναι πολύ σημαντικό να θυμόμαστε ότι΄΄ εθνικό χρέος μας είναι να μην ξεχνούμε ποτέ ότι η Κύπρος δεν είναι καθόλου μακριά΄΄ και όσοι υποστήριξαν το αντίθετο είναι ισάξιοι του ΄΄Νενέκου΄΄,΄΄Εφιάλτη΄΄ κλπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και κάποιου άλλου ακόμα, του Τάσου Ισαάκ που έπεσε νεκρός από τις σφαίρες των Τούρκων, όταν τον Αύγουστο του 1996 προσπάθησε να σκαρφαλώσει στο κοντάρι για να κατεβάσει την τούρκικη σημαία, στην "πράσσινη γραμμή" στη Λευκωσία.
    Τότε είχε βρεί ευκαιρία η Τανσού Τσιλέρ να διαμηνύσει "αν δεν ήταν εκεί ο τουρκικός στρατός, θα είχε γίνει μακελειό..."
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μιά διόρθωση Ελίνα.......
    O Tάσος Iσαάκ, στην προσπάθεια του να βοηθήσει έναν άλλον Eλληνοκύπριο, τον οποίο κτυπούσαν οι Tούρκοι, δέχθηκε επίθεση και έπεσε στο χώμα. Γύρω του μαζεύτηκαν μεγάλος αριθμός Τούρκων και Τουρκοκύπριων αντιδιαδηλωτών καθώς και μέλη της λεγόμενης αστυνομίας του ψευδοκράτους και άρχισαν να τον κτυπούν επανειλημμένα με πέτρες, ρόπαλα, λοστούς. Mέλη της Eιρηνευτικής Δύναμης παρακολουθούσαν αμέτοχοι. Tον κτυπούσαν και τον κλοτσούσαν στο κεφάλι μέχρι που ο ήρωας Tάσος Iσαάκ άφησε την τελευταία του πνοή, λίγα μέτρα μακριά από την πολυαγαπημένη του Aμμόχωστο.

    Στήν Σημαία σκότωσαν τόν Σολάκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για πιο Ελληνισμό μιλάμε φίλε;
    Aν ρωτήσεις σήμερα 100 νέους, ποιόν γνωρίζουν, τους 3 αυτούς ήρωες η τη γνωστή Τζούλια, θα σου απαντήσουν 5-6 το πολύ για τους πραγματικούς αυτούς ήρωες και όλα για τη δεύτερη ''στάρ'', αυτός ο Ελληνισμός Σάββα δεν πάει πουθενά, είναι ανύπαρκτος και καταδικασμένος να ζήσει τον απόλυτο ευτελισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ακρίτας είπε...

    H Iστορία της φυλής μας είναι γραμμένη με το κόκκινο της θυσίας και δεν παραχαράσσεται.Αυτα που μας κλέψανε αυτα που μας ντροπιασανε θα τα ξαναπάρουμε πίσω και όπως λέει και ο Βασίλης Μιχαηλίδης ""Η Ρωμιοσύνη εν φυλή συνότζιαιρη του κόσμου,
    κανένας δεν εβρέθηκεν για να την-ι-ξηλείψη,
    κανένας, γιατί σιέπει την που τάψη ο Θεός μου.
    Η Ρωμιοσύνη εν να χαθή, όντας ο κόσμος λείψη!

    Για αυτόν τον Ελληνισμό μιλάμε και θα μιλάμε και δε πρόκειται να μας πτοήσει καμιά λογική τύπου "σήμερα"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ακρίτα

    Μακάρι, αλλά δεν βλέπω, πως αυτό θα το πετύχει, ένας λαός που έχει χάσει ακόμα και τα βασικά του στηρίγματα, ηθικά-πνευματικά-κοινωνικά, πως;
    Kαλό είναι πάντως η αισιοδοξία σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Στη σημαία σκότωσαν το Σολωμό Σολωμού ξάδερφο του Ισαακ τη μέρα της διαμαρτυρίας για το θάνατο του Ισαακ. Έχει δίκιο η Τσιλέρ θα είχε γίνει μεγάλο μακελειό δε θα είχε μείνει ούτε ρουθούνι γκρίζων λύκων. Σάββα, έγραψες ότι ο Θεόφιλος σκοτώθηκε από όπλο που κρατούσαν συμπατριώτες μας. Νόμιζα από Τούρκους. Μπορείς να πεις κάτι παραπάνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κε ΑΝΔΡΕΑ ΘΑΝΑΣΟΥΛΑ ΑΝΔΡΕΑ

    http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/03/blog-post_18.html#.T2a7Anl1TKQ

    Παρασκευή, 18 Μαρτίου 2011
    Θεόφιλος Γεωργιάδης:Η πορεία του Κύπριου Αγωνιστή προς τον Θάνατο

    Το ιστορικό της δολοφονίας του Εθνικού μας Ηρωα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Συγκάτοικε κάνεις ένα μικρό λάθος δεν είναι αισιοδοξία είναι στάση ζωής , τρόπος ζωής.Τέλος για κάποιους μπορεί να χάθηκαν για άλλους είναι παρακαταθήκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Aκρίτα

