17/5/13

Εντατικοποίηση της συνεργασίας σε οικονομικό και εμπορικό τομέα αποφάσισαν Ελλάδα - Κίνα

Τι αναφέρει το κοινό ανακοινωθένΕντατικοποίηση της συνεργασίας σε οικονομικό και εμπορικό τομέα αποφάσισαν Ελλάδα - Κίνα
O Αντ. Σαμαράς με τον Πρωθυπουργό της Κίνας κ. Li Keqiang (δεξιά)
 Χιώτης Βασίλης 
Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά η οποία θα διαρκέσει έως τις 19 Μαΐου εκδόθηκε κοινό ανακοινωθέν για τις μέχρι τώρα συνεργασίες των δύο πλευρών.
Συγκεκριμένα, στο ανακοινωθέν αναφέρεται: «τα δύο μέρη θεωρούν αναγκαίο να εντατικοποιήσουν την διμερή συνεργασία στον οικονομικό και εμπορικό τομέα, να αξιοποιήσουν πλήρως την Μικτή Διυπουργική Επιτροπή, να ενθαρρύνουν την αμοιβαία επενδυτική δραστηριότητα, και να εμβαθύνουν την συνεργασία τους στους τομείς της ναυτιλίας, των τηλεπικοινωνιών, των υποδομών, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κ.α. Η Ελλάδα καλωσορίζει και χαιρετίζει την συμμετοχή κινεζικών επιχειρήσεων στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και δηλώνει την πρόθεσή της να παρέχει τις απαραίτητες διευκολύνσεις και υποστήριξη. Τα δύο μέρη αντιτίθενται σε κάθε μορφής προστατευτισμό ως προς το εμπόριο και τις επενδύσεις. Η κινέζικη πλευρά ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις της να εισάγουν περισσότερα ελληνικά ανώτερα προϊόντα βάσει των αναγκών της αγοράς».

Το κοινό ανακοινωθέν Ελλάδας - Κίνας

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς συναντήθηκε την Παρασκευή με τον πρόεδρο του Λαϊκού Κογκρέσου της Κίνας Τζανγκ Ντετζιάνγκ. Ο κ. Τζανγκ καλωσόρισε τον πρωθυπουργό εκ μέρους όλου του κοινοβουλίου και είπε ότι ο κ. Σαμαράς είχε δύο καρποφόρες συναντήσεις με τον πρωθυπουργό και με τον πρόεδρο της Κίνας.

Ο πρωθυπουργός τον ευχαρίστησε και είπε ότι είναι τιμή του που βρίσκεται στην Κίνα και συναντάται με τους πολιτειακούς παράγοντες, ενώ του επανέλαβε παλαιότερη πρόσκληση του προέδρου της Βουλής Ευάγγελου Μεϊμαράκη να επισκεφθεί την Ελλάδα ως καλεσμένος της ελληνικής Βουλής.

ΟΙ συναντήσεις του έλληνα Πρωθυπουργού

Συναντήσεις με σημαντικούς οικονομικούς παράγοντες και εκπροσώπους μεγάλων επιχειρήσεων στην Κίνα είχε, εκτός επίσημου προγράμματος, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Παράλληλα, μετά τη λήξη του Business Forum του Πεκίνου, υπήρξαν συνολικά 271 κατ' ιδίαν επιχειρηματικές συναντήσεις μεταξύ ελλήνων και κινέζων επιχειρηματιών.

Ο κ. Σαμαράς είχε συναντήσεις με εκπροσώπους της Huawei, ZTE, China Development bank, China Import Export Bank, China Minsheng Bank και Cosco. Επίσης συναντήθηκε με εκπροσώπους οκτώ επιχειρήσεων που ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε αεροδρόμια και αερογραμμές, τουρισμό και real estate, λιμάνια, μέταλλο (νικέλιο), σιδηρόδρομο καθώς επίσης και με εταιρείες νέων τεχνολογιών και καινοτομίας.

Εξάλλου, η ελληνική επιχειρηματική αποστολή, η οποία απαρτίζεται από 87 ελληνικές επιχειρήσεις και επιχειρηματικούς φορείς από τους πλέον βασικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους 257 εκπροσώπους από περισσότερες από 135 κινεζικές επιχειρήσεις από τους αντίστοιχους κλάδους.

Το συνέδριο «Greece-China Business Forum: The New Silk Road» συνδιοργανώθηκε από το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου και το υπουργείο Ανάπτυξης. Υλοποιήθηκε δε από το Invest in Greece, την πρεσβεία της Ελλάδος στην Κίνα και το Κινεζικό Επιμελητήριο CCCME (China Chamber of Commerce for Import & Export of Machinery & Electronic Products).

Το CCCME ως ένα από τα λιγοστά εθνικά επιμελητήρια στην Κίνα απαριθμεί σήμερα πάνω από 10.000 μέλη, στα οποία περιλαμβάνονται κινεζικές επιχειρήσεις, ηγέτιδες στους τομείς δραστηριότητάς τους αλλά και μικρομεσαίες εκπροσωπώντας ένα σημαντικό μέρος της αγοράς.
Το Σάββατο στη Σαγκάη θα διεξαχθεί αντιστοίχως διμερές επιχειρηματικό συνέδριο.
BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.