20/5/13

Να τα ανταλλάγματα για το θρησκευτικό πόλεμο: Ο Κέρι σε ρόλο "συντονιστή" μεταξύ Λευκωσίας-Άγκυρας. Η Αθήνα πού είναι;


Μόλις χθες κλείναμε το άρθρο μας στην "κυριακάτικη δημοκρατία" με τίτλο: Αποκαλύπτουμε το σκοπό του ταξιδιού Ερντογάν στην Ουάσιγκτον: Ετοιμάζουν θρησκευτικό πόλεμο, με "πρωταγωνιστή" την Τουρκία! ως εξής:
"Ο στόχος λοιπόν του ταξιδιού είναι να πεισθεί η Τουρκία να εμπλακεί σ’ αυτό το σχέδιο, και να κανονιστούν όσο το δυνατόν οι πρακτικές λεπτομέρειες που απορρέουν από την εφαρμογή του.

Αναφέραμε πιο πάνω ότι ως μέσο πίεσης -μαστίγιο- χρησιμοποιήθηκε το Κουρδικό και ο «πύρινος βάλτος» της Συρίας. Υπάρχουν όμως και τα ανταλλάγματα, το καρότο της παροιμίας. Τα πρώτα ανταλλάγματα ήταν η συγνώμη του Ισραήλ, η ειρήνευση με το ΡΚΚ και μερίδιο από τα πετρέλαια του Νοτίου Κουρδιστάν
Θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε ποια είναι τα ανταλλάγματα που ζητεί η Τουρκία από τις ΗΠΑ για την Κύπρο, το Αιγαίο και τη Θράκη, και πόσο είναι σε θέση να αντισταθεί μια ούτως ή άλλως αδύναμη Κύπρος και μια Ελλάδα που παλεύει να αποφύγει τη χρεοκοπία και δεν μπορεί να …εξασφαλίσει ένα ραντεβού του πρωθυπουργού της με τον Ομπάμα!"

Πριν στεγνώσει η μελάνι, διαβάζουμε τα εξής στη "Σημερινή" της Κύπρου:

Καταλυτικός ρόλος Τζον Κέρι στο κυπριακό
Από: Άντρη Δανιήλ
Ο Τζον Κέρι είναι το πρόσωπο κλειδί, το οποίο θα αποτελέσει συμφωνά με πληροφορίες, το σύνδεσμο ανάμεσα σε Λευκωσία και Άγκυρα σε μια προσπάθεια να δοθεί ώθηση στις συνομιλίες για το κυπριακό. Στο μεταξύ, ενώπιον του Δημήτρη Χριστόφια στο Εθνικό Συμβούλιο, θα συζητηθεί το έγγραφο Ντάουνερ.

Καθοριστικό ρόλο στην επίλυση του Κυπριακού, αναλαμβάνει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, αφού αναμένεται να αποτελέσει το σύνδεσμο απευθείας επικοινωνίας, μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών Λευκωσίας και Άγκυρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τη δυσαρέσκεια που προκαλεί στη Λευκωσία, ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ, δημιουργείται και δεύτερο κανάλι επικοινωνίας σε επίπεδο απευθείας παρασκηνιακής διαβούλευσης με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, εξέλιξη η οποία τυγχάνει θετικής αποδοχής και από τις δύο εμπλεκόμενες πλευρές στο Κυπριακό.

Στις προτεραιότητες του Αμερικανού αξιωματούχου θα είναι τα μείζονα θέματα της ενέργειας και των Βαρωσίων, να δώσουν ώθηση στις συνομιλίες.

Την ίδια ώρα συνεχίζεται ο θόρυβος γύρω από το πολύκροτο έγγραφο Ντάουνερ με τις συγκλίσεις και αποκλίσεις στο Κυπριακό την τετραετία 2008 - 2012.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου επανήλθε σήμερα ζητώντας την απόσυρση του από τον πρόεδρο Αναστασιάδη και τονίζοντας ότι δεν μπορεί να αποτελέσει ούτε χρήσιμο υλικό, ούτε ενδιάμεση συμφωνία. «Θα πρέπει», ανέφερε, «να υπάρξει σωστή
προετοιμασία, σωστή διαμόρφωση διαπραγματευτικής βάσης, όπως προέβλεπε η συμφωνημένη επιστολή Καμπάρι».