    Δέχομαι απολύτως αυτό που λες για το προσωπικό επίπεδο και θα έλεγα ότι, είναι ιδιαίτερα τιμητικό στην εποχή που ζούμε, σε ότι αφορά τις παρακαταθήκες όμως λέω ότι, έχουν αξία όταν οι κληρονόμοι τους έχουν ''εθισθεί'' στα ανάλογα ιδανικά που τις απαρτίζουν, διαφορετικά δεν έχουν καμία αξία, εντάξει δεν μπορώ να αποκλείσω το ενδεχόμενο να γίνει αυτό σε 50-100 χρόνια και σίγουρα όχι πριν τον απόλυτο ευτελισμό μας, η χθεσινή εκλογή του ΜΠΕΝΙΤΟ δεν συνηγορεί σ'αυτό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Συγκάτοικε τα όσα συμβαίνουν στο ελληνικό πολιτικό σύστημα αποτελούν τις ωδίνες του τοκετού του νέου.Θα αλλάξουν πολλά και πολύ σύντομα έχει ανοίξει το κουτί της πανδώρας για ολα τα πολιτικά κόμματα και κανείς δεν μπορεί εύκολα να προδιαγράψει τις εξελίξεις καθως το περιβάλλον είναι πολύ ρευστό και οι διαχωριστικές γραμμές ανύπαρκτες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Οι διαπλεκόμενοι κοινοβουλευτικοί θα αναμορφώσουν την πολιτική;

    ....όταν η ιδεολογία ενός συστήματος είναι το χρήμα και ο εύκολος πλουτισμός, οι πολίτες εκπαιδεύονται από τα γεννοφάσκια τους να το κυνηγούν με κάθε τρόπο. Αποκτώντας το αναβαθμίζονται κοινωνικά και εξασφαλίζουν προβολή, ισχύ και εξουσία. Η προσφυγή σε παράνομα μέσα είναι μια αυτονόητη πρακτική.
    ...Στην Ελλάδα δεν είχαμε ποτέ τέτοιου τύπου ασφαλιστικές δικλίδες. Η ατιμωρησία είναι ο κανόνας,...
    ....όπως προσφυώς είπε πρόσφατα στον «Φλας» ο καθηγητής Γ. Πανούσης [αποδίδεται από μνήμης η φράση του], «στην Ελλάδα η συγνώμη δεν συνοδεύεται από το φεύγω, αλλά από το μένω και συνεχίζω».
    http://papaioannou.wordpress.com/2012/03/19/%CE%BF%CE%B9-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%80%CE%BB%CE%B5%CE%BA%CF%8C%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%BF%CE%B9-%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CE%BF%CE%B2%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%AF-%CE%B8/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Να καθιερωσεις ενα παρομοιο θεμα καθε φορα,ενα θα κατεβαινει ενα θα ανεβαζεις,παρομοιου περιεχομενου για να υπαρχει η αλυσσιδα του σημειου αναφορας των Ελληνων,διαφορετικα θα πλεουν οι ελληνες χωρις πυξιδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αγαπητέ Μάνο,
    Ευχαριστώ που μου το θύμισες.
    Τα θύματα ήταν δύο εκείνη τη μέρα.
    Ο ένας ο Ισαάκ και ο άλλος, ο Σολωμόν (αυτός δεν ήταν ο Σολάκης;)
    Τη δήλωση της Τσιλέρ όμως, δεν την ξεχνάω με τίποτα "Αν δεν είμαστε εκεί εμείς, καταλαβαίνετε τι θα γινόταν; " Και αυτά, μόλις επτά μήνες μετά τα Ιμια!
    Να είσαι καλά και πάντα προικισμένος με το δώρο της αληθείας.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αγαπητή Ελίνα ευχαριστώ.
    Καί γιά τήν ιστορία,ο Πατέρας τού Σολάκη τήν επιταγή πού πήρε γιά τόν θάνατο τού παιδιού του τήν παρέδωσε μέ δάκρυα στά μάτια στό ταμείο γιά τήν αμυνα τής Κύπρου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Δεν σκέφτηκαν πόσοι είναι οι άλλοι,και πόσο λιγότεροι ήταν αυτοί.

    Δεν σκέφτηκαν τι εξοπλισμό είχαν οι άλλοι.

    Δεν σκέφτηκαν αν τους συμφέρει ή όχι.

    Δεν σκέφτηκαν τι θα γίνει αν σηκώσουν κεφάλι.

    Αχ αυτές οι μειοψηφίες...

    Έβαλαν ψηλά τον πήχη,και περάσαμε απο κάτω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Συγκάτοικε,νομίζω καλύτερα θα ήταν να ρωτήσεις τους 100 νέους τι σας έμαθε η οικογένεια σας και οι δασκάλοι σας για όλους εκείνους που θυσιάστηκαν.

    Όπως σωστά έγραψε και ο Σάββας,η Κύπρος δεν είναι καθόλου μακριά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Xρήστο, σε επόμενα σχόλιά μου, αυτό ακριβώς εννοώ (και αυτό), όταν γράφω για την απώλεια των βασικών ''στηριγμάτων'' του ελληνισμού, ηθικών, πνευματικών, κοινωνικών αλλά και τον ''εθισμό'' των κληρονόμων των παρακαταθηκών στα ''ιδανικά''.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Μπουταρης=εγω θα δωσω και τουρκικα ονοματα στους δρομους της Θεσσαλονικης....
    http://1.bp.blogspot.com/-TDUVzT_M5Mo/T2S8U7Mj4aI/AAAAAAAAFOg/WJ2PME52JcU/s1600/1.1.png

    Τον αποτρελλανε το αλκοολ ,η ομοφ.....α και τα ναρκωτικα ως φαινεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Η 25η Μαρτίου στα χρόνια της Κατοχής http://edopanepistimio.uoa.gr/images/content/articles/issue_id_5/full/img_hi_01.jpg
    http://edopanepistimio.uoa.gr/index.php?p=university-history&id=95

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.