5/5/13

Κύπρος: Αναζητεί στρατηγικές συμμαχίες για να ενισχύσει οικονομικούς δεσμούς και να διαφυλάξει την ΑΟΖ

ΣΥΝΤΕΤΡΙΜΜΕΝΟΣ γύρισε ο Νίκος Αναστασιάδης μετά το πρώτο Γιούρογκρουπ
Υπό μελέτη επισκέψεις του Προέδρου σε χώρες του ευρωπαϊκού Νότου 
Ισραήλ, Ρωσία και Κίνα, μέσα στους στόχους για ενίσχυση πολιτικών και οικονομικών δεσμών, αλλά και διαφύλαξης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη
 Του Κωστάκη Αντωνίου
Όταν, παλαιότερα, ο Μάκης Κεραυνός μετέβαινε στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «για να δώσει λογαριασμό» για την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας, ενόψει της ένταξης της στην Ευρωζώνη, έβρισκε συνήθως ένα εχθρικό τείχος να υψώνεται απένταντί του, από Ευρωπαίους εταίρους.
Μάταια, ο τότε Υπουργός Οικονομικών, αναζητούσε συμμάχους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, για να αντιμετωπίσει τις εχθρικές επιθέσεις, οι οποίες επικεντρώνονταν, πάντα, στο δήθεν ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και στον χαμηλό εταιρικό φόρο.
Σε μιαν από τις συνάξεις αυτές, ο τότε Πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, εξαπέλυσε σκληρή επίθεση εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, με αφορμή τον εταιρικό φόρο. «Μας κλέβετε πελάτες», είπε χαρακτηριστικά, απευθυνόμενος στον Μάκη Κεραυνό. Ο τελευταίος, έστρεψε ένα βλέμμα προς τους υπόλοιπους εταίρους και αναζητούσε απεγνωσμένα κάποιους εκπροσώπους χωρών, από την ευρωπαϊκή ομήγυρη, ιδιαίτερα μεταξύ εκείνων των χωρών που διατηρούσαν, όπως και η Κύπρος, χαμηλό εταιρικό φόρο, για να λάβουν τον λόγο και να απαντήσουν προς τον Γάλλο Πρόεδρο. Ουδείς ανταποκρίθηκε.
Κανένας λόγος συμπαράστασης προς την Κύπρο. Τότε ο Μάκης Κεραυνός ανέλαβε ο ίδιος να απαντήσει προς τον Σαρκοζί, υπενθυμίζοντάς του ότι η Κύπρος ισούται, πληθυσμιακά, με μία γειτονιά της Γαλλίας και συνεπώς δεν ήταν σε θέση να «υποκλέπτει» πλεονεκτήματα της μεγάλης χώρας του Σαρκοζί. Τι αποδεικνύει αυτό το περιστατικό; Ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είχε ποτέ στρατηγικούς συμμάχους μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ή δεν είχε μεριμνήσει ποτέ να προχωρήσει σε σύναψη στρατηγικών συμμαχιών. Και αυτό συνεχίστηκε και επί Προεδρίας Χριστόφια, αλλά, επί του παρόντος, και επί Προεδρίας Νίκου Αναστασιάδη.

Γηρασμένος κατά 20 χρόνια
Εδώ, να επιχειρήσουμε άλλη μία παρένθεση. Στενός συνεργάτης του Προέδρου της Δημοκρατίας μάς δήλωσε χαρακτηριστικά: «Όταν συνάντησα τον Πρόεδρο, μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες, διέκρινα ότι ο Νίκος Αναστασιάδης ήταν γηρασμένος κατά 20 χρόνια, εξαιτίας των όσων είχε υποστεί μέσα στην αίθουσα της συνεδρίας του πρώτου Γιούρογκρουπ, στις 15 Μαρτίου. Τόσο πολύ συντετριμμένος ήταν, και καταβεβλημένος, όχι μόνο από τις πιέσεις και τη συμπεριφορά των Ευρωπαίων εταίρων, αλλά και από την απόφαση για κούρεμα, ακόμη και των ανασφάλιστων καταθέσεων. Περισσότερο ήταν απογοητευμένος από τη στάση των Ευρωπαίων εταίρων και κυρίως εκείνων που ανήκαν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και από τους οποίους ανέμενε και πίστευε σε στήριξη των κυπριακών θέσεων».
Τα όσα τραγικά συνέβησαν, ενίσχυσαν ακόμη περισσότερο την πεποίθηση του Προέδρου Αναστασιάδη ότι η Κύπρος δεν μπορεί να προχωρήσει, μέσα στο ταραχώδες πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον, μοναξιασμένη και απομονωμένη. Και με παρότρυνση στενών συνεργατών του, και κυρίως του Προέδρου του ΔΗΚΟ, Μάριου Καρογιάν, αποφάσισε να προχωρήσει πιο αποφασιστικά και να επιδιώξει το κτίσιμο στρατηγικών συμμαχιών, μέσα και έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και ήδη μελετά εισηγήσεις, για επισκέψεις σε χώρες του ευρωπαϊκού νότου, οι οποίες αντιμετωπίζουν παρόμοια με την Κύπρο οικονομικά προβλήματα, για να διερευνήσει τις δυνατότητες σύμπηξης συμμαχιών, ώστε να υπάρξει συλλογική διαφοροποίηση των σκληρών μέτρων λιτότητας, τα οποία ο γερμανικός άξονας επιβάλλει, ως οικονομική πολιτική, στις κλυδωνιζόμενες οικονομίες των χωρών του νότου.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η περίοδος η οποία θα ακολουθήσει τις γερμανικές εκλογές, προσφέρεται ως ευνοϊκή για την ελάφρυνση των σκληρών μέτρων λιτότητας. Καθώς αναμένεται διαφοροποίηση προς το ηπιότερο τής πολιτικής της Μέρκελ, αλλά και επειδή άρχισε να γίνεται αισθητή η άσκηση μεγαλύτερης πίεσης στον γερμανικό άξονα, τόσο από πλευράς κυβερνήσεων των χωρών του ευρωπαϊκού νότου, της «αφύπνισης» του Φρανσουά Ολάντ, υπό το φως ότι και η Γαλλία εισέρχεται σε οικονομική κρίση, αλλά και της συνηγορίας της Κομισιόν, και ιδιαίτερα του Προέδρου της Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος σε δημόσιες δηλώσεις του τάχθηκε υπέρ εγκατάλειψης της πολιτικής της λιτότητας και στροφής προς την ανάπτυξη και αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων.

