13/6/13

Το αδύνατο και το αναπόφευκτο


Του Πάσχου Μανδραβέλη
Είναι εκπληκτικό να δει κανείς πόσοι φίλοι των μεταρρυθμίσεων γεννήθηκαν ξαφνικά σε μια μέρα. Δεν υπάρχει ανακοίνωση για την ΕΡΤ, που να μην ξεκινά με την επισήμανση ότι υπάρχει ανάγκη εξυγίανσής της, δραστικής αλλαγής της λειτουργίας κ.λπ. Οι περισσότερες καταλήγουν «ναι, πρέπει να γίνουν πολλές μεταρρυθμίσεις, αλλά όχι έτσι, βρε αδελφέ!», όπου το «όχι έτσι» σημαίνει, «όχι ξαφνικό κλείσιμο και αναδιοργάνωση».
Η αλήθεια είναι ότι η αναδιοργάνωση επιχειρήθηκε αλλιώς. Μια ομάδα διαπρεπών καθηγητών, υπό την προεδρία του κ. Νίκου Αλιβιζάτου, 
επεξεργάσθηκε ένα σχέδιο το οποίο έγινε και σχέδιο νόμου υπό τον κ. Ηλία Μόσιαλο. 
Τότε όλοι οι νυν φίλοι των μεταρρυθμίσεων, ήταν εναντίον. Δεν κατέθεσαν κάποια πρόταση επί του σχεδίου. Ο αγώνας ήταν να μην πειραχθεί τίποτε, ούτε καν το περιοδικό Ραδιοτηλεόραση. Τα σωματεία κήρυξαν απεργίες για το «δημόσιο αγαθό της ενημέρωσης που απειλείται από τα σχέδια της μνημονιακής κυβέρνησης». Οι εκπρόσωποι της ΠΟΣΠΕΡΤ ανέφεραν ότι θα αντισταθούν «με κάθε μέσο στις προσπάθειες συρρίκνωσης της ΕΡΤ απ’ όπου και αν προέρχονται». Η επαναστατικότερη όλων ΠΟΕΣΥ κήρυξε 48ωρη απεργία με πρώτο αίτημα «την επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων από ιδιωτικά ή δημόσια ΜΜΕ». 

Η αλήστου μνήμης κ. Μιλένα Αποστολάκη δήλωσε προσβεβλημένη, διότι το βουλευτικό της μέγεθος δεν επέτρεπε «αιφνιδιασμούς». Το πιο αστείο δε είναι ότι και η τότε πρόταση για αναδιοργάνωση της ΕΡΤ χαρακτηρίστηκε «πραξικόπημα» από τους κατ’ επάγγελμα επαναστάτες. Τόσο φτηνές είναι οι λέξεις στον δημόσιο διάλογο...

Δεν προκαλούν πια εντύπωση αυτές οι ρητορείες, όπως και δεν προκαλεί εντύπωση η έκκληση για διάλογο που έγινε διαρκής πιπίλα. Κάθε φορά που επιχειρείται να ανοίξει κάποιο θέμα για συζήτηση η πρώτη αντίδραση είναι δυναμική· γίνονται απεργίες, καταλήψεις κ.λπ. για «να αποσυρθεί η πρόταση από το τραπέζι ώστε να γίνει εφικτός ο διάλογος»!
Δυστυχώς η αλαζονεία συνδικαλιστών και εν γένει «προοδευτικών» δημιούργησε την ανάγκη για τετελεσμένα. Διότι, όπως αποδείχθηκε και με την πρόταση Γιαννίτση για το ασφαλιστικό, οι μεταρρυθμίσεις που δεν γίνονται στην ώρα τους μεταμορφώνονται σε γάγγραινα και τότε πέφτει ο πέλεκυς.

Με τις απανωτές «νίκες» των αγωνιστών δεν λύνονται τα προβλήματα απλώς μετατίθενται στο μέλλον για να εμφανιστούν ακόμη πιο οξυμένα. Δίνοντας διαρκώς μάχες οπισθοφυλακής χάνονται οι μάχες του μέλλοντος. Αυτό ακριβώς γίνεται και τώρα με τον κλαυθμό και τον πόλεμο για το κλείσιμο της ΕΡΤ. Αντί να ασχοληθούν κάποιοι με τους όρους και τις προϋποθέσεις δημιουργίας της νέας ΕΡΤ, για να μη γίνει της Μεσσηνίας εκεί μέσα, τουφεκάνε στον αέρα για να δείξουν την αγωνιστικότητά τους.




