12/5/13

Οι Ιρακινοί Κούρδοι ανησυχούν με την εισροή των μαχητών του ΡΚΚ

L’Orient LE JOUR (Λίβανος)     (μτφ. Κριστιάν)
Περισσότερα από 2.000 αντάρτες του ΡΚΚ έχουν ήδη φτάσει στο ιρακινό Κουρδιστάν. FNA / AFP
Οι κάτοικοι του ιρακινού Κουρδιστάν που ζουν κοντά στα τουρκικά σύνορα ανησυχούν βλέποντας χιλιάδες Κούρδους μαχητές της Τουρκίας να εγκατασταθούν εκεί, φοβούμενοι τις επιδρομές από τον τουρκικό στρατό, παρά την έναρξη μιας ειρηνευτικής διαδικασίας μεταξύ Άγκυρας και Κούρδων ανταρτών.

Οι τουρκικές δυνάμεις δεν διστάζουν εδώ και χρόνια να στοχεύσουν τους μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) από την άλλη πλευρά των συνόρων, εμποδίζοντας τους αγρότες από την πρόσβαση στα χωράφια τους και μερικές φορές σκοτώνοντας ή τραυματίζοντας αμάχους. 
Το PKK, το οποίο διεξάγει για σχεδόν 30 χρόνια έναν αγώνα για την αναγνώριση μιας κουρδικής οντότητας  στην Τουρκία, ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι οι μαχητές του είχαν αρχίσει την απόσυρση τους προς το Ιράκ, ως μέρος μιας λεπτής ειρηνευτικής διαδικασίας με τη Τουρκία.

Στην αυτόνομη περιοχή του ιρακινού Κουρδιστάν, η άφιξη περίπου 2.000 ανταρτών δεν έγινε δεκτή με χαρά από τους κατοίκους.
«Ελπίζουμε να μη ακούσομε πλέον τον θόρυβο του τουρκικού πυροβολικού και των αεροπλάνων που βομβάρδισαν τα βουνά μας»,  δήλωσε ο Μοχάμεντ Σαΐντ, 47 ετών, κάτοικος της πόλης Al-Amadia, όχι μακριά από τα σύνορα. 
«Φοβόμαστε ότι οι μάχες θα συνεχιστούν».

Οι φόβοι αυτοί δεν είναι αβάσιμοι.  
Το 1999, μια προηγούμενη μαζική απόσυρση του PKK είχε διακοπεί εξαιτίας μιας ενέδρας του τουρκικού στρατού εναντίον των ανταρτών σε κίνηση απόσυρσης που είχε κάνει 500 νεκρούς και εξανέμισε τις ελπίδες για μόνιμη ειρήνη. 
Λόγω της σύγκρουσης, «αναγκαστήκαμε να εγκαταλείψουμε μεγάλες εκτάσεις της γης μας οι οποίες εξακολουθούν να είναι ερημωμένες», μας εξήγησε ο Σαΐντ.

«Ελπίζω να βρουν μόνιμες λύσεις με την τουρκική κυβέρνηση», πρόσθεσε, αλλά αμφιβάλλω ότι θα συμβεί γρήγορα.

«Ελπίζουμε ότι οι Κούρδοι της Τουρκίας θα καταφέρουν να πάρουν τα δικαιώματά τους, έτσι ώστε να βελτιώνεται η κατάσταση μόνιμα και να μπορούν οι μαχητές να πάνε πίσω στα σπίτια τους», δήλωσε ο Karwan Ahmed, ένας κάτοικος 37 χρονών.

Οι αντάρτες του ΡΚΚ εγκαταλείπουν την Τουρκία με τα πόδια, μέσω της τραχιάς περιοχής των συνόρων, για να ενταχθούν στους χιλιάδες μαχητές που έχουν ήδη εγκατασταθεί στις βάσεις τους στο Όρος Κανδήλι στα βουνά στα βόρεια του Ιράκ.

