12/12/13

Ένα αστέρι βουλιαγμένο στην ημισέληνο. (11-12-2013)

Όταν ο Ερντογάν δήλωνε ακριβώς πριν από ένα μήνα ότι «δεν υπάρχει χώρα που ονομάζεται Κύπρος» δεν ήταν προκλητικός.
Για το όνομα του Προφήτη: Τις αντιλήψεις Ερντογάν έσπευσε εμμέσως να επιβραβεύσει ο δον Κιχώτης του Κοσμοπολιτισμού και ο Εφιάλτης του Ελληνισμού Γιώργος Παπανδρέου φυτεύοντας δένδρο στην πλατεία Gezi μια μέρα μετά- αφού έχει φυτέψει τη χώρα που τον εξέλιξε για πρωθυπουργό κάτω από τόνους μνημονίου τρία χρόνια πριν.

Όταν ο Ερντογάν προχθές δήλωνε «“Η Θράκη είναι ταυτόχρονα και Θεσσαλονίκη, είναι Κομοτηνή και Ξάνθη. Είναι επίσης Κίρτζαλι και Βαρδάρης. Αν πάμε λίγο πιο πίσω, είναι Σκόπια και Πρίστινα, είναι Σεράγιεβο» παραδίδοντας μαθήματα νεοθωμανικού αναθεωρητισμού δεν ήταν καθόλου…
προκλητικός. Σήμερα, όλα στην Ελλάδα είναι διαπραγματεύσιμα… στη σωστή τιμή.

Προκλητικός θα ήταν αν έλεγε «Οι σημαντικότερες μαρίνες στην Ελλάδα ανήκουν στην Τουρκία».
Και θα ήταν προκλητικός γιατί αυτή τη φορά θα έλεγε την αλήθεια.

Έχουμε ήδη περιγράψει την δεύτερη προδοσία της Κύπρου από την Ελλάδα και την εγκατάλειψη της σε διεθνή συμφέροντα.
Ας δούμε τώρα την εικόνα μέσα στην Ελλάδα: Μόλις χθες, στο σχετικό διαγωνισμό που διενεργήθηκε από τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ , το 90% του Αστέρα Βουλιαγμένης κατοχυρώθηκε στο fund JERMYN STREET REAL ESTATE FUND IV LP. To fund δημιουργήθηκε κατά 85% από αραβικά κεφάλαια και κατά 15% από τον τουρκικό επιχειρηματικό όμιλο Dogus.

Μαζί με τα 304,4 στρέμματα του Αστέρα, το fund παίρνει ανάμεσα σε άλλα δωράκι και την εκμετάλλευση της Μαρίνας της Βουλιαγμένης μέχρι το 2052 καθώς μέχρι τότε αυτή έχει ενοικιαστεί από την Αστήρ Παλλάς, θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας.

Η Dogus έχει ήδη μερίδιο στις μαρίνες Φλοίσβου, Ζέας, Κέρκυρας, Λευκάδας και Καλαμάτας με θέσεις ελλιμενισμού που συνολικά αγγίζουν το 40% των συνολικών θέσεων ελλιμενισμού στην Ελλάδα. Αυτό θα πει ανάπτυξη κυρίες και κύριοι.

Ας δούμε ποια είναι αυτή η Dogus του Τούρκου μεγιστάνα Φερίτ Σαχένκ.
Ανάμεσα στις εταιρίες που ελέγχει η Dogus είναι το τηλεοπτικό κανάλι NTV και μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Τουρκίας, η Garanti.
Το 2011 η Dogus πήρε στην κατοχή της και τον τουρκικό «ψυχαγωγικό» τηλεοπτικό σταθμό που ανήκε στην Dogan.
Ο λόγος που η Dogan πούλησε στην Dogus το Star είναι το κυνήγι που έχει εξαπολύσει ο Ερντογάν στην αντιπολίτευση.
Το 2009, η Dogan υποχρεώθηκε να πληρώσει το ποσό μαμούθ των 2,5 δις δολαρίων σε πρόστιμα. Η Dogan που είχε στην κατοχή της και τις εφημερίδες Χουριέτ και Μιλλιέτ μετά τον οικονομικό διωγμό από το καθεστώς Ερντογάν κατάφερε να κρατήσει μονάχα τη Χουριέτ (να σημειωθεί ότι φυσικά η Dogan δεν είναι «η καλή» της ιστορίας- η εμπλοκή γερμανικών κεφαλαίων σε τοποθετήσεις της είναι σημαντική. Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι ο αρχισυντάκτης της κίτρινης και εξόχως ανθελληνικής γερμανικής εφημερίδας Bild Kai Diekmann είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Χουριέτ), ενδυναμώνοντας έτσι τη θέση στον έντυπο τύπο της Sabah, με διευθύνων σύμβουλο τον γαμπρό του Ερντογάν, Berat Albayrak.

