23/6/13

"Δημοκρατία, το Πολίτευμα που Περιμέναμε"! Μια ολοκληρωμένη συνταγματική και πολιτειακή πρόταση από τον Σταύρο Καλεντερίδη


Οι Εκδόσεις Ινφογνώμων παρουσιάζουν ένα πρωτοποριακό βιβλίο το οποίο χρησιμοποιεί την πολιτική επιστήμη, το ισχύον Σύνταγμα της Ελλάδος και την πολιτική κατάσταση στη χώρα για να μας αποκαλύψει μια καλά κρυμμένη και συγκλονιστική αλήθεια: το πολίτευμα της Ελλάδος δεν είναι Δημοκρατικό. Η μοναδικότητα του βιβλίου δεν περιορίζεται στην αποκάλυψη αυτή, αλλά συνεχίζεται με μία πλήρη συνταγματική και πολιτειακή πρόταση για ένα νέο, Ελληνικό και επιτέλους Δημοκρατικό πολίτευμα.
Ο συγγραφέας, πολιτικός επιστήμονας με ειδίκευση και επί χρόνια μελέτη σε θέματα Δημοκρατικών ιδεών, θεσμών και διαδικασιών, προβαίνει σε μία χωρίς φόβο κριτική ανάλυση του ισχύοντος Συντάγματος και αναδεικνύει την αντιδημοκρατικότητά του με ένα τρόπο απλό και κατανοητό για κάθε αναγνώστη, που αφοπλίζει.
Στην σύγχρονη εποχή της ουσιαστικά πολιτικής και πολιτειακής Ελληνικής κρίσης, η μεγάλη αποκάλυψη για την απουσία της Δημοκρατίας από την χώρα που την δημιούργησε, προκαλεί εντύπωση και εύλογα προβληματίζει τον αναγνώστη, για την ανάγκη εναλλακτικών και Δημοκρατικών αλλαγών στο Ελληνικό πολίτευμα.
Ο συγγραφέας υποδεικνύει πως η ίδια η πολιτική επιστήμη αδυνατεί να ορίσει το σημερινό πολίτευμα της Ελλάδος ως Δημοκρατία, και το αναγνωρίζει ως κάτι υπαρκτό αλλά τελείως διαφορετικό. Ένα άλλο, εξίσου αρχαίο αλλά όχι Ελληνικό πολίτευμα κρύβεται πίσω από τις δημοκρατικοφανείς χώρες της «Δύσης» και νομιμοποιείται με τον μανδύα της Δημοκρατίας.
Δεδομένης της παγκόσμιας στρέβλωσης του όρου «Δημοκρατία» και της σύγχυσής του με ένα τελείως διαφορετικό πολίτευμα, στο βιβλίο αναπτύσσεται μια χρήσιμη ανάλυση για το τι θα σηματοδοτούσε ο επανακαθορισμός της Δημοκρατίας, και τι αλλαγές θα μπορούσε να επιφέρει στην πολιτική, την οικονομία, την ηθική, στην Ελλάδα αλλά και στον κόσμο μια τέτοια «Δημοκρατική αναστήλωση».
Η καρδιά και το πλέον ιδιαίτερο στοιχείο του βιβλίου είναι μία πλήρης συνταγματική και πολιτειακή πρόταση για την αναγέννηση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα και τον κόσμο. Μια πρόταση που αποτελεί οδηγό και πλατφόρμα αλλαγής και διαλόγου για τη μετάβαση στη Δημοκρατία. Μία πρόταση η οποία βασίζεται αφενός στην έρευνα σύγχρονων και προοδευτικών πολιτειακών προτάσεων από όλον τον κόσμο, και αφετέρου στις σύγχρονες πολιτικές και κοινωνικές ανάγκες και εξελίξεις.
Στη σύγχρονη εποχή όπου η επικοινωνία και οι τεχνολογίες αναπτύσσονται και εξελίσσονται διαρκώς, οι πολίτες αξιώνουν και δικαιούνται την επανάκτηση του πρωταρχικού τους ρόλου στα πολιτικά δρώμενα της χώρας τους.
Σύμφωνα με το νεοεκδοθέν πόνημα «Δημοκρατία, το Πολίτευμα που περιμέναμε», η εξουσία επιστρέφει στους πολίτες, η δυναμική των οποίων είναι πλέον αδιαμφισβήτητα απεριόριστη. Μία δυναμική, η οποία μέσω ενός Δημοκρατικού πολιτεύματος μπορεί να μετατραπεί σε δύναμη δημιουργίας και προόδου για την Ελλάδα αλλά και για ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Τίτλος: «Δημοκρατία, το Πολίτευμα που περιμέναμε»

