16/5/13

Στην Κίνα για δάνεια οι Ελληνες εφοπλιστές

Στην Κίνα για δάνεια οι Ελληνες εφοπλιστές Η κλιμακούμενη κρίση και οι κλυδωνισμοί που δέχεται ο χρηματοπιστωτικός κλάδος διεθνώς έχει περιορίσει έως και εκμηδενίσει την εμπιστοσύνη των τραπεζών προς τις επιχειρήσεις συμπεριλαμβανομένου και του πάλαι ποτέ ισχυρού και αλώβητου κλάδου της ναυτιλίας στην Ελλάδα. Το κλίμα ανησυχίας που επικρατεί στις αγορές για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας έχει επιδεινωθεί άρδην από τα οικονομικά στοιχεία που βγαίνουν στην επιφάνεια, παρά τις προσπάθειες που καταβάλουν οι κυβερνήσεις να ανατρέψουν το κλίμα της οικονομίας, με τα περιθώρια ανάκαμψης να απομακρύνονται ολοένα περισσότερο και να φαντάζουν... όνειρο θερινής νυκτός.

Το εκρηκτικό κλίμα που επικρατεί έχει ως αποτέλεσμα το χαρτοφυλάκιο δανείων των ελληνικών τραπεζών να μειωθεί περαιτέρω κατά 8,6%, στα 12,7 δισ. δολ., από 14,5 δισ. δολ. το 2011.
Σύμφωνα με την ετήσια μελέτη για την τραπεζική χρηματοδότηση του ελληνόκτητου στόλου της Petrofin Research, από τις ελληνικές τράπεζες και πριν γίνει η  συγχώνευσή της με την Alpha, η Εμπορική Τράπεζα παραμένει στην πρώτη θέση με 2,48 δισ. δολ. χαρτοφυλάκιο ακολουθούν η ΕΤΕ στην δεύτερη θέση με 2,38 δισ. δολ., η CPB (πρώην Μarfin) με 2,15 δισ. δολ., η Πειραιώς με 1,86 δισ. δολ. και η Alpha Βank με 1,71 δισ. δολ.
Οπως είναι αναμενόμενο ο ελληνικός εφοπλισμός και δεδομένων αυτών των συνθηκών στρέφεται στη χρηματοδότηση από ξένες τράπεζες στην Ευρώπη και στην κινεζική αγορά.
Ειδικότερα η China Εxim έχει δανείσει 1,2 δισ. δολάρια, αύξηση 41,18% μέσα σε ένα χρόνο, η China Development δάνεισε 800 εκατ. δολάρια αύξηση 60%, ενώ η  China Everbright αύξησε τα δάνειά της κατά 100%.
Ηγέτης στα δάνεια προς τις ελληνικές ναυτιλιακές παραμένει η βρετανική Royal Bank of Scotland με χαρτοφυλάκιο 10,555 δισ. δολαρίων, μειωμένο κατά 7,86% από το 2011.
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες συνεχίζουν να αντιπροσωπεύουν τη συντριπτική πλειοψηφία του συνόλου των δανείων, αν και δείχνουν μια μείωση από 95,58% σε 92%.
Σύμφωνα με τη μελέτη από το σύνολο των 51 τραπεζών που ασχολούνται με την ελληνική ναυτιλιακή χρηματοδότηση, 13 τράπεζες παρουσιάζουν αύξηση κατά μέσο όρο 37,64% του χαρτοφυλακίου τους και 21 παρουσιάζουν μείωση κατά μέσο όρο 14,6%.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.