19/6/13

Αλληλεγγύη στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης ζητεί από την Ε.Ε. ο Ν. Δένδιας

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει τις ευθύνες της»
Ο έλληνας υπουργός παρουσίασε στους ευρωβουλευτές το επικαιροποιημένο πρόγραμμα δράσης για τα θέματα του ασύλου, το οποίο κατέθεσε η Ελλάδα τον περασμένο Ιανουάριο, τονίζοντας ότι η χώρα έχει ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.
Την αλληλεγγύη της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση των συνεπειών της παράνομης μετανάστευσης στην Ελλάδα, ζήτησε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, μιλώντας στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.
Ειδικότερα ο έλληνας υπουργός παρουσίασε στους ευρωβουλευτές το επικαιροποιημένο πρόγραμμα δράσης για τα θέματα του ασύλου, το οποίο κατέθεσε η Ελλάδα τον περασμένο Ιανουάριο, τονίζοντας ότι η χώρα έχει ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.
Μάλιστα σημείωσε πως η Ελλάδα έχει αναλάβει την υποχρέωση να εκδοθούν αποφάσεις για όλες τις αιτήσεις ασύλου έως το τέλος Αυγούστου και έχουν απορροφηθεί όλα τα κοινοτικά κονδύλια για θέματα μετανάστευσης.
Ωστόσο υπογράμμισε ότι λόγω των μεταναστευτικών ροών στην Ελλάδα, δημιουργείται ένα χρηματοδοτικό κενό από παράγοντες εκτός επιρροής της χώρας.
Όπως είπε ο κ. Δένδιας, το χρηματοδοτικό κενό που δημιουργείται ξεπερνά τα 70 εκατ. ευρώ και πηγάζει από την ανάληψη των υποχρεώσεων της Ελλάδας για τα θέματα ασύλου ενώ την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει τις ευθύνες της, επισημαίνοντας ότι το κόστος της παράνομης μετανάστευσης για την Ελλάδα ανέρχεται σε περίπου 247 εκατ. ευρώ το χρόνο την ίδια ώρα που η ευρωπαϊκή συμμετοχή φτάνει τα 187 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα υποστήριξε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να συμφωνήσει με τον υπάρχοντα κανονισμό Δουβλίνο ΙΙ, παρά τις αλλαγές που έχουν σημειωθεί, αφού το βασικό κριτήριο του κανονισμού παραμένει η αρμοδιότητα της πρώτης χώρας εισόδου (π.χ. η επιστροφή στην Ελλάδα ενός λαθρομετανάστη που συλλαμβάνεται σε άλλο κράτος μέλος).
«Η Ελλάδα είναι υπεύθυνη για τον χειρισμό ενός μεγάλου ποσοστού των μεταναστευτικών ροών προς την ΕΕ ως προς τα θέματα ασύλου και αυτό δεν είναι δίκαιο», τόνισε.
Ο υπουργός ζήτησε ακόμη να τεθεί στην ευρωπαϊκή ατζέντα για τη μετανάστευση, το ζήτημα μιας «κλείδας αναδιανομής» και συγκεκριμένα να ανοίξει η συζήτηση για τη δημιουργία ποιοτικών και ποσοτικών δεικτών αναδιανομής των παράνομων μεταναστών, στη βάση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος των κρατών μελών και του πληθυσμού τους. Σύμφωνα με τον κ. Δένδια, η πρόταση έγινε θετικά αποδεκτή από πολλούς ευρωβουλευτές.
Πηγή: ΑΜΠΕ, Ναυτεμπορική

3 σχόλια:

  1. Θα μού συγχωρήσετε μία αφελή ερώτηση:
    Καλά, μετά τον "Ξένιο Δία", έχουμε ακόμη πρόβλημα λαθρομεταναστών στην Ελλάδα ;;; Νόμιζα ότι το θέμα αυτό αποτελεί πια παρελθόν, γι αυτό η κυβέρνηση περί άλλων μεριμνά και τυρβάζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ο κυριος υπουργος ωφειλει να κρουσει τον κωδωνα του κινδυνου στους ομολογους του στην ευρωπαικη ενωση απο την συνεχη ροη ατομων με αγνωστες ταυτοτητες.
    Αν ο ορος λαθρομεταναστης ενοχλει την ηθικη μας νομιζω οτι ο ορος
    μπορει αν γινει ανεκτος.
    Μια ευρωπη της οποιας η εσωτερικη της συνοχη δεν εχει ακομα εδραιωθει και βρισκεται σε σκληρο -αφανη διπλωματικο-πολιτικο και οικονομικο πολεμο με τις ΗΠΑ, ωφειλει να αναγνωρισει στον τομεα της εσωτερικης της ασφαλειας αυτην την τοσο σημαντικη παραμετρο.
    Η συνεχης ροη αγνωστου ταυτοτητος ατομων προς την ευρωπαικη ηπειρο αποσκοπει πλην των αλλων και στην κοινωνικη αποδιαρθρωση αυτης, ενω τα ατομα αυτα μπορουν σε δεδομενη στιγμη και επηρεαζοντας αμεσα-εμμεσα μεγαλες πληθυσμιακες ομαδες της ευρωπαικης ηπειρου να αποτελεσουν πηρηνες και κυτταρα ανατρεπτικης δρασης.
    Μονο μια σαφης καταγραφη και αναγνωση της συγχρονης μεταναστευσης προς την ευρωπη θα μπορεσει να βοηθησει στην απορροφηση των ικανων και αναξιοπαθουντων συνανθρωπων μας προς ατομικη και συνολικη βελτιωση της ευρωπαικης εικονας του παροντος και του μελλοντος.
    Οσο για τις αριστεριστικες αιτιασεις και σημεια στηριξης της αριστερας για την συνολικη και ανευ ορων αποδοχη των ανευ ταυτοτητος, αυτη η λογικη ειναι καφενειακου τυπου και δεν αρμοζει σε κοινωνιες που εχυσαν αιμα για να φτιαξουν αυτο που εφτιαξαν με ολα τα θετικα και αρνητικα σημεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οχι μόνο να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, αλλά και να επιμείνει σθεναρά στις θέσεις που αναφέρει.
    Σθεναρά και ανυποχώρητα.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.