18/12/13

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες ετοιμάζονται για μεγάλη γεωπολιτική ανατροπή»

Audrey Duperron (Express Βελγίου)     (μτφ. Κριστιάν)
Ο κόσμος αντιμετωπίζει μια πολιτική αλλαγή που υπαγορεύεται από την ενεργειακή επανάσταση που γνωρίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Η Αμερική δεν είναι πλέον εξαρτημένη από το πετρέλαιο από τη Μέση Ανατολή, όπως ήταν από τη δεκαετία του εβδομήντα του περασμένου αιώνα, η οποία επηρεάσε την εξωτερική πολιτική της. 
Σήμερα, είμαστε μάρτυρες μιας μεγάλης αλλαγής στον τομέα αυτό. 

Τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους, οι Ηνωμένες Πολιτείες, για πρώτη φορά στην ιστορία, παράγουν περισσότερο πετρέλαιο από ό, τι εισάγουν.
Στη παράσταση αυτή, οι εισαγωγές πετρελαίου φαίνονται με το μαύρο χρώμα. 
Βλέπουμε ότι θα ανέλθουν σε σχεδόν 25% το 2016, έναντι περίπου 40% σήμερα. 
Η εξέλιξη αυτή συνδέεται με το «fracking», δηλαδή την εξόρυξη πετρελαίου με υδραυλική ρωγμάτωση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου σχιστόλιθου, η οποία επιτρέπει να αξιοποιήσει μεγάλες ποσότητες πετρελαίου δύσκολα εξαγώγιμες με τις παραδοσιακές μεθόδους. Τα αποτελέσματα είναι τέτοια ώστε οι προβλέψεις της ΙΕΑ το περάσμενο έτος για το δεύτερο μισό αυτής της δεκαετίας είναι ήδη ξεπερασμένες.


Σήμερα, είμαστε μάρτυρες της επιστροφής χωρών όπως το Ιράκ και το Ιράν στις διεθνείς αγορές πετρελαίου και αυτή η αύξηση της προσφοράς απειλεί για χαμηλότερες τιμές. Στην περίπτωση αυτή, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μειώσουν τη παραγωγή τους και θα αυξήσουν τις εισαγωγές τους, γεγονός που θα ωθήσει τις τιμές προς τα πάνω...

Ωστόσο, το σχοινί καίει πολιτικά μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Σαουδικής Αραβίας. 
Στο The Wall Street Journal, ο πρίγκιπας Τούρκι αλ-Φαϊζάλ, μέλος της Σαουδικής βασιλικής οικογένειας, επικρίνει τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη διεξαγωγή μυστικών διαπραγματεύσεων που οδήγησαν σε ιστορική συμφωνία με το Ιράν σχετικά με τις ιρανικές στρατιωτικές πυρηνικές δραστηριότητες, λέγοντας ότι απέκλεισαν τη Σαουδική Αραβία, τον κύριο αντίπαλο του Ιράν. Περιέγραψε επίσης ως «εγκληματική αμέλεια» την άρνηση της Ουάσινγκτον να παρέμβει για να σταματήσει τη βία στη Συρία. 


Το γεγονός ότι η ασφάλεια όλων σχεδόν των εγκαταστάσεων και των αγωγών του σαουδικού πετρελαίου παρέχεται από τις ΗΠΑ δείχνει την πολυπλοκότητα της κατάστασης. Παρά το γεγονός ότι φαίνεται να παραστούμε σε μια πλήρη ανατροπή της γεωπολιτικής στρατηγικής των ΗΠΑ, η Σαουδική Αραβία παραμένει ο διαιτητής της αγοράς πετρελαίου.

Στις αρχές Οκτωβρίου, ο John Teyssen, διευθύνων σύμβουλος της Eon, της μεγαλύτερης εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία, προειδοποίησε ότι η Ευρώπη είναι σε μειονεκτική θέση σε σύγκριση με τις Ηνωμένες Πολιτείες από την άποψη της ενέργειας και ότι οι διαφορές του κόστους σε αυτό το τομέα θα μπορούσαν να υποχρεώσουν τις εταιρείες του τομέα της βαριάς βιομηχανίας να αποχωρήσουν από την ήπειρο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.