12/3/12

Απάντηση Δ. Αβραμόπουλου για υποβρύχια και φρεγάτες


Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος έκανε την εξής δήλωση σχετικά με το κύριο άρθρο της προχθεσινής «City Press» που φέρει την υπογραφή του Γ. Κύρτσου:

«Το περιεχόμενο του δημοσιεύματος είναι παντελώς ανακριβές, κακόβουλο, συκοφαντικό αλλά και ύποπτο ως προς την προέλευση των πηγών πληροφόρησης.Τόσο εις ό,τι αφορά την πληρωμή των υποβρυχίων, που η προμήθειά τους έχει κυρωθεί με νόμο Παπανδρέου (νόμος 3885/2010), όσο και για κάθε άλλη προμήθεια αμυντικού υλικού, έχουμε καταστήσει σαφές και με δηλώσεις αλλά και στη Βουλή ότι καμία πληρωμή δεν πρόκειται να γίνει χωρίς την έγκριση της επιτροπής εξοπλισμών της Βουλής. Και για τα υποβρύχια που αναφέρονται στο άρθρο, καμία πληρωμή δεν έχει γίνει.
Εις ό,τι αφορά τις φρεγάτες, καμία επίσης πληρωμή δεν έχει γίνει ούτε πρόκειται να γίνει. Όπως έχω δηλώσει και στην επιτροπή εξοπλισμών της Βουλής, ουδεμία νέα προμήθεια πρόκειται να γίνει, λόγω της δημοσιονομικής κρίσης που διέρχεται η χώρα. Ούτε λεφτά υπάρχουν ούτε και πρόθεση.
Η πολιτική του υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι η διασφάλιση του αξιόμαχου των ενόπλων δυνάμεων και η συντήρηση της υπάρχουσας υποδομής τους. Και για το σκοπό αυτόν έχουμε έγκαιρα φροντίσει».

Επιβεβαίωση
Με την παραπάνω δήλωσή του ο υπουργός Άμυνας κ. Αβραμόπουλος επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση και φυσικά η ΝΔ συνεχίζουν την προμήθεια των δύο επιπλέον υποβρυχίων τύπου 214 που αποφάσισε η κυβέρνηση Παπανδρέου έναντι 1 δισεκατομμυρίου ευρώ.

Ο υπουργός Άμυνας απλώς διαβεβαιώνει το αυτονόητο, «ότι καμία πληρωμή δεν πρόκειται να γίνει χωρίς την έγκριση της επιτροπής εξοπλισμών της Βουλής». Αναφέρει επίσης ότι δεν έχει αρχίσει ακόμη η εκταμίευση του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, εφόσον το 2011 δόθηκαν πρόσθετα χρήματα για την αρχική παραγγελία των 4 υποβρυχίων τύπου 214, επί κυβέρνησης Σημίτη - Τσοχατζόπουλου, από τα οποία το Πολεμικό Ναυτικό έχει παραλάβει μέχρι σήμερα μόνο το ένα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ελληνικό Δημόσιο πλήρωσε προκαταβολικά το 80% του τιμήματος την περίοδο 2000-2001, στο όνομα δήθεν της κάλυψης εξαιρετικά επειγουσών αναγκών της εθνικής άμυνας, και ήδη έχει επιβαρύνει τους φορολογούμενους με περισσότερα από 2 δισ. ευρώ, χωρίς να έχει παραλάβει ακόμη τα 4 υποβρύχια τύπου 214.

Οι φρεγάτες
Σε ό,τι αφορά τις φρεγάτες, ο κ. Αβραμόπουλος διαβεβαιώνει ότι «ουδεμία νέα προμήθεια πρόκειται να γίνει», αλλά ήταν εντελώς διαφορετική η προσέγγιση που έκανε στο θέμα στην πρόσφατη συνεδρίαση της επιτροπής εξοπλισμών της Βουλής. Χαρακτηριστικό το σχετικό ρεπορτάζ της έγκυρης οικονομικής εφημερίδας «Ημερησία» στο φύλλο του Σαββάτου 3 Μαρτίου.

«Η ελληνογαλλική διακρατική συμφωνία για την κατασκευή 6 φρεγατών τύπου FREMM, που υπογράφηκε το 2009, παραμένει σε ισχύ και προχωρούν κανονικά όλα τα στάδια των προπαρασκευαστικών διαδικασιών για την ολοκλήρωση και την υπογραφή της τελικής σύμβασης.
Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε ο Δ. Αβραμόπουλος στην “κεκλεισμένων των θυρών” συνεδρίαση της επιτροπής εξοπλισμών.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα των γαλλικών φρεγατών το “κρατάμε ανοιχτό” είπε χαρακτηριστικά ο Δ.
Αβραμόπουλος και πρόσθεσε ότι εκκρεμεί επίσκεψή του στο Παρίσι.