Έτσι λοιπόν, όταν έγιναν τα γεγονότα της πλατείας Ταξίμ το 2013 εξαιτίας του νεοθωμανισμού του Ερντογάν, το τουρκικό Star, υπό την κατοχή πλέον της Dogus σφύριζε αδιάφορα ενώ το CNNTURK έδειχνε ντοκιμαντέρ για Πιγκουίνους!!!
Αλλά ας κλείσουμε την παρένθεση των ενδοτουρκικών θεμάτων και ας επιστρέψουμε στο φλέγον θέμα των ελληνοτουρκικών «επιχειρηματικών» αλληλεπιδράσεων.

Ο Αστέρας ανήκε όπως γράψαμε στην Εθνική τράπεζα, κλειδοκράτορα μέχρι πρόσφατα της ελληνικής οικονομίας και με σημαντικότατες τοποθετήσεις όχι μόνο στα Βαλκάνια αλλά και την Τουρκία μετά την εξαγορά μεριδίου της τουρκικής τράπεζας Finansbank από την Εθνική το 2006, εξαγορά την οποία το ΠΑΣΟΚ του ΓΑΠ αναγόρευσε σε σκάνδαλο στο βρώμικό της πόλεμο κατά της κυβέρνησης Καραμανλή και της αυτοδιάθεσης της χώρας.
Δεν ήταν η πρώτη φορά που η Εθνική έκανε τοποθετήσεις στην Τουρκία. Για την ακρίβεια το 2000 και επί «εκσυγχρονιστικής» κυβέρνησης Σημίτη που προκάλεσε τεχνητή γήρανση της ελληνικής οικονομίας κατά πολλές δεκαετίες, η Εθνική έκανε τοποθέτηση στην Τουρκία μέσω της δημιουργίας fund με μοναδικό γνώμονα και στόχο την προσέλκυση και τη χρηματοδότηση επενδύσεων στην Τουρκία!

Για αυτό το σκοπό δημιουργήθηκε η Bosphorous Capital Partners με έδρα το Jersey και με κεφάλαια της JP Morgan, της Εθνικής Τράπεζας και της Τουρκικής Garanti (δηλαδή της Dogus του Φερίτ Σαχένκ που αγοράζει πλέον ελληνικές μαρίνες και το 15% του Αστέρα).

Ποιος ήταν τότε ο διευθύνων σύμβουλος του επενδυτικού κομματιού της Εθνικής (της Εθνικής Επιχειρηματικών Συμμετοχών);
Ένας άνθρωπος που έχει πολλά κοινά με τον Φερίτ:
Ο Φερίτ πήγε σχολείο στο αμερικανοκίνητο American School of Switzerland.
Εκείνος; Στο αμερικανοκίνητο εκτροφείο ηγετών που λέγεται κολλέγιο Αθηνών που γαλούχησε τους Σαμαρά, Γ. Παπανδρέου, Παπαδήμο και Βορίδη.
Ο Φερίτ σπούδασε στη Βοστώνη.
Εκείνος; Στο Harvard.
O Φερίτ έκανε ένα πέρασμα και αυτός από τη σχολή διοίκησης του Harvard. Αργότερα ο Φερίτ θα εκλεγεί επικεφαλής του ΤουρκοΑμερικανικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου. Εκείνος θα περάσει από την Chase Investment Bank για να τοποθετηθεί στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα: πρώτα στην Alpha και μετά στην Εθνική. Και μετά θα τοποθετηθεί στην ελληνική πολιτική σκηνή.