Συγγραφέας: Σταύρος Καλεντερίδης

Εκδότης: ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ
Φιλελλήνων 14,
10557 Αθήνα 
Τηλ. 2103316036
Φαξ: 2103250421
info@infognomon.gr
www.infognomon.gr (υπό κατασκευή)

Σελ.: 240
ISBN: 978-960-8362-57-4
Κωδ.: 86979Π11
Τιμή: 15€

Δείτε το άρθρο: Η Δημοκρατία διέξοδος για την ανθρωπότητα
Βιογραφικό και προσωπική ιστοσελίδα του συγγραφέα:
http://kalenteridis.wordpress.com/about/
Ο Σταύρος Καλεντερίδης, εκ φύσεως Αριστοτελικό πολιτικό ον, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, την πόλη του Πλάτωνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό.
Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο σημαντικές πολιτικές καμπάνιες - ενός Δημοκρατικού και ενός Ρεπουμπλικάνου υποψηφίου.
Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα
Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, της Δημοκρατίας Ιδεών (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και Δημοκρατίας).

Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

17 σχόλια:

  1. Πολύ θετικό και ελπιδοφόρο. Ελπίζω η προσπάθεια αυτή να αποδώσει καρπούς,μιας και εντοπίζει το κακό απο τη ρίζα του.

    Το επουσιώδες όμως συνεχίζει να είναι το ΠΩΣ αντικαθιστάς την κατ'επίφαση δημοκρατία ή Republic,με ένα πραγματικά Δημοκρατικό πολίτευμα.

    Ήταν καιρός πια,η νέα γενιά να δραστηριοποιηθεί παραγωγικά και πάρει την τύχη της χώρας στα χέρια της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κ. Χατζησαββίδη οι τρόποι είναι πολλοί. Δυστυχώς όμως κανένας τρόπος αποτίναξης του φαύλου αυτού πολιτεύματος δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα το οποίο δεν αφήνει ούτε επιτρέπει Δημοκρατικές δυνάμεις αλλαγής.

    Ωστόσο υπάρχουν τρόποι (πάντα ειρηνικοί και νόμιμοι) και οι πρόσφατες εμπειρίες από άλλες χώρες, μας έχουν δώσει αρκετά μαθήματα και εμπειρίες.

    Να είστε καλά και σας ευχαριστώ για την υποστήριξη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν πρόκειται να αλλάξει τελικά η χώρα αυτή,θα προτιμούσα να αρχίσουμε να μιλάμε όλοι στον ενικό μεταξύ μας.Ο πληθυντικός νομίζω ότι δεν μας ταιριάζει.

    Πάντως,Σταύρο,μια φιλική συμβουλή.Κοίτα να μη σε "ρίξει" στα έσοδα απο το βιβλίο ο εκδότης,να είσαι σκληρός στη διαπραγμάτευση μαζί του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλή επιτυχία.
    Πιστεύω ότι είναι ένα βιβλίο που δεν θα μπορούσε να βγει σε καλύτερη στιγμή.

    "Κοίτα να μη σε "ρίξει" στα έσοδα απο το βιβλίο ο εκδότης,να είσαι σκληρός στη διαπραγμάτευση μαζί του"