Το PKK μετρά μεταξύ 3.000 και 5.000 μαχητών

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι κανείς δεν θα αγγίξει τους αντάρτες καθ 'οδόν προς το Ιράκ. 
Μεταξύ 13 και 19 εκατομμυρίων Κούρδων ζουν στην Τουρκία, ανάλογα με τις εκτιμήσεις, το μεγαλύτερο μερίδιο των περίπου 25 με 35.000.000 Κούρδων διάσπαρτων σε μια τεράστια περιοχή που καλύπτει επίσης το Ιράκ, το Ιράν και τη Συρία.

Το PKK, του οποίου οι διεκδικήσεις πέρασαν με την πάροδο του χρόνου από τη πλήρη ανεξαρτησία στην αυτονομία, καθώς και την αναγνώριση της κουρδικής γλώσσας και του κουρδικού πολιτισμού έχει σήμερα μεταξύ 3.000 και 5.000 ενεργούς μαχητές, πιθανώς λιγότερο από το μισό των δυνάμεων που είχε στη διάθεσή του μέχρι το 1999.

Θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, αλλά και από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το PKK πήρε τα όπλα το 1984, και η σύγκρουση έχει στοιχίσει περίπου 45.000 ζωές από τότε.

Η ιρακινή ομοσπονδιακή κυβέρνηση, η οποία έχει επικρίνει επανειλημμένα τις τουρκικές επιθέσεις στο έδαφός της, αλλά είναι επίσης σε σύγκρουση με τις αρχές του ιρακινού Κουρδιστάν, δεν έδειξε ενθουσιασμό για την άφιξη άλλων Κούρδων ανταρτών.

Σε μια ανακοίνωση, το Υπουργείο Εξωτερικών γνωστοποίησε ότι η Βαγδάτη, εκφράζοντας παράλληλα ικανοποίηση για οποιαδήποτε ενέργεια που ενδέχεται να τερματίσει τη σύγκρουση μεταξύ της Τουρκίας και του PKK, δεν δέχεται «την είσοδο ένοπλων ομάδων στο έδαφός της».

Αλλά είναι οι δυνάμεις της αυτόνομης κουρδικής περιοχής, και όχι οι ομοσπονδιακές, που παρακολουθούν τα σύνορα.

Ο εκπρόσωπος του PKK Ahmed Denis ευχήθηκε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Βαγδάτης και αυτή του αυτόνομου ιρακινού Κουρδιστάν, θα υποστηρίξουν την απόσυρσης προς το Ιράκ των ανταρτών του ΡΚΚ στα πλαίσια της ειρηνευτικής διαδικασίας μεταξύ των ανταρτών και της Άγκυρας. 

«Δηλώνουμε προς τις ιρακινή και κουρδική κυβερνήσεις ότι η διαδικασία αυτή δεν στρέφεται εναντίον τους, και τους ζητάμε να διαδραματίσουν μεγαλύτερο ρόλο και την υποστήριξη τους, διότι η επίλυση του κουρδικού ζητήματος  στη Τουρκία σημαίνει σταθερότητα για την περιοχή», δήλωσε ο Denis στο Γαλλικό Πρακτορείο AFP.

L’Orient LE JOUR  11.5.2013


1 σχόλιο:

  1. Mεσούσης της Ειρηνευτικής διαδικασίας Oτζαλάν-Τυρκικού καθεστώτος δεν υφίσταται τέτοιος φόβος.Οι πραγματικοί λόγοι ανησυχίας στην περιοχή είναι άλλοι και έχουν να κάνουν με το ιστορικό της πολιτικής εκπροσώπησης των Κούρδων στα τέσσερα κράτη που ζούν ως εθνική μειονότητα και το πως αυτές αναπτύσσονται σε συνδυασμό με τις γενικότερες εξελίξεις.

    Υπάρχει σοβαρή διελκυστίνδα μεταξύ των Ηγετών του Κουρδικού Εθνους η οποία έχει και ιστορικό βάθος και λαμπρο μέλλον ως διαφαίνεται

    Γιατί αυτό που με ευκολία καταγράφεται και ορίζεται ως Κουρδικό Εθνος απέχει στην πραγματικότητα πολύ απο το μεταφραστεί σε κοινή θέση επι του κοινωνικού-πολιτικού-οικονομικού γίγνεσθαι

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.