Όπως εξήγησε ο υπουργός Άμυνας, το πρόγραμμα των γαλλικών φρεγατών FREMM θα ακολουθήσει 5 φάσεις και ήδη βρίσκεται στην ολοκλήρωση της πρώτης φάσης, όπου το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό έχει ζητήσει πρόσθετες προσαρμογές πάνω στις φρεγάτες που να καλύπτουν επιχειρησιακά τις ειδικές ανάγκες στο ελληνικό θαλάσσιο περιβάλλον. Κατά τη δεύτερη φάση, οι δύο πλευρές, Ελλάδα και Γαλλία, θα καθορίσουν τη συμμετοχή της εγχώριας βιομηχανίας στο πρόγραμμα συμπαραγωγής.

Η τρίτη φάση αφορά τις διαπραγματεύσεις για τη διαμόρφωση των οικονομικών στοιχείων. Η τέταρτη φάση θα αφορά την επικαιροποίηση της απόφασης του ΚΥΣΕΑ, ώστε να καθοριστεί η χρηματοδότηση μέσα από ένα τριετές κυλιόμενο πρόγραμμα, με βάση τον καινούργιο νόμο 3918 περί προμηθειών».

Με τη μέθοδο «Μόντι»
Αντί να παίζει ο κ. Αβραμόπουλος με τις λέξεις σε μία μάταιη προσπάθεια να ικανοποιήσει ταυτόχρονα την ελληνική κοινή γνώμη, η οποία παρακολουθεί τα κυβερνητικά κόμματα να μειώνουν το επίδομα ανεργίας προκειμένου να χρηματοδοτήσουν την προμήθεια 2 επιπλέον γερμανικών υποβρυχίων τύπου 214, έναντι 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, και τα πανίσχυρα κυκλώματα που ελέγχουν τις προμήθειες οπλικών συστημάτων στη χώρα μας, καλά θα κάνει να αναπτύξει πρωτοβουλία ανάλογη με του κ. Μόντι στην Ιταλία. Ο Ιταλός πρωθυπουργός, ο οποίος θεωρείται τεχνοκράτης αλλά έχει μεγαλύτερη κοινωνική ευαισθησία από τους δικούς μας επαγγελματίες της πολιτικής, προχώρησε στη ματαίωση της προμήθειας αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών τύπου F35, που είχε συμφωνηθεί επί κυβέρνησης Μπερλουσκόνι, επικαλούμενος τα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας του.
Περιμένουμε, λοιπόν, να προχωρήσουν και οι δικοί μας πολιτικοί στη ματαίωση της νέας προμήθειας γερμανικών υποβρυχίων τύπου 214, η οποία προς το παρόν προωθείται με δυναμικό τρόπο από τον κ. Παπανδρέου, τον κ. Βενιζέλο αλλά και τον κ. Αβραμόπουλο.

