3/3/12

Μαρκουλλή: Ανησυχία από το πυρηνικό πρόγραμμα της Τουρκίας

Την έντονη ανησυχία της Κύπρου για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τουρκίας, ιδιαίτερα σε σχέση με τους σχεδιασμούς της Αγκυρας για ανέγερση εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας στο Ακκουγιου, εξέφρασε η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλή, μιλώντας σε ημερίδα του ΑΚΕΛ με θέμα «Μεσόγειος Ελεύθερη από Πυρηνικά».Τόνισε ότι η συγκεκριμένη περιοχή είναι ιδιαίτερα σεισμογενής και απέχει μόλις 60 χιλιόμετρα από τα βόρεια παράλια της Κύπρου.

«Η αποπυρηνικοποίηση της περιοχής μας είναι ένα ζήτημα το οποίο η Κυπριακή Δημοκρατίας έχει εγείρει επανειλημμένη στην ΕΕ, εξηγώντας ότι για να έχει πραγματικό νόημα η προσπάθεια διασφάλισης υψηλών επιπέδων ασφάλειας εντός της ΕΕ, θεωρούμε επιτακτική την ανάγκη διαλόγου και στενής συνεργασίας με τις χώρες της σεισμογενούς περιοχής της Μεσογείου», ανέφερε.
Πρόσθεσε ότι η Κύπρος αναγνωρίζοντας το διασυνοριακό χαρακτήρα των πυρηνικών ατυχημάτων, στηρίζει τις προσπάθειες της ΕΕ με γνώμονα τον αυστηρό έλεγχο των υφιστάμενων πυρηνικών σταθμών και την ενδελεχή επανεξέταση της κατασκευής και λειτουργίας νέων πυρηνικών σταθμών.
 

Η περιοχή της νοτιο-ανατολικής Μεσογείου, αλλά και ευρύτερα ο χώρος της Μεσογείου είναι σεισμογενής, για αυτό θεωρούμε ότι τυχόν ανάπτυξη πυρηνικών αντιδραστήρων σε αυτήν, θα αποτελούσε ένα άκρως επικίνδυνο εγχείρημα, ανέφερε στην ομιλία του στην ημερίδα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού.
 

Κάλεσε παράλληλα την τουρκική κυβέρνηση να ανακαλέσει την απόφαση της να αναπτύξει πυρηνικό αντιδραστήρα στο Ακκουγιού, μια σεισμογενή περιοχή, στα παράλια της Μεσογείου, απέναντι από τα παράλια της Κύπρου.
 

Κάνοντας λόγο για ευθύνη που το κάθε κράτος θα πρέπει να αισθάνεται πρώτα από όλα έναντι του λαού του αλλά και έναντι όλων των γειτονικών του χωρών, ανέφερε ότι αν απελευθερωθεί η πυρηνική ενέργεια θα έχει καταστροφικές συνέπειες, οι οποίες δεν μπορούν να περιοριστούν ούτε σε μια περιοχή ούτε σε μια χώρα.
 

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ χαιρέτισε το γεγονός ότι ορισμένα κράτη-μέλη, διαισθανόμενα τις τεράστιες ευθύνες τους έναντι της ανθρωπότητας, έχουν αναστείλει σχέδια περαιτέρω ανάπτυξης της πυρηνικής ενέργειας.
 

Παράλληλα υπογράμμισε την έντονη αντίθεση του ΑΚΕΛ στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων. Σήμερα, είπε, πυρηνικό οπλοστάσιο διαθέτουν οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Βρετανία, η Γαλλία, η Κίνα, η Ινδία, το Πακιστάν, το Ισραήλ και η Βόρειος Κορέα, τονίζοντας ότι αν εκτοξευτεί και η μικρότερης ισχύς πυρηνική κεφαλή το λιγότερο θα προκληθεί πυρηνική διένεξη, με κίνδυνο να έχουμε πυρηνικό πόλεμο.
 

Αναφερόμενος στην αστάθεια στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και Ανατολικής Μεσογείου και ιδιαίτερα στην ανοιχτή αντιπαράθεση του Ισραήλ, των ΗΠΑ και της ΕΕ με το Ιράν και τον κίνδυνο πολεμικής σύρραξης, είπε ότι μια τέτοια σύγκρουση θα εκτοξεύσει τις τιμές του πετρελαίου που ήδη έχουν πάρει την ανιούσα λόγω της έντασης και των κυρώσεων των ΗΠΑ και τις ΕΕ στην εισαγωγή πετρελαίου από το Ιράν, με περαιτέρω επιπτώσεις στην ήδη οξυμένη οικονομική κρίση.
«Το ΑΚΕΛ δεν πιστεύει στην πολιτική των κυρώσεων γιατί το πρώτο θύμα τους είναι ο λαός και ιδιαίτερα τα πιο ευάλωτα στρώματα. Ο πόλεμος δεν μπορεί να είναι η λύση. Η διέξοδος πρέπει να είναι η πολιτική λύση με διάλογο», ανέφερε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.
 

Πρόσθεσε ότι ο πόλεμος θα χρησιμεύσει μόνο ως διέξοδος του καπιταλισμού από την βαθειά οικονομική κρίση την οποία διέρχεται, μέσω της ενίσχυσης του στρατιωτικό-βιομηχανικού συμπλέγματος. Μια νέα κούρσα εξοπλισμών, ανέφερε, που δυστυχώς διαφαίνεται να εξελίσσεται δε μπορεί παρά να έχει καταστροφικά αποτελέσματα για τον πλανήτη.
 

Ο κ. Κυπριανού είπε επίσης τα κομμουνιστικά κόμματα, η αριστερά, οι προοδευτικές δυνάμεις και φιλειρηνικές δυνάμεις στην ευρύτερη περιοχή, θα πρέπει να συντονίσουν τη δράση τους, οργανώνοντας μια μεγάλη εκστρατεία κατά των πυρηνικών.
 

«Να αγωνιστούμε για μια Μεσόγειο θάλασσα ελεύθερη από πυρηνικά. Να επιμείνουμε στο διάλογο και τη συνεργασία ως το μέσο προς επίλυσης των προβλημάτων. Η Μεσόγειος βρέχει και ενώνει τρεις ηπείρους που μπορούν και πρέπει να ζήσουν σε συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας, χωρίς τον κίνδυνο και την απειλή πυρηνικών και πολέμων. Από την πλευρά μας, το ΑΚΕΛ, είναι έτοιμο να λάβει ενεργό ρόλο σε μια τέτοια εκστρατεία», κατέληξε. 

Το συνέδριο συνδιοργάνωσε το ΑΚΕΛ μαζί με την Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς-Βόρειας Πράσινης Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στην ημερίδα μίλησαν εκπρόσωποι των κομμουνιστικών κομμάτων της Ιαπωνίας, του Ισραήλ, της Ελλάδας και της Ισπανίας καθώς και ο Επικεφαλής του Τμήματος Πολυμερών Σχέσεων της Παλαιστινιακής Αρχής Abdulah Abu Shawish. Τοποθετήθηκε επίσης ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ και της Ευρωπαϊκής Αριστεράς Τάκης Χατζηγεωργίου.

www.kathimerini.com.cy με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.