25/6/13

Μελέτη σοκ για τη φοροδιαφυγή

Γιατί είναι παράλογο να πληρώνει κάποιος φόρους
 
Κι όμως το ΔΝΤ αποφάνθηκε ότι «είναι παράλογο να πληρώνεις τους φόρους σου στην Ελλάδα».

Δημοσιοποιώντας διακριτικά μια μελέτη για τη φοροδιαφυγή στη χώρα μας, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιχειρεί μια σύγκριση της οικονομικής επιβάρυνσης που έχει κάποιος που πληρώνει κανονικά τους φόρους του με τις οικονομικές και άλλες επιπτώσεις που έχει κάποιος όταν φοροδιαφεύγει. Το συμπέρασμα; Οι νόμοι στην Ελλάδα και οι πρακτικές που ακολουθούνται σε ό,τι αφορά την τήρησή τους δεν αποτρέπουν τη φοροδιαφυγή - αντίθετα μάλιστα, ο συνεπής φορολογούμενος πληρώνει περισσότερα από τον φοροφυγά. Ετσι, το ΔΝΤ εξηγεί με συγκεκριμένα παραδείγματα γιατί είναι παράλογο να πληρώνεις φόρους στην Ελλάδα.

Κατά την έκθεση, λοιπόν, που συνέταξαν τέσσερις εμπειρογνώμονες, η μη πληρωμή φόρων είναι ένα μέσο για να παραμείνει μια επιχείρηση ή ένας ελεύθερος επαγγελματίας στην αγορά, δηλαδή να μη βάλει λουκέτο. Στην έκθεση γίνεται αντιδιαστολή των επιχειρηματιών που είναι καθ' όλα τυπικοί με τις φορολογικές του υποχρεώσεις και οι οποίοι αντιμετωπίζουν αθέμιτο ανταγωνισμό από εκείνους που φοροδιαφεύγουν.

Την ίδια στιγμή η πληρωμή των προστίμων για την απασχόληση ανασφάλιστων εργαζομένων είναι πιο συμφέρουσα σε σχέση με την πληρωμή των εισφορών για τους εργαζομένους, ενώ και η μη δήλωση του εισοδήματος επιφέρει μικρότερες κυρώσεις από τη δήλωσή του και τη μη πληρωμή των σχετικών φόρων στη συνέχεια.

Το ΔΝΤ παρατήρησε ακόμη ότι ο φορολογούμενος που δεν είναι συνεπής περιμένει την επόμενη ευεργετική ρύθμιση. Εφόσον και πάλι δεν μπορεί να πληρώσει τις υποχρεώσεις του, τότε σταματά να πληρώνει και περιμένει την επόμενη ευεργετική ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης που θα προσφέρει έκπτωση στις προσαυξήσεις. Ταυτόχρονα, είναι πιο συμφέρον να προσφύγεις στα δικαστήρια, παρά να πληρώσεις τους φόρους που σου βεβαιώνονται μετά τη διενέργεια ενός φορολογικού ελέγχου, ενώ οι φορολογούμενοι νιώθουν ότι οι φόροι τους δεν έχουν κάποια ανταποδοτικότητα. Η έκθεση σημειώνει ακόμη ότι την ώρα που τα νοικοκυριά καλούνται να πληρώσουν φόρους, πρέπει να ξοδεύουν φακελάκια για αυτονόητες υπηρεσίες, όπως η Παιδεία και η Υγεία.


Μπόφινγκερ: «Χαράτσι μόνο στους πλούσιους»

Ο Γερμανός οικονομολόγος Πέτερ Μπόφινγκερ, ένας από τους συμβούλους της Μέρκελ, πρότεινε να μπει έκτακτο χαράτσι μόνο στους πλούσιους Ελληνες, αφού δεν βλέπει η χώρα μας να κάνει καμία στροφή προς το καλύτερο. Μάλιστα, ο Μπόφινγκερ πιστεύει ότι το ελληνικό success story μόνο ψυχολογική επίδραση μπορεί να έχει στην οικονομία, αφού μέχρι τώρα δεν έχει δει να γίνεται κάτι.

«Στα δικά μου μάτια το ελληνικό χρέος είναι υπερβολικά υψηλό, ακόμη και μετά το τελευταίο “κούρεμα χρέους”. Προκειμένου να δώσουμε μια ρεαλιστική προοπτική στη χώρα, θα ήταν, κατά τη γνώμη μου, χρήσιμο να γίνει ένα νέο “κούρεμα”. Μια συμμετοχή των δημόσιων πιστωτών σε αυτό δεν θα πρέπει να θεωρείται ταμπού» πρόσθεσε ακόμη ο Μπόφινγκερ.