Ο Τζον Φ. Κένεντι είχε εναργώς περιγράψει την ανάγκη διαρκών μεταρρυθμίσεων σε μια κοινωνία. «Αυτοί που κάνουν αδύνατη την ειρηνική επανάσταση, κάνουν αναπόφευκτη τη βίαια επανάσταση», είπε.
 Αυτό, τηρουμένων των αναλογιών, ίσχυσε και για την ΕΡΤ. Αυτοί που έκαναν αδύνατη τη μεταρρύθμιση της προγραμματισμένα, έκαναν αναπόφευκτο το κλείσιμό της. Κι αυτό δεν είναι καν το χειρότερο. 
Οπως μάθαμε με σκληρό τρόπο το 2010, εκείνοι που (ειδικά την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα), έκαναν αδύνατες τις μεταρρυθμίσεις στην οικονομία, έκαναν αναπόφευκτη τη χρεοκοπία της.

kathimerini

4 σχόλια:

  1. Ο παππούς μου έλεγε μια παροιμία..
    " Το μπουρ@@@@, σπίτι δεν γίνεται "

    Μπράβο στο Σαμαρά, αρκεί από Σεπτέμβριο να μη στήσει νέα ΕΡΤ.
    Συθέμελο γκρέμισμα σε όλους τους οργανισμούς και στήσιμο εκ του μηδενός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το πρόβλημα αγαπητέ «Ari Gold» είναι ποιοι θα στήσουν εκ του μηδενός τους νέους οργανισμούς κοινής ωφελείας. Οι νυν διαφθαρμένοι που τους είχαν στήσει και κατά το παρελθόν; Τι άλλαξε για να τους στήσουν έτσι ώστε να λειτουργούν για το «κοινό καλό»;
    Πάλι με τα ίδια τούβλα θέλουμε να κτίσουμε. Αφού τα δοκιμάσαμε και διαπιστώσαμε ότι είναι σαθρά.
    Η μόνη λύση είναι να δημιουργήσουμε επιτέλους ένα Δημοκρατικό πολίτευμα, ξεκινώντας από ένα νέο Δημοκρατικό και όχι ολιγαρχικό Σύνταγμα.
    Από κάπου θα πρέπει να αρχίσουμε επιτέλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα ζήσουμε και χωρίς τα τηλετσιμπούσια πολυτελείας των άλλοτε παιδιών του λαού που λόγω του ταλέντου τους(κάποιες φορές ειναι αλήθεια) αλλα και της αντιστασιακής δράσης τους στην δικτατορία, μετακόμισαν στο όρος Πεντέλη και στους πρόποδες του. Το πρόβλημα ήταν οτι δεν είχε εκεί πολλούς παπάδες για να τους ευλογισουν τα γένια, και πήγαιναν στο τηλετσιμπούσι να ευλογησουν ο ένας του άλλου. Οταν μιλούσε ο ενας για τον άλλον η οικειοτητα περισσή... << Με τον G. τον Miller πρωτογνωριστηκαμε εκεί... Για μένα αποτελεί ειδαλμα. Ο καλύτερος. Υποκλεινομαι. Ανατριχιαζω στο ιερό τέρας...>> .<< Μην ξεχάσω να σας πω πως αύριο ειναι η συναυλία μου για το Αφγανιστάν και για την Κύπρο στην φιλική τιμη της τελευταίας θέσης στα 55€!!>>. Και μετα ακολουθεί το τραγούδι"στην Δραπετσωνα πια δεν εχουμε ζωή" διοτι ανηκουμε και εμεις στα δημοκρατικα παιδια του λαου,με χαλαρούς και εξευγενισμενους ρυθμούς, μην μας πέσουν τα κλειδιά της Mercedes και σπάσει το microchip του immobilizer... Και αν ξεκινήσουμε τις αντιστασιακες ιστορίες!! Μας πήρε το πρωί!! Συγκινουμαι και ανακατευομαι μαζι. ( Πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων: δηλώνω υπεύθυνα οτι καταδικαζω και δεν εχω ψηφίσει ποτέ την Χ.Α)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο Παππούς δεν σου έλεγε ότι ειδικά η τσατσά είναι η πλέον ακατάλληλη για να το κάνει σπίτι;

    Αλλά και στο μπουρδέλο όταν πληρώνεις τη δουλειά σου την κάνεις,ενώ στην περίπτωση του κράτους κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

    Επομένως,μάλλον τα μπουρδέλα προσβάλουμε με τον παραλληλισμό αυτό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.