Ποιος είναι εκείνος; Μα φυσικά, ο σημερινός υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Μητσοτάκης, της πολιτικής οικογένειας που αν δεν υπήρχαν οι Παπανδρέου, Σημίτης και Σαμαράς θα διεκδικούσε τα πρωτεία της λαϊκής καχυποψίας.
Φυσικά, δεν υπονοούμε σκάνδαλο. Ο Φερίτ ανέλαβε τα ινία της Dogus το 2001 μετά το θάνατο του πατέρα του.
Απλά για μία ακόμη φορά, αποδεικνύεται τι μικρός που είναι ο κόσμος για τους «Μεγάλους».
Και το πόσο μικραίνει η Ελλάδα καθημερινά. Η άλλοτε κραταιή Εθνική σήμερα είναι μπαχτσίσι για τους προικοθήρες της Ελλάδας.

Και το όργιο συνεχίζει ακάθεκτο: Μετά την αθώα τουρκική πολιτισμική εισβολή τους στην ελληνική τηλεόραση, οι Τούρκοι παίρνουν τις μαρίνες. Οι Γερμανοί τη διοίκηση, τα ελληνικά μυαλά, τις καταθέσεις και τους τόκους των δανείων. Οι Αμερικάνοι και οι ισραηλινοί τα ενεργειακά οικόπεδα στην Κύπρο. Οι μεγαλοεργολάβοι παίρνουν τις εθνικές και επιβάλλουν διόδια που καταστρέφουν το εμπόριο και τις μετακινήσεις ανάμεσα στα διαμερίσματα της Ελλάδας.

Η Ελλάδα κατακερματίζεται, διαμελίζεται, τεμαχίζεται, απομονώνεται, απαξιώνεται και ο Έλληνας κάθεται έντρομος στο απειλούμενο σπίτι του έχοντας κορνιζάρει στο προσκεφάλι του την συντριβή του.

Ανάπτυξη.
Η αριστερά άτολμη. Οι πατριώτες στην μαλάρια τους.
Πάλι με χρόνια και καιρούς. Πάλι δικά σας δεν θα ξαναγίνουν ποτέ.

Πέτρος Αργυρίου,
http://agriazwa.blogspot.gr/2013/12/11-12-2013.html

Ποιοι παίρνουν τον Αστέρα Βουλιαγμένης
του Φώτη Κόλλια
 
Μεγαλύτερος μέτοχος του επενδυτικού σχήματος που πλειοδότησε στον διαγωνισμό για τον Αστέρα Βουλιαγμένης ο τουρκικός όμιλος Dogus, με 33,75%. Από 25% ελέγχουν κρατικά funds του Κουβέιτ και του Αμπού Ντάμπι.


Ποιοι παίρνουν τον Αστέρα - Οι μεγαλομέτοχοι πίσω από την αραβική AGCΟ τουρκικός όμιλος Dogus, μέσω της θυγατρικής D-Marine Investments Holding BV, είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος του σχήματος που αγοράζει τον Αστέρα Βουλιαγμένης, με ποσοστό 33,75%, ενώ με μικρότερα ποσοστά συμμετέχουν τα κρατικά επενδυτικά οχήματα του Κουβέιτ και του Αμπού Ντάμπι.

Στο επενδυτικό σχήμα που κατέθεσε την προσφορά των 400 εκατ. ευρώ για τον Αστέρα συμμετέχει με 25% το Abu Dhabi Investment Council, τμήμα του κολοσσιαίου κρατικού επενδυτικού βραχίονα του Αμπού Ντάμπι, μέσω της Hanover investment (Luxembourg) SA.