Το προεδρικό δε θεωρεί δεσμευτικό το έγγραφο, όμως αυτό θα συζητηθεί και στην παρουσία του τέως προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, στο Εθνικό Συμβούλιο, για να επιβεβαιώσει τις αναφορές περί συγκλίσεων και αποκλίσεων.
Η εθνική συνεννόηση προέχει, διαμηνύει ο υπουργός παιδείας Κυριάκος Κενεβέζος. «Σήμερα που η τουρκική αδιαλλαξία βρίσκεται στο αποκορύφωμα, η ενότητα και η ομοψυχία αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για συνέχιση του αγώνα μας για υπεράσπιση και διεκδίκηση των δικαίων και των δικαιωμάτων μας», πρόσθεσε.

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο κατοχικός ηγέτης Ντερβίς Έρογλου σε δηλώσεις του στα κατεχόμενα εξέφρασε την ελπίδα στο επικείμενο δείπνο με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, να δημιουργηθεί το έδαφος για μια ειλικρινή ατμόσφαιρα και ένα οδικό χάρτη πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Δεδομένου ότι οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να επαναρχίσουν τον Οκτώβριο, η κυβέρνηση προετοιμάζεται για την κωδικοποίηση της Διαπραγματευτικής βάσης

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης επιχειρεί με τις ομάδες εργασίας και εμπειρογνωμόνων, την ετοιμασία συνολικού πλαισίου προτάσεων, αλλά και της νέας διαδικασίας που θα πρέπει να συμφωνηθεί προ της ενάρξεως του όποιου νέου κύκλου συνομιλιών.

Την ίδια ώρα εντείνει τις προσπάθειες για την επιλογή του συνομιλητή στο Κυπριακό, για το διορισμό του οποίου θα γίνουν συγκεκριμένες εισηγήσεις στο Εθνικό Συμβούλιο στις 15 Ιουνίου.

6 σχόλια:

  1. -Πολύ ορθά ο Κύπριος υπουργός -όπως εξήγησε και στη συνομιλία που είχαμε μαζί του- υπογράμμισε επανειλημμένα σε όλους τους συνομιλητές του, ότι αυτή τη στιγμή ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, «τραυματισμένος» -και απαξιωμένος προσθέτω εγώ- από την απόφαση του Γιούρογκρουπ, που διέλυσε την κυπριακή οικονομία, αδυνατεί να εισέλθει καν σε διαπραγματεύσεις, για δύο σοβαρούς λόγους:

    Πρώτος λόγος: Ο κυπριακός λαός θα αντιδράσει ίσως και βίαια σε μία κίνηση για την επίλυση του εθνικού προβλήματος, φοβούμενος ότι θα «κλείσει» με τον ίδιο τρόπο που επιβλήθηκε το Μνημόνιο, το οποίο δένει χειροπόδαρα την Κύπρο για δύο τουλάχιστον δεκαετίες.

    Δεύτερος λόγος: Η οποιαδήποτε πρωτοβουλία για το Κυπριακό θα ξυπνήσει στους πολίτες τις μαύρες μνήμες του 2004, όταν ο κ. Αναστασιάδης είχε εξελιχθεί σε πλασιέ του φιλοτουρκικού σχεδίου Ανάν από κοινού με τον τότε πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπανδρέου.
    ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ-ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

    -Εναλλακτική επιλογή στη νεο-οθωμανική πολιτική
    Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ των συνομιλιών, που βρίσκεται στα σκαριά -και θα αρχίσει στην ουσία με το δείπνο της 29ης Μαΐου μεταξύ του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και του κατοχικού ηγέτη Ντερβίς Έρογλου- και η οποία έχει ως στόχο την τουρκική και βρετανική διευθέτηση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, δεν είναι λύση. Δεν συμφέρει ούτε στην Κύπρο ούτε στο Ισραήλ ούτε στην Ελλάδα. Διότι δημιουργεί συνθήκες ντόμινο.
    ΓΙΑΝΝΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ- ΣΗΜΕΡΙΝΗ

    Πρέπει να ξέρουμε ότι σε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση αρχίζει, και αυτό είναι κάτι που επίκειται στην περίπτωση της Κύπρου, οι συμμετέχοντες σε αυτό το πολιτικό παζάρι, εμφανείς και κυρίως αφανείς παίκτες, έχουν ακτινογραφήσει το σύστημα της Κύπρου, την ηγεσία και τις αντιστάσεις του λαού της, την ικανότητα των ηγετών και τη θέληση του λαού να επιβιώσει. Τίποτα δεν κινείται μηχανιστικά στη διεθνή πολιτική.

