30/12/13

Νέο λουτρό αίματος στο Βόλγκογκραντ - Δέκα νεκροί από έκρηξη σε τρόλεϊ

O εφιάλτης επιστρέφει στη Ρωσία
Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 23 τραυματίστηκαν από έκρηξη που σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα σε τρόλεϊ στη ρωσική πόλη Βόλγκογκραντ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ το οποίο επικαλείται πηγές της αστυνομίας.

Η έκρηξη σημειώθηκε μία ημέρα μετά την επίθεση αυτοκτονίας στο σιδηροδρομικό σταθμό του Βόλγκογκραντ από γυναίκα καμικάζι, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 16 ανθρώπους, και 40 ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι.



Πλάνα που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση δείχνουν ό,τι απέμεινε από το κατεστραμμένο μπλε και λευκό τρόλεϊ με την οροφή του να έχει αποσπαστεί από το υπόλοιπο όχημα και πτώματα και συντρίμμια σκορπισμένα στο δρόμο.

Οι ομοσπονδιακές αρχές ανακοίνωσαν ότι για την έκρηξη, η οποία σημειώθηκε κοντά σε αγορά στη συνοικία Ντζερζίνσκι, διενεργείται έρευνα για «τρομοκρατική ενέργεια και διακίνηση όπλων».

Η περιοχή έχει αποκλειστεί από αστυνομικές δυνάμεις, ενώ στο σημείο της έκρηξης βρίσκονται και μέλη των υπηρεσιών εκτάκτων αναγκών.

Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τη σημερινή ή τη χθεσινή επίθεση, από την οποία σκοτώθηκαν 16 άνθρωποι και τραυματίστηκαν δεκάδες. Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι από τη χθεσινή επίθεση 37 τραυματίες έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

Οι δύο αυτές επιθέσεις εντείνουν την ανησυχία, όπως σχολιάζει το Ρόιτερς, σχετικά με την ασφάλεια των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, οι οποίοι είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν στις 7 Φεβρουαρίου στο Σότσι που βρίσκεται σε απόσταση 690 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά του Βόλγκογκραντ.

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_30/12/2013_534067

O εφιάλτης επιστρέφει στη Ρωσία

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ
Τον περασμένο Ιούλιο, ο διαβόητος ισλαμιστής πολέμαρχος Ντοκού Ουμάροφ, ηγέτης των Τσετσένων αυτονομιστών, είχε αναρτήσει στο διαδίκτυο βίντεο με το οποίο καλούσε τους υποστηρικτές του να χτυπήσουν «με όλη τους δύναμη» προκειμένου να σταματήσουν τους «σατανικούς» Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, που ξεκινούν στο Σότσι της Ρωσίας στις 7 Φεβρουαρίου του 2014.