Το Abu Dhabi Investment Council είχε διαχωριστεί προ ετών από το κρατικό επενδυτικό όχημα του εμιράτου, την Abu Dhabi Investment Authority, η οποία διαχειρίζεται κεφάλαια περί τα 630 δισ. δολάρια.
Ποσοστό 25% του σχήματος που απέκτησε τον Αστέρα κατέχει το κρατικό ασφαλιστικό ταμείο του Κουβέιτ (Public Ιnstitution for social security State of Kuwait).
Το υπόλοιπο 16,25% του σχήματος στο οποίο περνάει η Αστήρ Παλάς Βουλιαγμένης το μοιράζονται επενδυτικοί όμιλοι μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται οι AGC Equity partners private equity secondary fund I LP, AGC Equity partners special opportunities fund I LP, που βρίσκονται υπό τη διαχείριση της αραβικών συμφερόντων AGC, η λιβανέζικων συμφερόντων BB Real Estate holding SAL, η γερμανικών(;) συμφερόντων Doric Investments Inc και η M1 Alpha Capital Limited.

Στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων επισημαίνουν πως θα χρειαστούν μήνες μέχρι να εγκριθεί το επενδυτικό σχέδιο των νέων ιδιοκτητών.

Εκτιμάται πως το ειδικό χωροταξικό σχέδιο (ΕΣΧΑΔΑ) δεν θα έχει εγκριθεί πριν από το καλοκαίρι του 2014, ενώ θα προηγηθεί αύξηση κεφαλαίου της Αστήρ Παλάς με εισφορά σε είδος (θα εισφέρει το ακίνητο που ελέγχει) από το ΤΑΙΠΕΔ.

Το Ταμείο με την ολοκλήρωση της συναλλαγής θα εισπράξει περί τα 100 εκατ. ευρώ και η Εθνική Τράπεζα τα υπόλοιπα 300 εκατ. ευρώ.

http://www.euro2day.gr/news/enterprises/article/1164196/poioi-pairnoyn-ton-astera-voyliagmenhs.html 

Στη σουίτα του Αστέρα ο μεγιστάνας της Dogus

Ο τούρκος Κροίσος ηγείται της κοινοπραξίας που πλειοδότησε στον διαγωνισμό
Γιώργος Φιντικάκης  | 
Στη σουίτα του Αστέρα ο μεγιστάνας της Dogus

Το πάνω χέρι στον Αστέρα Βουλιαγμένης θα έχει τελικά η Dogus Group του τούρκου μεγιστάνα Φερίτ Σαχένκ, τέταρτου πλουσιότερου ανθρώπου στη γειτονική χώρα, καθώς σύμφωνα με το σχήμα όπως οριστικοποιήθηκε χθες, η θυγατρική της D-Marine Investments Holding κατέχει το 33,75%, βάζοντας τα 135 από τα 400 εκατ. ευρώ.
 
Με βάση τη σύνθεση του σχήματος, η Dogus που ήδη έχει ρίξει άγκυρα σε τέσσερις ελληνικές μαρίνες (Φλοίσβος, Ζέα, Λευκάδα, Κέρκυρα) θα ελέγχει κάθε επενδυτική ή άλλου τύπου απόφαση που θα λαμβάνεται για τον Αστέρα, κατέχοντας την καταστατική μειοψηφία στη νικήτρια κοινοπραξία.
Χθες πάντως το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας ενέκρινε και τυπικά τη συμφωνία πώλησης του Αστέρα στην κοινοπραξία, που εκπροσωπείται από την Jermyn Street Real Estate Fund.
Κάτοικος Κωνσταντινούπολης ο 49χρονος Σαχένκ είναι πατέρας ενός παιδιού από τον γάμο του με την αμερικανίδα σύζυγό του Νταϊάνα και σήμερα φιγουράρει στην τέταρτη θέση των πλουσιότερων ανθρώπων στην Τουρκία με προσωπική περιουσία πάνω από 3,4 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τη λίστα του περιοδικού «Forbes». Ο Σαχένκ κατατάσσεται στη θέση 464 της λίστας με τους δισεκατομμυριούχους του πλανήτη.
 