δημοκρατία

5 σχόλια:

  1. Κριστιάν με όλο το θάρρος αδελφέ, πατριώτη και φίλε. Μια ερώτηση θέλω μόνο να σε κάνω. Ποιος αγαπάει εν τέλει πραγματικά αυτόν τον τόπο αλλά έχει καίριες θέσης για να κάνει κάτι γι αυτόν ? Στα 400 μ. ψυχη δεν υπαρχει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίλτατε Αρμαντίλλο,
    Υποθέτω ότι το ερώτημα που μου απευθύνεις αφορά το άρθρο, τη φοροδιαφυγή.
    Αυτόν τον τόπο το αγαπάμε όλοι, γιατί είναι ο ωραιότερος όλου του κόσμου, το φιλέτο που λένε, αν και του λείπει ένα μεγάλο κομμάτι.
    Αφού ζούμε εδώ και παράγουμε, κάτι προσφέρουμε, άλλοι λιγότερο, άλλοι περισσότερο. Απόδειξη ότι έχομε φως, νερό, τηλέφωνο, μαζικά μέσα μεταφοράς, ποστάλια, κλπ. και όλα λειτουργούν. Προχθές είχαμε και ράδιο και τηλεόραση.
    Και ο λεγόμενος φοροδιαφυγάς προσφέρει και αγαπά τη χώρα, ίσως περισσότερο επειδή ακριβώς μπορεί και φοροδιαφεύγει.

    Για το ζήτημα της "φοροδιαφυγής" για το οποίο κόπτονται τόσο οι "δανειστές" και οι δυνάμεις κατοχής, πιστεύω ότι οι ευθύνες ανήκουν αποκλειστικά στο κράτος που δεν ήταν ποτέ σε θέση να θεσπίσει ένα μόνιμο σύστημα φορολόγησης, και ας μη ήταν δίκαιο, γιατί που βρίσκεται το "δίκαιο" στα λογιστικά;

    Από την άλλη, και το θεωρώ θεμελιώδες, ας γινόταν ο λογιστικός έλεγχος του δημοσίου χρέους (με όλους τους κανόνες της λογιστικής και του αστικού δικαίου) και θα σου έλεγα που βρίσκεται το δίκιο και τι θα έλεγαν οι "δανειστές" και τους ντόπιους συναλλασσόμενους τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "στο κράτος που δεν ήταν ποτέ σε θέση να θεσπίσει ένα μόνιμο σύστημα φορολόγησης,"
    Δεν ήταν ποτέ σε θέση...Τί εννοείτε μ'αυτό;
    Είναι κάτι σαν το αγγλικό...failed to ...πολύ πολιτικά ορθή διατύπωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ GlitsBoy
    Δεν κατάλαβα τι δεν κατάλαβες, πάντως αγγλομαθής δεν είμαι, ούτε πολιτικός.
    Για να δώσω ένα παράδειγμα για το τι εννοώ, από τη ίδρυση του ελλ. κράτους μέχρι σήμερα δεν θεσπίστηκε κτηματολόγιο που είναι η βάση για "δίκαια" φορολόγηση των ακινήτων και της γης, και αυτό παρόλο που η χώρα βουίζει από δικηγόρους και τοπογράφους...
    Τώρα ζούμε την εποχή του Ε9, και φέτος θα ενσωματωθούν και τα "νομιμοποιημένα αυθαίρετα και αυθαίρετες προσθήκες", να μη μιλήσω για τη δυνατότητα μεταφοράς συντελεστών στις οικοδομές, που πιστεύω να είναι παγκόσμια ιδιαιτερότητα.
    Θα μπορούσα να επεκταθώ και σε άλλους τύπους φορολογίας, και το μεγάλο κεφάλαιο των απαλλαγών που αλλάζει σχεδόν κάθε χρόνο...
    Παράλληλα, ούτε μόνιμο και αποδοτικό φοροεισπρακτικό μηχανισμό δεν ήταν το κράτος σε θέση να θεσπίσει. Στα 43 χρόνια που είμαι εδώ, πλήρωσα 7 φορές "έκτακτη" φορολογία, και αυτό νομίζω πρέπει να είναι παγκόσμια πρωτοτυπία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.