Το χτύπημα λίγο πριν από τη μία χθες το μεσημέρι δείχνει ότι οι τρομοκράτες ήθελαν να προκαλέσουν όσο το δυνατόν περισσότερα θύματα
Το χτύπημα λίγο πριν από τη μία χθες το μεσημέρι δείχνει ότι οι τρομοκράτες ήθελαν να προκαλέσουν όσο το δυνατόν περισσότερα θύματα
Η απειλή του Ουμάροφ έμελλε τελικώς να γίνει πράξη χθες, μόλις έξι εβδομάδες πριν από την έναρξη των Αγώνων. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, μια 26χρονη γυναίκα από το Νταγκεστάν, ζωσμένη με εκρηκτικά, ανατινάχθηκε λίγο πριν από τη μία το μεσημέρι μέσα στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης Βόλγκογκραντ (όπως ονομάζεται πλέον το ιστορικό Στάλινγκραντ), που βρίσκεται 690 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Σότσι και σχετικά κοντά στον Βόρειο Καύκασο (όπου έχει την έδρα του ο Ουμάροφ).
Η γυναίκα-καμικάζι φέρεται να εκπυρσοκρότησε τα εκρηκτικά λίγο πριν περάσει από τον ανιχνευτή μετάλλων που είχε τοποθετηθεί κοντά στην κεντρική είσοδο του σταθμού. Από τη σφοδρότατη έκρηξη (λέγεται πως ήταν ισοδύναμη με περίπου 10 κιλά TNT) έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 16 άνθρωποι και τραυματίστηκαν πάνω από 50. Λόγω της εορταστικής περιόδου αλλά και της μεσημεριανής ώρας, η κίνηση στον σταθμό ήταν ιδιαιτέρως αυξημένη τη στιγμή της επίθεσης, όπερ σημαίνει πως οι τρομοκράτες ήθελαν να προκαλέσουν όσο το δυνατό περισσότερες ανθρώπινες απώλειες.
Να σημειωθεί πως το Βόλγκογκραντ είναι και μια από τις πόλεις που πρόκειται να φιλοξενήσουν το μουντιάλ του 2018 στη Ρωσία. Μάλιστα, στην ίδια πόλη, ακριβώς πριν από δύο μήνες (στις 21 Οκτωβρίου) μια άλλη γυναίκα-βομβίστρια είχε ανατιναχτεί σε λεωφορείο σκοτώνοντας έξι άτομα και τραυματίζοντας περισσότερα από 30. Υπεύθυνη για την επίθεση του Οκτωβρίου ήταν μια 30χρονη φανατική ισλαμίστρια επίσης από το Νταγκεστάν του Βορείου Καυκάσου.
O εφιάλτης επιστρέφει στη Ρωσία
Να σημειωθεί δε πως μόλις πριν από μερικές ημέρες, ένα παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο είχε εκραγεί στην πόλη Πιατιγκόρσκ του Βορείου Καυκάσου με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τρία άτομα.
Συνολικά, τους τελευταίους δέκα μήνες έχουν πραγματοποιηθεί στη Ρωσία 32 τρομοκρατικά χτυπήματα. Οσο για το χθεσινό χτύπημα στον σιδηροδρομικό σταθμό του Βόλγκογκραντ, αυτό είναι το φονικότερο που ζει η Ρωσία μετά τον Ιανουάριο του 2011 οπότε ένας άνδρας καμικάζι (επίσης προερχόμενος από τον Βόρειο Καύκασο) είχε σκορπίσει τον θάνατο σε αεροδρόμιο της Μόσχας σκοτώνοντας 37 ανθρώπους.
Οξάνα Ασλάνοβα
Οξάνα Ασλάνοβα
Θορυβημένος από τις εξελίξεις, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε τις υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας του να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να προστατέψουν την ασφάλεια του πληθυσμού. Ωστόσο, το κύμα των βομβιστικών επιθέσεων ρίχνει αναπόφευκτα βαριά τη σκιά του πάνω από τους επερχόμενους Ολυμπιακούς θέτοντας εν αμφιβόλω την ικανότητα της Ρωσίας να πραγματοποιήσει ομαλούς Αγώνες και εγείροντας ανησυχίες διεθνώς αναφορικά με την αποτελεσματικότητα των μέτρων ασφαλείας.
Τσετσένοι

Στόχος οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί
Τα τρομοκρατικά χτυπήματα υπονομεύουν τα σχέδια του προέδρου Πούτιν, ο οποίος έχει επενδύσει πολλά (σε πολιτικό/διπλωματικό/συμβολικό επίπεδο) στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του Σότσι. Συγκεκριμένα, ο Ρώσος ηγέτης θα ήθελε οι Αγώνες (το συνολικό κόστος των οποίων έχει αγγίξει τα 50 δισ. δολ.) να αποτελέσουν... παράσταση/επίδειξη της ρωσικής ισχύος. Για τον Ντοκού Ουμάροφ και τους Τσετσένους αυτονομιστές αντιθέτως, οι επικείμενοι Αγώνες αποτελούν μια ιδανική ευκαιρία να... χαλάσουν τα σχέδια του Πούτιν πλήττοντας τη ρωσική εικόνα παντοδυναμίας.

ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ - ΚΑΜΙΚΑΖΙ
780 νεκροί σε 20 επιθέσεις τα τελευταία 13 χρόνια
Ονομάζονται «μαύρες χήρες» και από τον Ιούνιο του 2000 έχουν πάρει μέρος σε περίπου 20 επιθέσεις αυτοκτονίας που έχουν κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 780 άτομα. Ο λόγος για μια σειρά από γυναίκες-καμικάζι οι οποίες έχουν όλες κάποια κοινά στοιχεία μεταξύ τους. Είναι μουσουλμάνες και σχετικά νέες σε ηλικία, προέρχονται από τις περιοχές του Βορείου Καυκάσου (Νταγκεστάν, Τσετσενία κ.ά.), και είναι όλες τους χήρες ισλαμιστών ανταρτών.
Η γυναίκα που αιματοκύλησε χθες τον σιδηροδρομικό σταθμό του Βόλγκογκραντ φέρεται να είναι κι αυτή μία από τις «μαύρες χήρες». Σύμφωνα με τις πρώτες πληφορορίες, πρόκειται για την Οξάνα Ασλάνοβα, μία 26χρονη γεννημένη στο Τουρκμενιστάν και μεγαλωμένη στο Νταγκεστάν, η οποία όντως ήταν χήρα όχι ενός αλλά δύο ισλαμιστών ανταρτών από τον Καύκασο (φέρεται να είχε παντρευτεί δύο φορές) και καταζητείτο από τον Ιούνιο του 2012 για τρομοκρατία. Παρόμοιο είναι το προφίλ και της άλλης «μαύρης χήρας» που είχε αιματοκυλήσει το Βόλγκογκραντ προ διμήνου (σκοτώνοντας 6 άτομα σε λεωφορείο και τραυματίζοντας 30). Επρόκειτο για την 30χρονη Ναΐντα Ασιγιάλοβα, επίσης από το Νταγκεστάν.
Μάλιστα, οι δύο γυναίκες-καμικάζι λέγεται πως ήταν και φίλες. Υπενθυμίζεται δε πως στο Νταγκεστάν είχαν μεγαλώσει και οι αδελφοί Τσαρνάεφ που αιματοκύλησαν τον Μαραθώνιο της Βοστόνης.
Οπως γίνεται αντιληπτό από τα παραπάνω, τα διάφορα νήματα της ρωσικής τρομοκρατίας οδηγούν όλα πίσω στον Βόρειο Καύκασο και τον Τσετσένο πολέμαρχο Ντοκού Ουμάροφ. Γνωστός «Εμίρης του Καυκάσου» και «Οσάμα Μπιν Λάντεν της Ρωσίας», ο 49χρονος Ουμάροφ έχει αναλάβει την ευθύνη για σειρά βομβιστικών επιθέσεων τα τελευταία χρόνια.
Στόχος του Ουμάροφ, ο οποίος μάχεται ενάντια στις ρωσικές δυνάμεις ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 και τον πρώτο πόλεμο της Τσετσενίας (1994-1996), είναι η δημιουργία ενός ανεξάρτητου από τη Ρωσία ισλαμικού «εμιράτου» στον Βόρειο Καύκασο, ενός κράτους στο οποίο θα συμπεριλαμβάνονται η Τσετσενία, το Νταγκεστάν, η Βόρεια Οσετία, η Ινγκουσετία κ.ά.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ


ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ
ΟΞΑΝΑ ΑΣΛΑΝΟΒΑ
Η ΜΑΥΡΗ ΧΗΡΑ
Φανατική μουσουλμάνα καταγόμενη από τον Βόρειο Καύκασο και χήρα Τσετσένων αυτονομιστών, η 26χρονη Οξάνα Ασλάνοβα που αιματοκύλησε χθες το Βόλγκογκραντ ταιριάζει απολύτως στο προφίλ της «μαύρης χήρας». Γεννήθηκε στο Τουρκμενιστάν το 1987 και μεγάλωσε στο Νταγκεστάν του Καυκάσου. Μάλιστα, αυτή λέγεται πως είχε παντρευτεί δύο φορές, με ισλαμιστές αντάρτες και τις δύο, και πως και οι δύο άνδρες της είχαν χάσει τη ζωή τους πολεμώντας τους Ρώσους (ο πρώτος το 2008 και ο δεύτερος το 2011). Μένει να φανεί εάν είχε χθες μαζί της κατά την επίθεση και κάποιον άνδρα συνεργό.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63940807

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.