20/3/12

Επίθεση τουρκικής αστυνομίας σε διαδηλωτές με πραγματικές σφαίρες Σκηνές εμφυλίου πολέμου στην ανατολική Τουρκία.

Οι Κούρδοι της Τουρκίας έχουν κατέβει στους δρόμους για να εορτάσουν τον ερχομό της Άνοιξης
Την Τρίτη το μεσημέρι, οι βουλευτές του Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP), το οποίο εκπροσωπείται στο τουρκικό κοινοβούλιο με 30 έδρες, κατήγγειλε ότι η τουρκική αστυνομία πραγματοποιεί επιθέσεις σε Κούρδους διαδηλωτές με πραγματικές σφαίρες σε διάφορες επαρχίες της ανατολικής αστυνομίας.


Σύμφωνα με διάφορα κουρδικά και τουρκικά μέσα ενημέρωσης, το μεσημέρι της Τρίτης, οι Κούρδοι διαδηλωτές έχουν έρθει αντιμέτωποι με τις δυνάμεις ασφαλείας σε διάφορες πόλεις της νότιας και ανατολικής Τουρκίας.


Οι Κούρδοι της Τουρκίας έχουν κατέβει στους δρόμους για να εορτάσουν τον ερχομό της Άνοιξης. Κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου, διάφοροι λαοί της Μέσης Ανατολής εορτάζουν την «εορτή Newroz». Φέτος, η τουρκική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι οι εορτασμοί του «Newroz» θα επιτραπούν μόνο στις 21 Μαρτίου.
 

Από το πρωί της Τρίτης, οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας επιχειρούν να διαλύσουν τα πλήθη, τα οποία συρρέουν στα κέντρα των μεγάλων πόλεων για να εορτάσουν το «Newroz». Στα πλαίσια των συγκρούσεων, η τουρκική αστυνομία επιτέθηκε στους βουλευτές του BDP, Αχμέτ Τουρκ και Ερτουγρούλ Κιουρκτσού. Εξαιτίας της επίθεσης, ο κ. Τουρκ τραυματίστηκε και μετακομίστηκε σε νοσοκομείο.
 

Μιλώντας στο κουρδικό ειδησεογραφικό κανάλι «Nuçe Tv», ο βουλευτής του BDP, Χασίπ Καπλάν κατήγγειλε ότι η τουρκική αστυνομία πραγματοποιεί χρήση πραγματικών σφαιρών για να διαλύσει τα πλήθη. Ο κ. Καπλάν δήλωσε ότι το κόμμα του επιχειρεί να έρθει σε επικοινωνία με τις τουρκικές αρχές και την τουρκική κυβέρνηση.
 

Το «Nuçe Tv» μεταδίδει την πληροφορία ότι σε πόλεις όπως το Σιίρτ, Βαν και Μέρσιν υπάρχουν πολλοί τραυματίες και πολλές συλλήψεις.
 

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας αποφεύγουν να αναφερθούν στα εκτεταμένα γεγονότα και περιορίζονται στην μετάδοση των επίσημων ανακοινωθέντων της Άγκυρας.

*Ο Νίκος Στέλγιας είναι ανταποκριτής της «Κ» στην Κωνσταντινούπολη
www.kathimerini.com.cy

1 σχόλιο:

  1. Ήμουν την Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη και προσπαθώντας να κινηθώ με το αυτοκίνητό μου προς το αεροδρόμιο έπεσα πάνω σε Κούρδους διαδηλωτές στην παραλιακή λεωφόρο. Πρέπει να ήταν περίπου 20-25000 και είχαν καταστρέψει όλες τις στάσεις των λεωφορείων, είχαν αναποδογυρίσει όλους τους κάδους απορριμάτων και πετροβολούσαν ότι είχε τουρκική σημαία.(σπίτι, μαγαζί, αυτοκίνητο) Λίγο αργότερα επιτέθηκαν και έσπασαν τζάμια από αστικά λεωφορεία. Απ' ότι κατάλαβα η αστυνομία (περίπου 1000 αστυνομικοί) διέλυσε την συγκέντρωσή τους βίαια και αυτό τους εξόργισε και πραγματοποίησαν πορεία προς το κέντρο καταστρέφοντας ότι έβρισκαν μπροστά τους.
    Οι Κούρδοι λοιπόν αποτελούν ένα σοβαρότατο πρόβλημα για την Τουρκία. Το κράτος δεν μπορεί πλέον να τους ελέγξει. Όταν καταφέρνουν να διοργανώσουν μία τόσο μεγάλη συγκέντρωση στην Κωνσταντινούπολη και να αντιδράσουν με αυτόν τον τρόπο στην πρόκληση της αστυνομίας σημαίνει ότι η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή.
    Ένας λαός πολλών εκατομμυρίων ανθρώπων διεκδικεί την ανεξαρτησία του.
    Αντίθετα στην Αθήνα, οπαδοί του Παναθηναϊκού κατέστρεψαν ότι βρήκαν μπροστά τους χωρίς λόγο γιατί έτσι γουστάρουν.
    Κανένας δεν βλέπει σ αυτήν την χώρα ότι κάποιες ξένες δυνάμεις επιδιώκουν την αποσταθεροποίησή της; Ασχολείται κανείς με το θέμα;
    Δραμινός

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.