    Ωχ...ποντιακή διαπραγμάτευση! :);)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. το κυριαρχούν πολίτευμα στον δυτικό κόσμο είναι η συνταγματική πολιτεία. είναι γνωστό ότι δεν ηταν δυνατόν να φθάσουμε στο επίπεδο της αρχαίας Αθήνας λόγω του μεγάλου πληθυσμού αλλά και της πολυπλοκότητας των ζητημάτων που αφήνουν αδιάφορους πολλούς (πράγμα που δεν θα έπρεπε). καθιερώθηκε η έμμεση δημοκρατία ( κοινοβούλιο) για να εξασφαλίζει μία λαϊκή έγκριση αλλά στην πράξη ήταν μία συνέλευση των κυβερνωσών ελίτ. Εκεί που παίζεται όμως το παιχνίδι είναι όχι στην νομοθέτηση από εκλεγμένους αντιπροσώπους αλλά στην συζήτηση και ψήφιση κάθε νόμου από τον λαό. και φυσικά λογοδοσία. Ποιός είναι διατεθειμενος να αναλάβει τετοιο βάρος? Δεν θα μπορουσαμε π.χ. να λέμε "μας χρεοκόπησαν οι πολιτικοί". το κλειδί λοιπόν είναι το ενδιαφέρον για δημόσια υπηρεσία. εμείς χάσαμε το νήμα κάπου στον 3ο αιώνα π.χ. και κάπου στην δεκαετία του '90. αν ιδιωτεύεις και στην αρχαία Αθήνα η Δημοκρατία δεν υπάρχει για σένα. και κατι ακόμα: Πολίτης και Οπλίτης γράφονται με τα ίδια γράμματα. Ελευθερία και πειθαρχεία μαζί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Συγχαρητήρια για την προσπάθεια κ. Σταύρο Καλεντερίδη.
    Είναι ελπιδοφόρο που νέοι άνθρωποι παίρνουν τέτοιες πρωτοβουλίες.
    Τα σέβη μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κύριε Σ. Καλεντερίδη,

    Καταρχήν συγχαρητήρια για την προσπάθεια καθώς νέες ιδέες είναι πάντα καλοδεχούμενες ως βάση προβληματισμού και συζήτησης.

    Παράλληλα, σας εύχομαι μετά από 20-30 χρόνια να αισθάνεστε το ίδιο περήφανος και ευχαριστημένος με το δημιούργημά σας-όπως και σήμερα-και να το υποστηρίζετε με την ίδια
    θέρμη καθώς δεν είναι λίγα τα παραδείγματα ανθρώπων που ξεκίνησαν με τις καλύτερες ιδέες και προϋποθέσεις και όμως στην πορεία, τους αλλοτρίωσε το σύστημα και έγιναν οι φανατικότεροι υποστηρικτές του.

    Πιστεύω ότι συμφωνούμε πως ο παράγοντας άνθρωπος είναι το κλειδί για την επιτυχία οποιοδήποτε σχεδίου καθώς το αποτέλεσμα εξαρτάται από την ποιότητα, την ικανότητα και την ακεραιότητα των ανθρώπων που το εφαρμόζουν.

    Αυτό όμως προϋποθέτει γερές και στέρεες βάσεις, άρα ανατρέχουμε στην παιδική ηλικία και
    ίσως μια καλή ιδέα θα ήταν το δεύτερο τόλμημα σας να είναι ένα εγχειρίδιο Δημοκρατικής συμπεριφοράς για παιδιά της πρώτης σχολικής ηλικίας. Να διευκρινίσω πως αναφέρομαι
    στη Δημοκρατία ως κουλτούρα και στάση ζωής και όχι στα στενά όρια του πολιτεύματος

    Τέλος, στο video αναφέρεστε στην ραγδαία τεχνολογική πρόοδο που συμβάλει στην global επικοινωνία. Θα ήθελα την άποψή σας αν πρέπει να υπάρχουν όρια στην επικοινωνία και ποια θα μπορούσαν να είναι αυτά ή αν θα πρέπει να εμπιστευόμαστε τα κριτικά φίλτρα των χρηστών.

    Και πάλι, συγχαρητήρια και καλοτάξιδο !!!

    Αλέξανδρος, Θεσ/νίκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ες Δευτέραν τα σπουδαία λοιπόν!
    Συγχαρητήρια Σταύρο για την ωραία πρωτοβουλία σου. Φαντάζομαι ότι αυτό το βιβλίο, θα μας ανεβάσει την ψυχολογία μας!
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @ Χρήστος
    Ευχαριστώ για τη συμβουλή!

    @ Γιώργος
    Χαχα Γιώργο, πράγματι.

    @ a
    Είναι αλήθεια, πως στη Δημοκρατία αποφασίζουν αυτοί που συμμετέχουν.