Και εκτός Ευρώπης
Όμως, πέραν της Ευρώπης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θέλει να διευρύνει τον κύκλο των στρατηγικών του συμμαχιών και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ήδη βρίσκεται στο Ισραήλ, όπου αύριο ξεκινά καθοριστικές συνομιλίες με την ηγεσία της χώρας, με στόχο να ενισχύσει, ακόμη περισσότερο, τη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της ενέργειας και γενικότερα της ενεργειακής ασφάλειας.
Πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να διευρύνει, ακόμη περισσότερο, τη συμφωνία, με εμπλοκή και άλλων γειτονικών χωρών, και κυρίως της Ελλάδας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε καθαρές τις προθέσεις του, σε δηλώσεις του, προτού αναχωρήσει για το Τελ Αβίβ, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η γεωστρατηγική θέση της Κύπρου και η ιδιότητά της ως μέλους της Ε.Ε. θα συμβάλει σημαντικά, ώστε με επέκταση των συμφωνιών και της συνεργασίας με άλλες χώρες της περιοχής, και ιδιαίτερα με την Ελλάδα, να δημιουργηθούν βάσεις ισχυρές, που θα εξυπηρετούν τα καλώς νοούμενα συμφέροντα Κύπρου - Ισραήλ.
Μετά το Ισραήλ, έρχεται η επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, στη Μόσχα, για να προετοιμάσει την επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στη ρωσική πρωτεύουσα. Μαζί του θα πάει και ο Μάριος Καρογιάν, για να συμβάλει στην επιτυχία της επίσκεψης, καθώς το ΔΗΚΟ διατηρεί στενές σχέσεις με το κόμμα του Βλαντίμιρ Πούτιν.
Αναθέρμανση σχέσεων με Ρωσία 
Κυβερνητικοί κύκλοι πιστεύουν ότι μετά την περίοδο ψυχρότητας, που διήλθαν οι κυπρορωσικές σχέσεις, εξαιτίας της συναίνεσης της Λευκωσίας στο κούρεμα των καταθέσεων των Ρώσων πολιτικών, μπορούν οι σχέσεις να αναθερμανθούν, εξαιτίας και της αναμενόμενης απώλειας για τη Ρωσία τού συριακού προγεφύρωματος. Η Κύπρος είναι η μόνη χώρα, στην περιοχή, η οποία ανέκαθεν διατηρούσε στενές σχέσεις με τη Ρωσία και το πλεονέκτημα αυτό μπορεί να αποβεί καθοριστικός παράγοντας στην αναζωπύρωση των σχέσεων των δύο χωρών.
Τόνιζαν ότι, η Ρωσία, δεν δείχνει να ενοχλείται από την πρόθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας για υποβολή αίτηση ένταξης στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, παραδέχονται, όμως, ότι ανησυχεί από την πρόθεση ένταξης στο ΝΑΤΟ και αυτό είναι ένα στοιχείο, το οποίο η κυπριακή Κυβέρνηση πρέπει να λάβει υπόψη, και να επιχειρήσει ώστε να καταλαγιάσουν οι ρωσικές ανησυχίες. Ούτε η Κίνα αφήνει αδιάφορο το Προεδρικό. Με το Πεκίνο θα επιδιωχθεί η ανάπτυξη στενότερων σχέσεων, πολιτικών, αλλά κυρίως οικονομικών.
Ασπίδα κατά των τουρκικών απειλών
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΙ κύκλοι τόνιζαν στη «Σ» ότι, σε μία περίοδο έντονων πολιτικών και οικονομικών αναταράξεων και διαφοροποιήσεων, η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να παραμένει καθηλωμένη στην πολιτική και οικονομική απομόνωση. Ιδιαίτερα, όταν η Τουρκία προσπαθεί να εκμεταλλευθεί την οικονομική απογύμνωση της Κύπρου, ώστε να προωθήσει τις πολιτικές της στο Κυπριακό, ενώ αναβαθμίζει τις απειλές της κατά της κυπριακής ΑΟΖ. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, τόνιζαν, είναι αποφασισμένος να προωθήσει την πολιτική των στρατηγικών συμμαχιών, και ως προς την αντιμετώπιση των οικονομικών δυσκολιών που προκύπτουν και ως ασπίδα κατά της τουρκικής επιδρομικότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.