1/3/12

ΙΕΑ: Tο Ιράκ μπορεί να διπλασιάσει την πετρελαϊκή παραγωγή του ως το 2015


Το Ιράκ είναι ικανό να υπερδιπλασιάσει την παραγωγή αργού πετρελαίου του την ερχόμενη τριετία, ωστόσο αυτή η σημαντική αύξηση της παραγωγής προβλέπεται να επιβραδυνθεί κατόπιν, τόνισε σήμερα στο Λονδίνο η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ). Το ιρακινό υπέδαφος φιλοξενεί τα τέταρτα μεγαλύτερα σε μέγεθος κοιτάσματα "μαύρου χρυσού" παγκοσμίως.

Το Ιράκ παράγει το τρέχον διάστημα 2,9 εκατομμύρια βαρέλια αργού την ημέρα. Η ΙΕΑ εκτίμησε σήμερα ότι είναι εντός των δυνατοτήτων του η παραγωγή να φτάσει ημερησίως σύντομα τα 6,5 εκατομμύρια βαρέλια αργού.

Το 2017 στόχος είναι η ημερήσια παραγωγή να φτάσει τα 12 εκατομμύρια βαρέλια αργού, εξέλιξη που αν υλοποιηθεί θα φέρει τη Βαγδάτη να ανταγωνίζεται ευθέως τη Μόσχα και το Ριάντ.

Η ΙΕΑ προγραμματίζει τη δημοσίευση μιας έκθεσής της για τον ιρακινό πετρελαϊκό τομέα στη διάρκεια του φετινού Νοεμβρίου.

Μία ουσιώδης παράμετρος της έκθεσης αυτής, όπως τονίστηκε επίσης από την ΙΕΑ σήμερα στο Λονδίνο είναι η εκτίμηση της Υπηρεσίας ότι η ημερήσια πετρελαϊκή παραγωγή του Ιράκ για τα 20 επόμενα χρόνια μπορεί να κυμανθεί περί τα 8 εκατομμύρια βαρέλια αργού, αναλόγως όμως του συσχετισμού προσφοράς-ζήτησης στις διεθνείς αγορές.

Μάλιστα ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της ΙΕΑ Φατίχ Μπιρόλ εστίασε σήμερα στη βρετανική πρωτεύουσα στο ότι εφόσον αυτή η ποσότητα αργού πετρελαίου λείπει διαχρονικά από την συνολική προσφορά την επόμενη 20ετία, "θα παρατηρηθεί στενότητα προσφοράς" πετρελαίου και άρα η τιμή του θα αυξηθεί.

Η (διαμορφούμενη σε αμερικανικά δολάρια) τιμή του αργού για άμεση παράδοση, διαμορφώνεται σε υψηλό 10μήνου στις μεγάλες διεθνείς αγορές, κυρίως επειδή καταγράφεται κερδοσκοπία. Αυτή εδράζεται στην καλλιέργεια φόβου μήπως από την έλλειψη --λόγω των αμερικανικών κυρώσεων και του ευρωπαϊκού εμπάργκο-- ιρανικού πετρελαίου, προκύψει τελικά έλλειμμα στην παγκόσμια προσφορά πετρελαίου.

Συγκλίνοντα στοιχεία συνηγορούν στο ότι η ανατίμηση έχει ήδη μειώσει τη ζήτηση του προϊόντος στις ανεπτυγμένες οικονομίες.

"Η ανατίμηση επηρεάζει σημαντικά δύο ακόμα σημαντικές οικονομίες του πλανήτη, την ινδική μαζί με την κινεζική, που είναι οι κινητήριες δυνάμεις της παγκόσμιας ανάπτυξης κατά τα λίγα τελευταία έτη και εν πάσει περιπτώσει από κοινού κατέστησαν εφικτό το ξεπέρασμα της διεθνούς οικονομικής κρίσης του '08", τόνισε επίσης στο Λονδίνο σήμερα ο κ. Μπιρόλ.


Ιράκ: Περίπου 70.000 νεκροί από τις βιαιότητες την περίοδο 2004-2011
Οι βιαιότητες στο Ιράκ έχουν προκαλέσει το θάνατο 69.263 ανθρώπων από το 2004 ως το 2011, σύμφωνα με την κυβέρνηση της Βαγδάτης, απολογισμός μικρότερος από τις εκτιμήσεις αρκετών άλλων πηγών.

"Ο αριθμός των θυμάτων ανάμεσα στις 5 Απριλίου 2004 και στις 31 Δεκεμβρίου 2011 είναι 69.263 μάρτυρες και 239.133 τραυματίες", σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης Αλί αλ Νταμπάγκ. 


"Τα στοιχεία αυτά αντιπροσωπεύουν το συνολικό αριθμό των θυμάτων που έχασαν τη ζωή τους σε τρομοκρατικές επιθέσεις, βιαιότητες και στρατιωτικές επιχειρήσεις", τόνισε ο ίδιος και διευκρίνισε πως ο απολογισμός αυτός βασίστηκε σε στοιχεία του ιρακινού υπουργείου Υγείας και του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας. 


Η Βαγδάτη είναι η ζώνη που έχει πληγεί περισσότερο από τις βιαιότητες με συνολικά 23.898 θύματα, στον αντίποδα η επαρχία Μουτάνα με 94. 


Τα στοιχεία αυτά διαφέρουν πολύ από αυτά που έχουν δημοσιοποιήσει άλλες πηγές, όπως το ιρακινό υπουργείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο κάνει λόγο για 85.694 νεκρούς από το 2004 ως το 2008.


Το Κέντρο διοίκησης του αμερικανικού στρατού ανακοίνωσε πως την περίοδο Ιανουαρίου 2004-Αυγούστου 2008, έχασαν τη ζωή τους 76.939 Ιρακινοί, συμπεριλαμβανομένων και των δυνάμεων ασφαλείας.


Η μη κυβερνητική οργάνωση Iraq Body Count (IBC), με έδρα την Βρετανία ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο ότι έχει καταμετρήσει περισσότερους από 114.000 νεκρούς ανάμεσα στους αμάχους, από την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ το 2003 ως το τέλος του 2011.


Οι βιαιότητες δεν έχουν σταματήσει το 2012: τα θύματα έχουν ξεπεράσει τα 200 από τον Ιανουάριο.
 http://www.e-typos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.