Και στο θέμα των γαλλικών φρεγατών τύπου FREMM ο κ. Αβραμόπουλος διαβεβαιώνει, μέσω της ανακοίνωσής του, ότι δεν θα υπάρξουν νέες προμήθειες, ενώ στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ανέλυσε τη μέθοδο με την οποία θα ενεργοποιήσει, σε 5 στάδια, τη συμφωνία του 2009. Στη φάση που βρίσκονται τα οικονομικά του ελληνικού Δημοσίου αποτελεί σκάνδαλο η δέσμευση δισεκατομμυρίων ευρώ για την προμήθεια γαλλικών φρεγατών τύπου FREMM, ακόμα και στη βάση μιας «παλιάς» συμφωνίας.
http://www.citypress.gr
**
Αντικρουόμενες δηλώσεις του υπουργού Άμυνας
http://www.paron.gr/
Μια δήλωση - απάντηση του Δημήτρη Αβραμόπουλου στην εφημερίδα «City Press» για τα εξοπλιστικά ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και προκάλεσε πολλές συζητήσεις. Ο υπουργός, μεταξύ άλλων, δήλωσε επί λέξει ότι «ουδεμία νέα προμήθεια πρόκειται να γίνει, λόγω της δημοσιονομικής κρίσης που διέρχεται η χώρα. Ούτε λεφτά υπάρχουν, ούτε και πρόθεση». Η φράση που δημιούργησε το πρόβλημα ήταν η τελευταία. Έμπειροι αμυντικοί αναλυτές τόνιζαν ότι, ακόμη κι έτσι να ήταν η κατάσταση, δεν υπήρχε κανένας λόγος να «διατυμπανίζουμε» στην υφήλιο ότι «ουδεμία νέα προμήθεια πρόκειται να γίνει» γιατί «λεφτά δεν υπάρχουν» και, ακόμη χειρότερα, δεν έχουμε «ούτε και πρόθεση». Η επιχειρηματολογία αυτή καταργούσε επί της ουσίας την πάγια θέση περί «διατήρησης της αμυντικής και επιχειρησιακής επάρκειας και του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων έναντι οιουδήποτε κόστους», εξ ου και οι λογικές αντιδράσεις. Φαίνεται, λοιπόν, ότι ο υπουργός το ξανασκέφτηκε και προσπάθησε να το «μαζέψει». Δεν εξηγείται αλλιώς η εντός ολίγων ωρών ακριβώς αντίθετη δήλωση που έκανε στην Κρήτη, κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε στρατιωτικές μονάδες. Δήλωσε λοιπόν εκεί: «Σε κάθε ευκαιρία επαναλαμβάνω ότι δεν θα αφήσουμε, δεν θα επιτρέψουμε με τίποτα η οικονομική κρίση να επηρεάσει τη λειτουργία, την ετοιμότητα, το αξιόμαχο των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.». Πώς συνδυάζονται οι δύο δηλώσεις, αποτελεί ερώτημα… όπως και το γεγονός ότι είναι αυτονόητο η λειτουργία, η ετοιμότητα και το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων να έχουν επηρεαστεί αρνητικά από την οικονομική κρίση και αν δεν γίνει κάτι άμεσο και δραματικό, σε λίγο θα υπάρχει ουσιαστικό πρόβλημα…

5 σχόλια:

  1. Nativist ευχαριστώ για την επισήμανση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το Θεό, φίλε μου, αλλά νοιώθει κανείς μια πικρή γεύση, όταν διαβάζει με τι φελλούς πάει για επόμενη κυβέρνηση ο Αντωνάκης. Οι φελλοί πάντα επιπλέουν!

    ΥΓ: Εσύ που είσαι διαβασμένος, ξέρεις από πού εμπνεύστηκε η προγιαγιά του, η Π. Δέλτα, το βιβλίο της ο «Τρελαντώνης»; :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλά τον κάλο του συνειρμού της σκέψης του θωπεύει?

    Αλλά και πως αλλιώς να εξηγήσει ποιος είναι επιβήτορας στη παρτούζα!

    Για ποια πληρωμή υπό την έγγριση της κυβέρνησης μιλάει, αφού τα παρακρατούν οι τροικανοί χρεώνοντας τα στις δόσεις του μνημονίου, κι από την άλλη στήνονται σ΄ αυτούς που γαμάν και δέρνουν ΑΚΟΜΑ και τα "κουκιά" τους, ξεπουλώντας τη ΑΠΟ ΚΑΙΝΟΥ δημόσια περιουσία των πολιτών σε εξευτελιστικά συμβολικές τιμές!

    Θα μου πει κανείς και στη Ταυλάνδη, που είναι αυξημένω το αισθημα της ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ηθικής, υπάρχει παιδεραστία, γι αυτό και όλοι οι ανώμαλοι τη πέσανε εκεί

    Από την άλλη είναι και ανίκανοι πολιτικής πυγμής να λύσουν ΧΡΟΝΙΑ προβλήματα της διαφθοράς που οι ίδιοι κατά συρροή υποθάλπουν! με πλήρη πολιτική συνείδηση και κάλυψη των διαπλεκόμενα προστατευόμενών τους

    Τι να μας πει ο "'αλογος" συνταγματολόγος Βενιζέλος, το ΝΕΟ ΚΑΜΑΡΙ του ΠΑΣΟΚ!

    Μαριονέτες του ιδιωτικού κεφαλαίου των ακάλυπτων επιταγών, των ΗΠΑτζίδων και του Ισραήλ είναι! κι εκεί το πάνε, ΕΝΑΙ ΒΑΣΙΚΗ τοποθέτηση από την εποχή της Πολιτικης Άνοιξης η δημιουργία ΒΑΣΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ από ΗΠΑ ΙΣΡΑΗΛ ΚΥΠΡΟΣ ΕΛΛΑΔΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Xρήστο και Nativist οχι σε αυτο το επίπεδο.

    Διαβασμένοι ειμαστε ολοι μας όμως κάποια στιγμή πρέπει να παραδεχτούμε πως και ο Χαλβατζής ειχε κάποιο δίκηο όταν εξέφρασε με εκεινη την ανεπανάληπτη ρήση την οργή του

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.