7/5/13

Συρία: Κοινή στάση με τη Ρωσία ζήτησε ο Κέρι

Συνομιλίες στον απόηχο της ισραηλινής αεροπορικής επιχείρησης στα περίχωρα της Δαμασκού
O αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν
Τη θέση της κυβέρνησης Ομπάμα για την ανάγκη σκληρότερης ρωσικής στάσης έναντι του καθεστώτος Άσαντ μετέφερε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι στονΒλαντιμίρ Πούτιν κατά τη συνάντησή τους στη Μόσχα, σημειώνοντας ότι ΗΠΑ και Ρωσία έχουν κοινό συμφέρον στην προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας και την ανάσχεση της εξάπλωσης του εξτρεμισμού. 
Η επίσκεψη του Τζον Κέρι στη Μόσχα ήλθε στη σκιά των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών στη Δαμασκό, γεγονός που ήλθε να προσθέσει έναν απρόβλεπτο παράγοντα στις συνομιλίες κορυφής.

Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν αναφέρει πως ο Τζον Κέρι ευελπιστούσε να μεταβάλει το σκεπτικό της Ρωσίας για τη Συρία ποντάροντας σε δύο νέες πτυχές: τις αμερικανικές απειλές για εξοπλισμό των σύρων ανταρτών και ενδείξεις χρήσης χημικών όπλων από το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Κατά την έναρξη των συνομιλών στο Κρεμλίνο, ο Κέρι δήλωσε ενώπιον των δημοσιογράφων ότι ελπίζει να βρεθεί «κοινό έδαφος» με τη Ρωσία στη συριακή κρίση, και μετέφερε το μήνυμα του Μπαράκ Ομπάμα ότι Ουάσινγκτον και Μόσχα μπορούν να συνεργαστούν στο ζήτημα της Συρίας, του Ιράν και της Βορείου Κορέας, καθώς και σε οικονομικά ζητήματα.

Αναφερόμενος στο συριακό εμφύλιο που έχει κοστίσει περισσότερες από 70.000 ζωές μέχρι σήμερα, ο ίδιος επισήμανε πως ΗΠΑ και Ρωσία μοιράζονται κοινά συμφέροντα, μιλώντας για την ανάγκη περιφερειακής σταθερότητας, το γεγονός ότι αμφότερες οι χώρες δεν θέλουν να δουν τον εξτρεμισμό να ενισχύεται και την ελπίδα τους για ειρηνική πολιτική μετάβαση.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν από την πλευρά του δήλωσε ότι προσβλέπει στη συνεργασία με την αμερικανική ηγεσία έναντι των σημερινών προβλημάτων.

Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές του Σαββατοκύριακου στη Δαμασκό (με στόχο κατά το Ισραήλ ιρανικούς πυραύλους που προορίζονταν για τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου) ήλθαν να περιπλέξουν την εσωτερική διαμάχη στους κόλπους της διακυβέρνησης Ομπάμα σε σχέση με τα επόμενα βήματα.

Οι ισραηλινές ενέργειες ήλθαν και ως μία μορφή προειδοποίησης στη Δαμασκό και τη Μόσχα, τον ισχυρότερο σύμμαχο του καθεστώτος Άσαντ, ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους ενδέχεται να μην περιμένουν ένα «πράσινο φως» από τη διεθνή κοινότητα για να εμπλακούν πιο ενεργά στη σύρραξη στη Συρία.

Η αμερικανική διακυβέρνηση δήλωσε ήδη την περασμένη εβδομάδα ότι επανεξετάζει το θέμα του εξοπλισμού των σύρων ανταρτών, ενώ η χρήση χημικών όπλων (εάν και εφόσον εφόσον επιβεβαιωθεί με ισχυρές αποδείξεις) έχει οριστεί ως «κόκκινη γραμμή» από τον Μπαράκ Ομπάμα.

Την ίδια στιγμή, όμως, η ισραηλινή ανάμειξη στον πόλεμο ενέχει και κινδύνους. Αντί να ωθήσει τη Ρωσία προς το να ζητήσει την «έξοδο» του Μπασάρ αλ-Άσαντ, μπορεί να τροφοδοτήσει αραβική συμπάθεια προς τον Ασαντ και να προκαλέσει μεγαλύτερη ανάμειξη του Ιράν και της Χεζμπολάχ.

Η Ρωσία, από κοινού με την Κίνα, έχει μπλοκάρει τρεις φορές στα Ηνωμένα Έθνη προσπάθειες για την άσκηση πίεση στον Μπασάρ αλ-Άσαντ προκειμένου να αποχωρήσει.
BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.