    @ τελαμωνας
    Να είστε καλά

    @ Αλέξανδρος
    Ιδιαίτερες και πολύ όμορφες οι ευχές σου, σε ευχαριστώ.
    Συμφωνούμε πράγματι στην ελπίδα μας στον άνθρωπο (στον Πολίτη δηλαδή σε μια Δημοκρατία). Είναι βαθιά μου πεποίθηση ότι ο Πολίτης πρέπει να επιστρέψει στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής αλλά και της πολιτικής ισχύος.

    Η ραγδαία τεχνολογική πρόοδος είναι κάτ δεδομένο και όποιος την αγνοεί (όπως κάνει το Ελληνικό πολιτικό σύστημα σήμερα) κινδυνεύει να τον ξεπεράσει η ιστορία. Προσωπικά διαχωρίζω την πολιτική με την κοινωνική επικοινωνία μέσω των διαφόρων μέσων. Οι δυο τους έχουν διαφορετικές απαιτήσεις αλλά σίγουρα κάποιες κοινές ανάγκες εξασφάλισης αξιοπιστίας, εγκυρότητας, κατανόησης, και ασφάλειας. Στον πολιτικό χώρο, που είναι και το θέμα συζήτησης, απαιτείται ο ελεγκτικός ρόλος αρμοδίων οργάνων για τέτοιου είδους επικοινωνία. Αρμόδια όργανα τα οποία αφενός θα διασφαλίζουν τα ανωτέρω στοιχεία της επικοινωνίας,και που θα είναι αφετέρου υπόλογοι για ελλείψεις των στοιχείων αυτών αλλά και για τυχόν κατάχρηση του ρόλου τους.

    Το εγχειρίδιο που προτείνεις είναι μια πολύ καλή ιδέα και αν έχει παραπάνω σκέψεις σχετικά, θα ήθελα να τις μοιραζόσουν μαζί μου (stavros.kal@gmail.com)

    @ Ελίνα
    Κ. Ελίνα το εύχομαι πραγματικά. Σας ευχαριστώ πολυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πολύ καλά τα λέει ο κ. Σταύρος. Το σωστό πολίτευμα μπορεί να αναδείξει ακόμα και μια μικρή τοπική κοινωνία σε υπερδύναμη, μέσα σε βάθος χρόνου. Το πρόβλημα προς το παρόν είναι πως θα καταστραφούν τα αντιδημοκρατικά κόμματα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, πως θα ανακαλύψει τη λογική η Αριστερά, και πως θα αυτοκτονήσει η άκρα δεξιά. Η Ελλάδα έχει σαπίσει μέχρι το κόκκαλο, και οι δυνάμεις που θα μπορούσαν να την φτιάξουν δεν έχουν κοινό ιδεολογικό υπόβαθρο. Μέχρι στιγμής μόνο οι Ανεξάρτητοι δείχνουν να έχουν πιάσει το νόημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @ Γ. Σιηρούντιο

    >τα αντιδημοκρατικά κόμματα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ<

    Δηλαδή, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ είναι δημοκρατικά;

    Βέβαια, δεν διαφωνώ με το ξεφωνητό του Σαμαρά, όπως την κάνεις εδώ, αλλά ένα μίνιμουμ αντικειμενικότητας είναι απαραίτητο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ο Συριζα είναι δημοκρατικό κόμμα, το ΚΚΕ όχι, αν και διαθέτει πολλούς έντιμους και ικανούς ανθρώπους οι οποίοι πρέπει να κυβερνήσουν.
    Ο Σαμαράς είναι απατεώνας και εξευτέλησε τη χώρα με την απόφασή του να κλείσει την ΕΡΤ. Παρά τα όποια χάλια της, πρόβαλε ότι καλύτερο έχει βγάλει ο νέος Ελληνικός πολιτισμός. Τα σκυλαδοκάναλα του Σαμαρά προβάλουν ότι χειρότερο έχει βγάλει ο νέος Ελληνικός πολιτισμός. Με άλλα λόγια, ο Σαμαράς είναι στο πλευρό εκείνων που κάνουν λοβοτομή στον Ελληνισμό και τον θέλουν διανοητικά νεκρό. Ενώ υπήρχαν πολλές λύσεις, ο Σαμαράς, όπως και ο Παπανδρέου, παρέδωσαν τη χώρα στην καταστροφή. Είναι βλαξ, λαμόγιο, ακριβώς όπως τα έλεγε και ο Γιανναράς. Η Ελλάδα θα βγει από τα χέρια Παπανδρέου και Σαμαρά μισή από όση είναι σήμερα. Η καταστροφή που ήρθε και θα έρθει είναι δικό τους έργο, και έργο αυτών που τους στηρίζουν. Έπρεπε από το 2009 αριστεροί και δεξιοί αντιμνημονιακοί να είχαν ενωθεί και να είχαν σώσει τη χώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Κόμματα δημοκρατικά, τα οποία να πιστεύουν στην δικτατορία του προλεταριάτου δεν έχω ακουστά.

