12/3/12

Πρόβλεψη για ταχεία ανάπτυξη το 2012 για το Νότιο Κουρδιστάν

Μεταξύ των ετών 2005-2010 ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας του Νοτίου Κουρδιστάν άγγιξε σε ποσοστό το 60% κάτι που αποτελεί ρεκόρ για μια αναδυόμενη οικονομία την ώρα που σε παγκόσμιο επίπεδο οι ανεπτυγμένες οικονομίες -οι οποίες και  μαστίζονται από την κρίση- δεν έχουν καταγράψει ποσοστό οικονομικής ανάπτυξης ανώτερο του 10% .Η οικονομική ανάπτυξη του Νοτίου Κουρδιστάν οφείλεται στις ξένες επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα αλλά και στις επενδύσεις σε ακίνητη περιουσία και σε  αγορά γης.
Το σταθερό πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον του Νοτίου Κουρδιστάν βοηθά στην πραγματοποίηση των επενδύσεων αυτών.Σήμερα περί τις 47 εταιρείες πετρελαίου ενεργοποιούνται στο Νότιο  Κουρδιστάν . Το μέγεθος της αγοράς του πετρελαίου έχει προσελκύσει  πολλούς επενδυτές, συμπεριλαμβανομένου του Tony Hayward, (πρώην πρόεδρου της BP) και της  Exxon Mobil.Περίπου οι μισοί από τους μετόχους των μεγάλων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο Κουρδιστάν είναι αλλοδαποί.

Η παραγωγή πετρελαίου αναμένεται να φθάσει από τα 500.000 έως και 1 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα. Αυτό ελπίζεται ότι θα προσθέσει περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια στον προϋπολογισμό του Κουρδιστάν.


Οι επενδύσεις σε ακίνητη περιουσία έχει γίνει η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή εσόδων για το νότιο Κουρδιστάν. Σε αντίθεση με την παγκόσμια τάση, η τιμή της γης και των ακινήτων αυξάνεται κατά σχεδόν 90% ετησίως.

Η αραβική άνοιξη έχει δημιουργήσει οικονομική ανασφάλεια σε χώρες όπως η Συρία, την Αίγυπτο και την Τυνησία, πιέζοντας περισσότερο τους επενδυτές να αναζητήσουν διαφορετικές αγορές για τις επιχειρήσεις τους  Δεδομένης της κατάστασης στην Συρία σημαντικός  αριθμός επενδυτών μεταξύ αυτών και Ιρακινοί στρέφονται στο Νότιο Κουρδιστάν και η πρωτεύουσα Ερμπίλ γίνεται πόλος έλξης με αποτέλεσμα η τιμή της γης να αυξηθεί σε ποσοστό 15%.

Η περιφερειακή Διοίκηση του Νοτίου Κουρδιστάν έχει προχωρήσει σε μεγάλο οικονομικό άνοιγμα σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης(  Τσεχική Δημοκρατία,  Πολωνία,Ρουμανία  χώρες της Βαλτικής)
σε μια προσπάθεια προσέλκυσης ξένων επενδυτών και σχεδόν όλες αυτές οι χώρες σήμερα αντιπροσωπεύονται διπλωματικά από προξενικές αρχές διαπιστευμένες στην πρωτεύουσα του Κουρδιστάν.Σημαντικό ενδιαφέρον εκδηλώνεται από ιδιώτες επενδυτές χωρών όπως του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανία  της Σουηδία, της Ολλανδία, της Δανία, της Νορβηγία και των  ΗΠΑ .Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως κατασκευάστηκε πέρυσι στην πρωτεύουσα του Νοτίου Κουρδιστάν Ερμπίλ νέο αεροδρόμιο προκειμένου να εξυπηρετήσει τον αυξημένο αριθμό ιδιωτών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.