23/5/13

Και πετρέλαιο και φυσικό αέριο στο ισραηλινό οικόπεδο Karish

Από: Nικόλας Ζαννέττος
Η ύπαρξη σημαντικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στο κοίτασμα Karish 1, έρχεται να ενισχύσει τις προσδοκίες των ισραηλινών αλλά και των εταιρειών που συμμετέχουν στο κοίτασμα Karish 1 στην ισραηλινή ΑΟΖ.
Όπως γράψαμε την περασμένη βδομάδα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Delek Group, στο συγκεκριμένο κοίτασμα υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για ύπαρξη κοιτάσματος πετρελαίου. Οι έρευνες στο συγκεκριμένο κοίτασμα συνεχίζονται και σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση της Noble Energy Mediterranean Ltd, έχει ανακαλυφθεί και φυσικό αέριο.
Το συγκεκριμένο κοίτασμα βρίσκεται περίπου 75 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της ακτής της Χάιφας σε βάθος 1740 μέτρα. H γεώτρηση έφτασε σε βάθος 4,790 μέτρων. Κατά τη διάρκεια των εργασιών εφαρμόστηκαν διάφορες μέθοδοι εξακρίβωσης, και έγιναν ηλεκτρικά μαγνητικά και σεισμικά τεστ καθώς και έρευνες για την ποιότητα των υδρογονανθράκων.
Τα συνολικά αποθέματα εκτιμώνται στο παρών στάδιο μεταξύ 1,6 με 2 τρις κυβικά πόδια με μέσο όρο 1,8. Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις η ποσότητα αυτή δικαιολογεί τη συνέχιση των ερευνών προς διαπίστωση των ποσοτήτων με ακρίβεια, αφού θεωρείται βιώσιμο από οικονομικής άποψης, αναφέρει σχετική ανακοίνωση.
Το κοίτασμα Karish αποτελεί το πέμπτο κοίτασμα εντός της ισραηλινής ΑΟΖ με αποθέματα άνω του ενός τρις κυβικά ποδών και το έβδομο κατά σειρά που γίνεται από την εταιρεία Noble και τους εταίρους της.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το τρυπάνι της Noble Εnsco 5006, είναι το ίδιο τρυπάνι το οποίο θα πραγματοποιήσει την ερευνητική γεώτρηση στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ τον ερχόμενο μήνα.

Ισραηλινός Υπουργός Ενέργειας: Δεν σχολιάζει για τον αγωγό μέσω Τουρκίας
Σε δηλώσεις του στο Ρόϊτερς ο Ισραηλινός Υπουργός Ενέργειας, Silvan Shalom, είπε ότι το αέριο νέα δυναμική στο Ισραήλ, αφού είναι ιδιαίτερα βοηθητικό στην γεωπολιτική αρένα ενώ βοηθά στο να σμικρύνουν τα χάσματα.
«Είναι ένα εργαλείο το οποίο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε με έξυπνο τρόπο που θα μας επιτρέψει να χτίσουμε και να βελτιώσουμε σχέσεις με άλλες χώρες», είπε απαντώντας εάν το φυσικό αέριο θα μπορούσε να ξαναζεστάνει τις ψυχρές σχέσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Τουρκίας.
Σε άλλη ερώτηση για το κατά πόσο το θέμα μεταφοράς του φυσικού αερίου μέσω αγωγού από την Τουρκία, ο Ισραηλινός Υπουργός Ενέργειας αρνήθηκε να σχολιάσει.
zannettos@sigmalive.com
Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.