    Υπάρχουν πάρα πολλά οργανωμένα συμφέροντα που κατευθύνουν πολιτικές, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους ούτε δικαιώματα, ούτε ελευθερίες, ούτε ανθρώπινες ζωές. Κυρίως, η διεθνής πολιτική δεν λαμβάνει υπόψη της άνευ ετέρου αυτό που λέμε διεθνής νομιμότητα. Όλα κινούνται μέσα από διαδικασίες συμφερόντων και συστημάτων επιρροής.
    Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης

    Κρατείστε καλά στην σκέψη σας αυτό που λέγει ο Κος Καθηγητής σε ένα πολιτικό παζάρι έχουν ακτινογραφήσει και αποκωδικοποιήσει το σύστημα της Πολιτικής μας σκέψης. Καλούμαστε λοιπόν να μην είμαστε προβλέψιμοι και δεύτερον -αν κανείςδιαβάσει το άρθρο θα καταλάβει- πως πρέπει να αντιτάξουμε Εθνικό Σχέδιο,Εθνική Στρατηγική .Να συμμαχήσουμε ακόμα και με το διάβολο, να επιτύχουμε το μέγιστο της κοινωνικής συναίνεσης και το μέγιστο της κοινωνικής συνοχής και να μην προσφέρουμε την διάσπαση που τόσο επιθυμούν τόσο εύκολα.Το Εθνικό ας επικρατήσει των πάντων.Αυτό άλλωστε σημαίνει σφυρηλάτηση της Εθνικής συνείδησης.

    Στην διεθνή πολιτική σκηνή τα πάντα είναι ρευστά ποιός ο λόγος εμείς να είμαστε εμμονικοί;

    Αυτό για όσους ζούν με παραισθήσεις και φαντασιώσεις ότι Ελλάδα και Κύπρος δεν παράγουν πολιτική και δη εξωτερική πολιτική

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όλοι όσοι με περισσή ευκολία πιστεύουν ότι η Κυπριακή κυβέρνηση,και κυρίως ο Πρόεδρος της,δεν έχουν τη δυνατότητα πολιτικά να διολισθήσουν σε ένα ακόμη σχέδιο τύπου Ανάν,ή και χειρότερο,το μόνο αποτέλεσμα που φέρνουν είναι αυτό της ύπνωσης στον κόσμο. Σεβαστά πρόσωπα,αλλά δεν με βρίσκουν σύμφωνο οι απόψεις/εκτιμήσεις αυτές.

    Σε καμία απολύτως περίπτωση δεν θα έπρεπε να αποκλείεται μια ΑΡΟΝ-ΑΡΟΝ υπογραφή συμφωνίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ Gregos Akritas

    >Αυτό για όσους ζούν με παραισθήσεις και φαντασιώσεις ότι Ελλάδα και Κύπρος δεν παράγουν πολιτική και δη εξωτερική πολιτική<

    Αν εννοείς "πολιτική σκέψη", συμφωνώ και δεν ξέρω ποιοι το αρνούνται. Παράγουν, αλλά δεν την αξιοποιούν. Τουλάχιστον η Ελλάδα. Γι αυτό κατάντησε σ' αυτά τα χάλια, την απαξίωση και την απομόνωση. Μία χώρα της καρπαζιάς.

    Δεν στερούμεθα πολιτικών στοχαστών και αναλυτών, αλλά ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ και, δυστυχώς, αυτό μετρά στην τελική.

    @ Χρήστο

    Ο κίνδυνος Ανάν ουδέποτε εξέλειπε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Nativist,δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι ο ''τραυματισμένος'' πολιτικά Πρόεδρος Αναστασιάδης,δεν θα αποτολμήσει να επαναφέρει το εφιαλτικό σενάριο,και κατά την ταπεινή μου γνώμη,είναι ικανός να το επιχειρήσει και με διαδικασία εξπρές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ασφαλέστατα. Όποιος μία φορά μήδισε, σίγουρα, ευκαιρίας δοθείσης, θα το κάνει ξανά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. There is no limit to what a "Greek" politician could do. We need to identify an emerging political force that shares our concerns and help them gain the necessary power to implement them. Writing is just a therapy. Action is the cure...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.