6/5/13

Διπλωματικό «πόκερ» για τη Συρία

Σε εξέλιξη βρίσκονται τις τελευταίες ώρες διπλωματικές προσπάθειες να πέσουν οι τόνοι στην Ανατολική Μεσόγειο, ύστερα από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Συρία το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Την αρχή έκανε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, ο οποίος εμφανίζεται διατέθειμένος να κάνει προσπάθεια κατά την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει αυτήν την εβδομάδα στην Ρωσία. Στόχος, όπως είπε Αμερικανός αξιωματούχος, είναι η εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης για τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου στην Συρία.

"Θέλουμε σίγουρα να προσπαθήσουμε να κάνουμε άλλη μια απόπειρα για αυτό, να καταβάλουμε άλλη μια προσπάθεια για αυτό, επειδή τα γεγονότα στην περιοχή επιδεινώνονται σταθερά", ανέφερε και πρόσθεσε ότι ο Κέρι θα συναντηθεί με τον Βλαντίμιρ Πούτιν αύριο.

Μάλιστα, ο Αμερικανός αξιωματούχος, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η Ουάσινγκτον δεν έχει πληροφορίες που να υποδηλώνουν ότι οι Σύροι αντάρτες είχαν την δυνατότητα ή την πρόθεση να κάνουν χρήση του χημικού αερίου σαρίν. Kαι όλα αυτά, στη σκια των πέσεων που ασκουν οι Ρεπουμπλικανοί, μέσω του Τζον Μακέιν για αμερικανική επέμβαση στη Συρία.

Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν – Νετανιάχου

Την ίδια ώρα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου "Συζήτησαν για την κατάσταση στην περιοχή, για την κατάσταση στην Συρία", τόνισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

ΥΠΕΞ: Ανησυχία για την ένταση στη Συρία

Με μεγάλη ανησυχία παρακολουθεί το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών την κλιμάκωση της έντασης στη Συρία και εκφράζει φόβους για το ενδεχόμενο «η συνεχιζόμενη αιματοχυσία και η απουσία άμεσων προοπτικών διεξόδου από την κρίση», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «σε συνδυασμό με τις πρόσφατες εξελίξεις» να διαχύσουν τη σύρραξη, εκτός των συνόρων της Συρίας. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «η Ελλάδα καλεί όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση και να αποφεύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην αποσταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής».

ΣΥΡΙΖΑ: Οι επιθέσεις παραβιάζουν τις αρχές του διεθνούς δικαίου

«Τουλάχιστον 15 Σύροι νεκροί»

Τουλάχιστον 15 Σύροι στρατιώτες σκοτώθηκαν ενώ άγνωστη παραμένει η τύχη δεκάδων άλλων μετά την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή. Αυτό ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Μύλος» για τη χρήση χημικών αερίων από τους αντάρτες

Η ανεξάρτητη διεθνής επιτροπή έρευνας του ΟΗΕ για την Συρία ανακοίνωσε σήμερα ότι "δεν έχει καταλήξει σε αποτελέσματα που να επιτρέπουν να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι έγινε χρήση χημικών όπλων από τις εμπλεκόμενες πλευρές στην σύγκρουση".

"Κατά συνέπεια μέχρι σήμερα η επιτροπή δεν είναι σε θέση να σχολιάσει περαιτέρω αυτούς τους ισχυρισμούς", προστίθεται σε ανακοίνωση της επιτροπής αυτής, η οποία δείχνει να διαψεύδει τις δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους ένα από τα μέλη της, η εισαγγελέας Κάρλα ντελ Πόντε, η οποία μίλησε για χρήση του αερίου σαρίν από τους Σύρους αντάρτες.

Το Ιράν διαψεύδει ότι δίνει όπλα στη Συρία

Η Τεχεράνη διέψευσε πως οι αποθήκες όπλων εναντίον των οποίων πραγματοποίησε το Ισραήλ δύο αεροπορικές επιδρομές στη Δαμασκό περιείχαν ιρανικά όπλα

Μάλιστα, ο Ιρανός υπουργός Άμυνας, στρατηγός Αχμαντ Βαχιντί κάλεσε την διεθνή κοινότητα να εμποδίσει το Ισραήλ να προχωρεί σε τέτοιου είδους επιθέσεις "διότι αν δεν συμβεί αυτό θα υπάρξουν σοβαρά γεγονότα στην περιοχή και οι ΗΠΑ και το σιωνιστικό καθεστώς δεν θα είναι οι νικητές".

Real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.