27/5/13

Πρόσκληση στην παρουσίαση ενός πολύ ενδιαφέροντος βιβλίου στη Λευκωσία

Λεπτομέρειες για την εκδήλωση:



Ο Χρήστος Αλεξάνδρου γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1973. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές για τον Παρευξείνιο Χώρο στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Δίδαξε σε διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα  ενώ μελέτες του έχουν δημοσιευτεί  σε συλλογικούς τόμους καθώς και σε περιοδικά τόσο  στην Ελλάδα όσο  και στην Κύπρο. Σήμερα εκπονεί διδακτορική διατριβή  στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου στο οποίο εργάζεται και ως Ειδικός Επιστήμονας.
 Η συμβολή του Τύπου στην μελέτη διαφόρων όψεων της νεότερης Ιστορίας αποτελεί αμφίβολα  μια σημαντική ερευνητική παράμετρο. Μια εφημερίδα ή ένα περιοδικό δεν χρησιμεύει τόσο στο να εξακριβωθούν επακριβώς μεγάλα γεγονότα όσο το να φωτιστεί ο αντίκτυπος τους στην κοινωνία, να αποκαλυφθούν λανθάνουσες ιδεολογικές τάσεις και γενικότερα το δημόσιο αίσθημα.
Αυτό κυρίως επιχειρείται και στο παρόν βιβλίο. Το «Νέον Έθνος», μια φιλοβασιλικού προσανατολισμού εφημερίδα στην κατεχόμενη από τους Βρετανούς Κύπρο, με έντονο το πνεύμα του μεγαλοϊδεατισμού καταγράφει βήμα προς βήμα την μικρασιατική εκστρατεία καθώς και τις ενδοελληνικές εξελίξεις.
Η μελέτη των σελίδων της επεφύλαξε διάφορα συμπεράσματα, αναμενόμενα και μη. Ταυτόχρονα αποκάλυψε την ένταση των επιδράσεων που τα γεγονότα είχαν στην Κύπρο αφού οι Έλληνες του νησιού έκριναν την όλη συγκυρία ως πολύ ευνοϊκή για την Ένωση τους με την Ελλάδα και επεδίωξαν να σπρώξουν τις εξελίξεις προς αυτήν την κατεύθυνση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.