13/6/13

Κινδυνεύει η εκεχειρία Ισραήλ - Συρίας

Η κλιμακούμενη βία στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν θέτει σε κίνδυνο τέσσερις δεκαετίες εκεχειρίας μεταξύ του Ισραήλ και τη Συρίας, προειδοποιεί ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν σε έκθεσή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, μία εβδομάδα αφότου ο συριακός εμφύλιος «γλίστρησε» στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ εισηγείται προσαρμογές στην ειρηνευτική δύναμη (UNDOF) που επιχειρεί στα Υψίπεδα του Γκολάν, περιλαμβανομένης της ενίσχυσης των αμυντικών δυνατοτήτων του σώματος και της αύξησης του αριθμού του σε περίπου 1.250 άνδρες.

Το Ισραήλ και η Συρία παραμένουν τεχνικά σε πόλεμο. Τα Υψίπεδα του Γκολάν κατελήφθησαν στον πόλεμο του 1967. Τα συριακά στρατεύματα απαγορεύεται να εισέλθουν στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη βάσει της συμφωνίας εκεχειρίας του 1973 που επισημοποιήθηκε το 1974.

Τα Ηνωμένα Έθνη επιτηρούν μία στενή λωρίδα γης που εκτείνεται σε 70 χιλιόμετρα από το Όρος Χερμόν στη μεθόριο με τον Λίβανο έως τον ποταμό Γιαρμούκ στα σύνορα με την Ιορδανία.

Ο Μπαν Γκι-μουν επισημαίνει ότι «οι διαρκείς στρατιωτικές κινήσεις δύναται να κλιμακώσουν την ένταση μεταξύ του Ισραήλ και της Συρίας και να θέσουν σε κίνδυνο την εκεχειρία».

Το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να ανανεώσει στα τέλη Ιουνίου την εντολή της ειρηνευτικής δύναμης για άλλους έξι μήνες, και ο ΓΓ του ΟΗΕ εισηγείται να αυξηθεί ο αριθμός των ανδρών που την στελεχώνουν από 900 σήμερα στο μέγιστο προβλεπόμενο αριθμό των 1.250.

Την περασμένη εβδομάδα ο συριακός εμφύλιος «πέρασε» πρόσκαιρα στο Γκολάν με δυνάμεις των ανταρτών να θέτουν υπό τον έλεγχό τους μεθοριακό πέρασμα μεταξύ Ισραήλ και Συρίας στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη που διοικείται από τον ΟΗΕ.

Το σημείο διέλευσης της Κουνέιτρα, επί της γραμμής εκεχειρίας, ανακατελήφθη από τα στρατεύματα του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ έπειτα από σφοδρή σύγκρουση με τη συμμετοχή αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων.

Δύο κυανόκρανοι τραυματίστηκαν κατά την κατάληψη του μεθοριακού περάσματος από τους αντάρτες, ενώ το προηγούμενο διάστημα κυανόκρανοι είχαν κρατηθεί αρκετές φορές στα χέρια ανταρτών πριν απελευθερωθούν.

Η Αυστρία και η Κροατία είχαν ήδη αποσύρει τους στρατιώτες τους από την UNDOF εξαιτίας της βίας, ενώ μετά τα επεισόδια της περασμένης εβδομάδας η Αυστρία άρχισε από σήμερα, Τετάρτη, να απομακρύνει τους 380 άνδρες της, που αποτελούν και το μεγαλύτερο απόσπασμα της ειρηνευτικής δύναμης.

Η Ρωσία έχει προσφερθεί να αντικαταστήσει τα αυστριακά στρατεύματα, ωστόσο οι συμφωνίες μεταξύ του Ισραήλ και της Ρωσίας εμποδίζουν τη συμμετοχή στην ειρηνευτική δύναμη μόνιμων κρατών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Αξιωματούχος του ΟΗΕ δήλωσε στο Reuters πως έχουν ήδη υπάρξει επαρκείς προσφορές από άλλες χώρες να αναπληρώσουν το κενό που αφήνει η αποχώρηση του αυστριακού αποσπάσματος.

Τα διασυνοριακά επεισόδια της 6ης Ιουνίου στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη στο Γκολάν σημειώθηκαν μία ημέρα αφότου τα στρατεύματα του καθεστώτος Άσαντ, με τη στήριξη δυνάμεων της σιιτικής Χεζμπολάχ του Λιβάνου, έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τη στρατηγικής σημασίας πόλη Κουσέιρ έπειτα από μάχη εβδομάδων.

Η ανάμειξη των ανδρών της Χεζμπολάχ στο συριακό εμφύλιο σε συνδυασμό με την έξαρση βίας κοντά στη γραμμή εκεχειρίας με το Ισραήλ στο Γκολάν έχουν ενισχύσει τους φόβους ότι η σύρραξη θα βγει εκτός των συνόρων της Συρίας.

Το Ισραήλ ανησυχεί ότι το Γκολάν μπορεί να μετατραπεί σε ορμητήριο για επιθέσεις εναντίον ισραηλινών στόχων είτε από τζιχαντιστές που μάχονται για να ανατρέψουν το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ, είτε από μαχητές της Χεζμπολάχ που πολεμούν στο πλευρό του Άσαντ.
  in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.