Το όνομά του είναι συνώνυμο του Κροίσου με δραστηριότητες που εκτείνονται από τον τουρισμό, την πράσινη ενέργεια και το ποδόσφαιρο μέχρι τις τράπεζες, τα μέσα ενημέρωσης και τα γκουρμέ εστιατόρια. Κουμαντάρει συνολικά πάνω από 150 εταιρείες με 30.000 εργαζόμενους, με παρουσία εντός αλλά και εκτός της Τουρκίας.

Αυτοκρατορία. 
Η Garanti Bank είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα της Τουρκίας με ενεργητικό 90 δισ. ευρώ, υποκαταστήματα σε Ρουμανία και Μόσχα, ενώ σύμφωνα με το περιοδικό «Financial Magazine Euro Money» αναδείχθηκε το 2011 η καλύτερη τράπεζα στην Τουρκία για ενδέκατη φορά. Στον χώρο των μέσων ενημέρωσης, η Dogus Holding ελέγχει μία σειρά από τηλεοπτικά δίκτυα (NTV, Star TV, ntv sPOR, cnbc, Kral TV κ.ά.), ραδιοφωνικούς σταθμούς, ενώ εκδίδει το τουρκικό «National Geographic» και το «Vogue». Στην αγορά αυτοκινήτων αντιπροσωπεύει 14 μάρκες και πάνω από 80 μοντέλα μεταξύ των οποίων Volkswagen, Audi, Porche, Bentley, Lamborghini, Bugatti, Seat, Skoda, Scania. Στον τουρισμό ελέγχει τα ξενοδοχεία Grand Hyatt και Park Hyatt στην Κωνσταντινούπολη, και Maritim Hotel Grand Azur στον Μαρμαρά, ενώ στον τομέα της μόδας συνεργάζεται με οίκους όπως Emorio Armani, Gucci, Loro Piana.
 
Και η αυτοκρατορία δεν τελειώνει εδώ. Στις κατασκευές, κλάδο που έκανε ζάπλουτο τον πατέρα του και ιδρυτή της Dogus Αϊχάν Σαχένκ, έχει αναλάβει τμήμα της κατασκευής της γραμμής 1 στο μέτρο της Σόφιας και συμμετέχει στην υλοποίηση του αεροδρομίου του Κιέβου. Στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέσω της θυγατρικής του D.Energy έχει κατασκευάσει μεγάλα έργα με συνολική εγκατεστημένη ισχύ πάνω από 1 GW και αξίας άνω των 2 δισ. ευρώ.
Δεν απουσιάζει σχεδόν από κανέναν τομέα, έχοντας παρουσία ακόμη και σε πολυτελή εστιατόρια. Την τελευταία διετία απέκτησε κάποια από τα καλύτερα εστιατόρια της Κωνσταντινούπολης, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Nusr - Et, για το οποίο λέγεται ότι πλήρωσε 6,8 εκατ. δολάρια! Του ανήκουν επίσης τα εστιατόρια Lacivert στην ακτή του Βοσπόρου, Kiva που είναι διάσημο για τις ανατολίτικες γεύσεις του δίπλα στον ιστορικό πύργο του Γαλατά καθώς και τα καφεζαχαροπλαστεία Kahve Dunyasi.
 
Ο Σαχένκ έχει σπουδάσει διοίκηση επιχειρήσεων και ανθρώπινου δυναμικού σε Βοστώνη και Χάρβαρντ και ανέλαβε τα ηνία του ομίλου το 2001 σε ηλικία 38 ετών, αμέσως μετά τον θάνατο του πατέρα του.

Τα ποσοστά. 
 Τέλος, όσον αφορά τα ποσοστά των λοιπών εταίρων της κοινοπραξίας που απέκτησε τον Αστέρα, οι άλλοι δύο βασικοί παίκτες είναι με 25% (100 εκατ. ευρώ) το ελεγχόμενο από το Κρατικό Επενδυτικό Οχημα του Αμπου Ντάμπι (μέσω της Hanover Investment) και, επίσης με 25%, το Κρατικό Συνταξιοδοτικό Κεφάλαιο του Κουβέιτ.
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
 http://www.tanea.gr/news/economy/article/5063662/sth-soyita-toy-astera-o-megistanas-ths-dogus/

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.