4/5/13

Το πάρτι τελείωσε και για τα κόμματα

Tου Αθανασιου Ελλις
Το ζήτημα των ισολογισμών του ΠΑΣΟΚ αναδεικνύει άλλη μία παθογένεια του ελληνικού πολιτικού συστήματος, η οποία δεν περιορίζεται στο συγκεκριμένο κόμμα, αν και γιγαντώθηκε από αυτό. Η διαχείρισή του αποτελεί μείζονα εξέλιξη για την πολιτική ζωή και την κοινωνία, καθώς θα προσφέρει ένα δείγμα γραφής για τον τρόπο που προτίθεται να δρα το ΠΑΣΟΚ στο μέλλον, ενώ παράλληλα εκ των πραγμάτων θα δημιουργήσει ένα προηγούμενο και για άλλα κόμματα.

Η μια πτυχή, αλλά όχι η πλέον σημαντική, είναι η εκρηκτική ατμόσφαιρα που επικρατεί στο εσωτερικό του συγκεκριμένου κόμματος, απόρροια του γνωστού προσωπικού ανταγωνισμού ανάμεσα στους κ. Παπανδρέου και Βενιζέλο. Ενδεχόμενη διαγραφή του πρώην πρωθυπουργού και διάσπαση του κόμματος θα έχουν προφανώς επιπτώσεις στο πολιτικό σκηνικό, καθώς εκ των πραγμάτων θα πλήξει τη συνοχή και πιθανώς την κοινοβουλευτική πλειοψηφία της τρικομματικής κυβέρνησης. Αυτό, όμως, που παρουσιάζει μεγαλύτερο ενδιαφέρον και αποτελεί ζητούμενο για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας είναι να αρχίσει μια αποτελεσματική διαδικασία εξυγίανσης, με την επίρριψη ευθυνών εκεί που υπάρχουν, που θα εδραιώσει την αρχή του ουσιαστικού ελέγχου της οικονομικής διαχείρισης των κομμάτων. Με αφορμή τα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ να δοθεί τέλος στη διαχρονική διακομματική συγκάλυψη. Είναι το λιγότερο που απαιτούν, όχι μόνον οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, αλλά ολόκληρη η δοκιμαζόμενη ελληνική κοινωνία, η οποία δεν δείχνει πλέον καμία ανοχή.

Υπό αυτό το πρίσμα, το πόρισμα των έξι ελεγκτικών εταιρειών για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ -που θα ήταν ορθότερο να καλύπτει και προγενέστερες περιόδους- πρέπει να αποτελέσει μια πλήρη, αντικειμενική και διασταυρωμένη αποτίμηση, και αν αποδειχθεί ότι έγιναν ατασθαλίες ή υπέρογκες σπατάλες εκατομμυρίων ευρώ, να υπάρξουν οι ανάλογες πολιτικές και, όπου αυτό επιβάλλεται, ποινικές συνέπειες.

Ο κ. Παπανδρέου καταγγέλλει συνωμοσίες, μιλάει για ψεύδη και άθλιες διαρροές που έχουν στόχο να αμαυρώσουν την περίοδο της προεδρίας του και αρνήθηκε να παραλάβει τον φάκελο με τα οικονομικά στοιχεία που του έδωσε ο κ. Βενιζέλος. Διαμηνύει ότι δεν προτίθεται να συνεργασθεί με αυτούς που επιχειρούν να τον απαξιώσουν ηθικά και όλα δείχνουν ότι δεν θα παραστεί στη συνεδρίαση κατά την οποία θα συζητηθούν τα χρέη του παρελθόντος. Η στάση που θα υιοθετήσει, όπως και το γεγονός πως η συμβίωσή του με τον νυν πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ είναι μάλλον αδύνατη, δεν αφορά την ελληνική κοινωνία.

Ο κ. Παπανδρέου απαντά ότι τα οικονομικά στοιχεία του ΠΑΣΟΚ, όπως και των άλλων κομμάτων, έχουν ελεγχθεί από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, στην οποία συμμετέχουν και ορκωτοί λογιστές. Επειδή, όμως, έχει καταστεί σαφές ότι κάτι είναι σάπιο στο βασίλειο των ελληνικών κομμάτων, όχι μόνο των αστικών (αν κρίνει κανείς από τη διαχρονική άρνηση του ΚΚΕ να επιτρέψει την είσοδο στο άβατο της δικής του χρηματοδότησης), η εκκίνηση αυτής της διαδικασίας, πέρα από τις προσωπικές έριδες και τα κίνητρα στη συγκεκριμένη περίπτωση, φέρνει πιεστικά στο προσκήνιο ως απαίτηση της κοινωνίας την πλήρη διαφάνεια στη χρηματοδότηση όλων των παρατάξεων και τη χρηστή οικονομική διαχείριση από τις ηγεσίες τους. Το πάρτι τελείωσε και για τα κόμματα.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.