    Οι πρακτικές του ΣΥΡΙΖΑ στα πανεπιστήμια και όχι μόνον είναι γνωστές και δεν έχουν σχέση με την δημοκρατία.

    Αλλά αυτά είναι πράγματα γνωστά και μάλλον πρέπει να ζεις μακριά από την Ελλάδα, για να μην τα γνωρίζεις.

    Το πρόβλημα δεν είναι ο Σαμαράς ή ο Παπανδρέου, διότι αυτοί είναι απλώς μέρος του γενικότερου προβλήματος, που είναι το μεταπολιτευτικό πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Το ΚΚΕ δεν είναι δημοκρατικό κόμμα, είναι κόμμα εντίμων θυμάτων που δεν ξέρουν.
    Τα κόμματα της μεταπολίτευσης καλά θα κάνουν να πεθάνουν και να μην καταστρέφουν άλλο τη χώρα τους.
    Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πιστεύει σε κανενός είδους δικτατορία. Έχει πολλά στελέχη με τα μυαλά πάνω από το κεφάλι στα εθνικά θέματα, αλλά είναι το κόμμα της Σακοράφα, του Παναγούλη, του Γλέζου. Από την άλλη πλευρά έχουμε Σαμαρά, Βενιζέλο, Γεωργιάδη, Βορίδη. Η διαφορά σπάει κόκκαλα. Από τη μια έχουμε νοήμονες και από την άλλη ανοήτους. Ότι έντιμο και ικανό είχε η δεξιά στην Ελλάδα είναι στους Ανεξάρτητους, το κόμμα με τα περισσότερα καλά από όλα τα άλλα κόμματα. Η λεγόμενη αριστερά δεν πρέπει να κυβερνήσει χωρίς τους Ανεξάρτητους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Εγώ ξεκίνησα να το διαβάζω από προχτές και βλέπω ήδη, ότι έχει γίνει πολλή δουλειά όσον αφορά την επεξεργασία και κριτική των άρθρων του Συντάγματος.
    Βλέπω ακόμα ότι ο συγγραφέας έχει όραμα στοχευμένο σχετικά με την διακυβέρνηση της χώρας.
    Ευχαριστούμε Σταύρο που μας δίνεις ελπίδες για το μέλλον.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Το βιβλίο δεν το διάβασα. Ελπίζω ότι θα καταφέρω να το αγοράσω (εκεί μας κατάντησαν να δυσκολευόμαστε να αγοράσουμε ένα βιβλίο).
    Κρίνοντας όμως την πένα του συγγραφέα από "τις δημογέροντος σκέψεις" (37 τον αριθμό, τις οποίες έχω διαβάσει όλες) είμαι βέβαιος ότι πρόκειται για ένα αξιολογότατο βιβλίο και μια σπουδαία πολιτική πρόταση, σε μια εποχή που όλα τα κόμματα μηδενός εξαιρουμένου από το ένα άκρο ως το άλλο, έχουν απογοητεύσει τους ψηφοφόρους και οπαδούς τους, τόσο με τις πολιτικές επιλογές τους όσο και με τις αντιδημοκρατικές συμπεριφορές τους.
    Συγχαρητήρια λοιπόν Σταύρο και όπως είπε πιο πάνω και ο Αλέξανδρος να παραμείνεις πιστός στις ιδέες σου για να είσαι μετά από χρόνια, τόσο εσύ όσο κι εμείς (οι Πόντιοι) περήφανοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.